Šta je novo?

Trenutno najkompletniji proizvođač matičnih ploča?

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Interesuje me koji je po vama najbolje opremljen proizvođač matičnih ploča tj. onaj koji ima najbolje solucije za razne platforme, a uz to ok cijene. I ako može, navedite razloge zašto. Da li je Abit bolji od Asusa ili pak DFI vodi u ovom segmentu?

Asus,Gigabyte for intel!

DFI,Abit i mozada MSI for ADM!

Vreme je pokazalo da je ova "kobinacija',najadekvatnija,a zasto,pa zato sto je iskustvo ljudi koji su koristilu obe platforme dovelo do toga da dodje do gornje selekcije.:wave:

Moje isqstvo sa GA pločama za both intel i amd je jako jako loše. MSI je odma pored GA. Abit je nekada bio dobar ali mu je sada kvalitet izrade opao a ploče se uopšte ne klokuju dobro. Asus mu tu dođe kao najbolji mada se i za njegov kvalitet može reći da je opao.

DFI je odličan za amd-a. Neznam kakve su njihove ploče za intel.

Zanimljivo je da su apsolutno svi proizođači počeli da štede na delovima. Sve ploče su postale ružnije, male, nikakve :D a i štedi se na delovima.

Do sada sam imao sledece ploce:
Abit Bx133-raid ( hvala ti Abit, ali nikad vise), posle god. dana otisli su svi kondezatori oko socketa 370.
Asus Tusl 2c,
Msi 6704,
Gigabyte GA 8Ipe 1000-g,
Gigabyte GA 8IPE 945P-G-RH

Sto se tice poslovno, gde god mogu guram Gigabyte, kao i na licnom planu. Mislim da nudi najvise za neku normalnu kolicinu love.

sto se tice kompletne ponude, mislim da je Asus bez premca. Prakticno, nude sve! i za amd i za intela, sa svim zivim integrisanim ili bez icega...

ale303 je napisao(la):
DFI je odličan za amd-a. Neznam kakve su njihove ploče za intel.
pa kad bi DFI pocheo da saradjuje sa intelom.........ja bih vec uveliko imao 805d u mashini ;)

PoisonFree je napisao(la):
sto se tice kompletne ponude, mislim da je Asus bez premca. Prakticno, nude sve! i za amd i za intela, sa svim zivim integrisanim ili bez icega..

Gledano sa stanovishta ''cena i kavlitet'' DA!!!!

mada ko jednom oseti DFI tj Oscar Wu tvorevinu.........postaje ovisnik besprekornog kvaliteta (lichni primer)

Ploce za Intel? U vreme socket-a 865/875P, Abit/MSI/ASUS su bile bez premca, a sada.... Pa sad je meni ASUS i Gigabyte gotivan, Abit je, kako kaze Alex, opao, mada imaju neke dobre ploce, a za MSI ne znam... Gde je tu uopste MSI???

Ajd ovi sto kazu da je Abit opao da mi objasne na koje to tacno ploce misle?

ne pricamo o pojedinim serijama odredjenih proizvodjaca koje su dostigle vrh, poput recimo abita nf7, dfi lanparty...
Asus je u kontinuitetu pravio dobre ploce, i uvek je bio nekako pri vrhu, imao je ponudu u svim segmentima. Zato ga mozda i stavljam na prvo mesto.

Mislim da je bez premca Asus, trenutno.
Koliko para toliko i muzike!

Ni dan danas mi nije jasno kako su MSI i Gigabyte uspeli da steknu renome "vrh" proizvodjaca. Reklama ili sta?
I koje su to MSI/GA ploce stekle status "kultnih"???
koliko ja znam NIJEDNA, a nek me neko ispravi ako gresim.
(dok sdruge strane imamo NF7s, TUSL2-C, IC7, P4P/C800).
Kad su MSI/GA imali ploce koje su bile "difolt" za odredjene procesore? NIKAD
Intel>ASUS i niko vise :)
AMD>nemam pojma
a gigabyte bas nikom ne bi preporucio ni za AMD ni za Intela.

Ne znam baš, ako se gleda sa stanovišta prosečnog korisnika, Gigabyte i MSI nude sasvim dovoljno i kvalitetno rešenje za obe platforme.
Ne bih ulazio u domenu overclocka, tu je druga priča.
DFI je trenutno totalno Ok, posebno serijom nF4 4X pločama gde su opasno cenom ugrozili gore navedene proizvođače i postaje sve prisutniji, ofkors, posebno za AMD ;)

pa ako gledamo da proizvodjac podjednako "forsira" obe platforme, mislim da su tu u prednosti MSI, Asus i Gigabyte... evo gledam cenovnik dobavljaca... i svaki od ovih proizvodjaca ima vise od 10-tak modela ploca i za Intel i za AMD....
Mada je recimo i Abit napravio odlicne modele za AMD (NF7 seriju dok je Oscar Wu radio za Abit) a za Intela IC7-MAX3 :eyebrows:

ASUS je u zadnje vreme zaokruzio sovju ponudu dobrim plocama za obe
platforme.
I ja njega isticem u odnosu na sve ostale proizvodjace jer ima solidnu plocu
po dobroj ceni za svaku platformu.
Gledano samo za AMD platformu, naravno DFI daje po visoj ceni od ostalih malo
vise,pa opet ako se neko odluci za ASUS-a nece pogresiti.
Kvalitet je maltene svima opao.
Sto se tice Abit-a to je firma koja nije bas kontinualno nastavila sa proizvodnjom
dobrih ploca jer je posle odlicnih IC7 & NF7 ploca konstantno u padu.
Ako su IC7 i NF7 bile odlicne logicno je bilo ocekivati i da ce sledece ploce
za Intel i AMD biti isto tako kvalitetne i dobre.
Svako ko je inercijom isao na nadogradnju (posebno govorim za AMD platformu)
sa NF7/ AN7 na npr. nF3 plocu NF8 doziveo je razocarenje jer su se na NF7
plocama obarali rekordi a na NF8 resavali problemi.
I konacno Gigabyte biram kada moram zbog lagera a MSI samo u
krajnjoj varijanti kada bas nema nista drugo od poznatijih.
Nekoliko puta me je bas bolela glava od Gigabyte ploca pa ih kao i MSI
uvek kada mogu rado izbegnem.
EpoX-a maltene vise niko ni ne spominje.
Mene interesuje sta se desava sa proizvodjacima tipa Albatron, Soltek
jer su jedno vreme bili interesantni....
Pozdrav

okmijun je napisao(la):
a gigabyte bas nikom ne bi preporucio ni za AMD ni za Intela.

Daj neki razlog...
Mislim da se to možda odnosi na korisnike koji vole O/C. Iz ugla prosečnog korisnika, smatram da Gigabyte nudi i više nego dovoljno za uloženi novac.
Više od pet godina me besprekorno služi njihova ploča GA-7ZXR (Via KT133A). Naravno, sebe ubrajam u prosečne korisnike.
Takođe, već nekoliko nedelja imam prilike da radim sa GA-8I945-P-G-RH pločom, kojom sam takođe veoma zadovoljan.

Glasam za Asus.Ranije sam imao MSI Neo2 Platinum i uz nju platinaste probleme. Kad mi je pukao film uzeo sam Asus A8N-E i vise me ne boli glava. Sve radi onako kako sam ocekivao. Pozdrav. PS Ovde mislim naravno na AMD platformu,intel nisam nikad koristio :)

