Šta je novo?

Tragom glasine o WD RED...

Censored

Slavan
Učlanjen(a)
21.01.2014
Poena
225
Pustim nekad HD Tune da mi skenira disk, cisto da proverim stanje, pogotovu kad je garancija pred istekom.

Pre nekoliko dana mi nadje gomilu bad sectora (crveni kvadratici), ali S.M.A.R.T. pokazuje 0 za Rellocated Event Count i za Current Pending Sector.

Prebacio sam podatke na drugi HDD, pustio Drive Cleanser da temeljno ocisti WD RED, i nakon ove operacije su svi sektori zeleni, a one S.M.A.R.T. stavke su i dalje na nuli. Napunim ga ponovo podacima, skeniram, i sve je OK.

Ja sam u prvom trenutku pomislio da je mozda oslabio magnetizam na konkretnim sektorima, jer podaci su upisani pre dve godine, i nakon toga su samo citani (disk ima ~16,000 radnih sati). Ima li neki program za osvezavanje sektora (refresh) da iste podatke iz sektora procita, obrise i ponovo upise tako da sve ostane nepromenjeno sto se podataka tice? Mislim, mogu ja da prebacim podatke sa diska na disk, ali je cimanje i treba uvek imati prazan disk na raspolaganju.

Onda natrcim na komentar by Jozza da RED nema mogucnost kao Black/Blue/Green da sam barata greskama u fajl sistemu (bad sector, npr.) vec to za njega mora da radi RAID kontroler. U mom konkretnom slucaju je disk koristen kao obican storage u desktop PC-u (OS na SSD-u), s tim sto sam poiskljucivao indexing i kojekakve druge opcije i servise. Da li pije vodu ova prica oko gresaka u fajl sistemu i kako da ih izbegnem?

Sad pojma nemam da li su mi podaci isti onakvi kakvi su bili pre dve godine ili je nesto corrupted, ali bar je disk ispravan, je l' tako?

Ja prvi put cujem za RAID kontroler. Ako moze pojasnjenje za to. RED je gotovo isti Green disk.

Ja prvi put cujem za RAID kontroler. Ako moze pojasnjenje za to. RED je gotovo isti Green disk.

Teško da je RED gotovo isti Green disk. Preće biti da je duplo bolji RED od Greena pošto sam ih imao oboje vidim razliku sada držim samo red i black. Čak mi je Black crko posle godinu i po dana iz čista mira kupljen u isto vrema kao RED. Pre REDa imao sam taj Green 1.5TB prošlo je dve godine i mesec dana (istekla garancija) i pre podne je radio a posle podne puf ćao green. Nikada više ne uzimam Green.
Inače i moj Red ima sada skoro dve godine koristim ga kao storage. Jedino može da pokreneš neki program za proveru ntfs fajl sistema i to ti je to. Postoji jedan program za proveru podataka ja ga koristim za proveru DVD-ijeva mada se može koristiti i za proveru običnih diskova da li su podaci ispravni. Registrovanje je besplatno dobijaš serijski ključ ja ga koristim već godinama.Malo je mator ali radi svoj posao http://kvipu.com/CDCheck/

Poslednja izmena:
Baci pogled gde hoces,to je isti disk samo drugi firmware,eventualno taj TLER je preko njega podesen koji mu je reklama.
Red pro je druga stvar.

Evo i ovde RED, sigurno dve godine, možda i više. Ne koristi se mnogo, ali ništa od grešaka

Kod:
smartctl 6.2 2013-07-26 r3841 [x86_64-linux-3.13.0-91-generic] (local build)
Copyright (C) 2002-13, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Family:     Western Digital Red (AF)
Device Model:     WDC WD20EFRX-68EUZN0
Serial Number:    WD-XXXXXXXXXXXX
LU WWN Device Id: 5 0014ee 209abe253
Firmware Version: 80.00A80
User Capacity:    2.000.398.934.016 bytes [2,00 TB]
Sector Sizes:     512 bytes logical, 4096 bytes physical
Rotation Rate:    5400 rpm
Device is:        In smartctl database [for details use: -P show]
ATA Version is:   ACS-2 (minor revision not indicated)
SATA Version is:  SATA 3.0, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
Local Time is:    Wed Aug  3 17:30:33 2016 CEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED

.....

SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  1 Raw_Read_Error_Rate     0x002f   200   200   051    Pre-fail  Always       -       0
  3 Spin_Up_Time            0x0027   177   172   021    Pre-fail  Always       -       4141
  4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       690
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   200   200   140    Pre-fail  Always       -       0
  7 Seek_Error_Rate         0x002e   200   200   000    Old_age   Always       -       0
  9 Power_On_Hours          0x0032   098   098   000    Old_age   Always       -       1693
 10 Spin_Retry_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
 11 Calibration_Retry_Count 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       690
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       176
193 Load_Cycle_Count        0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       1565
194 Temperature_Celsius     0x0022   119   107   000    Old_age   Always       -       28
196 Reallocated_Event_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
197 Current_Pending_Sector  0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
198 Offline_Uncorrectable   0x0030   100   253   000    Old_age   Offline      -       0
199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
200 Multi_Zone_Error_Rate   0x0008   100   253   000    Old_age   Offline      -       0

Ako sam dobro upucen, RED ce zbog TLERa ranije (max 7 sekundi) da odustane od pokusaja popravke sektora/podatka i da ga oznaci kao los i prepusti RAID kontroleru da ga opravi, a ne da ne postoji nikakav pokusaj popravke loseg sektora, dok ce HD bez TLERa i do nekoliko minuta pokusavati da opravi doticni sektor sto nije pogodno RAID kontrolerima koji su vecinom konfigurisani da u tom slucaju oznace taj drajv kao los i izbace ga iz array-a.

TLER je jedino los u slucaju da je ispravak podatka moguc nakon tih 7 sekundi, pa ce u tom slucaju zbog te "osetljivosti" pokazivati lose sektore cesce nego Green i sl HD.

Postoji jedan program za proveru podataka ja ga koristim za proveru DVD-ijeva mada se može koristiti i za proveru običnih diskova da li su podaci ispravni. Registrovanje je besplatno dobijaš serijski ključ ja ga koristim već godinama.Malo je mator ali radi svoj posao http://kvipu.com/CDCheck/

Pokrenuo sam ga, ali to ide sporo u PM - posle 4 minute jos nije dosao do 1% :smash:

Probao sam ga sa pojedinacnim folderima, i uvek izbaci: "Processing tested only file readability because no hash file(s) were found", te kontam da sam ovaj program trebao koristiti dok sam imao crvene sektore, jer sad su podaci sveze upisani, tako da je za pretpostaviti da CDCheck nece registrovati nikakve greske (znace se za nekoliko sati).

Mene je zbunilo sto je HD Tune Error Scan pokazivao crvene kvadratice, a u Health prozoru stojale nule za Rellocated Event Count i Current Pending Sector.

arhive bar mozes lako da proveris.
a za 'sitnije' greske, mislim da je najbolje da koristis quickpar ubuduce.

Budući da imam 8 kom WD RED (3*3TB+5*4TB) u upotrebi, neki u NAS-ovima, neki u računarima, od kojih na dva od 4TB ide i po TB upisa na dan (daily backup sa storage-a), a već su stari po dve-tri godine i dosta njih radi 24x7, trebalo mi malo vremena da ih sve skeniram.

Niti imaju BB niti imaju grešaka u SMART-u.

Radio sam i test starih 7zip arhiva, najstarijih upisanih na ove diskove koje sam našao, nema grešaka pri raspakivanju, sve OK.

Ostajem miran po pitanju kvaliteta WD Red-ova :D

Takođe, sama ideja da RED nema detekciju grešaka kao Black/Blue/Green i da to mora RAID kontroler da radi za njega je glupost, RED serija je namenjena NAS uređajima koji uopšte nemaju HW RAID kontrolere - NAS-ovi uglavnom rade softverski RAID.

Poslednja izmena:
Pa imam i ja 3 komada i sve radi OK, ali ne kontam zasto bi HD Tune prijavio bad sectore kojih sada vise nema, a S.M.A.R.T. i dalje nepromenjen.

Software Glitch?

Hm, pazite sad ovo...

Posto je disk jos uvek pod garancijom, vratim ja lepo podatke na njega i ubacim ga u racunar u kojem je i bio, pa nek' radi dok ne istekne garancija ili dok ne crkne.

Odradio sam mu scan, kad ono opet crveni kvadratici. Prebacim ga u drugi racunar sa istim operativnim sistemom i HD Tune verzijom (gde je sve bilo u redu pre prebacivanja), i tamo opet sve u redu. Vecina bi verovatno prvo pomislila da je mozda do SATA kabla, ali na istom SATA kablu drugi WD RED nema nikakvih problema - WTF? :shock:

Sledeca stanica je potpuno sveza instalacija sistema, ali to ce biti kad budem imao vremena...

Nazad
Vrh Dno