Šta je novo?

Traffic Shaping ADSL provajdera!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja izmena:
Moje je da imam internet koji ce mi u svakom trenutku isporuchiti protok koji sam platio. Apsolutno me zabole shta misle pera, zika o mom korishcenju interneta.

Ono sto ti izgleda ne razumes (i neces da razumes jer te "zabole") je da Peri i Ziki i Lazi i ... zbog ovakvog tvog stava/ponasanja poskupljuje usluga.

Onaj ko kaze da se kapacitet linka povecava jednostavno za razliku od kapaciteta vodovodnih cevi grdno se vara -- i jedno i drugo zahteva veliko ulaganje i rad ekipa na terenu, a rezultat je poskupljenje usluge svima zbog par gramzivaca.

@audiofreak Imas pravo...ali i dalje oni vise cerupaju(i to mnogo) nego sto tih par gramzivaca napravi stetu...
I oni su se poalavili samim tim sto su ukinuli skoro sve slabije pakete...a o prepaidu da i ne govorim koliko je losa ponuda. Jednostavno teraju ljude na flat, a Pera i Mika culi od Laze sta sve mogu s tim pa krljaju kad su vec to platili...
Ni ja ne stedim link kad sam vec platio, ali je odgovornost na njima. Npr. SBB za 800MB trazi 700dinara na 5Mb/s...zar to nije sadizam. Cene nekih paketa skoro ko GPRS postpaid...lol

@audiofreak Imas pravo...ali i dalje oni vise cerupaju(i to mnogo) nego sto tih par gramzivaca napravi stetu...

Pazi, nase pravo je da ne platimo ako nam je skupo. Ako dovoljno ljudi odustane od preskupe usluge, morace da spuste cene.

Ono sto nije nicije pravo, (jer je protivzakonito i u suprotnosti sa ugovorom o koriscenju usluge) je da krade terabajte autorskih dela i industrijske svojine za cenu mesecne FLAT pretplate.

Nemoj podcenjivati stetu koju ti pojedinci prave, oni placaju strasno malo u odnosu na ostale koji umereno koriste uslugu.

Evo primera -- ako ja skinem 100 GB mesecno za 2,200 din, a neko skine 1,000 GB za 2,200 din to znaci da je on platio 1 GB deset puta manje nego ja. Mislis li da je to u redu i mislis li da se provajderima to isplati?

Evo da probamo da izvedemo racunicu.

Ako je provajder formirao cenu paketa imajuci u vidu 1,000 korisnika koji skidaju po 100 GB mesecno, onda kako mu se u tu racunicu uklapaju na primer njih 100 (znaci 10% korisnika) koji skidaju po 1,000 GB mesecno?

Projektovano:

1,000 korisnika x 100 GB = 100,000 GB
1,000 korisnika x 2,200 din = 2,200,000 din, odnosno 22 din po GB.

I "realno":

900 korisnika x 100 GB = 90,000 GB
100 korisnika x 1,000 GB = 100,000 GB (dakle ukupno 190,000 GB)
1,000 korisnika x 2,200 din = 2,200,000 din, odnosno 11.5 din po GB.

Ocigledno je da tu razliku od 22 do 11.5 din neko mora da nadoknadi. Sta mislis ko?

Da bi provajder to nadoknadio nova cena paketa za sve korisnike mora biti 4,180 din. Pa ti posle kazi da ti pojedinci ne prave stetu -- prave stetu i to nama ostalima, a ne provajderu.

Na kraju, ovde je u pitanju najobicnije licemerje -- pojedinci se pozivaju na zakon i traze od provajdera da postuju ugovor (u kome ne pise da je usluga neogranicena), a oni tu istu uslugu koriste da krse zakon i ocekuju da se njima gleda kroz prste.

Evo primera -- ako ja skinem 100 GB mesecno za 2,200 din, a neko skine 1,000 GB za 2,200 din to znaci da je on platio 1 GB deset puta manje nego ja. Mislis li da je to u redu i mislis li da se provajderima to isplati?
Ja mislim da JESTE u redu, jer ste i ti i "oni" platili istu uslugu - FLAT Internet - sa pravom da je koristite onako kako vama odgovara! S druge strane, mislim da se i ISP-ovima isplati, jer su "veliki skidači" ipak mala grupa ljudi, a provajdera niko ne tera da ponudi "neograničen" paket...

@audiofreak...isto bi tako se oborila i cena minuta mobilnog, ali je to ipak utopijski i razmisljati o odustajanju od preskupe usluge...
Ali i dalje mislim da je najveci problem to sto provajderi olako nude flat pakete, odnosno prepaid je totalno zanemaren...ZoNi je u pravu da provajdera niko ne tera na flat....racunaj da je GB i 100 dinara u prepaidu...oni to nece da uvedu jer im je u interesu da ti naplate minimum 15e...a koliko bi protoka ustedeli kad bi vecina ljudi placala 5-7GB mesecno...
Takodje sigurno ce biti sve veci broj striminga u nekim ozbiljnijim rezolucijama...tako da iz bez piraterije zahtevi za brzinom ce sigurno rasti...
A sve vezano za prepaid bi mozda i krenulo sa mrtve tacke kad bi manji provajderi dslam placali telekomu nesto kao pretplatu na identifikaciju poziva...znaci stotinjak dinara...a ne preko 500 i vise kao sada

Poslednja izmena:
Ja mislim da JESTE u redu, jer ste i ti i "oni" platili istu uslugu - FLAT Internet - sa pravom da je koristite onako kako vama odgovara!

Ma nije u redu ZoNi -- jesmo mi platili istu uslugu ali je cena te usluge formirana prema nekom razumnom proseku, a ne uzimajuci u obzir takve ekstreme (jer logicno onda bi kostala 2x vise). Kad odes kod frizera sisanje kosta isto svima ali to ne znaci da neko moze da zadrzava frizera 2-3h za te pare samo zato sto je (nesto) platio.

S druge strane, mislim da se i ISP-ovima isplati, jer su "veliki skidači" ipak mala grupa ljudi

Procitaj detaljnije moj post gde sam naveo primer racunice pa ces shvatiti o cemu se radi -- ta mala grupa (10% korisnika) proizvodi ~50% protoka!

isto bi tako se oborila i cena minuta mobilnog, ali je to ipak utopijski i razmisljati o odustajanju od preskupe usluge...

Pa utopijski je ali samo zato sto ljudi dozvoljavaju da im drugi diktiraju sta im je potreba i u kolikoj meri.

Takodje sigurno ce biti sve veci broj striminga u nekim ozbiljnijim rezolucijama...tako da iz bez piraterije zahtevi za brzinom ce sigurno rasti...

Ako mislis na IPTV, to se ne racuna u protok jer ide po posebnom kanalu (out-of-band).

drop it people.....it's just a waste of bits and bytes ..... It is how it is....if you have a freedom of choice...do something about it.....otherwise....making your point over and over again on this topic/forum will not move any mountains ....

Da bi provajder to nadoknadio nova cena paketa za sve korisnike mora biti 4,180 din. Pa ti posle kazi da ti pojedinci ne prave stetu -- prave stetu i to nama ostalima, a ne provajderu.

Na kraju, ovde je u pitanju najobicnije licemerje -- pojedinci se pozivaju na zakon i traze od provajdera da postuju ugovor (u kome ne pise da je usluga neogranicena), a oni tu istu uslugu koriste da krse zakon i ocekuju da se njima gleda kroz prste.

E decko mnogo si se ti zaleteo (ili imas lose pamcenje) :d

pazi da se ne rasplacem nad "jadnim provajerima" koji su me decenijama drzali na 300/1200/2400/9600/14400/28800/33600/56k DialUP modemu kada mi je trebala vecnost da skinem bilo sta sa interneta i kada mi je mesecni racun za telefon + internet bio ~100E
u prvim danima kabla i ADSL ti isti "jadni provajderi" su nas bezdusno opljackali sa cenama usluge
768/192 = 5350 din mesecno +5000din uvodjenje adsl (ptt.net) da bi to sada na ptt 1024/128 bilo ~1100din cetiri godine kasnije a kablovski inetnet je u to doba bio 2800din 256/128

ocigledno mi je da je tvoje razmisljanje "suzeno" jer si godinama bio na pilicarskom provajderu Sezamu pa zbog toga i osecas posledice Stockholm sindroma

PS svi zaboravljaju da provajderi koji su nas godinama drzali na malim brzinama primoravajuci nas da drzimo upaljene racunare 24/7 pravili su nam i dodatnu stetu jer smo morali i moramo da placamo par stotina kilovata struje koju ti racunari potrose +istaliranu snagu + TV pretplatu kroz struju :p

personalno ne bih imao nista protiv da svojih ~3-4 gb dnevno skidam brzinom 16~24mbita umesto 1mbit po ceni ~10E i da mi mesecni limit bude 150gb i racunar za dl upaljen par minuta dnevno

Poslednja izmena:
@audiofreak nisam mislio na IPTV vec kao sto Dandy kaze Youtube HD npr ;)

Pa i YouTube prelazi polako na HD... šta ćemo onda?

Pa jel neko gleda HD sa youtube 24h dnevno?!?

Uostalom, nisam ja rekao da treba jednom za svagda da se postavi limit od 100 GB i da se nikad vise ne promeni. Ali neki limit mora da postoji inace cemo svi da platimo vise nego sto treba, ne razumem kako vam to nije jasno?!?

pazi da se ne rasplacem nad "jadnim provajerima" koji su me decenijama drzali na 300/1200/2400/9600/14400/28800/33600/56k DialUP modemu kada mi je trebala vecnost da skinem bilo sta sa interneta i kada mi je mesecni racun za telefon + internet bio ~100E

Ko te bre drzao?!? :trust:

Daj vrati se na Zemlju -- niko te nije uopste terao da koristis ni modem ni racunar, ni Internet, a jos najmanje da placas toliko, mogao si da ides da ores njivu!

Kakvo "drzanje", "teranje" i "pravljenje stete"? Sve je to bio tvoj licni izbor! Ili hoces mozda da kazes da te provajderov network admin drzao na nisanu?!? :trust:

personalno ne bih imao nista protiv da svojih ~3-4 gb dnevno skidam brzinom 16~24mbita umesto 1mbit po ceni ~10E i da mi mesecni limit bude 150gb i racunar za dl upaljen par minuta dnevno

Ovo ti je jedino razumno sto si rekao, a da si pazljivije procitao sta ja pisem u ovom threadu video bi da sam i ja za nesto slicno i da uopste ne branim provajdere.

drop it people.....it's just a waste of bits and bytes ..... It is how it is....if you have a freedom of choice...do something about it.....otherwise....making your point over and over again on this topic/forum will not move any mountains ....
Potrudio si se pa ne odoleh:
drop it people.....it's just a waste of bits and bytes ..... (It is how it is) It is the way it is....if you have (a) freedom of choice...do something about it.....otherwise....making your point over and over again (on) in this topic/forum will (not move any mountains) move no mountains ....

It is.....how it is (falile su tackice,daju neku...kako da kazem ....dubinu)

a....will not move any mountains ....hebiga ...slushao sam Shamen-move any mountain...pa mu to dodje kao neka pesnicko/forumashka sloboda u trenutku inspiracije.

Potrudio si se pa ne odoleh:

Ko te bre drzao?!? :trust:

Daj vrati se na Zemlju -- niko te nije uopste terao da koristis ni modem ni racunar, ni Internet, a jos najmanje da placas toliko, mogao si da ides da ores njivu!

Kakvo "drzanje", "teranje" i "pravljenje stete"? Sve je to bio tvoj licni izbor! Ili hoces mozda da kazes da te provajderov network admin drzao na nisanu?!? :trust:
isto tako ni tebe niko ne tera da koristis FLAT ako ces da skidas samo 100GB mesecno :)

nije provajder izracunao prosek od 100GB mesecno protoka pa to nazvao FLAT
da je tako onda bi imao 100GB paket

Uostalom, nisam ja rekao da treba jednom za svagda da se postavi limit od 100 GB i da se nikad vise ne promeni. Ali neki limit mora da postoji inace cemo svi da platimo vise nego sto treba, ne razumem kako vam to nije jasno?!?

