Šta je novo?

Kućna multimedija TV do 55 inca i do 800-900e

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

mladjonis

Zapažen
Učlanjen(a)
09.03.2024
Poena
15
Pozdrav ljudi,

Već sam većao na ovu temu i čitao druge, ali me interesuje mišljenje sa malo više detalja za moj slučaj.
  • Soba u obliku pravougaonika i razdaljina bi bila nešto manje od 2 metra do kauča, pa mislim da je 55 dijagonala maksimalna, ali i to kada sam stavio na zid i izmerio mi deluje jako veliko, ali možda je subjektivno (ne bih da oslepim haha)
  • Na sunčanoj sam strani ali imam i žaluzine i roletne
  • Dvoumim se izmedju miniLed i OLED
  • Pročitao sam dosta pohvala za C805 ovde, ali i dalje nisam siguran nešto me malo vuče i C3 ili C4 (od mađara jer su kod nas skoro duplo skuplji u radnji)
  • Da li ima smisla mount raditi na ovu razdaljinu uopšte (podstanar sam i taj zid gde je tv nije noseći)
  • Sadržaj bi bio najviše filmovi, serije i povremeno neki sport, ne planiram u skorije vreme da uvodim kablovsku uopšte, gledanje bi bilo najviše noći
  • Gledanje preko streming (stremio ftw) i sa kompa
  • Brine me glare i osvetljenje OLED-a
  • Ograničen sam netom nažalost na 50Mbps za sada (budjavi mts)....
  • Mala garancija i drndanje sa KP prodavcima u slučaju nekog problema da preko njih naručim oled, reklamacije traju večnost (doduše čujem da i kod naših nije ništa bolje)
  • Ugao gledanja nije uvek direkno ispred tv, nekada bi se i ispružio pa ne znam koliko bi to remetilo kvalitet slike na C805 jer je VA panel
  • Blooming i ostale propratne boljke koje idu uz miniLed, da li stvarno toliko smeta?
  • Da li se ispružiti još malo više novčano za nešto bolje?
  • Prvi mi je tv, pa bih se počastio, ali ne bih da požalim...
Hvala unapred dobri ljudi!

Ja bih isao na OLED u tvom slucaju.
Baci pogled na samsungov S90C na kp jer su dobre cene za taj kvalitet TVa.
Ako zelis da se pocastis i da napravis sebi pravu stvar onda S90C/C3/G3 i Nvidia shield 👌👌👌

Ja bih isao na OLED u tvom slucaju.
Baci pogled na samsungov S90C na kp jer su dobre cene za taj kvalitet TVa.
Ako zelis da se pocastis i da napravis sebi pravu stvar onda S90C/C3/G3 i Nvidia shield 👌👌👌
Baš sam pročitao na TCL temi da ti imaš ovaj C805, ako se ne varam. Ako nije problem da te pitam što onda ti nisi uzeo OLED ili imaš više TV haha 🙂
Samsung mi je pao na pamet, ali sam pročitao jako loša iskustva za kvalitet izrade tih TV-a, znam sigurno da bi mi boje odgovarale i softver jer imam S23+ telefon njihov, ali navodno su njihovi telefoni i TV druga priča što se tiče kvaliteta..

Hvala na preporuci, pogledaću opet malo i 90C 🙂

Baš sam pročitao na TCL temi da ti imaš ovaj C805, ako se ne varam. Ako nije problem da te pitam što onda ti nisi uzeo OLED ili imaš više TV haha 🙂
Nemam C805 ali imam hisense alternativu koja je nesto losija.
Pored njega imam i C3 koji mi je povezan na PC i koristim ga kao monitor.

Gledao sam uzivo vise puta C805 i uspeo sam i da se poigram malo sa njim i istestiram.
Odlican TV zaista za taj novac.

Doduse oled jeste bolji ali isto tako i skuplji.
OLED nije bolji u svim stavkama a najslabiji je na osvetljenju u poredjenju sa boljim mini led televizorima.
U tvom slucaju vidim da ces gledati uglavnom nocu kao i da ces igrati igre na njemu tako da sam iz tog razloga preporucio OLED a ne Mini led.

Nemam C805 ali imam hisense alternativu koja je nesto losija.
Pored njega imam i C3 koji mi je povezan na PC i koristim ga kao monitor.

Gledao sam uzivo vise puta C805 i uspeo sam i da se poigram malo sa njim i istestiram.
Odlican TV zaista za taj novac.

Doduse oled jeste bolji ali isto tako i skuplji.
OLED nije bolji u svim stavkama a najslabiji je na osvetljenju u poredjenju sa boljim mini led televizorima.
U tvom slucaju vidim da ces gledati uglavnom nocu kao i da ces igrati igre na njemu tako da sam iz tog razloga preporucio OLED a ne Mini led.

Živ bio na stotinu leta sto si izdvojio vreme da ispišeš malo opširnije! 🙂
Pošto imaš i jedno i drugo, da li je strašna razlika u osvetljenju u smislu da će da mi fali nešto kada gledam oled pošto je dosta manje svetao?

@Nikola mJet za takvu razdaljinu 65" je minimum ako je u pitanju 4K sadržaj. al' za 1,5m, eventualno max 2m, je dobro.

@mladjonis što se tiče stavljanja TV-a na zid, prvo vidi da li je to dozvoljeno uopšte. inače, za te pare ja bih išao na LCD (sa Mini LED), a ne OLED. doduše, OLED ima bolje uglove vidljivosti od LCD-a sa VA tipom panela (takav je u 55C805). 55C805 košta oko 600€. kupiš stoni držač umesto zidnog i dođeš lako do 800€ 😀

Па
Danas do 22h imate 48 c3 lg za 89.990. ja sam se ozbiljno zagrejao, ali 48ica za gledanje od 3-3.5m razdaljine plasim se da ce biti premalo.
Ја са те раздаљине гледам 65" и није премало, таман је, али без проблема би могла и већа дијалонала. Са те раздаљине и 55" је мало, као што рече @momsab .
@mladjonis Пошто планираш гледање углавном у мраку, и то квалитетнијег садржаја, Олед је најбоља могућа солуција, проблем је наћи за 800 - 900е 55",у легалној продаји...

@momsab @Чичарито Nije meni problem da se ispružim za još novaca ali pitanje je kada stati i da li je vredno tolikih para, pogotovo što u radnjama košta toliko bezobrazno skupo.. Imate neke predloge, pucajte slobodno, samo nemojte preterati sa cenom haha 🙂

@Nikola mJet pored toga što je to premala dijagonala 48ca ima manje osvetljenje od većih dijagonala haha

Pošto imaš i jedno i drugo, da li je strašna razlika u osvetljenju u smislu da će da mi fali nešto kada gledam oled pošto je dosta manje svetao?
Razlika je najprimetnija na svetlijim scenama gde vecinu ekrana pokrivaju svetli delovi jer oled najvise gubi osvetljenje kada treba da osvetli vecu povrsinu ekrana.
Primer scena skijanja na planini ce biti drasticno tamnija na oledu u odnosu na mini led.

Takodje ako imas jake izvore svetlosti kao sto su veliki prozori, terasni prozori u prostoriji u kojoj gledas tv oled ce opet teze da se izbori da tim nego mini led.

U tamnijim scenama i prostorijama u kojima mozes da kontrolises osvetljenje OLED zaista izgleda bolje zbog tog savrsenog kontrasts i savrsene crne.

Bilo kako bilo nisam jedan od onih koji OLED smatraju za savrsenstvo i da je boljih u svakoj situaciji.
OLED itekako ima svojih mana koje se cesto ne iznose vec ljudi u svom ovom hajpu oko OLEDa cesto budu fokusirani na vrline a retko na te mane koje itekako mogu da uticu na izbor.

Najbolji moguci savet koji cu ti dati je da odes licno i pogledas televizore uzivo i ocenis sam da li vredi novca doplata za OLED i sta ti licno najvise odgovara.

Tesko je uzivo. Prostorija u kojoj sve sljasti nece istaci prednosti OLED-a skoro pa uopste.

Meni na LG C2 do sada NIKADA nije falilo brightness-a ni u najsvetlijim mogucim scenama, niti mi je ta fluktuacija kada TV smanjuje brightness primetna (osim kada ga kratko koristim kao monitor, pa otvorim odjednom skroz beli prozor preko celog ekrana). A u mraku je... Magija! Dodje mi zbog njega da ofarbam zidove i namestaj u tamnu boju. 🙂

Jedini minus tehnologije mi je briga oko burn-ina koje se nisam otresao ni posle godinu i po dana. Brine me da titlovi, koji bas cesto idu uz sadrzaje koje gledam, mogu da naprave problem jer su cesto na istom mestu, a ne mogu uvek da im biram boju ili transparentnost. Ali za sad... Da ne ureknem. A i po nekim proracunima, trebalo bi mi 30-50.000 sati da ga zeznem, sto je trajanje koje ce tesko ijedan TV doziveti ionako.

Mada iskreno, ako nije tooOOotalni mrak tamo gde se gleda TV i ako nisi sitnicar, moze i mini-led sa dobrom kontrolom zona + zalepis mu pozadi led trake da pojacaju kontrast. I taman pare koje ustedis sto nije OLED - das da bude veca dijagonala. 😀 To moze da bude i najbolje, pogotovo ako ne igras igre ili igras a ne moras da brines da li graficka koju imas moze da izvuce 4k u naslovima koje igras ili ces igrati.

Velicina je ipak ogroman efekat, ako ne mozes da mu se priblizis (sto ja radim kada spremim neki bas top horor/sf film ili igru). 🙂

@tablet_fan Hvala još jednom! Kod nas nažalost nema svrhe ići u radnju i proveravati, jer su svuda screensaver slike, i nema one fine politike kao na zapadu, da kupiš pa ako ti se ne svidi vratiš, koliko ja znam bar 😀

@polarnimeda I mene malo brine burn in zato možda i ne bih išao preko C3 pogotovo jer bih kupovao preko KP. A više od 55" jednostavno ne može kod mene u stan, tako da ostaje samo izbor da li oled ili miniled 🙂 Znači u principu tebi je sve potaman? Nije mi problem izvrnuti razliku u odnosu na TCL što sam spominjao (ne vidim neki bolji miniled kod nas od ovog?), ali ako je dobit mala u odnosu na novce, možda bih onda i sačekao svoj smeštaj i počastio se tada kućnim setupom haha.. Hvala i tebi puno na opširnom objašnjenju!

Hvala još jednom! Kod nas nažalost nema svrhe ići u radnju i proveravati, jer su svuda screensaver slike, i nema one fine politike kao na zapadu, da kupiš pa ako ti se ne svidi vratiš, koliko ja znam bar
Da ne idemo u off ali ne znam odakle si jer u Srbiji ako narucis online imas pravo da vratis posle 14 dana bez ikakvog obrazlozenja. To naravno ne vazi za KP ali mozes u radnji nekoj naruciti probati i vratiti 🙂
Sto se tice isprobavanja meni su bez problema dali daljinac u tehnomaniji vise puta da isprobam sta zelim.

Da ne idemo u off ali ne znam odakle si jer u Srbiji ako narucis online imas pravo da vratis posle 14 dana bez ikakvog obrazlozenja. To naravno ne vazi za KP ali mozes u radnji nekoj naruciti probati i vratiti 🙂
Sto se tice isprobavanja meni su bez problema dali daljinac u tehnomaniji vise puta da isprobam sta zelim.
Iz Srbije isto 🙂 Nisam znao da može online da se poruči i vrati bez obrazloženja uz full refund? Ja sam mislio da može da se vrati samo uz zamenu za neki drugi artikal iste ili slične vrednosti..

Meni nisu dali recimo u gigatronu haha, ali ću da pitam u nekoj drugoj radnji..

Iz Srbije isto 🙂 Nisam znao da može online da se poruči i vrati bez obrazloženja uz full refund? Ja sam mislio da može da se vrati samo uz zamenu za neki drugi artikal iste ili slične vrednosti..

Meni nisu dali recimo u gigatronu haha, ali ću da pitam u nekoj drugoj radnji..
Ne smeju da ti ne dozvole da vratis, imas zakonsko pravo 14 dana! Tuzno je sto nekad pokusaju da vrdaju i sto im nekad uspe...

A aporopo toga dal da cekas, to je do tebe. Ako nije daleko taj smestaj i potencijalni kucni setup, ja bih uzeo nesto jeftinije do tad, pa posle napravio da sve puca! 😀

A jeste, potaman mi je sve sem toga sto rekoh, da se malko (ali sve manje) cimam zbog burn-ina i dan danas, ali to je valjda jace od mene, pogotovo jer sam jedva skupio kintu. 😀

Ali iskreno, ja bar razmisljam ovako... Kad ne uzmes OLED ti u startu imas veci hendikep nego sto je i potencijalno nekada imati neki blagi burn-in.... Blooming, ispranija crna, problemi sa uniformnoscu, neki stepen cloudinga. Sve to treba progutati u startu, a kao problem je burn in koji se mozda nekada nekome desi i bude mozda vidljivo u ne znam ni ja kakvom scenariju... 🤔

Burn in je realan problem koji DANAS nije realno ocekivati da se dogodi nekome ko ne koristi OLED kao radni monitor i ne gleda samo jedan kanal ili ne igra samo jednu igru hiljadama sati. Nekad nije trebalo zuriti sa kupovinom OLED-a, tehnologija zastite je bila mnogo slabija, a cena mnogo veca. Sada smo, ipak, dosli otprilike dotle da ja nemam nameru da ikada uzmem nesto drugo. kad ovaj rikne, sledeci je opet OLED, samo veci. 😀 Pogotovo jer mi veci brightness od ovog na C2 ne treba, a to vec sada pruzaju B modeli. Pa i A bi bio dovoljan, nego sto je njemu 60Hz osvezavanje, nije idealno za gaming.

Da.

Nazad
Vrh Dno