Šta je novo?

tv nekada pochne da zuji....

• Začetnik teme Začetnik teme Mares
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mares

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2003
Poena
620
imam standardni tv samsung od 72cm (ako ima ta dimenzija), star nekih mozda 6 godina, i od nedavno sam primetio da mi se u toku gledanja tva pochne chuti neko zujanje (ali ne iz zvuchnika) koje zna da iritira, a slika pri tom normalna bude.
Primetio sam da se to deshava kada npr gledam vesti i sve je normalno, zatim kada ubace na sliku neku dodatnu informaciju tipa ona traka dole na ekranu gde idu slova sa najvaznijim vestima ili tako neshto, e onda krene to zujanje, i kada se taj dodatak ukloni sa slike ono prestane zujanje.

zna neko mozda o chemu se radi?

vn trafo...chuo sam da samsunzi chesto pate od njih...ako imash garanciju, zali se 😉

Primetio sam da se to deshava kada npr gledam vesti i sve je normalno, zatim kada ubace na sliku neku dodatnu informaciju tipa ona traka dole na ekranu gde idu slova sa najvaznijim vestima ili tako neshto, e onda krene to zujanje, i kada se taj dodatak ukloni sa slike ono prestane zujanje.

zna neko mozda o chemu se radi?

Ja to isto primetim samo ponekad, i samo na nekim kanalima, pa bih pretpostavio da je do TV signala.

e pa da,i meni je od prilike samo na nekim kanalima,mada opet nisam siguran,jer se ne pojavljuje chesto,tako da ne mogu da zapamtim na kojim se tachno pojavljuje (jedino da sedim ispred tva po dana,chekam da zazuji i zapishem na kom je kanalu, a to mi se bash i ne radi ha)ali kad se pojavi onda me nervira to zujanje....a shta taj vn trafo, to moze da se menja,jel isplativo? (nema vishe garancije)

E moj druze i meni se to desava vec 2 meseca,imam isti TV i slicno star oko 4-5 godina,pa sam ga odneo prosle nedelje u servis i obrukah se.
Ispade da sam lud i da mi zuji u usima.Kada je serviser upalio TV mene opet pocne da iritira taj zvuk,ali mi on rece da nista ne cuje.Rekao je kao da neki ljudi neke frekvencije cuju a neki ne (ko da sam ker).Ja sam tamo otisao sa ubedjenjem da zamenim visokonaponski trafo,ali mi lik rece da trafo pocne da pucketa,a ne toliko da zuji.I rekao mi je da ako ti TV stoji blizu prozora (meni stoji)da onda pocne da proizvodi te zvuke,narocito ako je napolju malo vise vlazno jer vlaznost brze provodi.
Tako da sam se dzaba iscimao sa tolikim televizorom od vidikovca do NBG-a.
Tako da ti preporucujem da ga ili prodas ili da se naviknes,da ne bi ispao lud kao ja.

E moj druze i meni se to desava vec 2 meseca,imam isti TV i slicno star oko 4-5 godina,pa sam ga odneo prosle nedelje u servis i obrukah se.
Ispade da sam lud i da mi zuji u usima.Kada je serviser upalio TV mene opet pocne da iritira taj zvuk,ali mi on rece da nista ne cuje.Rekao je kao da neki ljudi neke frekvencije cuju a neki ne (ko da sam ker).Ja sam tamo otisao sa ubedjenjem da zamenim visokonaponski trafo,ali mi lik rece da trafo pocne da pucketa,a ne toliko da zuji.I rekao mi je da ako ti TV stoji blizu prozora (meni stoji)da onda pocne da proizvodi te zvuke,narocito ako je napolju malo vise vlazno jer vlaznost brze provodi.
Tako da sam se dzaba iscimao sa tolikim televizorom od vidikovca do NBG-a.
Tako da ti preporucujem da ga ili prodas ili da se naviknes,da ne bi ispao lud kao ja.

Frekvenciju od 15.5Khz na kojoj radi "horizontala" čuje svaki čovek sa normalnim sluhom. S godinama, ljudi polako gube mogućnost da čuju više frekvencije, tako da se granica od prvobitnih ~20KHz pomeri na nekih 12-13 kad baš omatoriš. (ili i ranije ako slušaš rave 😛)
Inače, ovaj normalan zvuk (ali za 50Hz tv!) ne treba mešati sa jakim "cviljenjem" koje proizvode low-cost vn trafoi.
Na 100hz tv-ima, "horizontala" radi na 31kHz, pa to može smetati samo onim koji drže u kući kao ljubimce delfine i slepe miševe. :d

To je standard kod Samsunga, isti problem sam imao na SyncMasteru 765mb, i dan danas imam na njihovom tv-u koji je star oko 3-4god. Zanimljivo da imam i jedan njihov TV od pre 7-8 godina verovatno jedna od prvih serija kada su poceli masovno da se uvoze i na tom tv-u trafo nikad nije zujao, verovatno da su kako su ih pravili sve vise i vise ugradjivali sve gore trafoe...

Nek zuji to je znak da je jos u zivotu 🙂

e,pazi kada sam primetio da nema vishe zujanja u onoj meri kao pre (sada mozda jednom u par dana zazuji na kratko),nisam nishta dirao,jednostavno se samo od sebe smanjilo lol....moguce mozda da je isto kao shto je Mookey gore napisao,i meni tv stoji blizu prozora koji je skoro uvek otovren onako na kip (na gore) a bila je zima pa je verovatno tada povecana vlaznot koja nekako uspe da prodje pored ormara (ide prvo prozor,ormar,pa tv) i onda udje u tv 😀

Nazad
Vrh Dno