Ja ne razumem kako tebi nije jasno da limit vec postoji i odredjen je kapacitetom adsl paketa - dakle tehnicki je moguce za taj i taj adsl paket mesecno skinuti toliko i toliko podataka. Provajderi odredjuju brzine paketa, pa samim tim i limite. A mogu i da ukinu flat pakete, ako im se ne isplati. Ali ne mogu prodavati shapovane pakete i istovremeno ih reklamirati kao "flat".

Ja ne razumem kako tebi nije jasno da limit vec postoji i odredjen je kapacitetom adsl paketa - dakle tehnicki je moguce za taj i taj adsl paket mesecno skinuti toliko i toliko podataka. Provajderi odredjuju brzine paketa, pa samim tim i limite. A mogu i da ukinu flat pakete, ako im se ne isplati. Ali ne mogu prodavati shapovane pakete i istovremeno ih reklamirati kao "flat".

pa neki ljudi nece da svate ili nezele da svate da smo mi vec ograniceni samom brzinom neta, tako da ti brzina neta diktira koliko ko moze u toku meseca da skine! tako sto je veci paket to vise moze da se skida!

cena shishanja je ista da li hoces celu glavu na keca, ili sa strane kec, gore preko prsta, ali da bude fin prelaz...daklem, isto...

Dok su brzine bile 256/512/768, nisu sarezivani paketi. Zasto se sad sarezuju? Chista halapljivost. I to je to. DAAAAJ PAREEEE DAAAAJ. KAo sto neko reche, ako im se ne isplati, nek ukinu. Bice onih provajdera koji nisu toliko alavi, oni ce ostaviti flat, oni koji potroshe boga oca gigabajta ce preci kod njega i cao.

Audiofreak, neces ti placati vecu cenu zbog heavy downloadera NEGO ZBOG ALAVOSTI PROVAJDERA! I to je to. Oni ne posluju na ivici egzistencije (neki mozda posluju, ali to je zbog losheg menadzmenta). Prilikom proslih povecanuja brzine je net na nekim provajderima radio OCHAJNO u odnosu na druge. Zasto? Alavost uprave. Nisu hteli da zakupe dodatni kapacitet, iako su ga dobijali za manje pare. Dakle, hteli su da se ovajde na dupliranju. Posle koji mesec su shvatili da ne moze bas tako...Sad je identicna stvar:

Kupujemo 100 KG kokaina za 100 eura. Taj kokain prodajemo za 150 eura. 50 eura smo na dobitku. Onda dodje uspesan biznismen, vizionar, i kaze "A da mi lepo kupimo 80 KG kokaina, pomesamo sa dzabalesku 20 KG secera u prahu, i prodajemo za 150 eura? Ostajemo dobri 70 eura po turi. Nece dzankiji osetiti tu razliku...I realno, veliki deo dzankija nece osetiti tu razliku...Manji deo dzankija ce traziti da im se doza proda za 20% manju kintu, dok ce josh manji deo dzankija naci drugog dilera. Chekaj, jel ti kupujes secer ili kokain?

Dakle...Flat je placen. Flat nije isporucen. Ima onaj vic "shto se kurchish kad numes da letis"...Za to sto nije isporucen nije kriv niti sneg, niti 1-2% heavy downloadera.

Elem...Platite hotel. U kupatilu peskiri. Poneli ste peskir od kuce. Niste koristili hotelski peskir. Trazite li pare nazad? "Gospodine, hotel podrazumeva da ima peskir, na vama je da li ga koristite ili ne"....Flat podrazumeva da je FLAT. Na vama je da li ga koristite ili ne. Ako nema peskira, hotel se ciganishe za ariel.

Poslednja izmena:
Nista na svetu nije savrseno a neki bi hteli da to bude brzi internet u zemlji Srbiji.

Doci ce i nas broadband na nivo na kom je trenutno u Evropi ali treba da prodje za to neko vreme. Kod nas je on jos uvek u povoju, a s obzirom u kakvoj zemlji zivimo i kakvi smo trebace nam vise vremena nego li drugima.

Svi resursi koji su dostupni odredjenoj ljudskoj zajednici su ograniceni, jedino ljudska glupost i pohlepa nemaju granica.

Jesta da provajderi igraju dirty game, ali to je nesto sto ce trziste vremenom da regulise.

Mene zanima jedna stvar, ovi koji skidaju 24/7 i tako recimo godinu, dve , tri kad ce sve to skinuto korisno da upotrebe ako ga skidaju sebe radi. Pa valjda imaju neki zivot, obaveze, ograniceno slobodno vreme, mislim nije mi jasno...
Kome je toliko mnogo zaista neophodno i korisno?
Ja pretpostavljam da toliki download moze da predje u neki kompulsivno-opsesivni poremecaj.

Sto bi rek'o onaj filozof Xzibit:
"Too much of anything can make you an addict"

Poslednja izmena:
Mene zanima jedna stvar, ovi koji skidaju 24/7 i tako recimo godinu, dve , tri kad ce sve to skinuto korisno da upotrebe ako ga skidaju sebe radi.

A sta je to za tebe mnogo? Gde postavljas granicu?
Statistika kaze da se u npr. u Americi TV gleda nekih 4 sata dnevno. Pretpostavimo da slicni podaci vaze i za Srbiju. Ja se ne secam kad sam nesto poslednji put odgledao na TV-u osim nekog sportskog prenosa i to kad sam bas ekstra zainteresovan. Ja svoje "tv potrebe" zadovoljavam matrijalom sa neta - bolji je kvalitet snimaka, gledam sta ja hocu i kad ja hocu. Ako bih ta 4 sata dnevno trosio gledajuci skinuti HD materijal (i to samo 720p) to bi znacilo da dnevno skidam nekih 10-ak GB, sto mesecno izlazi na celih 300GB.
Ja licno ne skidam ni priblizno toliko i ne gledam toliko materijala, samo pokazujem da navodni "ekstremni download" danas uopste nije "ekstreman", vec je u pitanju samo izgovor provajdera i njihovih pulena po forumima.

A gde je tu obedovanje,spavanje,rad 9-17,komutacija po gradu od tacke a do tacke b,c,d itd....mala,velika nuzhda,lichna higijena...razgovor sa ukucanima,odlazak u prodavnicu.....razgovor sa prijateljima,shetnja kucnog ljubimca,intimni odnosi,kontempliranje o zhivotu i njegovom smislu,slushanje muzike,bacanje djubreta.....nema tu nesto mnogo vremena za "kad ja hocu shta ja hocu". Ni u 720p ni u 1080p varijanti .....

Pulen. i to Amelija .......

^
To su ti klinci, osnovci, srednjoskolci i poneki student .
Eh nekad sam i ja zzll.... :D

Ova tema postaje besmislena.
Ako neko 7/24/365 zakačen na download to je njegovo pravo, nije na nama da komentarišemo zašto to radi, koji će mu đavo sve to, kada će sve da pogleda/presluša/pregleda,....
Provajderi su alavi, ali opet, nismo otkrili rupu na saksiji, to im je posao, da kupe najjeftinije, a prodaju najskuplje, tj. da naprave max. profit. E, sad, što bi to trebalo da bude "normalna" zarada, a ne dranje, to je druga priča. Osim toga, svi koji kupuju FLAT paket smatraju sa punim pravom, da mogu da koriste ADSL onoliko koliko im je potrebno, a da provajder treba to i da im omogući. U ugovorima nigde ne piše da provajder garantuje pun protok svo vreme, ali nigde ne stoji da postoje limiti i NAMERNO ograničavanje.
Poenta je da bi provajderi MORALI da poseduju kapacitete za max. opterećen protok, a ne da kalkulišu, po sistemu, nisu svi u isto vreme nakačeni na rapidshare ili torente, pa se ima rezerve. Ili da jasno naglase pravila igre - nema downloadovanja svo vreme, ko pretera, penali ili shaping.
Ovako, sve je u domenu sive zone, niko ne zna ništa i svi se prave ludi.
Dakle, audiofreak i ostali, nisu useri krivi što su alavi, već provajderi što su im obećali da mogu da budu alavi.
Pozz

Poslednja izmena:
Nije tacno.

Kad bi zaista morali onda bismo mi morali placati cenu za CIR,a ne ovo sad. O cenama CIR-a ne bih sada...vec je provlaceno kroz ovu temu.

Overbooking postoji (po 100-ti put) kod svih ADSL ISP-ova...kod nas,u Jevropi,u Obamalendu i na juzhnnoj hemisferi isto.To jednostavno tako funkcionishe,shvatite.

Provajderi bi morali da imaju citak i jasan ugovor,jasno profilisane pakete,dobru core infrastrukturu i da ne preteruju sa overbooking-om,kao shto neki rade...a neki ne.

Ako nisi zadovoljan (ne ti licno) zalis se....ako se stanje ne popravi,trazi MIK i predji kod drugog.

End of story.

Poenta je da bi provajderi MORALI da poseduju kapacitete za max. opterećen protok....

Poenta je da bi provajderi MORALI da poseduju kapacitete za max. opterećen protok, a ne da kalkulišu, po sistemu, nisu svi u isto vreme nakačeni na rapidshare ili torente, pa se ima rezerve. Ili da jasno naglase pravila igre - nema downloadovanja svo vreme, ko pretera, penali ili shaping.
Ovako, sve je u domenu sive zone, niko ne zna ništa i svi se prave ludi.
Dakle, audiofreak i ostali, nisu useri krivi što su alavi, već provajderi što su im obećali da mogu da budu alavi.
Pozz
Moram da citiram samog sebe, samo zato što neko ne čita ceo tekst i izvlači citate iz konteksta.

Poslednja izmena:
Ma zanm...ali nisam hteo da ti navodim ceo post...ionako su jedan do drugog.To shto si napisao je jedna vrsta oximorona (vrsta antiteze a ne uvreda,za mladje chitaoce) ... ne bi morali niti jedno niti drugo,shto si naveo.

Vec zaista...bez zhelje da te nadglashavam...ali zaista bi morali da se izbore za nas klijente uslugom ,koja je uglavnom definisana onim shto sam napisao...ajd da ponovim :

Provajderi bi morali da imaju citak i jasan ugovor,jasno profilisane pakete,dobru core infrastrukturu i da ne preteruju sa overbooking-om (dodao bih maximalno 1:10) ,kao shto neki rade...a neki ne.

Moram da citiram samog sebe, samo zato što neko ne čita ceo tekst i izvlači citate iz konteksta.

Sve dokle provajderi ne definisu pakete kako treba ostace ova zbrka :)

Ali hajde da mi neko kaze ovde koliko realno treba da ISP dopusti skinutih GB pa da bi poceo shaping? Da uzmemo u obzir 2MBit vezu...
100GB? 150GB? 200GB?
Sa 2MBit vezom skinem jedan CD(700MB) za otprilike jedan sat...

Poslednja izmena:
Ovaj thread bi koliko ja razumem trebao da pruzi informacije forumasima da ako menjaju provajdera zbog shapinga ne odu kod istog takvog, jer jedina stvar koju bilo ko od nas moze da uradi je da uzme mik i ode kod onog ko mu vise odgovara(ako takav postoji).
A onda ce se vremenom iskristalisati situacija u pogledu ponude i potraznje, pa cemo takve pakete i provajdere dobiti.

Ja bi rekao da je bitnije da drzava ukine monopol nad last mile-om i dovede jos nekog igraca za fiksnu telefoniju, za kablovsku (sbb je monopolista), uvede portabilnost brojeva... nadalje ce trziste (ako je perspektivno, slobodno i podrzano propisima i pravnom drzavom) da se razvija pa cemo doci na nesto slicno kao sto je i kod drugih.

Neko ovde rece kako ce iz revolta da kupi jos 2 TB hdd-ova pa ce da im pokaze sta je download... mislim...sta reci...pa ti bato uvedi jos 4-5 linija pa ih pusti sve u 16 pa bekapuj ceo net pa nam ga prodaj kad ga ukinu ima da se obogatis :d

Do skora je 256kb bio standard sad odjednom svi suze rone malo im je terabajt mesecno: sejpovace nas buuu... kako posle da skidam po 4-5 hd filma dnevno (koja necu ni da pogledam) buuuu... slusam samo flac buuuu...

