Šta je novo?

TV Kartice

dr.Tiristor

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2005
Poena
379
Gde da nadjem nesto vise o njima? Pretrazio sam jedno desetak stranica u ovoj sobi ali nista konkretno.
Hocu i ja da uzmem neku ali ne znam koju, samo znam da ne zalim Asus, nemam nista protiv te firme ali sam alergican na samo ime, pa samim tim ne zelim da mi se nalazi tako nesto u kompu.
Znaci neki Leadtek ili Pinacle {ako sam dobro napisao}, pa ako neko ima preporuku za neku... Ili nesto vise o njima, vazno je da obe {iz oglasa} imaju video in zbog kamere.

Cudi me da nisi procitao o TV karticama a sam sa jedan od onih koji je najvishe diskutovao o tome. Uvek je prica svedena na to koliko para zelis da das za karticu i ono sto zaista ima kod nas da se kupi u radnjama. Trece pitanje bi bilo da li ti je potreban hardverski MPEG2 kompresor na kartici Leadtek ili ATI?
O tim karticama pisano je na sajtu pa pogledaj u razdel Multimedija na naslovnoj strani.
Imas specifikacije i tehnicke karakteristike pa sam odluci. Dobre su i Terratec ima opis i o njima samo se tesko ili nikako ne mogu naci kod nas. Mozda polovnjak?
Isti slucaj je i sa Pinacle PCTV karticama. Mada se ponegde i moze natrcati na njih ako imas srece.
Bitno je da su sve navedene dobre i samo je stvar izbora i cene i naravno mogucnosti da se uopste mogu kupiti kod nasih dilera ( mislim za ove dve zadnje navedene ).

Pozdrav!

U pretrazi sam kucao tv karta ali kao tv se cesto koristi pa se ne racuna.
Posle sam kucao Leadtek expert i nasao sam dosta tvojih postova.
Sve je fino objasnjeno jedino su me smarala mnogobrojna prepucavanja.
Sve u svemu, nasao sam to sto mi odgovara a to je kao sto je i yotavg rekao Leadtek expert i tu cu i uzeti. Kod nas je 49€, da li je to razumna cena?
Ovo je moj izbor http://www.leadtek.com/multimedia/winfast_tv2000xp_expert_1.html
neka mi neko samo potvrdi da ima video in da mogu da prikljucim kameru za prismotru.
Ona ide na cinch ali nije bitno promenucu jack samo da moze da se prikljuci?

Tiristore izgleda nekada bez prepucavanja ne ide. Leadtek Expert imam i ja kao sto si mogao procitati jos od vremena kada je retko ko imao na forumu. Dobra je kartica i za te pare odlicna. Naravno da ima video IN ulaz i dobija se kabl uz karticu sa cinch ulazom ili okruglim za kameru.

Pozdrav!!!

zavisi šta ti treba... ako ćeš samo da gledaš tv, uzmi najjeftiniju, instaliraj dscaler i uživaj! 🙂

ma da. I pixelview ce zavrsiti posao (ima video in)

Lepo covek pise da mu treba za kameru i pita za isti prikljucak a vi mu nudi te gledanje televizije :d
Nije fora da je Tv kartica samo kartica pa zvala se ona i Pixelview. Kvalitet stampane ploce, pasivni elementi na njoj, kvalitet ugradjenog tjunera... sve to daje jedan zaokruzen proizvod sto odvaja po kvalitetu TV karticu jednog proizvodjaca od drugog.

POZ

Necu da gledam nista imam TV u sobi koji palim jednom nedeljno, treba mi za kameru i mozda da snimim nesto sa tv-a, ali mislim da ce biti retko.
Uzeo bih samo Leadtek jer mi je i ploca od istog proizvodjaca a i firewire pa sam se nesto istripovao da kompletiram polako sve.
A i koliko vidim kartice su super tako da uzimam expert samo nisam jos siguran novu ili polovnu, ako nadjem polovnu mozda i uzmem.

Imam ponudu Leadtek WinFast TV 2000 XP. Ima FM, ima Video In, Conexant 878A chip-set, samo covek ne zna da li je ex, fm, rm ili deluxe. Zna li neko po cipu ili ide po necem drugom?
Astrolog, hvala!

Da ne bi otvarao ponovo ovu istu temu posto i ja razmisljam o kupovine TV kartice da li neko moze ovde da mi odgovori da li neka TV kartica sa hardverskim MPEG2 kompresorom omogucava snimanje TV programa u realnom vremenu na kompjuteru koji ima pentium 2 na 300 MHZ i 64 MB memorije ?

Poslednja izmena:
verovatno si u pravu, ali na mene je najsnažniji utisak ostavila neka od 25 evra, ne mogu ni imena da se setim... Jedva da je imala štampanu ploču, i u sredini jedan jedini čip, nigde one budže od tjunera. Da ne spominjem pasivne elemente koji ne postoje. 🙂

Slika perfektna, kristalna... Ako se setim modela dopuniću post. Mislim da je neki philips čip u pitanju, a karta jadna ko siroče. Sa ovom mojom možeš čoveka da ubiješ, a ništa bolja nije slika.

astrolog je napisao(la):
Kvalitet stampane ploce, pasivni elementi na njoj, kvalitet ugradjenog tjunera... sve to daje jedan zaokruzen proizvod sto odvaja po kvalitetu TV karticu jednog proizvodjaca od drugog.

POZ

OK, reseno definitivno ce biti Leadtek Expert!
Ali samo jos jedno pitanje, nesto mi nije jasno. To sto alan ford spominje gore, hardverski MPEG2 kompresor ako moze koja rec o njemu, da li expert to podrzava {poseduje}?
I jos nesto, ono oko zauzeca sistemskih resursa kako funkcionise?

Tiristore da ti odgovorim na tvoja pitanja. Poslusaj cika astrologa jel barata sa njima skoro pet godina. Ma cim vidim sliku sa kartice mogu ti reci da li je dobra ili nije. Tu softver malo moze da pomogne veruj mi. Samo pogledaj u belu boju i sve ce ti se samo kazati.
Ima bitnih razlika izmedju Experta i TV 2000XP kartice. Naravno prvo u chipu koji je kod 2000XP BT878A sa 8 bitnim DAC-om (Digitalno Analogni Converter ) dok je kod Experta CX2388 sa 10 bitnim DAC-om sto daje precizniju, lepsu, i kvalitetniju sliku. Razlika bas nije drasticna ali je ipak ima i moze se videti golim okom.
Ono sto je vazno Expert snima TV program ili materijal sa kablovske u stereo jer mu je tjuner stereo dok je kod 2000XP mono. Meni ovo znaci kad skidam preko kablovske spotove ili neki koncert koji je stereo. A uporedjivati stereo i mono nema smisla.
Posto kartice ( misli se na obe ) imaju izuzetan radio koji direktno snima u MP3 ili WMA format tu Expert ima zgodnije resenje jer se sa kablicem moze povezati direktno na zvucnu karticu ( u mom primeru Audigy 2 ) pa tamo lepo podesim visoke i niske tonove po zelji i tako dobijem snimljeni zvuk.
Dakle ovo su osnovne razlike a ti sam odluci da li to opravdava nesto vecu cenu za Expert model.
Inace Expert ne moze da podrzi hardverski MPEG2 jer ga na sebi nema. Ima ga Leadtek Win Fast PVR2000 ali je i zato dosta skuplji model Uostalom ako imas procesor na 2GHZ ovaj dodatak ti i ne treba jer je procesor dovoljno snazan da odradi u punoj rezoluciji MPEG2 sa visokim bit rateom. Ja sam sa Duronom na 1200MHZ radiu capturing u punoj rezoluciji bez izgubljenog frejma. Ne beri brigu oko zauzeca sistemskih resursa.

@ Nidzo mozda si po prirodi esteta pa ti budze od tjunera smetaju kao da ti TV kartica stoji na stolu a ne u kompu. 😀
Naravno da se moze naleteti na karticu sa dobrom slikom ( bez onih vazniih stvari koje sam napomenuo a sa kojima se sprdas ) samo je pitanje kako ce raditi i kakvu podrsku ima. Pa ovde se dovoljno ne shvata problem TV kartica koje kad pocnu da brljave mogu blokirati ceo windovs. U nekim slucajevima pucaju detonatori a nekad drajveri od zvucne kartice. Imao sam priliku da vidim u praksi ovo sto navodim jer TV kartica radi i sa slikom i sa zvukom. Ponekad iz nelogicnog razloga nece da radi u slotu u kojoj je radila pa kako se snalazi u radu sa raznim kodecima......
Ipak je provereno sigurno a sto je sigurno nije nesigurno!

@ Alan Ford-e teoretski je moguce na takvoj masini snimati u punoj rezoluciji sa hardverskim MPEG2 converterom na TV kartici pod uslovom da imas HD na 7200 o/min. i bar jos 64MB RAM-a.

Pa po performansama prosecna kartica sa prosecnim tjunerom za danasnji pojam TV kartice. A i cena je adekvatna. Jedino me buni ono opcionalno za radio. Da li ga ima ili nema taj Mercury sto se nudi? Radio je bas fina stvar ako radis u Wordu ili Exelu ili slicnim programima pa ti u pozadini svirucka radio. Moj ti je savet da skines drajvere sa sajta koji si mi dao kao i TV aplikaciju u download sekciji. DScallerom ces gledati TV ali cime ces snimati? Iz tih razloga ti predlazem da skines i probas sta to Mercury nudi za kapturing. Naravno ako nije dobar uvek ima resenje recimo Virtual Dub za AVI a dobar je i WinDVR za MPEG1 i 2 ako ne zeza sa zelenim ekranom. A uglavnom hoce da brljavi sa novim video karticama iz NV6xx serije. Ima i CyberLink Power VCR 3 za istu svrhu a isao je kao prateci softver uz mnoge TV kartice.

BTW Ono za cika astrolog nemoj se ljutiti jer sam zaista jedan od najstarijih na forumu a ne neki napaljeni klinac kako su me neki clanovi foruma svrstali.

POZ

Hvala dipl.ing. Astroloze

Ne znam, ipak mislim da je bolje kupiti nesto normalnije i poznatije nego da se zezam sa ovim, pogotovo zato sto ta kartica nije za mene vec za komsiju koji se ama nista ne razume u kompove.

BTW Ono za dipl.ing. Astroloze, nemoj se ljtiti jer vidim i sam da nisi klinac.

...Expert ima zgodnije resenje jer se sa kablicem moze povezati direktno na zvucnu karticu ( u mom primeru Audigy 2 ) pa tamo lepo podesim visoke i niske tonove po zelji i tako dobijem snimljeni zvuk.

Podesavas jacine basa i visokih tonova na Audigy 2 pri snimanju.
Kako to radis?

Pa jednostavno. Koristim WinFast dobijen uz karticu. Pro tu podesim jacinu snimanja na 60% za normalan nivo signala. U aplikaciji ti prepoznaje audigy karticu i sada treba u desnoj strani da stoji CD in sto i na Audigy treba da je ukljucen u CD in. Posto Audigy po defaultu ima podesavanje za bas i visoke stavi kako ti odgovara pa ce aplikacija tako i snimiti.
Inace Expert treba ukljuciti u plocu gde je CD in posto Win.XP podrzava rad sa muzickim CD-om pa je ovaj prikljucak slobodan. Kreatori kartice i softvera su isli na to resenje. Ja sam samo malo okrenuo stvar da signal propustim kroz zvucnu kao sto i svaka malo bolja integrusa moze da se podesi u rekord jacina kao i ekvilajzer koji ima funkciju da podesi boju tona. Pa to sam radio pre pet godina sa Cmedija zvucnom koja je imala ekvilajzer u aplikaciji ne samo za play nego i za record.

POZ.

