Šta je novo?

Trenerka gasi komp :)

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dva drugara imaju istovetan problem (prosto mi smesno da pisem o tome) :cigar: . Naime, kapiram da im je neka masa ili nesto vec lose u kucistu, i onda kada im trenerka (plasticna) pridje blizu kucista, pre svega prednjeg dela, racunar se momentalno gasi. Danas je to i eksperimentalno potvrdjeno. Znaci, radi se o elektricitetu trenerke, jer kada je razelektrisemo, ne radi to :).

Sta bi trebalo da se preveze/poveze da se izgube ovog problema? :)

P.S
Rekao sam im da zamene produzne, jer mislim da nemaju uzemljenje.

Poslednja izmena:
Cudan i zanimljiv problem...?!Kako je ploca zakacena u kucistu,sa onim malim plasticnim zabicama ili sa srafovima?Probaj da izvadis napajanje iz kucista (da nema dodir sa kucistem) pa vidi sta se onda desava...

Poslednja izmena:
verovatno se naelektrise trenerka hodajuci po kucnom tepihu ili ponjavi ili nesto trece,
sto se tice kompa jedino mu pomaze dobro (ili dodatno) uzemljenje na kuciste

Ako je uzemljenje dobro ne bi smelo da se desava pa uzmi i proveri.

verovatno se naelektrise trenerka hodajuci po kucnom tepihu ili ponjavi ili nesto trece,
sto se tice kompa jedino mu pomaze dobro (ili dodatno) uzemljenje na kuciste

Da, upravo tako, to smo i eksperimentalno dokazali :p .

Hvala na savetima, otprilike sam to i hteo, nego sam postavio temu cisto zanimljivosti radi.

Provericu kako je zakacena maticna :) .

Da li trenerka kojim slučajem prilazi blizu prednjim USB konektorima?
Meni se dešavalo da restartujem komp kada krenem da ubodem USB flash sa metalnim kućištem (ako sam pre toga dovoljno naelektrisan).

+1 ^

Takođe sam imao problem sa jednim kućištem kada se ubode USB stick a hodalo se na nekom itisonu.
Instant restart.

^

Šta ćeš, nekompatibilnost. :d

I meni se dešavalo da se resetuje komp kada bocnem USB flash u njega

Znači, još jedna preporuka za pamučni donji veš. Sad će da se menjaju pravila po servisima kompjutera.

Pravilnik o radu
1..
2..
3. Zaposleni koji na posao dođe u sintetici , osim što smrdi imaće i platu umanjenu za 10%. :d

Znači, još jedna preporuka za pamučni donji veš. Sad će da se menjaju pravila po servisima kompjutera.

Pravilnik o radu
1..
2..
3. Zaposleni koji na posao dođe u sintetici , osim što smrdi imaće i platu umanjenu za 10%. :d

Ima PC servisi da postanu ko barutane:
Pamučna garderoba, antistatičke narukvice, bakarne ploče na drvenim stolovima za ovođenje statičkog elektriciteta...

Da, svakako, problem se najvise javlja prilaskom prednjoj stranici kucista, ali ne eksplicitno USB konektorima. U pitanju je Codegen Briza.

Produzni ima uzemljenje, a zgrada je prilicno nova, par godina stara, prilicno sam siguran da je pravilno izvedena. Maticna je namontirana na srafove, samo da drug nadje zabice (i vreme) i dobicete informacije :) .

Inace, poceo sam da govorim u jednini, jer smo nasli problem jednog racunara, iako smo mislili da je isto elektricitet, ispostavilo se da je OCZ Eclipse pravio probleme, i da je sve ostalo puka slucajnost.

iz ličnog iskustva:

Problem je nestao kada sam sa ploče isključio kablove koji povezuju USB i audio konektore na prednjoj strani kućišta sa pločom. Uzemljenje dobro... Prvo sam to ispitivao ali se pokazalo da ne utiče na problem.

Jednostavno, nelektrisanje se lakše i brže prenosilo do USB konektora nego preko uzemljenja. :-(

Poslednja izmena:
99% zgrada i kuca nema pravilno uzemljenje(sonda). Sve je nulovano.
Ima i onih gde su uzemljavali na vodovodne cevi, pa Perica da odvrne vodu, drmne ga struja. :D :d

I ja sam imao slicne probleme(staticki el.) dok sam imao Codegen Brizu(isto napajanje), ali sada sa Antec900 i CM 700W modular nemam te probleme.

Poslednja izmena:
Dva drugara imaju istovetan problem (prosto mi smesno da pisem o tome) :cigar: . Naime, kapiram da im je neka masa ili nesto vec lose u kucistu, i onda kada im trenerka (plasticna) pridje blizu kucista, pre svega prednjeg dela, racunar se momentalno gasi. Danas je to i eksperimentalno potvrdjeno. Znaci, radi se o elektricitetu trenerke, jer kada je razelektrisemo, ne radi to :).

Sta bi trebalo da se preveze/poveze da se izgube ovog problema? :)

P.S
Rekao sam im da zamene produzne, jer mislim da nemaju uzemljenje.

Glavni problem je Durlan(durlanci). :d:d:d

Ono sta sam ja primetio kod par onih Cooler Master Elite sto kostaju 4-5000din sa napajanjem je da mali kinezi ostave ogoljene zice tj fali izolacije na kablovima koji idu do tastera za paljenje i reset kucista, lek za ovo je silikonom ili tecnom plastikom zaliti taj deo da ne pravi kratak spoj i sve bude OK.

U principu, seljacko resenje je to sto smo otkacili prednje USB-ove, vlasnik nije bio nesto zagrejan da tupimo mozgove na to :d .

Probaj da obrnes uticnicu u zidu, ja sam imao problem u kuci s losom instalacijom, APC produzni mi je signalizirao da nemam `ground` i imao sam napon na limu kucista (svetlucala je glimerica), pa kad sam obrnuo uticnicu odjednom je bilo uzemljeno. Mnogo losa instalacija :)

Ni menjanje uticnice nije dalo efekat. Po svemu sudeci, kuciste je krivo :) .

Covece , odlicna tema ! :p naslov ko iz vecernjih novosti !~

Dajte ljudi nemojte me zezati da ne znate da ne smete da na kuciste prikljucujete bilo sta sto proizvodi elektricnu struju. Pobogu kuciste je masa, odnosno referentni potencijal za sve komponente. Mislim da je vise nego logicno da je nezdravo menjati taj napon. Za pocetak prikljucite neku bateriju na kuciste :-devil-::-devil-::-devil-: (nemoj da ovo neko uradi osim ako ne zeli d aspali nesto)

^Šta li si ti sad hteo da kažeš, da mi je znati. :D

I ja se pitam...

I drugi ljudi se setaju obuceni pored kucista pa opet nemamo krahove :D .

I drugi ljudi se setaju obuceni pored kucista pa opet nemamo krahove :D .

Ktratko spoji bateriju od 9V na kuciste, samo ce ti se kasti'. :p
Inace dosta toga zavisi i od kvaliteta napajanja i koliko su dobre instalacije u kuci.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno