Šta je novo?

TUTORIJAL: HTC Desire ROOT i flesovanje Android 2.2 FROYO

studiovpc

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2003
Poena
650
Pre same procedure rootovanja napunite telefon na bar preko 75%, napominjem da sve radite na sopstvenu odgovornost i da ja kao autor tutorijala nisam nikako odgovoran za bilo kakvu stetu nastalu samim ovim tutorijalom.

PROCEDURA VAZI ZA DESIRE KOJI IMA 2.1 SISTEM INSTALIRAN I HBOOT VERZIJU DO 0.80 (KASNIJE CU NAPISATI I ZA NAJNOVIJI 0.92)

Proveru HBOOT verzije mozete izvrsiti tako sto ugasite telefon, drzite POWER dugme i VOLUME DOWN, pojavice se HBOOT MENU i u gornjem levom uglu zelenim slovima bice ispisana verzija HBOOT-a.

Program koji je potreban za ROOT se nalazi ovde http://downloads.unrevoked.com/recovery/3.1/reflash_package.exe

Kada ga skinete raspakujte ga u nekom direktorijumu po zelji, unutar direktorijuma nalazi se file hboot driver.htm, u njemu je uputsvo sa slikama kako instalirati HBOOT driver na Winodwsu. Ja cu ovde objasniti tu proceduru posto mislim da ne treba da kacim slike kako se instalira driver na windowsu.

1. Skinite unrevoked modified USB driver ovde http://www.unrevoked.com/rootwiki/l...unrevoked.com/recovery/android-usb-driver.zip (mada ima ga i u folderu koji ste raspakovali)

2. Ugasite telefon, udjite u HBOOT meni tako sto drzite POWER i VOLUME DOWN dugmice.

3. Cekajte da HBOOT ispise neka slova na ekranu, videcete da ce to proci za 2-3 sekunde po ulazenju u HBOOT

4. Poverizte telefon na kompjuter, trebalo bi na ekranu da se pojavi HBOOT USB PLUG

5. Otvorite Device Manager u windowsu, trebalo bi u listi uredjaja da se pojavi Android 1.0 uredjaj sa uzvicnikom pored

6. Desni klik na Android 1.0 pa update driver, i instalirajte drivere skinute pod brojem 1.

7. Sada u Device Manageru trebalo bi da pise ANDROID BOOTLOADER INTERFACE, ako pise onda ste spremni za pocetak rootovanja.

8. Izadjite iz HBOOT menija, ukljucite telefon normalno da podigne sistem

9. Kada se podigne sistem na telefonu radimo sledece

MENU - SETTIGNS

APPLICATIONS

DEVELOPMENT

pa ukljucite USB Debugging (znaci treba da bude stikliran)

BACK

CONNECT TO PC

Default connection type namestiti da bude DISK DRIVE, zatim dole gde pise ASK ME iskljuciti (da NE bude stiklirano)

10. U folderu gde ste raspakovali UNREVOKED nalazi se file reflash.exe samo ga pokrenite i cekajte da se telefon ROOT-uje, kada zavrsi napisace DONE.

Ovime se zavrsava procedura rootovanja i ubacivanje custom recovery konzole preko koje mozete da ubacite custom rom.

VAZNOOOOOO

Jos jednom da napomenem, mozete i samo da ROOT-ujete telefon i preskacete korak sa custom rom-om ako zelite da ostanete na 2.1 verziji sistema, mada toplo vam preporucujem da predjete na 2.2 jer radi mnoogooo brze.

WIPE DATA/FACTORY RESET brise sve sto imate u telefonu (ne dira nista na kartici samo u internoj memoriji telefona) tako da pre svega BACKUP!!!

11. Custom ROM se nalazi ovde http://www.4shared.com/file/851hzSab/desire_froyo_nosense_040810.html
Rom sam ja pravio i NE POSEDUJE SENSE UI, ubacen je LauncherPro umesto SENSE-a, rom je testiran i proveren od strane mene, illidana-a i korisnika pavle93. U pitanju je poslednja verzija 2.2 FROYO roma, sve je STOCK i default sem sto nema SENSE UI.
Kada ga skinete prebacite ga na sd karticu, samo na sd karticu nemojte u nikakav folder.

11a) Najnovija verzija RADIO-a se nalazi ovde http://android.adamg.co.uk/bravo/radio/32.43.00.32U_5.09.00.20.zip, isto ubaciti na SD karticu

PRE OVOG KORAKA kada ste prebacili na karticu i rom i radio, ISKLJUCITE kabal iz kompjutera!!!

12. Flesovanje novog roma: Udjite u recovery tako sto se ugasi telefon, drzi se POWER + VOLUME DOWN udje se u HBOOT saceka se da prodju ona slovca koja se pojave, sidje se na RECOVERY (na volume down i up se krece kroz meni) na POWER se potvrdjuje izabrana opcija

13. Sada bi trebalo da smo u RECOVERY konzoli (crna pozadina sa zelenim slovima), idemo na WIPE DATA/FACTORY RESET potvrdimo na YES

14. idemo dalje na INSTALL ZIP FROM SD CARD, u listi nadjemo rom koji smo skinuli, znaci biramo desire_froyo_nosense_040810.zip, potvrdjujemo na YES i cekamo da se procedura zavrsi

14a) flesovanje RADIO-a, idemo na INSTALL ZIP FROM SD CARD pa izaberemo 32.43.00.32U_5.09.00.20.zip potvrdimo na YES i cekamo da zavrsi

15. Kada se zavrsi instaliranje novog roma i radia, idemo na REBOOT SYSTEM NOW

16. Cekamo malo duze dok se podigne sistem po prvi put, moze da se desi da restartuje sistem i par puta dok se ne flesuje RADIO image (za to vreme pojavice se mali android sa kutijicom nekom) :D

17. Cestitam imate najnoviji 2.2 FROYO rom, koji je rootovan, ima memory tweak za brze ucitavanje aplikacija i brze ubijanje nepotrebnih aplikacija.

18. UZIVAJTE!!!

Toliko od mene ako imate nekih pitanja slobodno pitajte

VAZNO:

Za korisinike koji su ubacili 2.2 preko OTA update-a i sada imaju HBOOT 0.92 za dan-dva pisem uputstvo kako da se DOWNGRADE-uje HBOOT na 0.80 da bi ste i vi mogli da uzivate u carima custom roma i imate root-ovan telefon.

Pozdrav svima i srecno!!!

DODATAK ZA 0.92 HBOOT:

evo da prekratim odmah i muke onima koji imaju 2.2 instaliran OTA:

Znaci procedura flesovanja starijeg HBOOT-a koja daje mogucnost flesovanja custom romova i naravno rootovanje

tj DOWNGRADE sa 0.92 verzije na 0.80:

Skinite ovaj file i prebacite ga na SD (samo na SD bez ikakvih foldera): http://android.adamg.co.uk/bravo/roms/PB99IMG.zip

Upalite telefon na POWER + VOLUME DOWN i pratite dalja uputstva na telefonu, kada se ovo zavrsi onda mozete ponovo da krenete sa tutorijalom iz prvog posta

Srecno!!!

ko hoce ROM koji ima u sebi SENSE UI evo linka http://loadbalancing.modaco.com/dow...-update-bravo-stock-rooted-busybox-signed.zip

procedura za ubacivanje klasicna, ulazak u RECOVERY na POWER + VOLUME DOWN, pa INSTALL ZIP FROM SD CARD, izabere se ovaj file koji ste skinuli, potvrdi se na YES i uzivancija...

ko god da je stavio moj rom iz tutorijala, evo par updateova, radi i na onom drugom romu koji je zvanicni, ne mora samo na mom

fajlovi se flashuju iz RECOVERY-a, u pitanju su najnovije verzije google apps-a

znaci klasika udje se u recovery, pa FLASH ZIP FROM SD CARD, izabere se file pa YES, slobodno sve redom instalirajte pa tek onda REBOOT SYSTEM NOW

Gmail 2.2.1: http://www.4shared.com/file/tIL2ppJU/gmail_update.html

Maps 4.4.0: http://www.4shared.com/file/r3wK4p34/maps_update.html

Adobe Flash: 10.1.92.8 http://www.4shared.com/file/ipn7hgLC/flash_update.html

Google Searh i Voice Search latest versions: http://www.4shared.com/file/gdW1ObZu/search_voice_update.html

najnoviji radio 2.44.00.32U_5.09.05.30_2

NAPOMENA:

ISKLJUCIVO ZA 2.2 (FROYO) ROMOVE!!!

flesovanje iz Recovery-a, ne dirati telefon posle reboot-a dok ne zavrsi sve sam

poboljsanja:

bolji prijem signala
WiFi radi bolje
camera u 720p za nijansu radi bolje

http://android.adamg.co.uk/bravo/radio/32.44.00.32U_5.09.05.30_2.zip

Svaka čast na detaljnom opisu, kad mi stigne telefon sa servisa verovatno ću isprobati proceduru.

Bilo bi dobro kada bi napisao proceduru i dao linkove za vraćanje na fabrička podešavanja zlu netrebalo! :)

skines zvanicni RUU i flesujes i odmah si vracen na fabricko :)

Čitajući razne forume učinilo mi se da je komplikovano (ili je to bio engleski :) ), jel to sigurno da može da se vrati u originalno stanje, tako da ne mogu da te zezaju za garanciju?

Bez obzira što nemam ovaj telefon niti ga nešto imam u planu čitam i pratim šta se sve dešava na ovom planu.

Sve čestitke za studiovpc na strpljenju i temeljno napisanom tutorijalu.

Svaka čast i možda bi ovo trebalo u Sticky odma` da ide. :wave::wave:

@mboban

veruj mi nista komplikovano nije, ovde sam objasnio sve od A do Z :D

romove sam pravim za sebe, evo okacio sam cak i ovde taj tom, imas i u MAGIC sekciji isto moje romove, pravio sam i za njega dok sam imao

i sve moze da se vrati na fabricko ako zatreba :D

@Marko_S

Hvala :)

Bravo studiovpc!

Koji custom rom sa Sense UI preporucujes? DJ Droid? Pinky?

10. U folderu gde ste raspakovali UNREVOKED nalazi se file reflash.exe samo ga pokrenite i cekajte da se telefon ROOT-uje, kada zavrsi napisace DONE.

Dosao do tacke 10 i ne mrda dalje?!
Kada pokrenem reflash.exe, pise mi da pokusava da reimidzuje i tako u beskonacnost. Radilo je preko noci, sigurno preko 12 sati i nije zavrsilo.
Sta da radim?!

fali nesto sto treba odraditi pre tacke 1.

instalirati HTC Sync program (dobije se na sd kartici sa telefonom) i uninstalirati ga, ali ostaviti usb driver (ima opcija pri uninstall)

Poslednja izmena:
fali nesto sto treba odraditi pre tacke 1.

instalirati HTC Sync program (dobije se na sd kartici sa telefonom) i uninstalirati ga, ali ostaviti usb driver (ima opcija pri uninstall)

Svaka ti dala majstore. Sad je sve ok kako sam izbrisao HTC Sync. :d

eto bitno da je resen problem :), znaci samo se lepo pridrzavati uputstva i sve je ok....

Svaka cast na tutorijalu!! Cim nadjem visak slobodnog vremena odradicu ovo!

eto bitno da je resen problem :), znaci samo se lepo pridrzavati uputstva i sve je ok....

E sad sledeci problem je Base System Device. Mislim da zbog njega, ne mogu da odradim nista poslije tacke 10.
Reflash.exe je odradjen kako treba, ali mi u Device Manager-u prijavljuje OTHER DEVICES -> Base system device (fale 2).
A i primjetio sam, da kada u HBOOT odem na RECOVERY i kada treba da dobijem crni ekran sa zelenim slovima, toga nema. Mislim da se telefon samo ugasi (ili je crn ekran upaljen)?!!
Gdje da nadjem Base System Device drajvere?!
Pokusao kroz Win7 automatski windows update da pokrenem ali nece (znas kad ides na troubleshoot pa onda system sam pokrece driver update i trazi doticni driver).
Sta predlazete?!

Moze li neko iz iskustva da kaze ... da li se nesto kubi downgrade-om hboota sa 0.92 na 0.80 ?

koliko ja znam ne

Karbo treba da dobijes posle instaliranja drajvera iz unrevoked u device manageru stavku ANDROID BOOTLOADER INTERFACE ako to nemas nesto nisi dobro odradio u koracima pre 10.

@Karbo

druze kad raspakujes onaj unrevoked imas u folderu uputstvo kako da se setuje driver od A do Z odradjeno sa slikama, znaci uninstaliras HTC Sync ali ostavis HTC Drivers, udjes u HBOOT i onda instaliras drivere iz onog unrevoked foldera, kada bude bisalo ono ANDROID BOOTLOADER INTERFACE onda si spreman za dalji rad, onda vratis telefon u normalu i pratis dalje korake, mora da radi!!!

edit: onaj reflash.exe pokreni ovako desni klik pa RUN AS ADMINISTRATOR i ovo je bitno :D

DRUGA NAJBITNIJA STVAR OD SVEGA JE

moras da imas 0.80 bootloader i moras da imas fabricki 2.1 sistem, ako si radio OTA update na FROYO onda preskaci sve ovo i pici dole na ono kako da vratis sa 0.92 na 0.80

@DaPimp

ne gubis nista ovim bootloaderom, u svakoj novijoj verziji HTC samo onemogucava ROOT pa zato stalno izbacuju nove bootloadere radi protekcije posto root onda mora iz pocetka da se radi za svaku verziju

Poslednja izmena:
Thx Illidan i pvc.

izgleda da sam upao u boot loop :) sve sam odradio, downgrade hboota sa 0.92 na 0.80, rootovao, instalirao open desire 3.61 i evo vec par minuta samo na ekranu stoji android i povremeno nestane .... nikako da se bootuje system :p

Sve ponovo ? :)

Edit: Uspelo iz drugog puta sve :) ... update-ovan i radio i sve .... u prvom nisam odradio wipe posle downgrade hboota, to je izgleda bio jedini problem.

Poslednja izmena:
eto jos jedna srecna musterija :p hehehhehe

inace kakav je OpenDesire? to je od Adam-a bese? 99.9% je CM klon, ajde javi posle kako radi ima li nekih bugova i slicno... odradi quadrant test, ali nakon sto instaliras sve zivo od aplikacija

p.s.

cek bre taj rom je na 1300 MHz?

p.s.2:

VPC nije PVC nije plastika u pitanju :p

i jos nesto odradi ovo odavde, primetices poboljsanje samo tako http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=239128

Poslednja izmena:
VPC :D sorry za plastiku :)

U quadrantu, your device 1396 ... ne znam da li je to dobro ili lose, ali sam se zaHebo sa mybackup pro :) ***a kad ne moze titanium backup na nerootovanim telefonima. Odradio sam restore sa mybackup pro i pola programa nije vratio, a ove koje je vratio, force close.
Za sad sto ne radi ... da li zbog mybackup pro ili cega vec, je HTC Ime custom MOD. sve ostalo sljaka ....
Odoh da ga "iskalibrisem" :)

dobar ti skor s obzirom da je OC-ovan telefon :D ja imam 1294 na 1 GHz nista nije OC, onaj stock rom koji sam ja preradio nista vise nije cackano...

i jedan savet, batali sve te backup programe, idi uvek na fresh install nije strasno samo napravi negde spisak sta sve koristis, ubacis sve sa AppMonster-om i miran si... samo sto ces malo da se smoris dok podesis svaki app, ali ako cesto menjas romove, ovo ti dodje onda kao dobar dan...

Poslednja izmena:
Da ne trujem previse, odradio sam i kalibraciju, stvarno je primetna razlika :)
Pitanje ... da li slucajno negde na sd card postoji neki "spisak" aplikacija koje sam prethodno imao instalirane ?

na zalost nema, ili pamti napamet sada, ili kad god nesto instaliras sa marketa uzmi AppMonster i pravi backup svake aplikacije (on ne pravi backup same aplikacije nego ti prebaci .APK na karticu) tako da mozes uvek posle da instaliras kad god ti zatreba

hehehehe a sto se tice kalibracije ekrana, jedno 2 dana neces moci da verujes koliko je bolji ekran, posle ces da se priviknes vec...

ja koristim appbrain.com da tamo imam spisak aplikacija, pa kada odadis instalaciju novog roma, tamo imas listu sta si sve imao instalirano u poslednjoj sinhronizaciji sa telefonom :)
taj open desire je cist froyo (kao na Nexus One, sa belim notification bar)?

Appbrain ... kako se ne setih ranije :D Pametno :)

Jep, open desire je klot froyo, bez ijednog dodatno instaliranog app-a, klokovan na 1305mhz, ali koliko sam skapirao taj clock se postize samo kada je telefon preopterecen nekom aplikacijom.
Beli notification bar koji pokusavam da zamenim metamorphom, ali i ako mu dam SU premissions, posle njegove provere kaze da iste ne poseduje :) Svi ostali programi koji imaju SU premission, rade najnormalnije bez ikakvih problema.

Za sad sve ide glatko ....

Interesuje me kolike ustede dobijate na bateriji sa podesenim SetCPU profilima?

Ne znam za setcpu, ali od kada sam stavio settings profiles i podesio ga onako kako meni odgovara, meni telefon skoro sastavi dva dana uz standardno akanje :)

@Karbo

druze kad raspakujes onaj unrevoked imas u folderu uputstvo kako da se setuje driver od A do Z odradjeno sa slikama, znaci uninstaliras HTC Sync ali ostavis HTC Drivers, udjes u HBOOT i onda instaliras drivere iz onog unrevoked foldera, kada bude bisalo ono ANDROID BOOTLOADER INTERFACE onda si spreman za dalji rad, onda vratis telefon u normalu i pratis dalje korake, mora da radi!!!

edit: onaj reflash.exe pokreni ovako desni klik pa RUN AS ADMINISTRATOR i ovo je bitno :D

DRUGA NAJBITNIJA STVAR OD SVEGA JE

moras da imas 0.80 bootloader i moras da imas fabricki 2.1 sistem, ako si radio OTA update na FROYO onda preskaci sve ovo i pici dole na ono kako da vratis sa 0.92 na 0.80

@DaPimp

ne gubis nista ovim bootloaderom, u svakoj novijoj verziji HTC samo onemogucava ROOT pa zato stalno izbacuju nove bootloadere radi protekcije posto root onda mora iz pocetka da se radi za svaku verziju

Sve je ok do tacke 10 i kada trebam da instaliram u konzola okruzenju (crn ekran i zelena slova) telefon se samo ugasi.

Bootloader: 0.83
Firmware version: 2.1-update1

I ako mi je bootloader 0.83 jel to znaci da trebam da ga DOWNGRADE-ujem sa 0.83 verzije na 0.80 u proceduri kako si objasnio na prvoj stranici.

Nazad
Vrh Dno