Šta je novo?

Treperenje monitora!!!??

zilet

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2001
Poena
619
Pochelo je vec da me nervira i zabrinjava..
Naime, monitor radi dobro sve dok ne pochne da se neshto uchitava sa harda ili CD-Roma i tada naglo pochne da treperi.
To treperenje nije preterano i izgleda kao da se monito osvezava sa manjim refresh rate-om pa se vidi kako se iscrtava slika..ali jako je iritirajuce i ne znam shta je uzrok tome!
Inache monitor drzim u 1024x768 (75 Hz) i ovo se deshava u ma koju ga rezoluciju ja stavio.
Ako neko sluchajno zna shta bi mogao da bude uzrok ovome bio bih mu zahvlana da mi pomogne..

napajanje

Imao sam isti problem sa treperenjem monitora. Onda sam otvorio kuciste, napajanje i povecao napon sa onim potenciometrom i resio problem. Znaci najverovatnije je napajanje nedovoljno za graficku pa zato treperi.

pozdrav

marko

Re: napajanje

marko je napisao(la):
Imao sam isti problem sa treperenjem monitora. Onda sam otvorio kuciste, napajanje i povecao napon sa onim potenciometrom i resio problem. Znaci najverovatnije je napajanje nedovoljno za graficku pa zato treperi.

pozdrav

marko

Takodje mislim da je do napajanja, na mom monitoru je staro napajanje izgorelo u bukvalnom smislu reci, sa sve pola-metrnim plamenovima koji izbijaju iz njega, na kraju sam spajao tri monitora da bi opet osposobio moj tako da imam veoma "nabudzeno" napajanje i iste simptome kao ti, cesto mi se slika suzi za 50% po visini na delic sekunde prilikom tog treperanja, ali kod mene to se desava bez obzira da li sam kompjuter nesto radi ili ne.

Ako se secas, i ja sam jedno vreme imao isti problem - identican tj. I pisao sam o njemu u postu "Ima da mi crkne monitor..."

Rec je o napajanju na mrezi... Jedno vreme (10-ak dana) me je zezalo dok sada sve ok radi ...

napajanje

Meni je monitor vezan preko napajanja u kucishtu mada to ne bi smelo da predstavlja problem..ali je mogu ce da je mozda do napajanja jer je starije 200 W napajanje, a ja sam menjao procesor sa 300a na 766 sa adapterom...Mada mi je malo neverovatno da ostali uredjaji povuku toliko snage da se smanji dovod do graficchke pa pochne da treperi...Ali po svemu sudeci ovo je jedino logichno reshenje..
Znachi da menjam napajanje?

za ByMax-a : ma nije do frekvencije nashe mreze, fora je shto on pochne da treperi samo kada hard disk ili cd pochnu da rade.

Zaboravih da pomenem..trenutno mi procesor radi na FSB 83 MHz, da li to moze da prouzrokuje ovakav vid smetnji zbog povecanog takta AGP-a?

Napajanje 200W a na njemu je i monitor i racunar?
Mislim da si sam resio problem...

1. Prikljuci racunar i monitor posebno na napajanje
2. Moguce je da treperi i zbog smetnji (interferencije) ako ti je kabl od HDD-a mnogo blizu graficke. Mada je ovo malo verovatno u tvom slucaju, sigurno ti napajanje nije dovovljno jako.

Pozdrav...

Nema veze sto je i monitor vezan na napajanje kompjutera posto su ona dva konektora sa spoljasne strane napajanja vezana paralelno to znaci da kad stavis strujni kabl on se izvede iz njega u onaj drugi konektor na koji se ukljucuje monitor, tako da nema veze da li ces da monitor stavis posebno u drugu uticnicu ili u napajanje kompjutera.

pozdrav :)

marko

Re: napajanje

marko je napisao(la):
marko

Je li gde se nalazi taj potenciometar? i shta sve moze da se desi ako petljam po njemu..
Da ne dignem napon pa spalim sve shto imam u kucishtu?:D

boom

Od mene ces da dobijes savet iz licnog iskustva:) Ranije mi je treperio monitor i onda sam ga ukljucio u drugu sobu preko produznog:) dakle ne u isti produzni gde je i kuciste i to je resilo problem-daj Boze da je to kod tebe...
Slucaj broj dva -ne daj Boze da je to:) - riknuo mi je fan da kartici:(
Pogledaj da nije to u pitanju....

pozdrav

Broz je napisao(la):
duznog:) dakle ne u isti produzni gde je i kuciste i to je resilo problem-daj Boze da je to kod tebe...
Slucaj broj dva -ne daj Boze da je to:) - riknuo mi je fan da kartici:(
]

Vako, graficka mi je Viper V770 - aka RivaTNT2 koja je inache bez kewlera ali sam ja domontirao jedan ali i sa njim i bez njega treperenje se pojavljuje tako da do toga nije. A shto se tiche ovoga da monitor prevezem na drugi shteker to je malko neizvodljivo, a i nemam kabl za monitor koji ide direkt u struju nego onaj koji se bode u napajanje :(
Ma sve u svemu shta ce mi ochi :D

Re: Re: napajanje

zilet je napisao(la):
Je li gde se nalazi taj potenciometar? i shta sve moze da se desi ako petljam po njemu..
Da ne dignem napon pa spalim sve shto imam u kucishtu?:D

boom

Pa ovako: taj potenciometar se obicno nalazi na stampanoj ploci u napajanju. Znaci trebas prvo da otvoris napajanje da bi ga nasao. Ali pre toga ti potpuno izvadi napajanje iz kucista kao i sve njegove power konektore iz svih komponenti (ploce, hard diskova, cd romova, flopija,...). Onda otvori napajanje i nadji potenciometar. E sad ce ti trebati jos i instrument da bi merio napon i jedna spajalica. Uzmi tu spajalicu i spoji na onom konektoru za napajanje ploce onu zelenu zicu i bilo koju crnu zicu, na taj nacin ces moci da ukljucis napajanje bez ploce. Ako vec nisi ukljucio napajanje, sad ga ukljuci. Onda uzmi onaj instrument i izmeri 12V i 5V napon. Uzmi neki srafciger i okreci taj potenciometar dok ne dobijes onaj 12V napon oko 13V, onda proveri kakav je 5V napon, ako je oko 5.2V onda ostavi tako kako jeste. Onda sve vrati u kuciste i ukljuci ga.
E sad ovo ti UOPSTE ne preporucujem posto je riskantno, moze da te udari struja ako ne pazis dobro, a pogotovu oni kondenzatori su bas zaj***** ako im pipnes one dve nozice (veruj mi vec mi se to desilo i mogu ti reci da nije uopste lep osecaj :D ).
Drugo, ne preporucujem ti da to radis posto ti je ionako napajanje preslabo za takvu konfiguraciju. Uzmi lepo neko 250W ili 300W napajanje i bice sve u redu.

pozdrav

marko

Re: Re: Re: napajanje

marko je napisao(la):
Drugo, ne preporucujem ti da to radis posto ti je ionako napajanje preslabo za takvu konfiguraciju. Uzmi lepo neko 250W ili 300W napajanje i bice sve u redu.

Pa ono Napajanje je sasvim fino radilo ali izgleda da je zbog promene procesora ono sada nedovoljno.. ali nisam siguran da ce to da mi reshi stvari pa mi se zato ne daju pare za novo napajanje.
Nego ajde kada bash moram da se isprsim:)
Jel zna neko gde mogu da nadjem neka kvalitetnija 300 W napajanja ali da su ispod 50 dm?

interferencija

Izgleda da ipak nije problem u napajanju..ipak je ono kvalitetno (serversko). Fora je shto mi se javljaju smetnje i kod zvuchne. Znachi pri kopiranju pochinju da mi pishtucu zvucnici shto se tek oseca kada ih malko vishe odvrnem..
Znachi ipak je verovatno do interferencije.. samo ne znam kako bih ovo mogao da reshim..
Mada se razmishljam da je mozda i do windows-a poshto je progutao jedno 4 razlichite mashine (od kojih su 2 totalno bile razlichite) bez reinstalacije.. i sada radi fino ..ali me jako mrzi da proveravam da li je do njega jer sam ga taman sredio ali izgleda da cu morati..
:(

Re: Re: Re: napajanje

marko je napisao(la):

Ma daj bre nije osecaj toliko los :), ja sam se posle tresao 5min, jedva sam ruku sklonio od napajananja. Tako je to kada ne postujes pravila HTZ-a (ahaha :D)

Kolega prijatelju:) nemoj bar ti da kvotujes tolike postove dovoljno je da pocnes odgovor sa- Marko,....ajd ziv bio:)(D)

Ma IE se tripuje. Moram 5puta da lupim reply da bi bilo sta uradio, pa od tolke neuroze zaboravim da obrisem. Sad' cu ga editujem :)

Nazad
Vrh Dno