- Učlanjen(a)
- 21.11.2000
- Poena
- 1,045
Moja oprema
- Pristup internetu
- Kablovski internet
Naravno.delimir je napisao(la):Ne moze se sa 2000RPM odvesti efikasno toplota sa velikog bakarnog heatsinka kakav je na TT12.
Evo jedne male ilustracije, upravo sa Tt12:
Palomino na 1850 MHz, sa 1.9V (realno negde 1.85, cak i nesto nize pri full load-u).
U recniku definicija za ovo - vuruna! :d
Na 3200 RPM, Prime sljaka k'o lud, temperatura je narasla do 46C i tu stala. Dalje od 46 ne ide.
Dolazim kuci, vidim sve to i namerno smanjim broja obrtaja na minimum, sto je na mojoj masini ~1900-2000 RPM. Temperatura, naravno, krece da raste... i raste... i ode sve do 57C!!!
Ej, 11 stepeni razlike... stvarno mnogo. Zakljucak price - dzaba super telo kad je mali broj obrataja.
Drugi zakljucak - citajte dole!
Naravno... poenta dobrog hladjenja, koje je zasnovano na masivnom bakarnom telu, je i turbina na 7000+ RPM koja ca da raznese (i to bukvalno!) svu tu toplotu koju je bakar akumulirao.delimir je napisao(la):I za SLK800, koji je kao najbolji heatsink na Svetu, je preporuka neki brz fan da bi dao maximalne rezultate. Sa sporim fanom se prednost u odnosu na jeftine kulere topi.
Istina... dobro, u toj grupi 7+ stvarno nije, mislim, nije jeza kad je isao na "Low". OK, nije to necujno, ma sta ko pricao (onaj pisak stvarno nervira!), ali nije to izludjujuca buka... sasvim je podnosljivo.delimir je napisao(la):Po strani to sto TT za ove cetiri godine koliko postoji nije uspeo da napravi stvarno tih kuler. Svi zu bili jeza - 6Cu, 6Cu+ , 7, 7+...
Veruj. Ne bih ni ja verovao da sam nisam cuo.delimir je napisao(la):... a isto nisam sklon da poverujem da se taj ogromni fan ne cuje dok radi na 3000-3500 RPM.
Imam iskustva sa Thermatake-om i njihovim definicijama buke (svaki cooler im je na 21 dB!
I to ne do 3500 RPM, vec iskljucivo do 3200 obrtaja... a na minimumu, od ~2000, nema sta da se cuje. Samo huk vazduha (ovaj put, dubok! prijatniji za uvo od piska), i to, kako rekoh ranije, kad bas nabijes uvo u propeler :d