Da se nadovežem, i ja imam Leadtek 2000 expert. Na starom kompu Athlon XP 2400+ OC 10x220=2200 MHz sasvim lepo sam snimao direktno u DivX, sa bit ratio-m 1500 b/s ako se ne varam, zaboravio sam podeševanja u kodeku. Uz mizerno smanjenje kvaliteta snimanje u DivX je radilo normalno i na Athlon XP1700+ palomino OC 8x200=1600 MHz, sve to sa 512 MB ram u Dual channel na nForce 2 ploci.
MPEG 2 snimanje radi savršeno uz max. kvalitet. I još nešto, veoma bitno, pri regularnom gledanju TV programa zauzetost procesora je oko 10-20%, dok je na nekim skupljim karticama, tipa Teratec (ne znam koji model, imas test u nekom Svetu kompjutera) na bartonu 2500+ ta vrednost 80-90%!!!!!!
Jedino sto me smara je sto ne mogu da snimim listu memorisanih programa, pa da je eksportujem prilikom neke druge instalacije.

nidza je napisao(la):
verovatno si u pravu, ali na mene je najsnažniji utisak ostavila neka od 25 evra, ne mogu ni imena da se setim... Jedva da je imala štampanu ploču, i u sredini jedan jedini čip, nigde one budže od tjunera. Da ne spominjem pasivne elemente koji ne postoje. 🙂

Slika perfektna, kristalna... Ako se setim modela dopuniću post. Mislim da je neki philips čip u pitanju, a karta jadna ko siroče. Sa ovom mojom možeš čoveka da ubiješ, a ništa bolja nije slika.

Da nije mozda V-Stream terminator.
Ja imam tu tv kartu i vise sam nego zadovoljan,pogotovo ako imas kablovsku.

Leadtek 2000 Expert ti je najbolje resenje jer pored svega sto su naveli za snimanje sa FM-a u mp3, wav ili neki drugi audio format i snimanja sa TV-a u DivX ili u mpeg-2 kartica podrzava stereo zvuk sa TV-a, sto znaci da mozes, ako imas kablovsku da snimas spotove a da ti zvuk bude savrsen. Naravno stereo zvuk imaju samo strani kanali, to je od nas jos nekih 5 godina daleko.

Tesko da ce sa leadtek expertom 2000 imati bilo ko savrsen zvuk jer je on blagi uzas. Inace hteo sam da kupim pomenutu kartu i zamenim vremesni PCTV zato sto ima losu software-sku podrsku. Slika je prilicno dobra, mada samo za nijansu bolja od PCTV-a, a zvuk je definitivno mnogo bolji na PCTV-u. Inace program WINFAST PVR sam trazi kanale (nema manuelnog podesavanja, dostelavanja) pa je nasao i 2 kanala u crno-beloj varijanti???Takodje par kanala se cuje samo na levom zvucniku a ne na oba. Daljinski trazi precizno ciljanje. Deluje kao dobra karta ali je nezaokruzen proizvod, mada trenutno jedini koji vazi za pametniju kupovinu, pa opet ostaje jurenje alternativnog software-a.

I ja imam Leadtek 2000 XP Expert ali imam nekih problema. Verovatno je konflikt sa modemom (IRQ) i ne mogu da snimam u maksimalnom kvalitetu jer mi se javljaju neke linijice po ekranu. Ali sam nasao odgovarajucu kombinaciju i tako snimam(mislim na bitrate i rezoluciju) jedino sto ima sum na svakom snimku ali to je vec do signala koji je vrlo los preko kablovske.
Imam Athlon XP 2000+, 256 MB Dual Channel Kingston PC333 CL2.5, i takodje mogu da potvrdim da je to najbolja TV kartica za te pare koja moze da se nadje na trzistu.

Pozdrav svima!

R_U_S je napisao(la):
dok je na nekim skupljim karticama, tipa Teratec (ne znam koji model, imas test u nekom Svetu kompjutera) na bartonu 2500+ ta vrednost 80-90%!!!!!!

Ovo apsolutno nije tacno!
Pa zar mislis da kartica koju toliko hvale i preporucuju svuda,
pa i ovde na forumu, zauzima 80-90% procesorskog vremena
pri regularnom gledanju TV programa?

Imam Terratec Cinergy 400 tv, snimao sam u raznoraznim
rezolucijama uz upotrebu svih mogucih i nemogucih kodeka,
sa i bez zvuka (mp3/nekompresovanog), bitrate i do 5-6000,
i bas nikad, ali nikad nisam video toliko zauzece procesora.

A pogotovu ne pri gledanju TV-a, kad je zauzece oko 15%.

Ne znam kakav je taj leadtek, jer ga nisam probao,
ali terratec cinergy je fenomenalna kartica.

Pozdrav,
Sasha

Potvrdjujem Sashinu teoriju kao jedan od zadovoljnih korisnika Cinergy 400 kartice....
Kad gledam TV zauzece procesora je oo 5% (P4 3,2ghz).....kartica za sve pohvale...
Naravno cuo sam i dosta lepih stvari o Leadtek karticama....

Nove Pinnacle kartice IZBEGAVATI U SIROKOM LUKU.
Propao pokusaj ugradnje digitalnog tunera (imao sam i nju....ziv sam se napatio dok promeni kanal,baguje,losija slika itd.....).....

Terratec cinergy je strašna kartica ali treba da budeš majstor da je podesiš.Tražio sam je svuda prošle godine i nisam je našao i uzeo sam leadtec 2000xp jer nisam našao experta i nisam se pokajao.Dobra slika,lepi snimci,laka podešavanja.U svakom slučaju ako tražiš nešto savršenije uzmi experta.Na asus i msi ne pomišljaj.

Prilikom snimanja TV programa mi se na Leadtek 2000XP javlja kasnjenje zvuka u odnosu na sliku. Sta treba podesiti pa da se to ne desava?

Kakava je TV karta koja se dobija uz ASUS P5Wd2 Premium maticnu plocu?

Trebalo bi proveriti kakav je ovaj novi ATi (tj. Theater 550 Pro cip), i to direktno u poredjenju sa TerraTec-om i mojim starim PCTV-om, koji daje odlicnu sliku.

Valjda ce mi doci jedan ovih dana, pa da se licno uverim u kvalitet.

MX
Tesko da ce sa leadtek expertom 2000 imati bilo ko savrsen zvuk jer je on blagi uzas. Inace hteo sam da kupim pomenutu kartu i zamenim vremesni PCTV zato sto ima losu software-sku podrsku. Slika je prilicno dobra, mada samo za nijansu bolja od PCTV-a, a zvuk je definitivno mnogo bolji na PCTV-u.

E kad neko ovako nestrucno i napamet napise nesto sto i sam ne razume i jos je ubedjen da zna..... :wall: :wall:

Odmah da se razumemo Expert ima savrsen zvuk onoliko koliko znas da je podesis. A ocigledno ne znas jer je u pitanju novi koncept audio pristupu.
I ja sam se iznervirao kada sam kupio Experta sto na kartici nema Audio IN ako vec ima Video in. To je koncep kod svih kartica pa i Pinnacle PCTV.
Normalno ustekao sam kabl od VCR pravo u integrusu a onaj mali kablic za radio u CD in. I sta sam doziveo nego blagi uzas od zvuka. 😡
Prvo zvuk mi u mnogome zavisi od integruse ( Abit poloca) a za radio jos gore od CD in gde je po pravilu zvuk losiji nego na Audio IN.
Takva koncepcija mi se uopste nije svidjala i pokusao sam da razumem zasto su tako uradili karticu.
Resenje je bilo Audigy 2. Znaci Audio IN direktno u pravu zvicnu a ne neki tamo chip na ploci i ton je bljesnuo. Kako je tek odusevljenje bilo kada sam kablic za radio prikljucio na Audigy CD in. Mogao sam da podesava boju tona preko Audigy kako hocu a stereo spotovi samo zvone. 😉

Dakle zvuk ne zavisi od TV kartice koliko slika pa ko kupuje Experta ako nema SS na ploci koji je jedini hardverski podrzan od nortbridge-a, sa AC97 i slicnim resenjima nece imati kvalitetan zvuk, posebno za radio jer je primoran da koristi sugavi CD in sa ploce.
Eto tek da ispravim tvrdnje koje ne stoje i ne moze se vremesna kartica uporediti sa novim resenjima a opet oni traze i kvalitetniju podrsku.
Do sada sam uradio iz kamere dosta DVD ( rodjendani, krstenja... ) direktno iz Ledtekovog softvera i vise su nego OK.
Poz.

Nazad
Vrh Dno