Šta je novo?

Treba mi savet za upgrade

Mithrandir

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2003
Poena
609
Imam sledecu konfiguraciju:
Chaintech 7vjda
Athlon(tm) XP 1700+ @1.47GHz
2x256 NCP pc2100
Asus Radeon 9550ge @400/250
SB live 5.1 player
itd.

Igrice sam batalio jos pre nekoliko meseci sa obzirom na to da nemam vremena,ALI juce mi je u sake pao disk Obliviona. Pokrenuo sam igru na 640*480 sa low setovanjima ali mi naravno secka kada se pojavi vise likova. Zakljucio sam naravno da moram da upgrade-ujem(menjam) masinu.
Sta bi bilo najbolje da uzmem? Da li da stekam pare za komplet promenu(na pr. DFI,Sempron 2800+,neku PCI-E kartu...) ili mogu da uzmem neku bolju plocu,na kojoj cu moci da overklokujem proc i stavim bolju memoriju(na pr. neku 3200- u tom slucaju koliko memorije i koju plocu?)? Da li bih dobio nesto kada bi na postojecu konfiguraciju dodao 256 ili 512 pc2100 memorije? Napominjem da ne jurim neku ultra konfiguraciju sa kojom cu moci da igram ovo na high detail. Bitno mi je samo da sljaka kako treba(dosta mi je i medium detail :) )

Кол'ко пара можеш да издвојиш, без те информације бесмислено давати било који савет :)

Poslednja izmena:
Ako neces da menjas platformu ili nemas dovoljno kesha,
najbolje bi bilo da uzmes recimo Abit NF7 plocu, 2x512MB neke DDR400 memorije
i recimo 6600GT koji je u poslednje vreme jako povoljna, a inace odlicna karta,
i naravno da malo klokujes masinu, taj atlon bi trebao da ide makar na jedno 1.7Ghz

Evo ga ovaj moj se igra na (mom) Pentiumu D i nesto se ne buni :smash: :cigar: :bottle:

Drugari, nemojte da mi zamerite na spamu, ali moram s nekim u ove kasne sate da podelim svoju muku :D

Poslednja izmena:
Mithrandir je napisao(la):
Imam sledecu konfiguraciju:
Chaintech 7vjda
Athlon(tm) XP 1700+ @1.47GHz
2x256 NCP pc2100
Asus Radeon 9550ge @400/250
SB live 5.1 player
itd.

Igrice sam batalio jos pre nekoliko meseci sa obzirom na to da nemam vremena,ALI juce mi je u sake pao disk Obliviona.... :) )

"Aj ja da ostavim utiske, u ime sve sirotinje koja ima mašine ispod minimalne zahtevnosti
Znači 640x480 low: prilično igrivo (recimo radi mi bolje nego Doom3)... mašina je Celeron III 1.4 GHz, 512 MB SDRAM, Radeon 9550 nasviran na 440/240 MHz...
Tako da vi lucky bastards sa 6600GT, bez brige i panike..."

Ovo je postovao VoodooNBGD na prvoj strani thread-a o Oblivionu, pa s obzirom da ti je konfiguracija jaca od njegove nesto mi tu nije jasno, ali sam siguran da nije slagao.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=98272&page=1

Ako sam dobro razumeo, ne igras igre, racunar te inace dobro sluzi za ono za sta ga koristis, a hteo bi da odigras Oblivion, jel tako?
Negde sam naveo da je apgrejd samo zbog jedne ili dve igre po meni nezdravo nerentabilna stvar i nimalo pametna investicija. Sa tom tvojom konfiguracijom svakako nisi ispod minimum system requirements za Oblivion pa me cudi zasto ne radi kako treba. S obzirom da dugo nisi igrao igre mozda treba potraziti nove drajvere za graficku, reinstalirati Directx i tome slicno.
U svakom slucaju, treba pokusati na toj masini , gotovo sam ubedjen da moze. Overklokuj procesor, na toj ploci to svakako mozes, defragmentiraj disk, iskljuci nepotrebne procese i tome slicno. Naravno, niko ti ne brani da od nekog pozajmis jos jedan stick od 512 MB ram-a i jacu graficku kartu, makar dok ne odigras igru. Mislim da se ne treba zamlacivati sa bilo kakvom drugom kombinacijom, jer je rec o parcijalnim apgrejdima umiruce agp platforme.
Druga stvar je ako zelis nakon igranja Oblivion-a da se ponovo vratis video igrama, onda je prelazak na A64 logican izbor.

Poslednja izmena:
Hvala za savete.

@mikele
Pravo da ti kazem meni se bas i ne daju pare za upgrade samo da bih mogao da igram 2 igre(2 igra ce biti najverovatnije Heroes 5,ako urade sve kako treba :) ). Kao sto rekoh,radi meni igra ok,ali kad krene borba sa vise likova pocinje slideshow. Probacu da uradim sve sto si mi rekao,pa cu da vidim kako ce da radi. Jedino ne znam da li je pametno da oc-ujem proc na ovoj ploci,posto kad sam kupio komp(a to je bilo pre 4 godine) lik mi je rekao da je morao da spusti koji hz proca bas zbog nje.

Ako je to sto je Voodoo napisao zaista tacno, a zaista nema razloga da verujem da nije,ti si vec tim procesorom koji imas postigao uslov da igras Oblivion. Tako gledano, mislim da ti overklok procesora i nije neophodan. A da ga overklokujes mislim da ne bi trebalo da bude problem, ta je ploca u svoje vreme bila dobar overkloker. Mada to je malo pipavo jer ima dzamper na ploci kojim selektujes FSB:100 ili 133 pa iz bios-a naguras jos 33 Mhz na odabranu vrednost. Mislim da ploca moze maksimalno da nagura 166 MHz FSB i mozda tera procesore koji rade na toj magistrali ali je to veliko pitanje, sumnjam da ce podrzati Semprone i Bartone ne zbog magistrale vec i zbog bios-a, a i memorija nece moci sinhrono sa FSB na 166, dakle verovatno bi morao da teras asinhrono procesor na 166MHz fsb. Ako nisam u pravu neka me neko ko je probao demantuje.
Problem moze da bude u tome i ako je tvoj procesor sa Palomino jezgrom a verovatno jeste, tada ces i ako budes overklokovao postici znatno slabiji napredak u odnosu na Thoroughbred B jezgro a da ne pricam da ces imati ogroman problem sa hladjenjem, jer se klokovani Palomino izuzetno greje. Izvini ako sam malo zapetljao pricu, ali ovo cisto da skapiras da su ti opcije za apgrejd male. Najpametnije sto bi moglo da ti pomogne u toj situaciji je mozda jos jedan stick rama (ponavljam, pozajmi ali ne kupuj ako ti nece trebati kasnije) reinstalacija DirectX i drajvera za maticnu plocu i najnovijih drajvera za graficku i mozda, kazem mozda, da probas da za koji megahec sinhrono podignes FSB i memoriju, zategnes tajminge za memoriju (tvoja ploca ima sve neophodne opcije za to) i to bi bilo to. Graficka garantovano na tom kloku nije usko grlo za igranje na minimum-u tako da te to ne brine.
Mogao bi jos jednu stvar da probasČ da malo optimizujes XP, a evo ti linka kako to da izvedes:

http://www.techreviewer.com/viewpage.cfm?pi=9

U svakom slucaju, ne bacaj pare na apgrejd ako ne moras! :cigar:

Pozdrav.

Ne mogu da verujem!

Ovo sam tek sad slucajno primetio posle ovog celog pisanija. :wall:
Asus 9550 GE/TD je 128 bitna karta a ASUS 9550 GE (bez TD sufiksa) je 64 bitna karta, pa ako si dobro napisao sta imas onda da znas da sa ovom drugom karticom ma koliko je klokovao neces moci da igras Oblivion. To je najverovatnije i razlog seckanja u igri. Ako sam u pravu, resenje ti je zamena graficke za 128 bitni model.
E, ako posle svega ovoga sto sam ti napisao ne nadjes resenje, nadji nekog dati istera gremline iz racunara! :smash:

Ajde pa javi sta si uradio.

mikele je napisao(la):
Asus 9550 GE/TD je 128 bitna karta a ASUS 9550 GE (bez TD sufiksa) je 64 bitna karta.

Malo si se zbunio - kada je samo TD znaci 64bitna !

Ako Mithrandir ne zeli ili ne moze da menja celu konfu - moja preporuka je da nabavi jos 512MB RAM-a i da malo klokne cpu - ako je moguce. To mi nekako deluje najjeftinije ( mada i najmanje efektno ).
Inace, mislim da je svaki veci upgrade besmislen ukoliko se ne ide na novo - 64-bitni CPU i min 1GB RAM-a.

Poslednja izmena:
Cat je napisao(la):
Malo si se zbunio - kada je samo TD znaci 64bitna !

Ako Mithrandir ne zeli ili ne moze da menja celu konfu - moja preporuka je da nabavi jos 512MB RAM-a i da malo klokne cpu - ako je moguce. To mi nekako deluje najjeftinije ( mada i najmanje efektno ).
Inace, mislim da je svaki veci upgrade besmislen ukoliko se ne ide na novo - 64-bitni CPU i min 1GB RAM-a.

U pravu si, izvinjavam se. Ali dobro je sto smo i tu stavku pretresli.
A za ostalo imamo iste zakljucke pa se i tu potpuno slazem.

Nazad
Vrh Dno