Šta je novo?

Trenutno najkompletniji proizvođač matičnih ploča?

Asus mi za sada daje kompletnu ponudu.Danas je bilo predavanje organizovano za dilere o Asus proizvodima u BG.Ono shto ne valja kod asus-a je problem nestabilne voltaze kod napajachkog stepena za CPU.U startu overvolting a posle zestok undervolting.Definitivno moraju tu neshto da menjaju.

Gigabyte i Asus su izvikana imena i ne mogu da se porede po kvalitetu sa Abitom i DFI-om!!!Ko god da je reko da Abit ne pravi dobre ploce grdno se vara ili nije porobao istu!!!A sto se tice najbolje ploce mislim da je DFI nema premca bar za overclock NE!!!

Poz!

Poslednja izmena:
Mislim da je kompletan prozivodjach onaj koji podrzava i Intel i AMD sa matichnim plochama dobrog kvaliteta(stabilnost,kvalitet komponenti,opcije).
DFI je za AMD ok.Asus radi solidno i sa AMD i sa Intel procesorima.MSI je bolji kad su u pitanju AMD a kod intel jezgra josh trebaju da "vezbaju".
Gigabyte je pravio ploche sa intel socket 478.Tada sam bio razocaran nekim plochama koje su lako "crkavale".Posle nemam vishe iskustava jer sam izbegavao tu firmu u sirokom luku.

Misko je napisao(la):
Ja bih samo zamolio usere koji svrstavaju NF7 u zlatno doba AMD-a Oscar Wu bla bla bla... da mi objasne zasto misle da je sada Abit "opao"?

Ako mislite da je NF7 najbolja nf2 ploca tu gresite DFI Ultra B je bolja ploca, a Abit sad ima bolju plocu od DFI-a u NF4-4x varijanti dok je full nf4 malo losiji ali opet bolji od konkurencije znaci isti kvalitet kao i pre sa nf2 ako ne i bolji (zbog najbolje ploce u nf4-4x) pa mi nije jasno gde je to opao? Ovde nisam racunao razne 3rd-eye, MAX, fatal1ty i ostale preskupe high-end varijante.

Sto se tice Intela tu su gde su i bili, a mozda su i tu uznapredovali jer nova AW8D obecava.

Misko, sve sto govoris manje vise stoji.Kakva je nF4-x s754 abit ploca ne
znam jer je nisam probao.....ali........
NF7 je dugo vremena bio najbolja ploca, dok se naravno nije pojavila DFI.
Po meni pojavila se malo kasno za socket A platformu, tj. kada je sa NF7-icom
sve vec manje-vise receno za socket A platformu.
I tada je Abit cenovno bio dostupan svima i kupovinom Abit-a se nije
fakticki nista gubilo u odnosu na taj DFI.
IC7 serija je rame uz rame sa ASUS P4P800 i P4C800 plocama vazila za
definitivno najbolje ploce koje su se kod nas mogle kupiti.
Nakon toga Intel platforma meni postaje ne-zanimljiva pojavom 915-925 cipsetova.
Ja mislim da ako Abit zeli kontinuitet tek sada je pravo vreme za naslednika
IC7-ice jer su intel cipsetovi sa DDRII memorijom i PCI-E tek sada sazreli,
postoje i postojace procesori koji opravdavaju kupovinu novih ploca, DDRII memorije
su pristupacnije, PCI-E graficke dosta pristupacnije od AGP .....
Mislim da intelu nije trebala avantura zvana 915-925 cipset za Northwood/
Prescott procesore jer su lepo radili sa i865/875 a bas u to vreme se Abit
barem kod nas na trzistu nesto pritajio.

Za AMD platformu posle K7 nemamo jednu od najboljih ploca a da je Abit
Imamo DFI u vidu Lanparty DFI nF3 , dok je Abit prosecan.....tu negde.
Varijanta NF8 sasvim prosecna, a bas je ona ta koja je trebala da kod
AMD platforme nastavi tradiciju Abit-a.
Tada prelaz na socket939 jos uvek nije bio interesantan a i kada je postao
opet DFI.

Inace pojavljuju se kao sto sam kazes papreno skupe varijante a
ne opravdavaju tolika ulaganja novca.
I sam sam procitao nekoliko review-a ne secam se kojih vec,
gde su bas te nabudzene ploce davale na testovima prosecnost za velike novce.
A kada se za Abit-a kaze da je prosecan, to znaci da nije vise najbolji ili jedan od najboljih.

Sama kompanija Abit i njena skora proslost, tj. da li je prodata ili ne
i da li se povlaci iz proizvodnje maticnih ploca ili ne ........nejasno.
Ako su krenuli ponovo starim putem proizvodnje maticnih ploca to je dobro,
najnovija ponuda jeste sarena samo treba da se dokaze - i to da pokusa
da da kvalitet na koji su stari korisnici Abit-a navikli ali po pristupacnoj ceni
tj. da budu najbolji ili jedan od najboljih.
Naravno Abit jeste bio skuplji od ostalih ali je to skuplje bilo podnosljivo.

Poslednja izmena:
u principu se slazem sa tarmijem.
98% prodaje u mom servisu je asus.
pokazale su se kao izuzetno stabilne, kad se nista ne budzi.
izuzetak je a7v8x-x i to u vrlo malom broju, posle nekog vremena digne Vcore
pa pregreva procesor.
cak sam i za kuci uzeo jednu a7n8x-x, pa a7n8x-e (zbog DC).
medjutim, nisu dugo bile.
dosao je novi kralj - NF7 ! dok je nisam ja zeznuo.
sad je DFI i mogu reci da sam odusevljen izuzetnom stabilnoscu !
vredi svaki cent koji sam za nju dao !
sa MSI i GA p4 i K8 plocama nikad nisam imao pozitivno iskustvo.
onu sitnu boraniju i ne racunam (ecs, pc-chips, matsonic...)
a K7 i p3 GA su mi se, svojevremeno, pokazale kao izuzetno pouzdane.
kod burazera u masini jos uvek teram moju bivsu, bivsu GA sa VIA chipsetom,
za intela. stara je vise od 6 godina i jos uvek gura, ne oseca nista.

Tarmi Ricmi je napisao(la):
NF7 je dugo vremena bio najbolja ploca, dok se naravno nije pojavila DFI.

Tu i jeste problem, DFI je dugo bio proizvodjac u senci tj. niko ga ni napolju nije ozbiljno gledao a kod nas ga nije ni bilo, ali su njegove ploce za AMD uvek bile najbolje (ja znam od nf2 pa na dalje, za via AMD pre toga nisam siguran al ono malo ljudi sto je probalo te ploce se takodje kune da je DFI i tada bio No.1). Kako se extremni OC i uopste sam OC razvijao tako su ljudi poceli sve vise da kupuju DFI-a. Drugo DFI se mozda kod nas nije pojavio sa nf2 plocom dugo posle Abit-a ali napolju jeste. Kao sto mi sad hvalimo lupam Leadtek, kad bude dosao neki XFX, eVGA nesto sto je ovde retko ko isprobao a vrhunsko je bice ma bio je dobar Leadtek ali u zlatna vremena zda bu. Isto tako se desilo za Abit.

I tada je Abit cenovno bio dostupan svima i kupovinom Abit-a se nije
fakticki nista gubilo u odnosu na taj DFI.

Jeste kao i sad sto se gubi kupovinom u full nf4 varijantama, NF7 sto se tice max fsb-a ili max oc-a ipak kaska za ulta B, moze Careva bivsa NF7 donekle da je prati al ta je bila jedna od retkih, da ne kazem jedina. Isto je i sad.

Za AMD platformu posle K7 nemamo jednu od najboljih ploca a da je Abit
Imamo DFI u vidu Lanparty DFI nF3 , dok je Abit prosecan.....tu negde.
Varijanta NF8 sasvim prosecna, a bas je ona ta koja je trebala da kod
AMD platforme nastavi tradiciju Abit-a.
Tada prelaz na socket939 jos uvek nije bio interesantan a i kada je postao
opet DFI.

Pa da opet je Abit sa NF3 iza DFI-a ali takav je od uvek i bio, a opet ja licno ne vidim koji je proizvodjac bolji od Abit-a u nf3 izdanju. Znaci opet su poredjani kao sto su uvek i bili, Abit sad u nf4-4x ima najbolju plocu, al to je verovatno zato sto DFi nije se mnogo trudio, tj u tom segmentu ga zastupa infinity da je neka ultra/expert/sli verovatno bi bio najbolji.

Poslednja izmena:
Svakodnevno radim sa Asus,MSI,Abit,ASrock,Gigabyt plocama i pored svog iskustva DFI jesu najbolje ploce ali im je ponuda na nasem trzistu jako slaba,dileri guraju samo ono sto ide i nece da nabavljaju tako nesto.U ponudi koju nam serviraju Asus mi je ipak nekako najsigurniji a najgori Gigabyte koji nije blizu sto je nekad bio

zvuci cudno ali ovde je izuzetno zastupljen ecs koji ima malu milijardu modela u ponudi i jako se dobro kotira. cak su mu ovi glupi englezi i cenu podigli do nivoa jakih plocu. meni se licno cini da je asusova ponuda najkompletnija:)
poz.

Misko je napisao(la):
Pa da opet je Abit sa NF3 iza DFI-a ali takav je od uvek i bio, a opet ja licno ne vidim koji je proizvodjac bolji od Abit-a u nf3 izdanju. Znaci opet su poredjani kao sto su uvek i bili, Abit sad u nf4-4x ima najbolju plocu, al to je verovatno zato sto DFi nije se mnogo trudio, tj u tom segmentu ga zastupa infinity da je neka ultra/expert/sli verovatno bi bio najbolji.

Ne razumes me sta hocu da kazem.
Da je kod nas bilo DFI-a izbor bi bio:
1. DFI ili NF7-S,
2. 8RDA+
.
.
5.sve ostale

a kada se pojavio nF3 bilo je :
1.DFI
.
.
3.recimo EpoX
.
.
5.Abit,GA,MSI

Poslednja izmena:
Ne razumes me sta hocu da kazem.
Da je kod nas bilo DFI-a izbor bi bio:
1. DFI ili NF7-S,
2. 8RDA+
.
.
5.sve ostale

a kada se pojavio nF3 bilo je :
1.DFI
.
.
3.recimo EpoX
.
.
5.Abit,GA,MSI

Ma de ces Abit nf3 u isti kos sa GA i MSI, ne znam moje misljenje je da su poredjani kao sto su i nekada bili. A Epox je uvek bio tu negde sa Abitom neka ploca malo bolja neka malo losija.

Ma, samo najviša klasa ASUS-a, za koju god platformu. Ako hoćeš nešto jeftinije da prođeš, idi na DFI ili MSI iz njihovih srednjih klasa...

Lele..... Asus najbrzi.......mozda za Intela.
Epoxa niko ne spominje za socA je najbrzi. Ortak ima abita, ali ja sam brzi, menjali smo procesore i memorije.
Koliko sam imao iskustva sa 939 soc. oma posle DFI je Epox 9NPA Ultra.
Ali ja ne mogu da verujem.......Asus.
Asus ploca i Asus graficka i nece da rade, to sam vidjao pre 6 godina i zimus.
Pa sata disk nece da radi, ali kad ga vezes u raid radi.
Gigabyte mi je naj vise crkavao, ali je imao naj lepse ploce:))))
Abit je bio perfektan za socA, a i 939 je sasvim dobra ako ne i odlicna.
Naravno ovo je misljenje o AMD platformi.

mali off : asus 6600 tvd agp 128mb, koju sam imao svega mesec-dva, ne samo da je super radila out-of-the-box, nego se i oc vrlo! pristojno.
da ne bude zabune, nije crkla, prodao sam je.
a svaki k7 abit je radio lakse i stabilnije i duze od bilo kog epox-a k7 koje sam sastavljao i prodavao.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Ja bih samo zamolio usere koji svrstavaju NF7 u zlatno doba AMD-a Oscar Wu bla bla bla... da mi objasne zasto misle da je sada Abit "opao"?

Ako mislite da je NF7 najbolja nf2 ploca tu gresite DFI Ultra B je bolja ploca, a Abit sad ima bolju plocu od DFI-a u NF4-4x varijanti dok je full nf4 malo losiji ali opet bolji od konkurencije znaci isti kvalitet kao i pre sa nf2 ako ne i bolji (zbog najbolje ploce u nf4-4x) pa mi nije jasno gde je to opao? Ovde nisam racunao razne 3rd-eye, MAX, fatal1ty i ostale preskupe high-end varijante.

Sto se tice Intela tu su gde su i bili, a mozda su i tu uznapredovali jer nova AW8D obecava.
Sta ABIT? Hoces da kazes da ABIT NF4-4x pretstavlja najbolju plocu sa tim cipsetom? E tu si se bogami dobrano presao... Prvo neka toj ploci rese BIOS da moze preko 210 za magistralu sa sempronima. Mislim na v1.0, o v1.1 1.2 itd necu ni trositi reci, pa te verzije kada su uflesovane nece ni da cuje da iskljuci komp. Brooka! Za NF4-4x DFI je nabolje resenje i tu nema dileme. Odmah posle njega dolazi standardno dobri EPOX ;) ABIT je nazalost prilicno "posrnuo", tako da trenutno nema in 50% strae slave i kvaliteta.

GoranM je napisao(la):
Sta ABIT? Hoces da kazes da ABIT NF4-4x pretstavlja najbolju plocu sa tim cipsetom? E tu si se bogami dobrano presao... Prvo neka toj ploci rese BIOS da moze preko 210 za magistralu sa sempronima. Mislim na v1.0, o v1.1 1.2 itd necu ni trositi reci, pa te verzije kada su uflesovane nece ni da cuje da iskljuci komp. Brooka! Za NF4-4x DFI je nabolje resenje i tu nema dileme. Odmah posle njega dolazi standardno dobri EPOX ;) ABIT je nazalost prilicno "posrnuo", tako da trenutno nema in 50% strae slave i kvaliteta.

:laugh: :D :d brate nemas pojma prosvrljaj malo po netu i raspitaj se koja je najbolja nf4-4x ploca, nemoj ovako napamet, pogledaj posle na xtrimu zasto je Abit bolji od DFI i Epox-a, WR je na ovoj ploci i to ne jedan nego skoro svi 754 proc.... ti ako imas tu plocu i ako je nisi naterao preko 210 ili ti ploca ne valja ili ne znas da ocujes.

AMD: high end klasa
1. DFI Lanparty gama je za AMD definitivno najbolji izbor, mada nije bas za svakoga. ;)

2. MSI je veoma dobar u svojoj High End ponudi i deli mesto sa Asusom. Mozda bih pre ipak uzeo K8N Diamond nego A8N ....mada je to stvar ukusa.

AMD Low end

1. DFI Infinity NF4x je ploca koja ima svojih mana, mada kad se sve sabere i oduzme dobija se najbolja ploca za jeftin overkloking i visoke magistrale sa 1T parametrom.
2. Epox - veoma dobre ploce, u nekoj srednjoj klasi za S754 imaju zaista sjajnu ponudu, ali problem je naci ih, na nasem trzistu kao da su nestale. Sto se tice Abita sa NF4x chipsetom, nisam imao prilike da probam, ali cu sigurno uskoro probati.

3. Asusovi low end modeli su bolji od MSI-jevih, jednostavno, ploce imaju manje problema, Abit nije sjajan ni u jednoj klasi vise, i moze se svrstati ispod MSI-ja i Asusa. NF8 je preskup, a los, t.j. jedva da je malo bolji od MSI K8N Neo, mada je i to pitanje. Dakle, 3. mesto za Asusa
4. MSI/Abit
5. GA - ubedljivo najbolji proizvodjac za izbegavanje

Intel: High end klasa
1. Asus P5WD2-E Premium, ubedljivo najjaca 975 ploca, steta sto DFI nema 975 plocu, mada koliko sam cuo, spremaju svasta za Conroe-a
2. bagoviti Abit vise nije bolji od MSI-ja
3. Abit AW8 sa novijim biosom ;)

Dakle, najkompletniju ponudu ima Asus i MSI sto se tice AMD-a i Intela, sto je i donekle logicno jer su u pitanju veoma mocne kompanije.
DFI je ekstrem, narocito kada su u pitanju entuzijasti, tu zaista nema konkurenciju. Imali su najbolju NF2 plocu, samo sto je tada nije bilo na nasem trzistu, pa je Abit proglasen za naj naj iako je vec tada poceo da kalira sa kvalitetom. DFI NF3 ploce su jako zahvalne za rad sa kojekakvim memorijama, mada se nisu mnogo proslavile, sto zbog dostupnosti, sto zbog relativno kasnog pojavljivanja. DFI NF4 ploce su pravi biser po pitanju overklokinga i podesavanja memorije. NF4 UltraD je po meni jedna od najbolji ploca svih vremena, ali i ona ima jednu manu, a to je polozaj chipseta, sto je ispravljeno kod DFI experta i Venus-a.

Poslednja izmena:
okmijun je napisao(la):
I koje su to MSI/GA ploce stekle status "kultnih"???

Dovoljno je reci msi 6163 pro i bx master.

Sto ne znaci da su i dan danas MSi ploce odlicne, ali da su ranije imali kultne ploce, jesu hteo ti to da priznas ili ne.

Imao sam jednu Asus ploču i dvije Soltek (sve socket 370). Asus je crkla nakon godinu korištenja. Soltekice rade bez problema, jedna tri godine druga dvije.

Čuo sam za još jedno crkavanje Asusa i Dfija i dva puta Gigabajt. Za Soltek, Abit i Epox nisam čuo ništa loše.

Asus više ne kupujem.

emaniac je napisao(la):
u principu se slazem sa tarmijem.
98% prodaje u mom servisu je asus.
pokazale su se kao izuzetno stabilne, kad se nista ne budzi.
izuzetak je a7v8x-x i to u vrlo malom broju, posle nekog vremena digne Vcore
pa pregreva procesor.
cak sam i za kuci uzeo jednu a7n8x-x, pa a7n8x-e (zbog DC).
medjutim, nisu dugo bile.
dosao je novi kralj - NF7 ! dok je nisam ja zeznuo.
sad je DFI i mogu reci da sam odusevljen izuzetnom stabilnoscu !
vredi svaki cent koji sam za nju dao !
sa MSI i GA p4 i K8 plocama nikad nisam imao pozitivno iskustvo.
onu sitnu boraniju i ne racunam (ecs, pc-chips, matsonic...)
a K7 i p3 GA su mi se, svojevremeno, pokazale kao izuzetno pouzdane.
kod burazera u masini jos uvek teram moju bivsu, bivsu GA sa VIA chipsetom,
za intela. stara je vise od 6 godina i jos uvek gura, ne oseca nista.

Ne mogu da ne primetim, ali si zaboravio A7V600-X!

Samo rech dve...ASUS ima shiroku paletu....i misli i na one na koji drugi ne misle..
Evo recimo...Djavola bi ja vozio D805 da nije ove ASUS.."poshtap" ploche...:D
Pazite nije -x serija..dodushe jeste SE..ali to ne znachi da je mnogo loshija...jednostavno nema previshe sminke..RAID/Firewire..a oc je opstao...

DFI je bruka...pogotovo nf3/4 LAN PARTY. Ali to vam dodje kao unikat...Kako je proshla recimo Infinity...nishta specijalno.

Na DFI-ju...LAN PARTY ..samo BIOS vredi pola ploche..:D Samo shto ti ne skuva kafu...:D Ali da napomenem...ne drzite komp non stop u bios-u.

Ima sve...svoje....Skoro sve poznatije firme imaju po 2 serije...high i budzet..

Tako recimo ASUS ima -X, MSI -V dok za GA npr. dominira -G ili imaju oznaku Pro za jachi model ili sl.

Po meni ..ASUS deluxe.....ipak drzi renome..

Abit...ma nekako mi je sav...ljigav...nije to doba...i815 i chuvene ST6..i ST6-RAID...:D Na bx su isto usrali...sa oni kondezatorima..i cuvena bx133raid..
Jedino ih je spasilo..IC7..i NF7....mada mislim da je AI7 i onaj uGuru pretecha onoga shto je kasnije otishlo na DFI.

MSi se isfushario..i samo podatak da njihova i945 plocha nema ok podrshku za d805 iako ljudi klece da izadje...govori o tome..da su pocheli da trule.

Nadam se da ce DFi da se potrudi i za Intel...
975,963,965,985....Conroe dolazi...

Ne zivi se od stare slave..i sada polako vec bajatog nf4...
Sve mirishe na am2 i nf5...

Josh neshto..nisu ja mislim proizvodjachi krivi recimo za A7v8x-x..ili a7v600-x..nego VIA...to chovek ne treba ni neprijatelju da sastavlja..:D

Misko je napisao(la):
verovatno je covek mislio da ne saradjuje kao sa AMD-om, tj. da nije nista bolji izbor od Asus-a ili tome slicno, mada u nf varijanti (za Intela) izgleda da je najbolji DFI.
shta drugo i da mislim :D

Ako zelish da ti komp radi dobro i stabilno, a pri tom i da odradis neki sitan OC sa Intelom, Gigabyte je pristupacan, nakrcan svim i svacim I ruku na srce radi ko bombona! Sto se tice AMD-a, DFI je neprikosnoven!!!

ivica je napisao(la):
DFI je bruka...pogotovo nf3/4 LAN PARTY. Ali to vam dodje kao unikat...Kako je proshla recimo Infinity...nishta specijalno.

Pa da nista specijalno samo drugi proizvodjaci moraju da izdaju high-end plocu da bi pratila infinity iliti value liniju mat. ploca DFI-a. Sramota je to sto jedna value, entry level ili kako god vec je nazovite jeftina ploca mrsi konce mnogo skupljih top ploca drugih prozivodjaca.

Nemogu,da se pohvalim,preogromnim,iskustvomsa plocama,ali kao i neki drugi glasam za ASUS,iz prostog razloga sto sam,pre njega imao ABIT NF7-CU,koja je stvarno ploca za odlikase,ali prelazak na A64 uslovljavalo je novu plocu,pa je to bio prvo MSI,koji me je apsolutno ostavio ravnodusnim,to je bila ploca ,kako smo ti je dali nis nediraj,i bi ce sve ok,ali to meni nije dosta,kupio sam ASUS-a a8nsli-prezadovoljan-i sto se tice samog paketa opreme,i sto se tice (nemoj te mi reci da vas neiznervira cinjenica da i MSI i GA imaju jednu knjizicu za tri modela,pa sada ti gledaj u male zvezdice,dali to vazi za vasu plocu ili model iznad)asus isporucuje podebelu knjizicu za konkretan model,bez greske"ama jedne"tehnicka resenja koje asus forcira su uvek(skoro)se pokazivala kao neka vrsta-losiji ce to tek primeniti,a odlicni vec imaju.u svakom slucaju kao bestbuy predlazem ASUS narocito za korisnike AMD u kombinaciji sa kvalitetnom memorijom pruzaju prilicno za vrlo razumnu sumu novca-sve to govorim jer imam GA-K8N-PRO,koja bi trebala da bude ploca u istom i cenovnom(sto jeste)i tehnickom rangu,ali nikada se nebi menjo za ASUS a GA- ce ici u drugi racunar za internet i nista vise

Najbolja je SOYO 6BA+ (BX ploca) ... zasto ... zato sto je i dan danas koristim, samo sam promenio procesor Intel 500 MHz ... sve moze da crkne ali Soyo ne :)

Neznam zasto vise nema tih ploca ...

sta je sve bilo...

pomenucu samo ovih sedam godina koliko imam igraonicu i ploce koje su bile u njoj. Pocelo se chaintech-om i o njima sve najlepse kad je intel u pitanju i bx i 810. Nijedna nije crkla nikakve probleme nisu pravile i sve sam ih lepo udomio jos pre 5 godina i koliko znam dosta ih jos radi sa celeronima 400. Posle sam probao MSI 815 za tualatine ali sam ih brzo zamenio ponovo za chaintecha. MSI je imao neku glupost da kad palis racunar izadje poruka cpu is change pres del for bios f1 da nastavis. Zvuk sa integrisanih kartica je kasnio u cs-u pogotovo na via chip setu jer sam malko probao i tadasnje atlone xp. Njih sam brzo batalio jer su se grejali ko vurune 12 kulera koji se vrte na 7000 obrtaja ko da si uso u fabriku aviona ane u igraonicu. Vratismo se intelu pentium 4 i ponovo na chaintech.
Za svo ovo vreme ni jedna chaintechova ploca nije otkazala. Od drugih proizvodjaca crkla su mi 3 MSI.
Chaintecha je pre dve god. i koji mesec bilo tesko naci ali je gigabyte bio sve bolji tako da sam uzeo 865P chip set i o njima sve najlepse. druga godina rade ploce nista im nefali nisu hirovite i neprave probleme. Samo da napomenem da nikad nista nisam oc. Sve je kako treba u granicama fabrickih vrednosti. Ja licno koristim gigabyte nforce 4 K8 ultra i venica 3000+. To iz iskustva.
Kad smo vec kod proizvodjaca ploca isti proizvode i graficke. Od MSI sam imao gf 4 Ti 4200 i koliko sam razocaran u ploce toliko sam bio zadovoljan grafickim kartama sve su radile besprekorno cak ni ventilatori nisu poceli da zuje posle 1.5 god. explatacije. Sad koristim prolink, asus, club3d i gigabyte. Ne bih mogao neku posebno da izdvojim osim mozda asusa koji uvek ima najbolje reseno hladjenje na karticama.
rezime: slobodno trosite gigabyte ako niste oc-er i nece vas boleti glava. Trenutno sam kod zene stavio gigabajtovu nforce 410-6100 sve zivo integrisamo ima poseban pcie i semprona 2600. Ploca radi ko zdravlje, nista vise nije potrebno za ofice masinu.

Poslednja izmena:
Slabo ljudi hvale Soltek i Epox a to su ploce koje su imale ubedljivo najbolje platforme za K7 (vidi www.tomshardware.com). Te ploce su slabo zastupljene na nasem trzistu pa ljudi i nemaju mnogo iskustva sa istim. Moj izbor je definitivno Abit!

Ja sam imao Soltek na prošloj mašini, i imao sam par problema sa njom (nabrekli kondenzator, problemi sa kontaktima na AGP slotu...) ali sam generalno zadovoljan. Eno ploče još uvek radi u sestrinom kompu, služi svrsi :)

Generalno mogu reći da sam zadovoljan tim Soltekom (KT266 je čipset čini mi se)

Što se DFI tiče, odlično iskustvo i na Intelu i na AMD-u. Sticajem okolnosti u konfiguracijama koje valjam najdostupniji je Gigabyte, koji ima prolaznu ocenu, ali svakako nije za entuzijaste. Dobre su im integruše i pohvalnih 3 godine garancije.

Abit mi je ostavio dobar utisak na Nforce2, nešto ih slabo ima za ove novije čipsetove.

Soltek isto maksimalno dobro iskustvo u vreme K6-2 i K6-3 procesora, ne znam gde su se sad denuli. Tu i tamo sam ih pratio po nekim review-ima, uvek dosta dobro prođu ploče na testovima, nemam neko iskustvo sa novijim.

Da povučem crtu, pre dosta godina (ima deceniju) sam slučajno naleteo na Intel ZX pločicu neke firme DFI u Imtelu. Svi su mi se smejali kad sam prodao 6BTA2 za 200DM i kupio ovu za 125DM. Naravno, DFI je i tad očigledno bio isto što i danas, tako da sam u to vreme vozio vrlo lepo nasvirane Celerone.

Poenta priče je da većina proizvođača fokusira svoj proizvod samo u nekoj od karakteristika - recimo dobra ploča, krš BIOS, ili dobar BIOS, krš ploča. DFI je u oba segmenta odličan i svaka preporuka. Jednostavno ne može da se pogreši sa kupovinom, dok kod svih ostalih mora posebna pažnja da se obrati na tuđa iskustva vezana za konkretan model koji se kupuje.

PeraNS je napisao(la):
Slabo ljudi hvale Soltek i Epox a to su ploce koje su imale ubedljivo najbolje platforme za K7 (vidi www.tomshardware.com). Te ploce su slabo zastupljene na nasem trzistu pa ljudi i nemaju mnogo iskustva sa istim. Moj izbor je definitivno Abit!

K7 EpoX-i su se odlicno pokazali u startu ali sada moze biznis da se otvori
na zamenama kondenzatora kod njih.Vreme je presudilo ovim plocama
pa su pokvarili dobar utisak koji su ostavili u startu.

Vrh Dno