Šta je novo?

Transcend TS320GSJ25M

Boxikg

Cenjen
Učlanjen(a)
16.05.2010
Poena
151
Interesuje me da li može nastati neki problem sa eksternim hard diskom ukoliko sam isti formatirao više puta u roku od nekoliko minuta, prvo formatiranje je bilo zbog toga što je fajl sistem bio FAT32 a ostala su bila radi testiranja. (u pitanju je eksterni hard disk Transcend TS320GSJ25M) Unapred hvala!!!

Nebi trebalo da ima problema ikakvih. I ja sam moj isti forsirao u pocetku ;)

Interesuje me da li može nastati neki problem sa eksternim hard diskom ukoliko sam isti formatirao više puta u roku od nekoliko minuta, prvo formatiranje je bilo zbog toga što je fajl sistem bio FAT32 a ostala su bila radi testiranja. (u pitanju je eksterni hard disk Transcend TS320GSJ25M) Unapred hvala!!!

Ne...

Danas sam pazario ovaj HDD. Pa me interesuje za sta mu sluze na kraju ona dva usb-a? Da li kada ga prikopcavam na komp moram sa oba ili samo sa jednim je dovoljno? I da li mogu da koristim neki drugi usb od nekog drugog uredjaja, a ne njegov ovaj originalni? To me interesuje jer bih drugi koristio zbog duzine kabla.

I moj od 500 gb ima dva usb kabla i u uputstvu stoji da oba treba da se povezu na komp da bi bilo dovoljno struje.
Mada, primetio sam da najcesce radi i sa jednim kablom (debljim).

to je za stare praistorijske kompove ili one kancelarijske koji dolaze sa mizenim napajanjima, pa im treba jos struje.
Kod novijih racunara dovoljan je samo jedan prikljucak, ali obavezno onaj deblji !

Aha, to je znaci. :) Dobro je da ne moram na oba da ga prikopcavam. :)
Recite mi samo jos, jel mogu da koristim usb od nekog drugog uredjaja i jel se nece nista desiti HDD-u? Konkretno me to interesuje zbog duzine kabla, jer bih koristio drugi usb koji je duzi od ovog fabrickog.

Ako je kvalitetan Y kabl nije bitno koji ces prikljuciti (a i nema razlike deblji tanji oba su iste debljine) Kod duzeg kabla mozes da imas problem moji gumirani Transcend HDD se ne vide ako se prikljuce na produzni usb (to prepisujem kablu koji je data) ali zato odlicno rade sa kablovima koje sam dobio uz foto aparate (duzina ~60cm) Objasnjenje za USB Data kabl - kod kojih konektori za napajanje nisu povezani ili nepostoje dodatni vodovi (postoje samo data vodovi) kod njih nece raditi hdd jer nepostoji naponski deo.

Kod mog Y kabla sto sam dobio uz njega je jedan usb stvarno tanji a drugi deblji, nisu bas iste debljine. :)
To sam i ja primetio da ga komp ne vidi ako ga prikopcam na onaj produzetak za usb.

A jel moze nesto da mu se desi ako koristim kabl od nekog drugog uredjaja, kao sto ti koristis od tvog foto aparata i hoce li brzina citanja/upisivanja zbog toga opasti?

Poslednja izmena:
U uputstvu za doticni disk pise da je prvi (blizi) veliki USB prikljucak malom USB prikljucku primarni, a dalji je sekundarni. Mali ide u HDD, a receno je da treba ubosti taj blizi prvo u USB port na kompu, pa ako nema dovoljno struje - ne prepoznaje disk... onda ubadas onaj dalji veci USB prikljucak.

mali USB--------prvi veliki USB-------------drugi veliki USB

||-------------------| |--------------------------| |

HDD--------------primarni PC--------------sekundarni (pomocni) PC prikljucak

Pozdrav.

Poslednja izmena:
bez velike mudrosti, ovako treba :

Prilozi

• usb-y.gif
    usb-y.gif
    8.8 KB · Pregleda: 27
@stolex Nema veze dali koristis kabl od kamere generalno cini mi se da kablovi koje sam dobio uz Canon i jos neke foto aparate bolje se ponasaju od originalnog. Mada to je subjektivno jer su razlike stvarno minimalne. Jedino moze da ti desi ako ti je slabo PC napajanje da ne moze da se hdd pokrene. nema dovoljno snage) na USB izlazu. Ma ti 2.5" hardovi su tako izdrzljivi da sam zapanjen. Ja sam imao u Maroku radio sa njima na +50C bez problema a oni su bili usijani cak sam bacio vlazan peskir na jedan hdd "da se ohladi" takodje sam par puta Y kabl u nedostatku napajanja naponski deo ukljucio u USB adapter za kola i radilo je (sve pricam za "gumene" Transcend HDD 320 i 250 unutra Samsung HDD)

OK. Hvala ti na pomoci. :)

Jel mozes jos da mi kazes kako mogu da proverim koji je HDD unutra kod mene, kako to da vidim?

@stolex skines sa neta program (system information & system diagnostics ) Everest Home Edition ili jos bolje neki HDD Disagnostics tool. Ja na svim masinama imama licencirani Hard Disk Sentiel (prati stanje harda i daje pregrst podataka o istom) ko ima mogucnosti da nabavi neki ovakav program free ili da ga plati toplo preporucijem meni je dva puta ukazao na moguci problen sa 3.5" hdd i dao mi dovoljno vremena da izbekapujem podatke. Pozdrav

Instalirao sam bio prvo Everest Home Edition ali on mi nije iscitao za Transcend koji je HDD unutra, posle sam instalirao Hard Disk Sentinel Pro i bez problema mi je pokazao sve vezano za HDD. U mom Transcendu je Tosibin HDD. :)

Hvala jos jednom na pomoci.

cheers

:wave:

Nazad
Vrh Dno