Šta je novo?

Treba mi nesto vise od obicnog harda

NixyJungle

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
620
Treba mi jedno 1-2 terabajta memorije. Postoji li neka nova tehnologija od obicnih hard diskova. Nemam ih vise gde. Moram da kupujem novu plocu zbog sata konektora (p.s. necu da uzimam one adaptere za plocu za jos 2 sata konektora tako da mi to ne predlazete :p ).

Ne znam kako to da nema neki hardovi veci od 250-300 GB. Maxtora ne volim bas nesto tako da sam prisiljen da kupujem WD na samo 250 GB.

Za sad ih imam 3 komada, ukupno 530 GB, ali je i to popunjeno.

Radim neke projekte pa mi stalno treba sto vise slobodnog prostora.

:) izgleda da ce i tebi da zakucaju na vrata, a? Ja ti preporucujem Medea RAID, pa potrazi po gugletu...

Ma jok. Znas li ti koliko treba memorije za jedan projekat iz arhitekture.

Jel ovo oni serverski hard diskovi. Mada to nije nista do obicnih par diskova vezanih u raid. To koristi jedna foto radnja jer imaju godza slike :D

Ovde ne pise koliko ima prostora u GB ili TB, samo neke hiljade i hiljade $. Pa jel oni normalni. Mada, znam da su te stvarcice skupe. Ustvari kad se preracunas, dodje mu isto ko da si kupio recimo 5 hard diska ili tu jednu masinu, mada je ta masina mozda zgodnija za prikljucivanje i ne treba 5 konektora ili sata prikljucka nego jedan.

I eto tako trazeci vodnikov sajt, naisao sam na eunetove ponude hostovanja sajtova bas na ovakvim uredjajima. Oni nisu normalni. Preko 1000€ godisnje za najobicniji 1u valjda (2 hdd-a). Preskupo, mada ako imas firmu koja ima kintu, a sajt ti znaci, onda mozda i nije :D

Seagate 400GB Barracuda 7200.8

"the industry's first native Serial ATA interface with native command queuing"

NCQ allows drive read and write commands to be re-ordered to minimise the movement of the drive heads. The upshot is faster access and reduced wear and tear, boosting the drive's longevity.

Indeed, Seagate claimed the 7200rpm 7200.8 is able to match the performance of a 10,000rpm Serial ATA, thanks to NCQ and the use of asynchronous I/O.

The 3.5in 7200.8 ships with either 8MB or 16MB of cache, and comes in 200, 250 and 300GB flavours in addition to the 400GB model. Each offers an average seek time of 8ms. Seagate is also offering Ultra ATA versions as well as the native Serial ATA units. ®

Price range po netu je od 350$ do 800$. Znam sigurno da mogu da se kupe u madjarskoj ali nisam siguran za cenu.

nixylive je napisao(la):
Ma jok. Znas li ti koliko treba memorije za jedan projekat iz arhitekture.
Pod hitno menjaj avatar ili batali storage probleme, ovo je veoma veliki forum... :)

mihailo je napisao(la):
Pod hitno menjaj avatar ili batali storage probleme, ovo je veoma veliki forum... :)

Avatar nema veze sa storage problemom. Ja jednostavno volim filmove i konzumiram ih pa je zato ovakav avatar.

shtaps je napisao(la):
Seagate 400GB Barracuda 7200.8

Price range po netu je od 350$ do 800$. Znam sigurno da mogu da se kupe u madjarskoj ali nisam siguran za cenu.

Uh. Ovo bas skupo. Mislim skupo je ako je 400 GB 800$, sto je nekih 650€, a za te pare imas 4 x 250 GB.

Kad ce da izmisle lasersku memoriju pa da se laserom beleze podaci kao u onom filmu sa Tom Kruzom kad sprecavaju kriminal. Zaboravih naziv.

800$ je maksimum, cini mi se da u madjarskoj nije bilo vise od 500e a i cene se brzo menjaju tako da najbolje da proveris koja je aktuelna... Evo Blue Ray kuca na vratima pa ces uskoro resiti svoje probleme :) Strpljenje druze ;) do tada DVD Dual etc...

Gigabit mreza i komp sa 4x300GB vezanih u stripe + eventualno mirror.
I koliko vec jedinica trebas, ovako svaka ima 1200GB i napunice gigabitni lan bez problema. Najjeftinije resenje.

Kolika bi otprilike bila cena Saso za to sto predlazes. Ne mora da budu vezani u raid ili nesto slicno, mada nije na odmet. Plasim se raid-a. Ipak je malo riskantan.

Naravno Shtaps da cu sacekati. Cene danas vrtoglavo padaju. Jedva cekam da se pojavi u serijskoj prodaji hard od 500 GB pa da padne cena ovima od 250. Secam se kad je prvi 250 izaso da je bio skup kao sad da je 600€, a evo kako cene padose.

Video sam ceo post i video sam da trazis nesto novo a ne HDD.
Ne znam da li si razmisljao o opciji koja omogucava da u radu
iskljucujes i menjas hard diskove, konkretno S-ATA.
Evo ta opcija kod mene postoji na nf3 platformi, iskreno nisam je
probao ali cini mi se da radi posao.
Iskljucivanje HDD-a je jednostavno, kao kada skidas neki USB flash disk npr.
Jedino ako su projekti tj. podaci nedeljivi pa im u cugu treba npr 500GB,
onda moja prica ne pije vodu i slobodno je zaboravi.
Ako ovo sto sam ja predlozio odgovara ..... 5-6 S-ATA hardova od 200GB
i resen problem.

Pozdrav

Najbolje resenje je i865 sa Gb LAN-om (CSA verzija), 2x SATA i dodas po potrebi jos PCI karticu sa 4 SATA.
Unutra Celeron, bilo kakav i 6 diskova staje u neko server kuciste.

Sa dobrim napajanjem, krsh grafickom, 256MB memorije i big tower limom to je oko 250E bez PDV za sve sem HDD-ova.

HDD-ove kakve vec stavis.

ii9x5 je jedini drugi Intel pored i8x5 koji postoje sa "pravim" GB Lanom ali su te ploce skupe i nema Celerona za njih.

AMD varijanta je opet nepovoljna jer su minimum nForce 3 ploce, a za njih su cak i Semproni skupi. No ako ti treba i procesorska snaga onda su one pravi izbor uz A64 procesore.

AMD/nF3 varijanta je nekih 50E skuplja.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Izvini, a mozes li da mi kazes o kakvom je to projektu rec za koji ti je potrebno !?!?!!?!?! vise od 1000GB !!??!??!?

Pa model celog Beograda bi se mogao spakovati u par giga. O teksturama da ne govorim!!?!!? Pogotovo ne o onima koje se koriste za vizuelizaciju.

...Mozda je model nekog DVD kluba... :d

:) :) :) :) :) :) :) :)

DA, kako se samo nisam toga setio... sa svim onim malim kutijicama... pa par hiljada tekstura, naravno, sve u rezoluciji za stampu :) imas prava definitivno... moze to da bude...

www.lacie.com

Pogledaj pa ako mozes preko nekog da narucis ti uzmi neki model!Ja sam imao srece da radim sa modelom od pola terabajta tj. oko 470Gb formatiranog na mac-u i bio sam odusevljen brzinom koja ide i do 27-29 mb u sekundi preko firewire-a 400!Sam uredjaj izgleda odlicno,jako je masivan(tezak)i uliva puuuno poverenja!Cista preporuka ako trazis puno prostora!Model od 1,6 terabajta na sajtu proizvodjaca kosta 979US$ pa ti vidi...evo ti i link:
http://www.lacie.com/products/product.htm?pid=10504

E ovo je jos i povoljno s obzirom da je oko 600-700€ 1,6 TB. nego da li salju u nase krajeve.

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
...Mozda je model nekog DVD kluba... :d

:D :D :D :D :D

metro goldwin mayer model ;)

ako ti treba ploca koja ce dobro da ti sluzi za sve te
hard diskove
moj ti je savet GA-i875ultra, ako je nadjes, malo vise para
al ne boli glava
poz

Poslednja izmena:
Razmisljao sam o novom epox 6+ pro. Trenutno sam na gigabyte via KT600, triton k7.

Vrh Dno