Šta je novo?

Treperenje slike na lapu

Sasa_NS

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2005
Poena
319
Imam problem sa displejem na laptopu (dole u potpisu). Naime, imam aktiviran onaj standardni XP screen saver koji se uključuje posle nekoliko minuta neaktivnosti... Logo šeta po displeju nekoliko minuta a zatim nestaje (crn displej). Kada pomaknem miša, slika se vrati u deliću sekunde ali žestoko treperi. Kako da sprečim ovo, odnosno šta treba da podesim, jer me jako nervira?
Treperenje se posle nekoliko minuta (i nekoliko otvaranja raznih prozora) smiri, a ako ne, ili moram restartovati računar.
Rezolucija displeja je na maximumu (1280x800), brzina osvežavanja 60 Hz (takođe maximum). Grafika je integrisana ( Mobile Intel® 915GM/GMS,910GML Express Chipset Family), pozajmljuje 128 MB sistemske memorije...
Pošto sam u početku imao svega 256 MB RAM-a, mislio sam da je zbog toga, ali situacija se ponavlja i sa 512 MB u "dual channel" modu (da nije i ovo malo - Dell preporučuje za optimum performansi 1 GB DDR2)...
Kako ovo da rešim?

Poslednja izmena:
Promatrao sam malo pažljivije šta se dešava... Screen saver je podešen da se uključi za 5 minuta, a posle 15 minuta neaktivnosti displej se gasi (tako je namešteno "po defaultu")... Dakle, treperenje nastaje kad se displej iznenada uključi (pomak mišem).
Šta da radim? Da postavim da se displej uopšte ne gasi? Da li je to štetno po njegov vek trajanja?

a je si li probao da zatvoris/otvoris poklopac (ekran) ? (kad pocne da treperi onda zatvori pa otvori ekran) meni to pomaze na compaq-u (slican problem, samo sto ne treperi vec sve bude belo)

Meni se neshto slichno deshava na Toshibinom laptopu. Kad ga oteram u standby monitor vishe nece da se upali (ustvari ukljuchi). Jedino reshenje je restart. Ovo se deshava samo sa driverima koje sam stavio (7x.xx), sa default driverima (36.xx) radilo je normalno.
Probaj sa drugim driverima za grafichku, mozda pomogne? A ako imas rachun za njega i kupljen je kod nas, shto ne bi ga lepo odneo u servis!!!

Ja sam svoj problem delimichno reshio - zavrshavam instalaciju linuxa (gentoo) i ima da radi k'o sat.

Da zatvorim i otvorim poklopac? Nisam probao, ali hoću..
Kupljen je u USA pre tri meseca i valjda bi trebalo da ima sveže drajvere... Mislio sam da je nešto do podešavanja.
Mada, kada ih već pominjete (drajvere), sad sam se setio da mi je jednom prilikom "Dell update manager", ili kako se već zove taj programčić, dok sam bio nakačen na Net zaista javio da mi je mator drajver od grafičke... Obzirom da mi je lap bi star jedno 3 dana (od kupovine), "skenjao" sam ga i nisam dozvolio update, bojeći se da ne uz*ebe nešto (znam iz iskustva da kada nešto lepo radi, a tada je, bar se meni činilo, lepo radio - ništa ne diraj)...
Probaću manuelno da ga ponovo konektujem sa Dell serverom pa neka ipak skine te drivere, pa šta bude...

Poslednja izmena:
Ako si dobio neki disk uz laptop, probaj da instaliras drivere sa njega, a mozes ad probas da skinesh i neke drivere sa neta (ako sa Dellovog servera ne valjaju, mada sumnjam)

Nisam dobio ništa uz njega, tačnije - samo tri CD-a sa preinstaliranim programima (Word Perfect, CyberLink Power DVD, Sonic Record Now). Nisam dobio ni disk sa instalacijom Windowsa... Uz računar je stigla gomila raznih prospekata (plus čak godina dana besplatnog pristupa internetu preko AOL-a, bilo kojom "vezom") i objašnjenje da se ti diskovi ne isporučuju uz računar već da za sve postoji pomenuti server(i), plus što je na hardu odvojen jedan određen prostor gde je "spakovano" sve što treba za "recovery". Ono, varijanta za ispodprosečnog korisnika (skoro pa sam taj) da sve vrati u pređašnje stanje (ako nešto za*ebe) u dva-tri klika...
Ono što mi se najviše sviđa kod ovog lapa je što sve te varijante "podrške" savršeno funkcionišu i malo-malo pa se nešto "skida i dograđuje" ili te upozorava na neke propuste u podešavanjima ili na security polju...
Još uvek zazirem od "solo" skidanja i instaliranje drajvera (nisam baš neki expert), pa ću to uraditi ipak malo kasnije, kada me lap dovoljno iznervira... Zato sam i pitao da li je to možda do nekih (banalnih) podešavanja, a koja ne mogu da prokljuvim...
Drajveri, e, to je malo viša matematika za mene.

Nazad
Vrh Dno