Evo ja cu da dodam nekoliko stvari za Gigabyte ploce i ako nije meni postavljeno
pitanje.
Maticna GA-K8NS, u kombinaciji sa 2x512MB DDR memorije instalirana
u konfiguraciji.....crkla posle nekoliko nedelja i zamenjena istom.
Identicne ploce, identicni bios-i i stare komponente bitne za ovaj slucaj (CPU i mem)
Stara ploca je radila bez problema sa memorijskim parametrima podesenim
na 1T, nova nece stabilno nikako da radi a sve isto podeseno i iste kompnente.
Kako to objasniti sem razlikom u kvalitetu izmedju serija
sto ne bi smelo da se dogadja jednom ozbiljnom proizvodjacu poput GA.
I uopste kada god radim konfiguraciju sa Sempron s754 i ovom plocom nikada
ne znam kada ce da ploca radi sa 1T a kada sa 2T.
A ploca je primamljiva zbog pristupacne cene.
Veci problem - ploca GA-K8NF9 - sa vremena na vreme desava se
da na toj konfiguraciji tastatura prestane da radi kada se podigne Windows.
Tastatura svo vreme radi, ulazi se u Bios ali kada se podigne WindowsXP
nece.Sto se stavlja noviji bios pojavljuju se drugi tripovi, npr. PCI slotovi
nece da prepoznaju modeme (prijavljuje ga kao VGA device :d )
PCI tv-kartica nece da prihvati drajvere i sl.
Windows-i reinstalirani par desetina puta i opet isto, a ploca osudjena
da radi sa prvom verzijom bios-a da ne bi bilo problema sa PCI slotovima.
Na stranim forumima citam za K8NF9-tastatura problem i ispostavi se
da je to maltene normalno :wall: i da se sa vremena na vreme iz device
manager-a mora uraditi remove tastature pa ponovo pustiti da je Win sam
pronadje.........
I opet se upustam u avanturu GA-K8NF9 i opet problemi, druge prirode......
Kada se instalira WinXP ili se zaglupi pri onim plavim ekranima za instalaciju
XP-a ili se zaglupi u toku finalizacije instalacije istog OS-a.
Opet glavni problem - Gigabyte .....a ja nisam bas toliko baksuz da
kada god se odlucim za GA imam manje ili vece probleme.
Poznati su takodje i slucajevi crkavanja juznog mosta na GA i865 plocama
koje ja nisam imao...jer nisam stavljao GA ploce .......
Mnogo su GA ploce imale "decijih bolesti" sa novim proizvodima pa se sada
retko usudjujem da probam nesto novo sto se pojavi od njih.

Poslednja izmena:
Ja bih samo zamolio usere koji svrstavaju NF7 u zlatno doba AMD-a Oscar Wu bla bla bla... da mi objasne zasto misle da je sada Abit "opao"?

Ako mislite da je NF7 najbolja nf2 ploca tu gresite DFI Ultra B je bolja ploca, a Abit sad ima bolju plocu od DFI-a u NF4-4x varijanti dok je full nf4 malo losiji ali opet bolji od konkurencije znaci isti kvalitet kao i pre sa nf2 ako ne i bolji (zbog najbolje ploce u nf4-4x) pa mi nije jasno gde je to opao? Ovde nisam racunao razne 3rd-eye, MAX, fatal1ty i ostale preskupe high-end varijante.

Sto se tice Intela tu su gde su i bili, a mozda su i tu uznapredovali jer nova AW8D obecava.

Vidim da je dosta vas dalo svoj "glas" za Asusa, za koga sam mislio da NIKAD necu nista njihovo kupiti. Po meni, oni su samo preduvani i prereklamirani balon. Firma koja samo kod nas ima nekog uspeha. U firmi, u mrezi sa oko 40 racunara, samo sa Asus plocama sam i imao problema raznoraznih vrsta.
Onda se zaje*em i kupim Asus CDRW (jer u tom momentu nije bilo Teac-a) i on mi sasvim lepo povremeno lomi CD-ove. Sada ga najvise za to i koristim, znate, kad hocu da se otarasim nekog "nelegalnog" CD-a ja ga ubacim u Asusa i on ga izlomi u tako sitne komade...:d
A oni sto su nekad u budz PC-je gurali PC-Chips ploce presli na Asus ploce...
Video sam i ja par Abit-ovih ploca koje su crkle nakon isteka samo godinu dana, ali je*i ga, u mom mestu struja je "S" (mislim sh) kvaliteta. One su pravljene za normalnu el. struju a ne ovu nasu. Ali porediti Abit i Asus - babe i zabe.

Tarmi Ricmi je napisao(la):
E
Na stranim forumima citam za K8NF9-tastatura problem i ispostavi se
da je to maltene normalno :wall: i da se sa vremena na vreme iz device
manager-a mora uraditi remove tastature pa ponovo pustiti da je Win sam
pronadje.........

