Šta je novo?

TRIM

Onda pretpostavljam da mora da briše i prazne ćelije sa SE, ali te prazne "obriše" brže?

Your guess is as good as mine :p

Vrlo moguce, zvuci logicno, prelazi preko svega... ne znam, ja samo prepisah ono sto mi je stoperica kaz'la :D

Onda pretpostavljam da mora da briše i prazne ćelije sa SE, ali te prazne "obriše" brže?

Zasto bi brisao "prazne" ako pod prazne mislis vec obrisane celije? One vec imaju "erased" bit podesen - cak ni naj******skiji kontroleri ne bi dozvolili da se te celije brise (smanjuje se P/E cycles bespotrebno)

Ne kada radiš SE, onda briše SVE ćelije bile one "prazne" od podataka ili ne! Tako je po specifikaciji zarad sigurnosti podataka..
Jato i jeste uvek jedan pun P/E ciklus pri SE, te se isti ne preporučuje često.

Poslednja izmena:
Erase cycle traje isto sta god bilo u celiji - znaci ako radi Erase SVIH celija, onda ti SE uvek trajao isto, zar ne?

To je i moje misljenje, da secure erase brise apsolutno sve...

Sto, opet, i nije neki problem sto se tice trajnosti i P/E ciklusa jer se SE bas i ne radi svakoga dana :)
Primera radi, ja svoj prvi SE na ovom C300 uradih tek juce... a taj SSD je kod mene u kompu ravno dve godine, taman od oktobra 2010-e :)

Erase cycle traje isto sta god bilo u celiji - znaci ako radi Erase SVIH celija, onda ti SE uvek trajao isto, zar ne?

Mislim da ne. Zato što ponavljam ništa ne briše; već oslobađa napon iz svih NAND ćelija - te ako ima napona traje duže, ako nema ide brže! Zato i stavljam reč briše pod navodnike; nemam bolju a kratku :D..

Poslednja izmena:
Kako ukljuciti iskljuciti TRIM - enable TRIM- kako proveriti da li je ukljucen trim

How to enable TRIM Command in Windows 7 with a Solid State Drive

To enable or disable TRIM Command, you will need to open an Elevated Command Prompt window.

How To Open an Elevated Command Prompt window: Click on Start Orb > Type "CMD.exe" in Search box > Right click on "CMD" and select "Run as Administrator" (If you receive a prompt confirmation, click YES)

How to Enable TRIM Command

In the Elevated command Prompt windows, type the following:

fsutil behavior set disabledeletenotify 0

How to Disable TRIM Command

fsutil behavior set disabledeletenotify 1

How do I know if TRIM is working in Windows 7?

fsutil behavior query disabledeletenotify
Results explained below:
DisableDeleteNotify = 1 (Windows TRIM commands are disabled)
DisableDeleteNotify = 0 (Windows TRIM commands are enabled)

@ P307 To sam bas trazio... Hvala druze ;)

@P307
Ako je DisableDeleteNotify = 1 to znaci da TRIM ne radi sa sigurnost. Ali ako je DisableDeleteNotify = 0 to ne znaci da TRIM radi!

@P307
Ako je DisableDeleteNotify = 1 to znaci da TRIM ne radi sa sigurnost. Ali ako je DisableDeleteNotify = 0 to ne znaci da TRIM radi!
Bilo je ukljuceno i to,stoji DisableDeleteNotify = 0

Evo ga jedan zanimljiv alat koji bi trebalo da proveri funkcionalnost TRIM-a - trimcheck

Konkretno, probao sam ga na Corsair Performance Pro i trebalo je da prodje skoro 5 min da prijavi da je TRIM odradio posao. Nisam probao vise puta ali moguce je da vreme varira u zavisnosti raznih parametara.

Ajde da pitam ovde pošto je onaj drugi tread prilično mator, samo se bojim da ne ispadne oftopic.
Koliko sam razumeo GC piše nule po svim ćelijama koje su markirane kao izbrisane, U 8mici bar, Trim može da se izforsira ali ne i GC. E, sad, dali bi bilo isto što i GC da se upotrebi neki program, kao recimo "OOSafeErase5" da napiše nule po svim izbrisanim i praznim ćelijama ?. Dali bi to bilo isto kao i GC i kakav efekat bi bio ?.

Kada se fajl ukloni iz fajl sistema, on fizicki ostaje na disku i u pojedinim blokovima mogu ostati njegove stranice koje su sada stale tj. nisu u upotrebi. Kako SSD ne moze da upisuje po stranicama koje su vec zauzete (bez obzira sto ih fajl sistem vidi kao prazne), kontroler mora da preslozi ceo blok. Sadrzaj celog bloka (zbog prirode NAND-a) se zajedno sa novim podacima kopira na temp lokaciju, brise se sadrzaj celog bloka i onda se novi blok sa novim podacima sa temp prebacuje na staru lokaciju. Jasno je zasto kasnije dolazi do problema sa upisom, prljavih blokova ima sve vise...
GC u pozadini preslaze ove blokove tako da nema stale stranica i tako smanjuje porebu za preslaganjem kasnije prilikom pravog upisa, TRIM mu pomaze u tom poslu.
Sa druge strane, agresivan GC dosta povecava write amplification i utice na trosenje celija.

Poslednja izmena:
Ne rade svi SSD-ovi po principu nula za prazan blok/celiju. OCZ uglavnom koristi sve jedinice, tj. kad se upisu sve jedinice, blok se smatra praznim. Sve nule bi, na SF SSDovima, verovatno bile skroz kompresovane i pitanje je gde se upisuju.

Ovo nisu stvari koje treba ikoga da brinu, sem ako SSD ne usporava prilicno, sto opet, sa zadnjih nekoliko generacija SSDova, ne bi trebalo da se desava za obicnog korisnika ikada.

Cela tema je bila vise matematicka, i iz sigurnosnog ugla.

meni HDD Sentinel izbacuje The TRIM feature of the SSD is supported but disabled. It is recommended to upgrade the operating system, the disk controller or its driver to improve performance.

probao i ranije i sad opet:

a sada probao ovaj alat od par postova iznad i izbacuje mi :

probao da ga ukljucim, ali iznova isto...

Poslednja izmena:
e ljudi ubacih kingston V300 120gb i rezultati katastrofa.. mozda ima veze sto je ploca iz 2006 sa 945 chipsetom? :D elem ne nadjoh nigde ahci u biosu a neki programcic mi kaze da ne radi TRIM? jel to zbog ahci?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno