Šta je novo?

transfer programa sa PC na Amigu

marty

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Nabavio sam pre par dana Amigu 500 kick 1.3 1MB i osim Workbench 1.3 disketa (koje sam čuvao proteklih 15 godina znajući da će jednom opet zatrebati!) i demoa '9 fingers' nemam ništa drugo na disketama.

Našao sam na netu program Amiga Explorer za koji kažu da omogućava transfer PC-Amiga putem null modem kabla. Pre nego što krenem da pravim kabl interesuje me da li je neko probao tu varijantu? Da li imate generalno nekih saveta za transfer programa sa PC na Amigu?

BTW, nedavno sam odlučio da nabavim sve kompjutere koje sam imao pre PC-a i odigram par omiljenih igara na njima. Zašto - zato ,)
Manic Miner sam odigrao do kraja na Spektrumu prekjuče (ne mogu da verujem da sam se setio gotovo svih soba). Uskoro mi stize C64. Na Amigi hoću da igram Pinball Dreams i Cannon Fodder.
Eto.

Amiga Parnet

Bila je fora sa Paralelnim kablom koji je dosta brži od prenosa serijskim.
Takođe, prva stvar koju bi mogao da preneseš na Amigu i snimiš na WB disketu jeste
program za čitanje PC disketa: CrossDos, ako se sećam dobro.
Na sistemu 2.0 čini mi se da je on već ugrađen/deo sistema pa može da čita PC diskete (DD, 720Kb). Od HD diskete praviš DD tako što joj zatvoriš desnu rupu sa malo lepljive trake.
Ja imam jedan stari broj Amiga Style (3/1993, strana 26), gde je objašljeno kako
napraviti paralelni kabl za prenos podataka.
Program se zove ParNet(Software Distillery) i uy njega NetStat
Na kraju se podesi da preko paralelnog porta komuniciraju 2 amige: Jedna na PC računaru (WinUAE, E-UAE) a jedna tvoja. Postoji mogućnost (i to je i cilj)
da se na Amigu bez HD-a montira disk na drugoj(emuliranoj) amigi, tako da se sve odvija preko PAR porta.

http://www.simon.mooli.org.uk/AF/article/GOODWIN/GW03.HTML

> ParNet is dedicated to the Amiga bidirectional parallel port,
> and a custom 16-wire cable, available from Epic. It's connected
> straight through but for two extra links bridging pins 10 and 13 both ends,
> and pins 1, 14-17, 23-25 disconnected.
Pinovi za PAR kabl:
Po slici koju sam ja video, ide 2-2; 3-3; 4-4; 5-5; 18,19,20,21,22 - 18,19,20,21,22 ;
6-6; 7-7; 8-8; 9-9; 10,13 - 10,13 ; 11-11; 12-12;
1, 14,15,16,17,23,24 i 25 se ne vezuju.

Evo celog AmigaStyle Teksta: :)
http://pc.sux.org/phpgraphy/index.php?display=AS/1993/03/AS_93_03_026.jpg
http://pc.sux.org/indexAS.html

Poslednja izmena:
mmmmmmmmmm Cannon Fodder..... WAR never been so much fun........

najbolji je pc2amiga program, samo steta sto ne radi na windows NT..

Ja imam jedan stari broj Amiga Style (3/1993, strana 26), gde je objašljeno kako
napraviti paralelni kabl za prenos podataka.
Program se zove ParNet(Software Distillery) i uy njega NetStat
Na kraju se podesi da preko paralelnog porta komuniciraju 2 amige: Jedna na PC računaru (WinUAE, E-UAE) a jedna tvoja. Postoji mogućnost (i to je i cilj)
da se na Amigu bez HD-a montira disk na drugoj(emuliranoj) amigi, tako da se sve odvija preko PAR porta.

Koliko mi je poznato, nema šanse da to radi na emulatoru. Jesi li to proverio u praksi ili pričaš napamet? :trust:

Probao sam prvo sa Amiga Explorerom i kablom napravljenim po šemi na njihovom sajtu.
Posle dva sata neuspešnih pokušaja batalio sam tu priču, napravio normalan null modem kabl, sa ADF Terminal Senderom poslao transdisk na Amigu bez problema, potom poslao ADFDump disk direktno na DF0: preko transdiska i voila :)

ADFDump disk ima sve potrebne programe za transfer, moguće je formatizovati diskove kao MS-DOS i preneti adf u oba pravca deljenjem na dva ili više delova (.adf je 880k a DD disk 720k pa zbog toga deljenje).

http://adfsender.stoeggl.com/#soft
http://adfdump.free.fr/en/index.html

Poslednja izmena:
pa paralelni je dosta brzi kao sto je receno. mislim da je negde oko 50Kb/s naspram 3Kb/s serijskog na A500.
ali cini mi se da je paralelni 'osetljiviji' na kabl i na greske pa moze lako da se pokvari CIA chip ili tako nesto. (serijski je sigurniji)

Kakav bre PC2AMIGA!!??? 2.5" fioka +WinUAE

Koristim amigu jos od davne 1992 :type: (a pre toga c64/atariXE) nikada i nisam prestajao da je koristim.
Najbolja stvar kod transfera fajlova jeste da instalirate WinUae i na njega prikacite hard preko 2.5" usb externe fioke.

Mislim da ce vam trebati rom A590 ili tako nesto, i on se poziva iz menija Extended Roms. Nisam kod kuce da vam tacno kazem. Mogu da ga okacim na rapid share.

Tako dobijate transfer od oko 15mb/s. Ja ovako redovno dopunjujem hard disk za moju A1200. Koristio sam pc2Amiga , parallelno vezan, ali je brzina jadna.

Pozdrav

Koristim amigu jos od davne 1992 :type: (a pre toga c64/atariXE) nikada i nisam prestajao da je koristim.
Najbolja stvar kod transfera fajlova jeste da instalirate WinUae i na njega prikacite hard preko 2.5" usb externe fioke.

Mislim da ce vam trebati rom A590 ili tako nesto, i on se poziva iz menija Extended Roms. Nisam kod kuce da vam tacno kazem. Mogu da ga okacim na rapid share.

Tako dobijate transfer od oko 15mb/s. Ja ovako redovno dopunjujem hard disk za moju A1200. Koristio sam pc2Amiga , parallelno vezan, ali je brzina jadna.

Pozdrav

To jeste najbrži transfer (i ne trebaju nikakvi eksterni romovi, samo je potrebno prilikom startovanja winuae dodati "-disableharddrivesafetycheck", pa posle "Add Harddrive"), ali lično za prebacivanje koristim CF karticu preko PCMCIA-CF adaptera. Ubedljivo najelegantniji metod. Ništa ne mora da se vadi, otvara, CF kartica je jedna velika "disketa" formatirana u fat. Na a1200/a600 instaliran je fat32 fajl sistem i cfd.device

ja koristim ethernet (smbfs ili ftp) za prenos, nije toliko brzo ali radi..
pogotovo je pogodno kad treba prebaciti svega par fajlova.

Ali to su najlaksi nacini za korisnika A1200/A600 ;)

Tekst je zastareo, a pri tom ne spominje dva najlakša (po korisnika) načina: fleš karticu ili mrežu. (ethernet ili wireless)

Po meni je najlaksi (mozda je naj sporiji) nacin sa Amiga Explorerom, ali treba imati AE za PC i za Amigu
ja imam problem sto ne mogu da ga snimim na Amiga flopi a imam AE za Amigu u ADF formatu.

Ove ostale metode nisam ni razmatrao mozda ima i boljih.

Poslednja izmena:
moguce je umreziti cak i A500 preko serijskog porta na ethernet. imam nekakav stari hub koji ima dva rs232 konektora. naravno, mnogo je sporo u poredjenju sa npr. Ariadne..

a moze i preko paralelnog porta, koristeci (mag)plip (ako se dobro secam). samo sto onda na pc-ju moras da koristis linux, jer cini mi se da xp nema to (bar nije bilo ranije).

Da ne otvaram novu temu, posto je problem slican: Nabavio sam za male pare istu Amigu sa prosirenjem, ali nemam ni jednu jedinu disketu :( Dakle, gde mogu da nabavim Workbench 1.3? Jos da napomenem da mi je ovo prva Amiga, sto ce reci da nemam iskustva u njenom koriscenju, ali bi voleo da probam neke igrice na pravom hardweru

Vrh Dno