Šta je novo?

trilema oko ADSL provajdera

Skot

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.08.2000
Poena
649
Menjam ADSL provajdera. Ne mogu vise da se nerviram sa Sinfonikom. Jesam radio tamo pre ali su u medjuvremenu izgleda dotakli dno dna (nestaje im struje svakih 2 nedelje pa nema neta po ceo dan - ne mogu da se nerviram)...

Posto radim preko interneta i hleb mi zavisi od toga moram da imam 24/7 pristup netu bez ikakvih ogranicenja (FTP/ICQ/Skype/News protokoli moraju da rade bez stucanja u svako doba dana i noci) i bez ikakvih traffic shaping-a (jer me to nervira na kub). U pitanju je 1.5Mbit konekcija.

Po mom licnom misljenju (i koliko vidim topice ovde i iskustva) tri provajdera se isticu kao dobar izbor. Sezam, Telekom i PTT. Svaki ima neke svoje bubice i molio bi vas da mi pomognete u izboru i da vidim da li gresim u proceni.

Telekom
Plus:
- Nadprovajder i ako nema kod njih neta nema nigde.
- stabilna veza i nema za sad nikakvog traffic shapinga
Minus:
- amaterska tehnicka podrska i tromost celog sistema
- strogi ugovorni uslovi
- potencijalni buduci traffic shapingi, nemar i sve ostalo sto krasi dragi nam Telekom

Sezam
Plus:
- pristojna podrska
- popust za vise uplacenih meseci (sto planiram da uradim)
- nikakvih mhinacija sa protokom do sad nije prijavljeno (?)
Minus:
- najskuplji (osim ako se uzme odmah na vise meseci)
- ?

PTT
Plus:
- najjeftiniji (posebno kako vreme prolazi)
- sve radi kako je podeseno
Minus:
- katastrofalna teh. podrska (ako im se pokvari ovo sto su tako dobro namestili bojim se da necu imati net 2 meseca otprilike)
- sporost realizacije (tromost njihove birokratije)

Verat mi ispada iz igre zbog licnih averzija. Beotel je poceo da se mangupira. Od ostalih ne znas ko je gori... Od malih provajdera, jedino mi je simpatican CRI jer je ekipa koja drzi tu firmu interesantna ali imaju opasno veliki start.

Svaki komentar i predlog dobrodosao.

Telekom....i :"mirno spavaj mali veseljace...."

Ja izgurah 1 god. kod Telekoma i nemam primedbi.Jednom je bio manji prob sa vezom ali u roku od 3 dana dodjose decaci,izmerise nesto na kablovima i pozvase me sutradan u kancelarije da preuzmem nov modem... i onda back on the tracks .

pa sad, otprilike telekom trenutno nudi najbolju uslugu, a da li ce da bude traffic shapping ili ne u buducnosti ne znas sa sigurnoscu vec mozes samo da nagadjas, a to ne znaci da i ostali isp-ovi nece isto raditi ako i telekom bude. moja preporuka je telekom adsl.

U svemu sto si naveo kao prednosti i mane se slazem, sem u jednom. Za Sezam si naveo kao jedini minus to sto su najskuplji. Ali mislim da ta razlika u ceni nije tako drasticna da bi mogla da se navede kao minus. Npr. posto pominjes brzinu 1536/192, flat pristup kod Telekoma je 2850 dinara, a kod Sezama je 3185 din. Medjutim, ako uplatis na njihovom uplatnom mestu dobijas popust, pa ta pretplata iznosi 3050 dinara. E sad, kao sto si i sam rekao, na duze imas popust, pa ti je na godinu dana taj popust 14%, samim tim mesecna pretplata izadje 2600+ dinara, pa je samim tim ta pretplata jeftinija nego kod Telekoma.
Sve ostalo sto si naveo... slazem se, pogotovo za tehnicku podrsku telekoma... cak i to sto si ih nazvao amaterskom tehnickom podrskom im je VELIKI kompliment :)

Poslednja izmena:
telekom adsl od megabit nekih 15 meseci, radi savrseno, full download, ne znam dal mi je modem izgubio link 2 puta od kako ga imam i to je bilo vrlo kratko, ping 25-45 na cs serverima... a ovo za tehnicku podrsku ne stoji bar iz mog iskustva, mozda samo niste imali srece, al dobro, misljenja su ko dupe, svako ga ima ,)

p.s. za sezam je meni minus pored toga sto su mi gadni nakon one reklame "analogno digitalna sezampro linija" jer me to neodoljivo podseca na jugodatu sa (pentium 4, amd cpu) i onog cara sto je ucio ljude o kompjuterima za 7 dana (to mu dodje nekako taj vid marketinga i ista ciljna grupa se gadja) kao i ono cimanje korisnika zbog p2p-a i torrenta, sto mu dodje ugrozavanje privatnosti, i sto je meni dovoljno da imam neko mislenje o tom provajderu.

Poslednja izmena:
Naravno... ja licno nisam imao mnogo kontakta sa tehnickom podrskom Telekoma. Prijatelj jedan je imao ADSL kod njih i prilicno se mucio sa problemima (ocigledno nesto sa konfiguracijom porta nije kako treba). Posto se on ne razume mnogo u tehniku i racunare, onda zove mene da mu podesim ruter i malo sredim komp. Kada vidimo da problem nije do njega, naravno zvrcnem u njegovo ime Telekomovu tehnicu podrsku i najcesce ne znaju nista konkretno. Jednom sam popi*eo i bio prilicno grub (morao sam) i pitam devojku: "Dobro, pa majku mu, jel znate Vi ikada ista, koji je uopste Vas posao"? Na to dobije odgovor: "Nas servis je samo posrednik izmedju Vas kao korisnika i Telekoma" (?!?!?!), pitam ja: "Kakav sad posrednik, Vi ste tu da mi date konkretne informacije, ako se javim zbog nekog problema", a ona odgovara: "Ne, od nas mozete dobiti samo opste informacije" (?!?!?!)... naravno, samo sam spustio slusalicu. Na kraju je raskinuo ugovor sa njima (platio nekih 4000 valjda) i presao na Sezam. Sasvim druga prica... ali necu sad o tome, da ne ispadne da hvalim svog provajdera.

Poslednja izmena:
telekom adsl od megabit nekih 15 meseci, radi savrseno, full download, ne znam dal mi je modem izgubio link 2 puta od kako ga imam i to je bilo vrlo kratko, ping 25-45 na cs serverima... a ovo za tehnicku podrsku ne stoji bar iz mog iskustva, mozda samo niste imali srece, al dobro, misljenja su ko dupe, svako ga ima ,)

p.s. za sezam je meni minus pored toga sto su mi gadni nakon one reklame "analogno digitalna sezampro linija" jer me to neodoljivo podseca na jugodatu sa (pentium 4, amd cpu) i onog cara sto je ucio ljude o kompjuterima za 7 dana (to mu dodje nekako taj vid marketinga i ista ciljna grupa se gadja) kao i ono cimanje korisnika zbog p2p-a i torrenta, sto mu dodje ugrozavanje privatnosti, i sto je meni dovoljno da imam neko mislenje o tom provajderu.

U potpunosti se slazem sa marketinske strane da su dno dna. Takodje prica sa pismima je smesna kao bioskop. Pre godinu i po sam bio na sezam ADSL-u i bio sam prilicno zadovoljan, kako tehinckom podrskom tako i internetom. Zbog tog tehnickog aspekta i pouzdanosti sam spreman da zanemarim marketinske aspekte firme. Dok se tako ne ponasaju sa tehnicke strane meni licno je svejedno (u smislu konkretne potrebe za pouzdanim provajderom - u smislu unistavanja mozdanih celija postenog naroda - tu vec mozemo da raspravljamo do sutra :) )

Edit: Hvala svima na misljenjima. Jos nisam definitivno odlucio i lomim se izmedju Telekoma i Sezama. Ako jos neko ima neki komentar, bicu veoma zahvalan :)

Poslednja izmena:
Ja sam zadovoljan ptt-om :)

Ja telekom imam od januara 2007-e, nijednom nisam ostao bez neta, niti sam zvao tehnicku podrsku, svaka preporuka sa moje strane

Ja kod telekoma ne bi ishao samo zato shto ne daju user i pass za pppoe konekciju pa ne mozesh da stavish krshten ruter ako bi ti zatrebao jednog dana.

BTW, moj glas za Sezam, iz iskustva naravno.

Poslednja izmena:
Ja kod telekoma ne bi ishao samo zato shto ne daju user i pass za pppoe konekciju pa ne mozesh da stavish krshten ruter ako bi ti zatrebao jednog dana.

ovo nije tacno, drugaru sam pomagao da namesti njegov ruter, zvao podrsku, izdiktirali mi ljudi sve osnovnve parametre za telekom a za user i pass mi rekli da posaljem molbu (jedna recenica) na [email protected] i dobio sam isti dan mail nazad sa user-om i pass-om. a u krajnjem slucaju mozes da kazes da hoces bridge konekciju pa bi ti ga opet dali.

Slazem se... marketinski pristupi i to "Analogno-digitalna Sezampro Linija" stvarno zvuce smesno. Medjutim, moje mozdane celije vise ubija sadasnja Telekomova reklama... gde onaj lik diriguje horu uz pesmu "Kad si srecan ti ponovi...". Bas mi tako Telekom i deluje, sve nas je postrojio u tor, kao ovce i samo nas dere. Jos se reklama zavrsava nesto "Mi dajemo Srbiji zato sto je volimo". Sta oni daju Srbiji, oni nevidjeno deru ovaj jadni narod. Telekomunikacione usluge usluge i Interenet su nam medju najskupljim u okruzenju i Evropi, a ovamo oni nama "nesto" kao daju. Takva reklama mnogo vise vredja moju intelgenciju ;)
Mada, odosmo u offtopic, posto tema nije marketinski nastup Internet provajdera nego kvalitet usluge, podrske...

Poslednja izmena:
Mada, odosmo u offtopic, posto tema nije marketinski nastup Internet provajdera nego kvalitet usluge, podrske...

ja sam pisao na ovoj temi samo na osnovu svog iskustva kako bi autor topica i ostali zainteresovani mogli da skupe sva misljenja i donesu odluku sta je "best buy" za njihove potrebe. monopole i ostale igre niko ne dovodi u pitanje i to je tema za sebe, ipak je ova zemlja diznilend kada se prica o internetu. A inace se slazem i ja sa tvojom pricom ali ipak mi je teze ostecenje mozga sezam jer nalecem na ljude koje i danas ako pitas sta je adsl oni ce ti reci analogno digitalna sezampro linija.

Glasam za Sezam. Dobra podrska (komparativno), ne mrzi ih da ti posvete paznju, 15 dana "grace" period, ne mizerisu, fer su, ako ostanes bez porta zbog selidbe i otkazes mozes nastaviti koristiti svoj email od bilo kuda, takoreci besplatno. Zoran Zivotic mi je jednom ucinio uslugu koja mi je u momentu mnogo znacila, iako nije morao, niti me ikad vidio u zivotu. Plus oni poklon paketici za novu godinu i jubileje, totalne sitnice ali daje dobar osjecaj, da si kao pojedinacni korisnik zapravo ti njima vazan.

Kad pomenu taj "grace period", pretpostavljam da misliš na to da po isteku pretplate te ne isključuju 15 dana, tj. daju ti priliku da uplatiš net.

Po toj logici Telekom ima grace od bar 3 meseca jer on dolazi kao stavka na običnom telefonskom računu.

Tako da net koristiš od 1 do 31, račun dobiješ oko 10-og, a treba da ga platiš do 20-og.

Ali ako ne platiš račun, mislim da te bar još 2 meseca neće gasiti.

Znači + za Telekom.

uzmi sezam, šta ti znači +100 dinara ako sve radi kako treba, imaju odličnu tehničku podršku i sve ti završe za par dana....

Po meni je PTT dosta dobar, najvise zbog sistema popusta kad se pravi ugovor na duzi period i usluge "mirovanja", odnosno odrzavanja interneta kad se ne koristi - manje se plati, ne raskida se ugovor i ne vraca oprema.
Eto toliko od mene. :p

ali šta ako nekome ne treba internet godinu dana? (studenti su tu npr od oktobra do juna. to je 9 mjeseci) ili ako neko ima iznajmljen stan i ne može da potpiše ugovor (opet studenti). Tu i u sličnim situacijama telekom otpada. Ne znam šta ima znači ova ugovorna obaveza. Samo sebi drastično smanjuju broj potencijalnih korisnika!!

ali šta ako nekome ne treba internet godinu dana? (studenti su tu npr od oktobra do juna. to je 9 mjeseci) ili ako neko ima iznajmljen stan i ne može da potpiše ugovor (opet studenti). Tu i u sličnim situacijama telekom otpada. Ne znam šta ima znači ova ugovorna obaveza. Samo sebi drastično smanjuju broj potencijalnih korisnika!!
ma pola ljudi na to ne obrati paznju... to bas i nema u reklami

Telekom,15 meseci bez prekida,megabitni protok,bez tehhnicke podrske,moja preporuka.

Nazad
Vrh Dno