Isti problem u firmi imam sa niskobudzetnim "X" Asus plocama. Poseban problem je kacenje HP-1020 printera i zaglavljivanje Windowsa 2000 :zgran: (nisam ni znao da taj Windows zna da se zaglavi) prilikom skoro svake druge stampe. Ne daj boze da neki korisnik sa drugog kompjutera pokusa da stampa preko ovog sa Asus plocom, onda svaki put zaglavi.

@dbaja
Za sve to je odgovoran ljudski faktor. Ja sam postavio igraonicu baziranu na najeftinijim asus plocama. A7NX-X. Danas posle 3 godine svih 10 konfiguracija baziranih na tim plocama rade. I nikada nije bilo nikakvih problema. Masine rade 24/7.

Nemoze se svaki problem pripisivati ploci. A pogotovo donositi konacno misljenje nakon iskustva sa samo jednom plocom. A vidim da ima i onih koju su emotivno vezani za svog proizvodjaca. Treba biti realan.

@Misko

AW8.

alex303 je napisao(la):
@dbaja
Za sve to je odgovoran ljudski faktor. Ja sam postavio igraonicu baziranu na najeftinijim asus plocama. A7NX-X. Danas posle 3 godine svih 10 konfiguracija baziranih na tim plocama rade. I nikada nije bilo nikakvih problema. Masine rade 24/7.

Nemoze se svaki problem pripisivati ploci. A pogotovo donositi konacno misljenje nakon iskustva sa samo jednom plocom. A vidim da ima i onih koju su emotivno vezani za svog proizvodjaca. Treba biti realan.

@Misko

AW8.

E je*i ga, pa ti poredis igraonicu u kojoj je dovoljno instalirati Win i video drajvere (ajde, mora jos i DirectX), u najprostijoj varijanti mreze sa poslovnom mrezom u kojoj ima gomila korisnickih aplikacija, klijent/server okruzenje, gde takodje neke masine rade non-stop (print serveri i database server)...
Asus ploce i jesu za igraonice, ono sto imaju na sebi radi (najcesce sasvim korektno). Ali isto tako radile su i Matsonic ploce:d

psihodel je napisao(la):
Daj neki razlog...
.

Pa evo, crkle su mi 2 gigabajtove ploce, a da pritom nisam diler (sto ce reci od 10-ak ploca kolko mi je proslo od Commodora do sad jedine koje su crkavale us GA :mad: ), znaci GA za tualatina (nesto 6OXT itd...) i GA za P4 (875 cip )
a ta za P4 je bila jedna od najnabudzenijih ploca za P4 (cak je skuplja varijanta imala SCSI integrisan na sebi i PCI64bita slotove, to je bila GA-8KNXP ploca, i ta serija je svima crkla).
znaci razlozi su vise metafizicke prirode, al opet posmatraj i ovako, dobre OC ploce mraju po difoltu da budu i extra stabilne inace kakva vajda od OCa?
I GA i MSI se dosta trude, al opet mislim da ASUS je ASUS :)
najbolji biosi i najredovniji, najbolji OC, najmodovanije ploce su ASUSove, zar ne?
pa uzmi samo u obzir da na asusovoj ploci sa 865 cipom rade dual core procesori, de ces dalje :)
i na p4p800se si mogao zabodes Pentium M i da ne nabrajam dalje.

alex303 je napisao(la):

Ne razumem bas najbolje ali mislio sam bas na AW8D, tj. ta im je trenutna perjanica.

Vlasnik sam ocrnjene GAk8nf4 ploce :) , kupio sam je (pre jedno 7-8meseci)jer nikad nisam imao problema sa ovim proizvodjacem (sklapam konf.) , ali izbegavam MSI kad god mogu, asus je dobar ali slozicete se ume da bude jako jogunast sa nekim pci hardverom i podesavanjima (asusov bios). Da se vratim na ga k8nf4:proc. amd 3000+ , radi sa 2 sata hdd u raidu (stripe)+ ide hdd, 2x512 rama, ss2 skystar(radile i verzija 2.3 i 2.6) , pci tvkarta(tri razlicita proizvodjaca cisto probe radi, ostao tv2000expert),pci expres grafika(3modela,sve vivo), updateovan bios(samo da bi imao noviji datum kad krene boot;) ) ..., i nikad ,ali nikad(da necuje zlo:-devil-: sto kazu babe:d )nisam imao ni najmanji problem , a i dizao sam jedno 4-5 :zgran: raznoraznih xp-ova , znaci raznorazni hardver (a i softver).
Jedini problem na toj ploci sam imao kad sam dizao suse10 - nije video tastaturu i misa pa sam morao da ih ubadam u usb.
Da rezimiram , naravno da ima mnooogo boljih ploca od od gore navedene mozda i jeftinijih (mada je i ova dosta jeftina) ali ne treba generalizovati , mada se slazem da na trzistu se jako razlikuje hardver od serije do serije (neko gore pomenuo).
Poz,

Poslednja izmena:
Sto se tice mog dosadasnjeg iskustva, a imao sam ga dovoljno, ni jedan proizvodjac nije vise ono sto je nekada bio, sve je to njihova globalna politika u cilju zgrtanja sto vise para, znaci ne postoji po meni ni jedan proizvodjac trenutno (kao sto su nekad bili asus i abit) pa da moze covek da kupi i njihovu najjeftiniju plocu i da kaze da je dobio kvalitet, toga jednostavno vise nema...
Sto se tice kancelarije primene tu su ipak neprikosnovene brand masine, cak je bolje i nesto polovno a brandirano nego novo a sklopljeno od jeftinih stvari.
A za sve ostalo ipak ASUS ima najkompletniju i najzaokruzeniju ponudu i cak i one ploce sa X oznakom traju dovoljno dugo bez ikakvih problema, tako da kupcima u 90% slucajeva preporucujem bas ASUS jer ima za svakoga po nesto. Posle njega ide MSI a Gigabyte mi se nikako ne svidja.
Trenutno imam DFI nf4x i ploca je stvarno odlicna, mislim da oni definitivno imaju trennutno najbolje ploce za AMD-a...

Asus zaista ima najkompletniju ponudu, ali ja ih NIKADA nisam nesto gotivio. Ako sam se ikada nervirao zbog ploca i njihovih BIOS-a -- to je uvek bio neki ASUS. Mislim da bih opet kupio ABIT, bez obzira na sve...

animaN je napisao(la):
pa kad bi DFI pocheo da saradjuje sa intelom.........ja bih vec uveliko imao 805d u mashini ;)

Koliko se ja secam DFI i intel su odavno vec poceli da saradjuju. Ko sad se secam kad sam u novinama gledao DFi lanparty sa 875 cipsetom i mastao o istoj (posto je bila skupa strasno).

Inace sto se gigabajta tice licno nemam nista protiv njihovih ploca; cak sta vise vrlo sam zadovoljan istima. Jos stara 60xt-a; a posle nje i 8ipe1000-l i dan danas rade posle toliko godina bez i najmanjeg problema, a procesori na njima su se uvek lepo oc.

Poslednja izmena:
Proday je napisao(la):
Koliko se ja secam DFI i intel su odavno vec poceli da saradjuju. Ko sad se secam kad sam u novinama gledao DFi lanparty sa 875 cipsetom i mastao o istoj (posto je bila skupa strasno).

verovatno je covek mislio da ne saradjuje kao sa AMD-om, tj. da nije nista bolji izbor od Asus-a ili tome slicno, mada u nf varijanti (za Intela) izgleda da je najbolji DFI.

||NeX|| je napisao(la):
Interesuje me koji je po vama najbolje opremljen proizvođač matičnih ploča tj. onaj koji ima najbolje solucije za razne platforme, a uz to ok cijene. I ako može, navedite razloge zašto. Da li je Abit bolji od Asusa ili pak DFI vodi u ovom segmentu?

Po pitanju mainboard svako ima neko svoje licno misljenje i svog licnog favorita.
Ja bi ti od srca preporucio Asus koji je skoro dobio nagradu Najveceg proizvodjaca MB & VGA!
Ako si extrem predlog je naravno DFI!
pozdrav

Nazad
Vrh Dno