Šta je novo?

Trajnost DV kaseta?

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Posto je u pitanju magnetni medij (jel? :)) verujem da se presnimavanjem "trosi" i ostecuje. Koliko puta je moguce presnimavanje jedne DV kasete pre nego sto pocne da brlja? Da li postoji neka specifikacija proizvodjaca? Da li je neko isprobao?

Pitanje sam postavio cisto iz znatizelje, a evo sada imam i problem koji moze da bude uzrokovan ostecenjem DV kasete.
Ustvari verovatnije je da je problem do prebacivanja DVa na HDD...ma nemam pojma...evo screenshotova
Ovde su preklopljene 3 slike (gore jhe fontana, u sredini poklopac za objektiv i dole sto sa igracakama. Te 3 stvari su snimane odvojeno, jedna preko druge. Preko se vidi pikselizacija
www.pj.co.yu/slike/dv1.jpg

Na ovoj slici se vidi pikselizacija.
www.pj.co.yu/slike/dv2.jpg

U cemu je problem?

Nije mi poznato koliki je zivotni vek DV kasete, meni su rekli da se moze presnimavati neograniceno bez gubljenja kvaliteta, znaci nije kao VHS traka. E, sad ja sam moje presnimavao jedno 5-6 puta i nije mi se desavalo da gubim na kvalitetu. Doduse nisam nesto preterano ni analizirao tako nesto sve u svemu... no problem kod mene.
E, sad ovo kod tebe sto se desava to je kada snimas ili je to snapshot ?
Da li se javlja i na novim kasetama ?
Da nisi nedaj Boze ostetio kameru ?

no idea.... :confused: :confused:

Javlja se na svkaih 100tinak frejmova u nekoliko zaredom i tako se ponavlja....
Koliko sam video izgleda da je problem u grebovanju, ali zasto se javlja u jednom fajlu samo u odredjenim cutovima???
Grebujem 10 minuta koji su snimani iz 4 puta i u 1. i 3. se pojavi, a u 2. i 4. ga nema....???
:trip:

A da li imas problema i sa zvukom, ili samo sa preklapanjiem slika?
pozdrav.

Preklapanje slike se javlja samo na pocetnih nekoliko frajmova i ajde da se preklope 2 filma (ono sto je bilo pre i ovo novo), vec 3 komada. Posto je preklapanje samo nekoliko frejmova (vidjeno 2x do sada kod mene, nadam se da je slucajnost...) za zvuk ne mogu da provalim...

Veci problem je sto se javlja ona pikselizacija :(

Kakva su iskustva sa kvalitetom DV kaseta u odnosu na proizvodjace istih?

PJ je napisao(la):
Kakva su iskustva sa kvalitetom DV kaseta u odnosu na proizvodjace istih?

Meni su iskusniji rekli da ako ikako mogu izbegavam sve kasete osim Panasonic-ovih i Sony... a zasto nepitaj me... pojma nemam...

PJ je napisao(la):
Pitanje sam postavio cisto iz znatizelje, a evo sada imam i problem koji moze da bude uzrokovan ostecenjem DV kasete.
Ustvari verovatnije je da je problem do prebacivanja DVa na HDD...ma nemam pojma...evo screenshotova
Ovde su preklopljene 3 slike (gore jhe fontana, u sredini poklopac za objektiv i dole sto sa igracakama. Te 3 stvari su snimane odvojeno, jedna preko druge. Preko se vidi pikselizacija
www.pj.co.yu/slike/dv1.jpg

Na ovoj slici se vidi pikselizacija.
www.pj.co.yu/slike/dv2.jpg

U cemu je problem?

Pa pogledaj ta mest ana traci, ako se te "pojave" nalaze i na traci, znaci da su dropovi u pitanju.
A ako ih nema na traci, onda je do grebovanja.

Uglavnom, koliko se secam, ti imas lap top na koji grebujes.
Ako sam u pravu, zaboravi to dok ne kupis desktop racunar.
Nema leba od lap topa osim ako nije neki bas top model i to ako ga koristis isklucivo za "montazu"
To znaci da imas samo najosnovniji softwer i dve particije.
Hard diskovi na lap topovima su ipak mnogo sporiji od ovih u desktop masinama.

A DV traka moze (i kod nas se vrlo cesto) koristi dvadesetak puta. Posle vec dodje do dropova u vidu pikselizacije ili "kasnjenja" nekih delova slike.

U svakom slucaju, Panasonic trake su OK, i ja ih koristim. Moj drugar ih prodaje za 10Eura po komadu, za 60 - minutne trake, ali mislim da prodaje samo na tri komada.

Ja inace na lap topu imam Avid DV 3 i Pinacle (Fast) DV 4 i to jako lepo radi, samo sto je to lap top koji kosta mnogo a ja sam ga ovde slucajno nabavio po nekoj jako povoljnboj ceni.

Toliko.

Mica je napisao(la):
Uglavnom, koliko se secam, ti imas lap top na koji grebujes.
Ako sam u pravu, zaboravi to dok ne kupis desktop racunar.
Nema leba od lap topa osim ako nije neki bas top model i to ako ga koristis isklucivo za "montazu"
To znaci da imas samo najosnovniji softwer i dve particije.
Hard diskovi na lap topovima su ipak mnogo sporiji od ovih u desktop masinama.

Toliko.

PJ ima nekog gigaherznog AMD-a koliko se ja secam, ali inace ovo sto si napisao nepije bas vodu, jer PJ video materijal prebacuje preko firewire kartice sto znaci da nema veze koliko brz HDD ima u laptopu.

ajd`

Izgrebovao sam ponovo i sada je sve OK. Interesantno je da se pikselizacija pojavila u 2 fajla i to u prvom koi je bio 16+ minuta na prva 4:33 i posle je sve OK, a u drugom u trajanju od 8+ minuta na prvih 2:20....tih 25 minuta su sa pocetka jedne kasete i snimano je iz nekoliko puta u razmacima od nekoliko dana.

Masina je Athlon4 1Ghz sa 512MB rama (VAIO F_X 405).
HDD ne predstavlja problem, jer sam do sada preko firewire-a skinuo 10-ak 15 sati filma i nije bilo dropovanih frejmova. Veci problem mi je sto mi je HDD 20GB i sto je na njemu FAT32.
DV kompresujem na Athlonu XP 1500+ (drugarov koji od 7.februara kod mene :D), jer na notebooku imam problema sa deinterlace opcijom (cekiram je, ali je on delimicno odradi...verujem da je kriv XP :().

Trenutno imam Panasonic kasete (kamera je Panasonic DS89) i one su u RCCu 20DM. U Antici sam nasao TDK za 2xx od 30 minuta i za 4xx (mislim da je 433) od 60 minuta. S obzirom da mogu bez problema da se koriste i 20x onda ta razlika u ceni ne znaci nista i milim da cu da se drzim Panasonica....

Marsovac je napisao(la):
PJ ima nekog gigaherznog AMD-a koliko se ja secam, ali inace ovo sto si napisao nepije bas vodu, jer PJ video materijal prebacuje preko firewire kartice sto znaci da nema veze koliko brz HDD ima u laptopu.

ajd`

Hej, hajde molim te da ne repliciras meni ako nisi u pravu!!!
Kompjuter nema kontrolu nad svakim frame - om koji se "ogrebe" preko i1394.

Dakle, apsolutno je moguce da snimak ima dropove ako hard nije dovoljno brz.
I to je sto posto tacno.

Sta mislis, zasto je pinnacle za one svoje krseve napravio softwer koji kada detektuije propustene frame - ove, vrati se i u drugom prolazu ih ponovo ogrebe i ubaci u finalni avi.

Za PJ - a:

Korristi Panasonic, svakako su najbolje za tvoje potrebe. TDK su dobre generalno, ali sam cesto nailazio i na krseve, sto ovde, sto po svetu, a Panasonic nikada nisam video da ima losu traku.

Ne znam na koliko obrtaja mi je HDD u notebooku, ali za sada prilicno uspesno zapisuje tih 3.68 (+/-) Mb/s koliko zauzima DV....
Ali ne smem nista da diram dok grebuje....OK, moze da radi winamp i evetualno da u vec startovano Outooloku citam/odgovara/sendujem mailove.....ali nista sto vise opterecuje masinu,.....

Znaci dase drzim Panasonica. Mico, ajde posalji mi na [email protected] gde se nalazi taj tvoj ortak, pa ako je u komsiluku....

Nazad
Vrh Dno