Provajderi bunare sa skupim i nedefinisanim paketima gde nema ni slovca o service level agreementu i CIR-u, vec vataju na velikim slovima napisanim FLAT ali sve ce to vremenom da dodje na svoje.

Jeste net skup kod nas al' takva nam je drzava, eno nase mleko jeftinije u CG pa ti vidi.

Inace na poslu imam opticki link i brzina i tu varira od peaka zauzeca mreze do recimo rasterecenosti negde od 1MB/s do 12MB/s al mi nikad nije palo na pamet da pustim da skida nesto 24/7 pa ima i drugih kojima taj net treba.
Mada mozda sam trebao da probam, mozda bih uspeo daskinem ceeeeooo net i da budem naaajveeciii mangup u kraju.

Zahvaljujuci ovom prokletom thredu i jedini fakticki slobodni provajder od sinoc je poceo sa Shaping-om. U pitanju je PTT.
Primenili su istovetan shaping, koji ne zavisi od kolicine downloada, isto kao i kod Sezama.
U pitanju je limitacija po sesiji, koja iznosi od 20-40kb/s. Verovatno je neko globalno zagusenje i verovatno telekom sprovodi sve ovo kako bi svojim korisnicima pruzio max brzinu.
Ovakvi provajderi su neupotrebljivi.

Fakticki ostao je samo jos Telekom koji nema limitaciju.
U istom trenutku dok traje shaping i na Sezamu i na PTT-u na telekomu sa jednom sesijom na accountu od 8Mbit ostvarujem 903kb/s, samo jedna single sesija.

Kad ce ljudima biti jasno da se svaka rec prati na EliteS. i Benchu koja spominje Telekom.
A ovi sto su zluradi evo nek se naslade sada je i PTT u kanti.
Pitanje je da li ce se shejpovanje smanjiti u toku jutra zadnjih 30 minuta se malo popravila brzina po sesiji na 70-114kb/s.
Ali satima je bila na jezivom nivou od 20-40kb/s.

Poslednja izmena:
Ajd sad pogledaj se u ogledalo i ponovo izgovori te rechi.

Ako si to uradio zapitaj se da li zaista verujes u to shto si rekao.

Ako verujes,zapitaj se da li je to izvodljivo,tako kao shto si ti rekao.

Jeste...negde u Telekom NOC-u postoji specijalan prekidach koji ukljucuje i iskljucuje shape-ing i to za svakog podprovajdera ponaosob,neko je procitao ovaj thread i dosetio se da ga upotrebi,ovaj put tzv. PTT shape-ing prekidach.

Nije globalno zagusenje i nema veze Telekom sa ovim.

Nemoj rano donositi zakljucke.Da li si proverio sa PTT tehnickom podrskom sta se desava ? Moze biti desetine drugih stvari u pitanju ......

Ne razumem to...jedna single sesija...sesija chega ?

Pogledaj log svog rutera,da li jos uvek drzi linijsku brzinu paketa koi imas zakupljen (moze da se desi da ona padne zbog smetnji na liniji,I've seen it before) ... padne as 4 na 2,4...ili slichno.

Scenario sa malo manje teorije zavere jeste da je u skorije vreme bilo povecanje adsl brizna....i to 2 puta...verovatno u PTT-u nisu shirili svoj uplink i verovatno on postaje zakucan i verovatno tada (hvalim te boze da ga imaju,a mislim da ga imaju) neki hardware u vidu velikog rack-a sa par (desetina) kablova u njemu koji radi QoS,agregaciju itd .... odredjuje prioritet saobracaja na osnovu application signature-a ili nekako slichno i sve shto je ispod http,ftp,pop3,smtp,voip i jos ponecega smatra kao nizhi prioritet.....ergo ... subjektivni dozivljaj opisan u nekoliko prethodnih postova.

Prilozi

• prekidach.jpg
    prekidach.jpg
    18.9 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno