Šta je novo?

trilema hardova...

• Začetnik teme Začetnik teme LuxoR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
troumim se izmedju sledecih hardova :

Maxtor 320GB DiamondMax 21 (M3320820AS), 7200rpm, 8MB buffer, Serial-ATA2 300MB/s, OEM pack (u kesici), garancija 3 god.
cena oko 76e

Seagate 320GB, 16MB buffer, S-ATA2 (3Gbps), Barracuda 7200.10 perpendicular, NCQ, 2.8 bels, OEM pack (u kesici), gar. 3 god.
cena oko 85e

Western Digital 320GB WD3200KS, 7200rpm, S-ATA2, 16MB buffer, desktop high performance, Serial-ATA2 300MB/s, OEM, gar. 3 god.
cena oko 98e

ovaj hard bi se kacio na nf2 plocu koja ima SATA1 tako da nemam sanse ni za teoretskih 300mb/s 😛
ima li ko iskustva ?

licno me vuce ovaj seagate em ima 16mb bafer a i podnosljiv mi je izdatak ... dali ovaj WD toliko bolji da je skoro 100e, i da li je ovaj Maxtor toliko losiji (osim manjeg bafera?)

nisam dugo kupovao hard a postojeci malo trokira (vidim ga da nece jos dugo) pa reko da uzmem neki SATA makar ga koristio kao 1 pa da lepo prebacim na SATA2 kad uzmem novu neku plocu ...

hvala unapred ... :wave:

Moj glas za Seagate. Podrzava NCQ sto ti sigurno nece skoditi kad zamenis plocu, a po mom iskustvu je nesto tisi od Maxtora i WD-a. U sustini, sta god da uzmes neces pogresiti.

I ja dajem glas za Seagate. Mozda sad ne mozes da koristis sata2, ali ce ti 16mb kesa ekstra doci 🙂

Sto se wd tice ne znam zasto je toliko skuplji, Seagate je mnogo ozbiljnija firma.

ps.
Zar seagate ne daje 5 godina garanciju?

e hvala na brzim odgovorima !! :wave:

pa ne znam za garanciju, ovo je copy paste sa sajta firme .. necu da reklamiram ... pretpostavljam da i sami pogadjate po nacinu na koji sve pise kao opis ...

@Timme

mozda nije mesto, ali ako te ne mrzi ... sta je NCQ ??

Poslednja izmena:
Moj glas ide za WD, jer je tishi i hladniji od Seagate-a kojije malcice brzi.
Ovde imash test ta dva diska.
http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=2803&p=1
Zakljucak:
What is our recommendation? If you are looking for a very quiet and thermally advantaged high capacity drive then the Western Digital Caviar SE16 WD3200KS should be on your short list. The drive also offered very good game play performance and was able to make a strong showing in the general business application benchmarks. If you are looking for a drive that offers slightly better overall performance and excels in most desktop and multimedia applications while offering competitive acoustics then the Seagate Barracuda 7200.10 320GB drive should be at the top of your list.
NCQ je Native Command Queuing, optimizacija kod citanja i upisa, koja donosi ubrzanje kod RAID nizova a nazalost usporenje pri "obicnoj" primeni.
@zevs
A shto je Seagate mnogo ozbiljnija firma od WD-a? WD je drugi proizvodjac diskova na svetu, to nije nimalo neozbiljno.

Poslednja izmena:
Moj glas ide za WD, jer je tishi i hladniji od Seagate-a kojije malcice brzi.
Ovde imash test ta dva diska.
http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=2803&p=1
Zakljucak:

NCQ je Native Command Queuing, optimizacija kod citanja i upisa, koja donosi ubrzanje kod RAID nizova a nazalost usporenje pri "obicnoj" primeni.
@zevs
A shto je Seagate mnogo ozbiljnija firma od WD-a? WD je drugi proizvodjac diskova na svetu, to nije nimalo neozbiljno.

Zavisi koja rev mu dopadne seagate ima izgleda dve serije 320 cuda, retail i oem, jedne su tihe druge bucne.

LuxoR, trebalo bi uskoro da pazarmi 320-icu i u slicnoj sam trilemi kao i ti. Javi mi kako radi SATA-2 na NF-2 jer i ja imam ABIT NF7-S 2.0 i necu ga menjati verovatno do jeseni, a HDD bih pazario za koji dan...

moracu da te razocaram ako uskoro kupujes hard... pare mi jesu stigle i definitvno sam odlucio da pazarim WD, ali imam mnogo obaveza sa strane pa ne verujem da cu pre vikenda ista kupovati, a jos manje da cu instalirati OS ili bilo sta ... ***a :wave:

LuxoR, trebalo bi uskoro da pazarmi 320-icu i u slicnoj sam trilemi kao i ti. Javi mi kako radi SATA-2 na NF-2 jer i ja imam ABIT NF7-S 2.0 i necu ga menjati verovatno do jeseni, a HDD bih pazario za koji dan...

Mogu ja da ti prenesem utiske jer imam i tu plocu i taj hard. Raid odlicno od prvog dana i ne pravi nikakve probleme u radu. Ako budes imao problema pri kopiranju sa harda na hard (ATA-SATA ili SATA-SATA) u vidu corrupt kopija u BIOS-u promeni opciju EXT-P2P's Discard Time sa 30µs na 1ms.

Poz.

Hard nabavio ali ima problema

Uzeo sam WD 320GB (3200KS) 16mb cache SATA II

Ploca je ASUS A7N8X-E sa svojim Silicon Image 3112 SATA kontrolerom i kada pustim win sa starog (ATA) hdd lepo mogu da formatiram ovaj SATA i sve super radi... spremim sve da instaliram XP (i Vistu sada na taj novi hard i da stari stavim u fioku za neki bekap) napravio sam 3 particije na novom hardu - jedna za XP, jedna za Vistu i jedna za podatke...

spremio sam drajvere za sata na disketu (zbog XPa a vala i zbog Viste posto nije odmah videla kontroler, bio je potreban update...)

Izvadio sam stari hard i sada je u kompu ostao samo rezac i novi hard

pustim instalaciju za xp, pritisnem onaj F6 dam mu disketu, ucitam drajver vidi on lepo one particije vec napravljene u Visti (da ne budem lenj preformatiram opet) i dodje deo posvecen kopiranju fajlova i prvo hoce onaj fajl za sata (sil3112r.sys valjda se ovako zove ne znam tacno) i lepo izdrnda disketu i kaze da ne moze da prekopira ?!?! na srecu imao sam jos 5 disketa sa tim istim drajverom i sa svih 5 nece !!! (ovo sam pravio jer jos uvek imam traume kada sam snimao nekada davno programe na po 30 i vise disketa i kada dodjem konacno kuci skapiram da neka ne radi .. zato sam danas u klubu obozavatelja flash uredjaja 😀 )

vratim stari hard, skinem nLite, napravim novu instalaciju u koju gurnem taj drajver za sata (vec sam pravio slicnu stvar za ujakov laptop koji ima sata hard i to je njemu proradilo super - naravno sa njegovim drajverima 😉 )

e sa ovom novom instalacijom nece ni da pocne, kada pocne da ucitava fajlove kaze da ima problem sa onim cuvenim sil3112.sys i nece dalje (da ponovim taj isti kada se ucitava sa diskete lepo prodje i prikaze hard, ali nece da se kopira...)

reko odustajem, samo cu Vistu... ali ova sada kaze da taj hard na koji ja hocu da instaliram mozda nije lepo podesen da moze da dize operativni sistem ?!? reko da ga batalim i pustim i on kao kopira fajlove pa sve one stvari koje treba da odradi, prodje restart i kaze mi da ne moze da butuje komp ??

pomagajte !!! sta treba da podesim u biosu da bih ga naterao da butuje sa harda ... ono first boot device, second itd. nudi mi HDD 0 pa do HDD 3 ali ima pored ZIP, USB, LAN, CD i SCSI ! pretpostavljam da ovo treba.. ali iznad toga ima kako neki "card" da se ponasa gde su ponudjeni SCSI i RAID ... ja nemam nikakav raid .. znaci samo ovaj jedan hard... sta je onda on ? SCSI ili RAID ??

P.S. dok sve ovako radi dakle sa starog ide win a ovaj novi onako bleji, deluje mi da je hard skroz OK ... tek posle ozbiljnijeg igranja cu moci da kazem nesto konkretnije, za sada lepo kopira 😉

ljudi HELP !! :wall: :crash:

Nazad
Vrh Dno