Šta je novo?

TuneXP

starojko75

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2004
Poena
319
Da li je neko imao iskustva sa programom TuneXP v1.5. ?

Za njega sam procitao u proslom broju The Shugavog Gamer-a i zvuci kao jako dobar programcic. Ipak, necu da se *****avam sa time dok ne saznam da li je neko radio sa njime i da li su rezultati dobri kao i da li je 100% siguran.
U principu, logicno bi bilo da ga i ne koristim, jer nemam problema, ali ja imam specifican fetish, a to je da SVE moram da probam po cenu da ****** nesto... eto, na primer pre dve nedelje sam onesposobio komp jer sam ga otvarao i skidao kuler u nameri da mu stavim pastu pa kada sam ga vratio nije hteo lepo da hladi (temp. je bila 80 stepeni) . Znaci, sjeb'o sam ga al' sam bio miran jer sam drndao i to mi je gust. I tako jos gomilu slicih stvari... instaliram neke najnovije drajvere sto uopste ne moram da radim pogotovo sto imam Ati koji u drajverima menja samo neke sitnice za pojedine igre, pa mi ti novi ne rade kako treba itd.

Dakle, da li je neko radio sa tim programom?

Uf, sto ti je odgovor. 😉
Pa je l' vredi program necemu ili ne?
Da li zaista ubrzava?
Da li si vratio podesavanja na default ili ti stoje tako "tjunirana" ?

meni su ti "ubrzaćemo ti windows 300%" programi oduvek bili na nivou onog magarca što tvrdi da je provalio namerno ubačene bagove ms-a pa zato može pandura za 7 dana da nauči da koristi komp..

izvinjavam se ako tune xp nije od tih 🙂

Slazem se sa tobom u potpunosti.
Ipak, zanima me. Bio bih zadovoljan i sa nekim malim ubrzanjem, samo da je ubrzanje. 🙂

Ok, vazi, ali mene interesuje da li je program koristan ili ne u vezi sa tim za sta sluzi, Crni, javi se!??

Ma sve je to ******. Od srca ti savetujem da ne gubis vreme sa tjunovanjem Windowsa, to je isto ko narkomanija. Tih 0,5% ubrzanja nije vredno gubitka zivaca, ociju i vremena na netu.

1. Redovno defragmentisi disk
2. Iskljuci file index-ing
3. Povecaj velicinu page file na 1.5x velicinu ram-a i fiksiraj mu velicinu
4. Brisi prefetch povremeno
5. Sredjuj registry s vremena na vreme i
.... masina ce ti biti u formi. Od takvih programa, za ubrazanje sistema, nema vajde. Programi za odrzavanje sistema su druga prica.

Ja imam da ti kazem samo ovo: Ne koristi nista slicno ako ti je do zivaca.

Evo ja sam takve i sl. programe ranije non stop proveravao i instaliravao. Ponekad dobijem neko ubrzanje a ponekad ne. Inace i sa i bez ubrzanja ponekad nece da mi radi graficka (radi ona li kaze nemam DirectX a ja imam DX9.0b ????), modem (kaze uredjaj ima probleme ali on radi OK a nesretni rikvesteri samo iskacu), muzicka kartica SB 5.1 Live (ne postoji i ne mogu drajveri da se instaliraju)....

Jedared mi je neki Hare ili sl. program (mislim da nije bio hare ali mu je bio jako slican) iskljucio (i ovo ga se secam ko danas): muzicku (kaze postoji latency koji ugrozava rad racunara ?????????????), deinstalirao Open GL (nemam pojma kako je to uradio ali kaze da je ovo totalno nepotrebno jer kartica ima svoj Open GL koji je obrisao 🙂 ), iskljucio sve USB portove (zbog latency), paralelni port i serijski port 2 (jer su neiskoriceni a ja imam stampac na paralelnom), CD-ROM uredjaj (jer je video da imam CD-RW pa veli ne trebaju ti dva), itd.... Ipak stvarno sam dobio odicno ubezanje od 3 sekunde brzeg startovanja i jos po nesto ali totalno izgubio funkcionalnost racunara. Najsmesnije je to sto program nije mogao sve da vrati na predjasnje vrednosti jer je u tom procesu obrisao i prefetch, temp foldere, iskljucio indexing i obrisao SVE bekape ukljucujuci i njegov a i Windows bekap ???

Zato ti preporucujem da se toga manes. Ako bas nemas mira ti nabavi Virtual PC od najvoljenije nam softverske kompanije microsofta i na njega instaliraj koji god OS hoces i onda taj OS maltretiraj do mile volje a tvoj sistem odrzavaj onako ko sto ti rece Marti.

Marti Misterija je napisao(la):
1. Redovno defragmentisi disk
2. Iskljuci file index-ing
3. Povecaj velicinu page file na 1.5x velicinu ram-a i fiksiraj mu velicinu
4. Brisi prefetch povremeno
5. Sredjuj registry s vremena na vreme i
.... masina ce ti biti u formi. Od takvih programa, za ubrazanje sistema, nema vajde. Programi za odrzavanje sistema su druga prica.

2. Kako? Gde?

3. Kako? Gde?

4. Kako? Gde?

🙂

2. File indexing iskljucujes tako sto kliknes desnim misem na slovo drajva (recimo C🙂 i odaberes properties. Tu ima opciju Allow Indexing Services to index this disk for fast searching. Ako je otkacena (cekirana) iskljuci je (decekiraj je). PRE ovoga isprazni Prefetch direktorijum koji se nalazi u Windows direktorijumu. Ovo uradi za svaki disk tj. za svaku particiji (mislim na indexing) 😉 Takodje moras da odes u Control Panel > Administrative Tools > Services i da nadjes service Indexing Service i da je iskljucis (klikni desno dugme, odaberi Properties i podesi je na Disabled.

3. Ne znam koliko ti je ovo pametno dirati. Ipak podesavanje fiksne velicine je uvek bilo dobro ali moze da pravi probleme pogotovo ako se taj virtualni file defragmentise ili pokvari. Da bi namestio Virtualnu Memoriju (Page File) idi u Control Panel > System, nadji TAB Advanced, klikni na prvo Settings dugme, klikni na TAB Advanced i klikni na dugme Change. Kod mene stoji System managed size ali ako vec hoces da podesavas onda pre toga ugasi skroz Virtualnu memoriju (no paging file ili sl.), nabavi Raxco Perfect Disk i instaliraj ga. Poteraj ga nekoliko puta dok ne kaze da ima 0% fragmentacije. Tek onda podesavaj virtualnu memoriju jer je tada disk defragmentiran i postoje male sanse da ce ti i page file biti fragmentiran. Ako jeste poteraj ponovo Perfect Disk. sve dok ti je fragmentation 0% a takodje da ti pegefile nije fragmentiran.

4. Rakao sam i tec ali ajde da ponovim. Odes na C: disk (pretpostavljam da ti se tu nalazi Windows), udjes u Windows direktorijum i u njemu nadjes Prefetch direktorijum. Udji u njega i obrisi sve fajlove sto su u njemu. Restartuj masinu. Ako ti je frka onda sve fajlove iz Prefetch-a zapakuj sa ZIP-om i kopiraj ih negde na sigurno.

5. Za 5. nisi pitao ali evo ti odgovora. Postoje nekoliko dobrih programa za optimizaciju registry baze, SystemMechanic (shareware), Fix-It Utilities (shareware), ....

5. Kako? Gde? tj. Cime?

Update: U sunce ti... dok sam ja citao, baja iznad mene odgovorio.

Moderatori, obrisite ovo!

Poslednja izmena:
Za registry bazu nisam pitao jer znam o cemu se i kako radi.

Sto se tice ovoga pod 3. prvo si mi rekao da diram a onda kazes da ne znas koliko je pametno to dirati. Iz toga sam zakljucio da je ipak pametnije da ne diram. 🙂

A sto se tice Prefetch direktorijuma, zanima me sta se nalazi u njemu i da li to sto kazes da iskopiram fajlove na neko drugo mesto znaci da postoji opasnost da ****** nesto brisanjem fajlova iz njega?

2. Upravo gledam dok ovo citam i kada kliknem desnim na neki drajv pa Properties uopste ne postoji ta opcija o kojoj ti pricas. Postoji General, Tools, Hardware i Sharing a u okviru njih takodje ne postoji. Indexing sam nasao u Administrative tools ali kada kliknem na nju samo se levo od nje pojavi START sto znaci da nije ukljucena a kada kliknem desnim kao sto kazes uopste nema opcija Disabled.

Ogi. je napisao(la):
2. Upravo gledam dok ovo citam i kada kliknem desnim na neki drajv pa Properties uopste ne postoji ta opcija o kojoj ti pricas. Postoji General, Tools, Hardware i Sharing a u okviru njih takodje ne postoji.

Kada klikneš na drive, pa na properties, u dnu prozora imaš dve stavke. Druga tj. poslednja stavka u prozoru je ta koju treba da deselektuješ.

Ogi. je napisao(la):
Ne znam o cemu govorite. To ne postoji.

Onda ti je particija najverovatnije formatirana kao FAT32.

Sto se indeksiranja fajlova tice, mozete iskljuciti i Indexing Service, pa i time malo rasteretiti sistem. No, o tome je vec pricano u drugim thread-ovima, pa da ne gusimo.

Pa i jeste mi FAT32.

Evo procitaj sta sam o tome napisao u prethodnom postu:

Upravo gledam dok ovo citam i kada kliknem desnim na neki drajv pa Properties uopste ne postoji ta opcija o kojoj ti pricas. Postoji General, Tools, Hardware i Sharing a u okviru njih takodje ne postoji. Indexing sam nasao u Administrative tools ali kada kliknem na nju samo se levo od nje pojavi START sto znaci da nije ukljucena a kada kliknem desnim kao sto kazes uopste nema opcija Disabled.

Ogi. je napisao(la):
Sto se tice ovoga pod 3. prvo si mi rekao da diram a onda kazes da ne znas koliko je pametno to dirati. Iz toga sam zakljucio da je ipak pametnije da ne diram.

Rekao sam ti ovo jel radis na sopstvenu odgovornost. Mislim.. kako da ti kazem.... Iskljuci virtualni memoriju i defragmentiraj disk. Ovo je najbolje uraditi. Kada si dobio 0% fragmentacije tj kada nema fragmentiranih fajlova onda ukljuci virtualnu memoriju.

Odavde je do tebe. Dobro je da virtualna memorija bude fixna jer to ubrzava Windows jer ne mora da je pravi. Ipak ponekad Windows sam od sebe promeni ovo i namesti je na automatski tj. da je on podesava. Takodje dok je fixna virtualna memorija, racunar moze cudno da se ponasa. Ne odmah ali kasnije. Ovo zbog toga sto ponekad virtualna memorija tj. page file hoce da se pokvare i onda nastaju problemi. Oni se resavaju tako sto ugasis skroz virtualnu memoriju i restartujes racunar pa je opet upalis.

Vidis da je tesko preporuciti sta da radis. Ja bi je iskljucio, defragmenitao disk i ukljucio je ponovo da je windows sam podesava. Probaj da je stavis fixnu a vidi ima li neka poboljsanja u igrama i ovako. Testiraj s necim. Ako ima ostavi je fixnu, ako nema oda kako hoces. Kada je fixna najgore sto moze da se desi je da moras da je iskljucis, restartujes racunar i ponovo ukljucis. Da se page file pokvari su stvarno retki slucajevi i desavaju se obicno kada je sistem nestabilan i kada se cesto gasi na silu a ne preko shut down-a.

Tako da sam treba da odlucis sta i kako ces da postupis.

Indexing services nema u properties diska kada je disk FAT. Ali zato ima Service koja to radi i koju treba iskljuciti. Ti nisi napisao koji je file sistem pa smo svi pretpostavili da je NTFS koji je bolji. Mozda bi ti bilo bolje da pri sledecem formatu razmislis o ovome.

Prefetch je sigurno obrisati. Ako te je strah, ti ga backupuj i onda ga obrisi pa vidi sta ce biti. Garantovano ti ne treba a ubrzace start dobrano.

Sto se tice fajl sistema, kada sam proslog leta menjao komponente i bio kod servisera koji je odlican i kome verujem i kada sam mu rekao koja je namena kompjutera rekao mi je da je bolje da stavim FAT32 i objasnio mi je zasto s' tim sto ja tebi to sada ne umem da ponovim.

Za virtuelni memoriju mi pise da je 768mb (min) a da je maximum 1536mb.

mom kumu je serviser koji je dobar i kome veruje pre godinu dana instalirao win98..

uz ntfs dobiješ mogućnost da detaljno podesiš prava pristupa folderima, možeš pojedinačne foldere da arhiviraš da bi zauzimali manje mesta, nema scandisk-a posle nepravilnog gašenja, a brzina je ista..

Mogu da vam kazem da sam obrisao Prefetch i igrao se sa TuneXP-om i ubrzao mi se win, malo, ali ja sam zadovoljan - ako moze i 1% brze, zasto da ne.

Nazad
Vrh Dno