Šta je novo?

TT Volcano

TazDeVil

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2002
Poena
619
Zanima me da li vredi da zamenim TT Volcano 9 na V12 ???
Trenutna temp procesora je od 58 do 70 °c Barton 2500+@3200+

Šta znači "vredi"?
Da ćeš dobiti niže (značajno niže) temperature, hoćeš, da li dati 30€ za to, e to moraš sam da proceniš ;)

Ne znam koju plocu imas ali kod mene je sa TT12 na NF7-ci i Artic Silver pastom 46-52 stepena (2270Mhz) (3200 obrtaja)!

Nesto ti nije u redu sa postojecom knfiguracijom proc-kuler. Ili pasta ili naleganje kulera. Postao si "gori" od Preshota :) .

Poznato je da Abit netacno ucitava temperature, mislim uvjek povecava par stepeni nego sto treba...
Zekiyu:
Preporucio bih ti da stavis taj kluler na automatik, znaci da ti sam povecava broj obrtaja, onda ces ad vidis koliko ti je stvarno temperatura ;)
Pozdrav...

Znam da ovo ne spada tu, ali vidim da dvoje imate TT V12, gde ima u NS da se kupi ???

I ja da se ubacim...Zanima me koji je najbolji cooler do otprilike 35-40 jevreja.Nije bitna buka vec performanse [email protected] V@2200 Mhz (cisto mali overklok).Sada mi sa Spirom radi na 55 C full.

sloBSa je napisao(la):
I ja da se ubacim...Zanima me koji je najbolji cooler do otprilike 35-40 jevreja.Nije bitna buka vec performanse [email protected] V@2200 Mhz (cisto mali overklok).Sada mi sa Spirom radi na 55 C full.

Pa jeste da je do sada hiljadu puta receno ali ajde jos jednom-dakle najbolji kuler koji ima da se uzme kod nas je thermaltake ili tt12 cena 29evra adresa za vise informacija i narucivanje postom www.pyramid.co.yu.Nadam se da ti nece smetati njegova ,,turbinica,,5500rpm na 48dB. :D

sloBSa je napisao(la):

Nisi ni svestan kolika je ta buka!

Ma opusteno !Kada se (verovatno) uskoro gurne u BX-03 i baci ispod stola...Ma i onako mi baba non-stop vice kao luda.

par puta sam ga pustio na 5500 i nervirao me je u kuhinji... da ne kazem da mi komsije lupaju, jer misle da usisavam nocu...

danijel00 je napisao(la):
par puta sam ga pustio na 5500 i nervirao me je u kuhinji... da ne kazem da mi komsije lupaju, jer misle da usisavam nocu...

:D :D Mora da komsije misle da si ti mnogo uredan covek cim usisavas u pola tri nocu. :D

2 Slobsa: Moja ti je preporuka slusalice po mogucstvu velike sa sto glasnijom muzikom koja ce neutralisati milozvuk tt12 :d :D

nije ta buka bas toliko strasna, usotalom nema potrebe da se vrti na 5400rpm, 3500 je sasvim dovoljno, razlika u temperaturama nije vredna tih 48db na 5400rpm. Razlika je otprilike 2C ...

2 Taz-Da je bucan,bucan je.Da je bucan toliko kolko pricaju-nije.Mislim nekim ljudima buka vise smeta,a nekima manje.Na primer ja sam totalno oguglao na bilo kakvu buku koja dolazi iz kompa :D a i tu su uvek slusalice pri ruci.posto ti imas dosta onih osmica u orkestarskom duvanju kao i ja :D :D neverujem da ce ti tt12 mnogo vecu buku napraviti od njih i da ce te puno nervirati.Ipak je to najbolji kuler kod nas i po meni ga vredi uzeti pa makar i mora da nosis slusalice svo vreme.

Na 5500rpm je buka ista kao kod usisivaca od recimo 500W (bukvalno - ako mi ne verujes, navrati kad si u prolazu kroz NS!), na ~3100rpm se jedva cuje pored ostalih fan-ova u kucistu.

Alo bre šta vam je, vi pričate kao da Volcano 12 nema potenciometar.
Odvrni ili zavrni na koliko god hoćeš u rasponu od 2000-5500 rpm...

Ma za normalno hladjenje je savrsheno dovoljno 3200RPM. Kod mene je pri ambient temp. od ~25C i toj RPM -azi proc na kloku u potpisu na ~45C idle i ~50 load.

P.S. : I da napomenem, nikako (ponavljam: NIKAKO) ne stavljati TT V12 u automatsku regulaciju RPM. Oshtecenje sluha zagarantovano kada proc predje 35C MAX.

Poslednja izmena:
3000-3500 mu je optimalno, ali ja imam jako tihe ventilatore i tiho napajanje, tako da mi je i onda preglasan... ispod toga meni nista ne ohladi... pogotovo sada...

Typhoon.X je napisao(la):
Ma za normalno hladjenje je savrsheno dovoljno 3200RPM. Kod mene je pri ambient temp. od ~25C i toj RPM -azi proc na kloku u potpisu na ~45C idle i ~50 load.

P.S. : I da napomenem, nikako (ponavljam: NIKAKO) ne stavljati TT V12 u automatsku regulaciju RPM. Oshtecenje sluha zagarantovano kada proc predje 35C MAX.
Slazem se sa tobom , ali ja sam rekao gore da stavi kuler na automacku regulaciju samo da vidi kako mu se krece temperatura,pa da ga onda vrati na normalno manuel.. ;)
Pozdrav...

To drzanje TT V12 na 3000rpm je budalastina nevidjena. Bolje fino da das 8-9 eura za Whisper Rock 4 koji se vrti na oko 2800rpm i uzivas. Dobro je poznato da za bakarna tela treba veci rpm i da se tek tada oseti razlika (niza temperatura) u odnosu na neki kuler sa aluminijumskim telom. Drugim recima Kada bi Whisper 4 nekako nagurao na tih 5500rpm, znatno losije bi hladio procesor od TT-a. Na oko 3000rpm hlade potpuno isto sto sam i proverio na testu kulera pre oko 2 meseca.
Pozdrav!

Prijatelju, ta "budalashtina" je empirijski dokazana da je optimalna, tako da...
A ne znam kako si mogao dobiti iste rezultate za TT V12 i WhisperRock -a, kada sam ja u odnosu na Speeze Raptor -a koji je mozda za nijansu loshiji od Whispera dobio 5C razlike kada sam na istom kloku procesora stavio TT V11+ i josh koji stepen sa V12 posle...

Uostalom, pravac na http://www.dansdata.com/coolercomp.htm pa pogledaj koji su odnosi izmedju ta 2 coolera na pravom nepristrasnom testu... Posebno obrati paznju na nacin testiranja u uvodu.

Poslednja izmena:
shone190 je napisao(la):
To drzanje TT V12 na 3000rpm je budalastina nevidjena. Bolje fino da das 8-9 eura za Whisper Rock 4 koji se vrti na oko 2800rpm i uzivas. Dobro je poznato da za bakarna tela treba veci rpm i da se tek tada oseti razlika (niza temperatura) u odnosu na neki kuler sa aluminijumskim telom. Drugim recima Kada bi Whisper 4 nekako nagurao na tih 5500rpm, znatno losije bi hladio procesor od TT-a. Na oko 3000rpm hlade potpuno isto sto sam i proverio na testu kulera pre oko 2 meseca.
Pozdrav!

Ne znam kakav test pominjes, ali pricas da ne cutis! :D
To jednostavno nije tacno!
Imam dve masine u kojima hlade TT12 (~3100rpm) i WhisperIV i temperature su iste...al' za malo! :p
Razlika je ~5C, i to sa Whisper-om radi Barton 2200MHz na 1.65V, a sa TT12 t'bredB 2300MHz, 1.75V.
Kucista i napajanja su ista (Chieftec DX i MX + 3 fana)

evo ja imam TT11+, sada je 14:00h, u sobi mi je 26C, CPU mi je 48C (winamp+surfovanje, znaci idle) chipset 38C TT11+ se vrti na 3100rpm, [email protected]. Pretpostavljam da bi sa TT12 bilo bar 2C niza temp od ove. Ne vidim sta bi whisper rock ovde mogao da trazi, iako je TT11 realtivno los kuler (naspram TT12)

@shone190: Evo i ja da ti kazem: kad sam presao na TT12 sa Speezea temp je bila niza za oko punih 10 stepeni u full loadu! (istina Speeeze je bio na 2300RPM, a TT12 na 3125RPM; a i uz TT12 je kupljena Artic Silver 5).
Vjeruj mi, ta dva kulera ne mogu da se porede!
Poz!

@Typhoon.X
Koliko vidim TT V11+ je bolji za 5 stepeni, a V12 jos koji, znaci oko 7 stepeni po tebi. Jos me samo zanima na koliko je obrtaja radio taj V12 kada je postigao toliko nizu temperaturu? Ne verujem da si ga stavio na ~2700rpm, na koliko radi WR4.

@Delija
Tek tvoja prica mi je simpaticna. Poredis dve masine, na jednoj TTV12+ na ~3100rpm!!! (nije ni blizu WR4, znaci oko 400rpm preko, a to je oko 15% vise), a na drugoj WR4. Da ne govorimo to sto imas dve masine sa dva razlicita procesora. Ne znam da li si primetio na forumu kolike mogu biti razlike u temperaturama kod ljudi koji imaju "iste" masine. Dok ne probas na jednoj istoj masini dva razlicita kulera ne mozes nista sa sigurnoscu tvrditi.

@Zekiyu
Nemoj da te neko cuje kako poredis kulere. Podesis TT12 na 35% veci rpm, kupis Artic Silver 5 pastu i tvrdis da je WR4 losiji za 10 stepeni!!!!!!!!!!
Iskreno sta mislis sta bi se desilo kada bi spustio TT12 na 2300rpm?
Uostalom i sam sam imao TT7+ koji je na oko 3700rpm, losije hladio istu masinu od kasnije kupljenog WR4. Da napomenem da moj WR4 ima fan od WR3 koji je isti kao kod Raptora ali se vrti na oko 2800rpm.
Pozdrav!

gx-x je napisao(la):
evo ja imam TT11+, sada je 14:00h, u sobi mi je 26C, CPU mi je 48C (winamp+surfovanje, znaci idle) chipset 38C TT11+ se vrti na 3100rpm, [email protected]. Pretpostavljam da bi sa TT12 bilo bar 2C niza temp od ove. Ne vidim sta bi whisper rock ovde mogao da trazi, iako je TT11 realtivno los kuler (naspram TT12)
Ni ja ne vidim sta bi imao da trazi, kada je kod mene ovih dana idle 46 stepeni, a PRIME posle dva, tri sata 55 stepeni. Inace u pitanju je Barton [email protected]. Kuler naravno WR4 na ~2700rpm!!!. Sta mislis jel' WR4 jos uvek nema tu sta da trazi?

TazDeVil je napisao(la):
Zanima me da li vredi da zamenim TT Volcano 9 na V12 ???
Trenutna temp procesora je od 58 do 70 °c Barton 2500+@3200+
Mislim da ti je nabolje da uzmes WR4 ako ti mnogo smetaju bucni kuleri. U protivnom TT12+ je odlican izbor ali je vrlo bucan kada se odvije. Naravno i znatno je skuplji, jedno tri puta i generalno vredi toliko samo sto se mnogo dere kada se odvije, pa ti proceni sta ti vise treba.
Pozdrav!

@Typhoon.X Koliko vidim TT V11+ je bolji za 5 stepeni, a V12 jos koji, znaci oko 7 stepeni po tebi. Jos me samo zanima na koliko je obrtaja radio taj V12 kada je postigao toliko nizu temperaturu? Ne verujem da si ga stavio na ~2700rpm, na koliko radi WR4.

TT V12 je radio na 3000RPM , a BTW ti si tvrdio da bakarni kuleri na istom broju obrtaja hlade isto kao aluminijumski, plus ne mozesh da poredish 2 razlicita procesora sa 2 razlicita kulera kao shto si pomenuo i 2 razlicite ploce (ne znam u cega ti je uboden proc), a da ne pricam o ambient temperaturi koja takodje igra veliku ulogu i Thermal thottling -u u BIOS -u(u slucaju idle temperatura). Tj primera radi moj prijatelj ima XP2000+@2200Ghz koji mu je sa TT V11+@3000RPM radio na oko 40C idle, dok je meni sa istim coolerom XP2400+ na istom kloku bio za 5 i vishe stepeni topliji, plus nemamo iste ploce, plus mu je napon bio 1.8, a meni 1.65 ... Go figure...

Ocigledno nisi pogledao onaj link shto sam ti ostavio u proshlom postu, da jesi znao bi o cemu pricam. I kada sam rekao par stepeni bolji nisam mislio 2C nego neodredjeno...A da li je cooler na 3000, 3100 ili 3200 razlika je pola stepena...

Evo ti link ponovo pa se obrazuj : http://www.dansdata.com/coolercomp.htm Imash tamo i TT V12 i Whisperrock IV i mnoooogo drugih

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno