Šta je novo?

Turbo Pascal Problemo!?!

overclocker

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2004
Poena
309
Da li neko zna zasto turbo pascal 7.0 oduzima 100% resursa, tj. kada radim u pascalu secka mi muzika i bilo koja radnja je usporena do max. , a
kada pogledam CPU Usage History u task manager-u pokazuje da je 100%!!!
U help-u se govori nesto da kada se pokrece pod windows-om treba podesiti neke memorijske parametre u pif fajlu, ali to nisam uspeo, a mozda
problem i nije u tome.. Mozda moj Athlon 2800+ nije dovoljno brz, pa cu mozda da probam sa ahlon64 3200+ koji cu overklokovati i staviti mu vodeno hladjenje :D
var
begin
writeln('HVALA');
end. :wave:

Pa i dan danas nije napravljen procesor koji moze bez problema da se izbori sa zahtevnim operacijama Pascala verzije Turbo 7.0.... Posebno sa programima poput ovoga kog si ti napisao.... Mogao si da probas da izostavis VAR koji ti je ovde bio nepotreban,ustedeo bi znacajno procesorsko vreme....

Kao poslednju nadu predlazem ti da se konsultujes sa jednim od nasih najvecih Turbo strucnjaka, prof. dr Dusanom Bogicevicem, mozda ce ti otkriti neku tajnu programersku caku.....

POZDRAV :D :D :D

@overclocker
Ako koristiš 2000 ili XP (a verujem da je tako), probaj sa tool-om koji je u attachment-u. Turbo Pascal 7.0 se startuje u DOS modu što ume da "zakuca" procesor na 100%.
Ne očekuj ništa spektakularno ali bi posle 2-3 sekunde od startovanja programa trebao da primetiš pad opterećenja CPU-a.

U zip-u je i TXT fajl sa uputstvom. Pročitaj samo ono na dnu (po naški).
Poz.

Prilozi

• Dpackbd.zip
    2 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
hmmmm... i ja imam 7.0 verziju i meni je procesor 100% zauzet ali muzika ne koci. nikad nisam ni gledao kako bi funkcionisao kada bi bila ukljucen jos neki "process".

izvinjavam se sto je nije tema topic-a ali me interesuje samo 1 kod paskala:
da li je moguce da se u grafickom rezimu ubaci bilo kakva slicica (bmp, jpg...)?
ako moze, kojom procedurom se to uspeva?

Poslednja izmena:
Postoje neke biblioteke za to, sećam se da je ortak kao maturski rad radio igru u paskalu a učitavao bitmape... znači google :)

mnogo si mi pomogao :)

Froka je napisao(la):
Kao poslednju nadu predlazem ti da se konsultujes sa jednim od nasih najvecih Turbo strucnjaka, prof. dr Dusanom Bogicevicem, mozda ce ti otkriti neku tajnu programersku caku.....

Jel' sam neupucen ili je to profa programiranja iz ETS "Nikola Tesla"?

Svaki MS-dos program zakuca resurse na 100% (zato što nije pisan za multi-porcesni os). Pokušaj da u task manager-u smanjiš prioritet procesa na low.
----------------
evo baš sam probao... Proces se zove ntvdm.exe. Desni klik "Set Priority -> Low". Trebalo bi da radi.

Hope this helps....

Aj evo najglupljeg pitanja:
Kako ovaj Pascal 7.0 u fullscreen? :wall: :wall: :wall:
Glupo, ali sad ga skinuo, imam ispit za 10-ak dana, a ne mogu da kucam u onom malom prcvoljku. U uputstvu pise dvoklikni na title bar, ali jok...

EDIT: sori za oftopik

Poslednja izmena:
Ostoja je napisao(la):
Jel' sam neupucen ili je to profa programiranja iz ETS "Nikola Tesla"?

Upucen si,nego sta... To je Bleki glavom i bradom.... EEE covek je stvarno legenda....

Ako neki teslash ima zanimljiva iskustva ili price o coveku neka iznese,posto nam je on idol.... :D :D :D

Nazad
Vrh Dno