Šta je novo?

Traffic Shaping ADSL provajdera!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

kobaya

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2005
Poena
619
U svetlu najnovijih dogadjaja predlozio bih adminima da naprave jedan lockovan post sa doticnim nazivom,da ga zakace,i da u njemu daju linkove postova na ovom i/ili drugim forumima koji pokazuju kako neki ISP shapuje korisnike.Sve to u nameri da makar mi,malo svesni korisnici,pomognemo onima koji pokusavaju da se opredele za neki ADSL,kablovski ili WIFI,a nemaju iskustva sa doticnim ISP.U nadi da bi ovakve stvari mogle u nekoj buducnosti da poboljsaju kvalitet internet servisa u Srbiji,unapred hvala Bencmark Forumu.

Podržavam predlog, uz molbu da neko, jednostavnim jezikom, objasni šta je traffic shapping i da li se to odnosi samo na p2p ili sav Net protok (http, ftp, e-mail...).

Beoshity (Beocity) - http://my.beocity.net/

Uopste ne kriju, cak reklamiraju i ponose se svojom igrackom CISCO SCE.
Podržavam predlog, uz molbu da neko, jednostavnim jezikom, objasni šta je traffic shapping i da li se to odnosi samo na p2p ili sav Net protok (http, ftp, e-mail...).
Po potrebi sve moze da se ogranici, nista nije imuno i sigurno. Zamisli uplatis premium nalog na RS-u a ISP krene da te ubedjuje da je zagusen saobracaj na RS-u!

cisco sce - analyze, control & profit :)

Evo liste losih ISP-a koji koriste traffic shaping pa neko moze da doda i jos ovih nasih posto se jedan vec nalazi na listi.
http://azureuswiki.com/index.php/Bad_ISPs#Serbia
Takodje na kraju strane ima link ka tutorijalu kako izbeci traffic shaping, mada mislim da od toga nema koristi.

Ko je i kako utvrdio da ova dva provajdera to rade?
Sezampro:
Imam ja, priznao je Sezamov admin da ga imaju ali da eto trenutno nije ukljucen, igrali su se malo i da je to uredjaj koji je predvidjen za mnogo vise korisnika.

Citiram
"imamo mi Cisco SCE, ali ga ne upotrebljavamo za tu namenu, igrali su se nasi iz mreza malo, ali nisu ga nesto ni provalili, i on svoju efektivu pokazuje tek na 50000 korisnika"

E ljudi ajde polako pocnite da ih snimate pa da se okace razgovori na rapidshare.

I Eunet ima zaboravio si:
http://www.pcmagazin.co.yu/2007/05/04/eunetu-priznanje-cisco-a/
Beotel:
"Problem" se zove CISCO SCE, http://www.cisco.com/cdc_content_elements/flash/csc/cisco_FINAL_no-loop.html. A upravo mu je zadatak da radi ovo:
Evo uhvatio sam ih da me shapuju,a evo i screenshotovi kao dokaz....

Beotelnet i Beoshity su 2 jedina ISP-a koji priznaju da imaju uredjaj (od kraja 2006. godine) i naravno da ga koriste. Ovog puta nije Telekom krivac.

Sto vise galame podignete, vece su sanse da se Beotel dozove pameti i prestane da ogranicava saobracaj ako zeli da zadrzi sadasnje ADSL korisnike i privuce nove.
na osnovu ranijih i sadasnjih zalbi Beotel-ovih ADSL korisnika i nacina rada CISCO-ovog uredjaja. Nije iskljuceno da su i oni negde priznali u nekoj temi na ovom forumu, ES i/ili njihovom forumu. Pritegnite Beotel, popustio je ranije, popustice i sad.

Znam da je tema o domacim internet provajderima, ali ako nekome koristi i/ili ce koristiti: UPC (Astral) u rumuniji radi traffic shaping na P2P i na Rapidshare, a bogami i na surf kad bas 'zagusti'.

Da se razumemo,traffic shaping je zamisljen sa dobrom namerom,i kada se koristi onako kako i treba on poboljsava kvalitet usluga koje ISP pruza korisnicima.Kako?Tako sto svako moze da kupi paket bash onakav kakav njemu odgovara,za novac koji je spreman da plati.To je vec fer odnos ISP-korisnik,a na korisniku je zatim da odluci da li mu taj ISP odgovara sa takvim cenovnikom po vrsti paketa ili ne.Samim uvodjenjem takvih paketa(surf,P2P,flat download,itd...) ISP moze bolje da koristi svoje resurse,time maksimizuje svoju zaradu u odnosu na ulozena sredstva,a samim tim da ponudi i korisniku jeftiniju a bolju uslugu.
Medjutim ovo sto se kod nas radi je najgora moguca vrsta traffic shapinga.naime,provajderi koriste preskupe CISCO uredjaje da bi na jedan seljacki nacin odredili kome sta ide.Odrede vam kvote,i kada prebacite odredjenu mesecnu kvotu protoka podataka,automatski u vremem jakog saobracaja dobijate mnogo slabiji paket od onoga koji ste zakupili.Primera radi: 100GB je kvota.Korisnik Y je presao kvotu,zato mu je paket od 1mbitps ogranicen na 256bitps u razdoblju od 08.00-00.00,a punu brzinu dobija tek u razdoblju od 00.00-08.00.A usput plus 24h devno shapuju zloglasne P2P i RS na recimo 30% brzine,i to svim korisnicima bez pardona.
E ovaj post je upravo o takvim zloupotrebama,tzv. agresivni traffic shaping,i treba da pomogne ljudima koji nisu upoznati sa ovom materijom da prepoznaju kod svog aktuelnog ISP takav nacin rada,kao i da odaberu novog ISP koji je korektniji od starog.A nekada kada zasitita potrosaca u ovoj zemlji pocne da postoji kako treba,ISP ce zbog ovakvih stvari propadati preko noci.Dotle ostaje samo pokusaj da se stanovnistvo obavesti o namerama pojedinaca da u ova mutna vremena ostvare extra profit preko korisnikovih ledja.

Poslednja izmena:
kobaya, ovo je pravo objašnjenje, baš ono što me interesovalo. Hvala!

Dakle problem je po mom misljenju u sledecim stvarima:

1. Korisnici se koriste kao zamorci u "fazi ispitivanja", a placaju punu cenu paketa
2. Nije javno objavljena kvota posle koje upadas na listu zamoraca
3. Niko od korisnika nije obavesten da je upao tu listu
4. Niko od korisnika nije obavesten da se uvodi traffic shaping
5. Aktivno se negira postojanje takve liste i shapinga
6. Korisnicima nije omoguceno da kontrolisu koliko su blizu kvote
7. Nisu ponudjeni paketi sa nizom cenom ni bilo kakvi popusti ili povracaj novca zamorcima
8. Nije ponudjen besplatan Internet u "fazi ispitivanja" za one koji pristanu da budu zamorci
9. Nije se izaslo u susret skidanjem sa liste korisnika koji su ih provalili i negodovali

Razmislite malo o ovome i preduzmite nesto pre nego sto bude kasno.

Evo, ovde smo videli da je ovo praksa čak i u EU (Rumunija ;) ). Interesuje me da li ovako nešto rade i ISPovi u "starom" delu EU? Ako rade, onda nema potrebe da se mi bunimo. Ako ne rade, svako kome to smeta treba da se buni maximalno.

Posto se u ugovoru ne pominje ta stavka, ako zvanicno uvedu traffic shaping, to se ne odnosi na nas sa starim ugovorima? :)

Evo, ovde smo videli da je ovo praksa čak i u EU (Rumunija ;) ). Interesuje me da li ovako nešto rade i ISPovi u "starom" delu EU? Ako rade, onda nema potrebe da se mi bunimo.

Niko ne treba da se buni, jer smo našli još jednu džunglu od zemlje u kojoj provajderi isto prave korisnike budalama?

Čoveče, koja logika..

Sve što ljudi treba da urade je da odmah promene provajdera. Mislim da će smanjeni profiti više skrenuti pažnju provajderima nego šta gomila geekova lupeta po forumima.

Poslednja izmena:
Niko ne treba da se buni, jer smo našli još jednu džunglu od zemlje u kojoj provajderi isto prave korisnike budalama?
Pročitaj pažljivije ono što sam ja napisao! ,)

(Pomoć: "stari" deo EU su one zemlje čije su zvezdice na zastavi EU ;) tj. mislio sam na Nemačku, Italiju, Francusku, Španiju, Benelux... Ako je u tim zemljama ova pojava uobičajena, onda nema potrebe da se mi pravimo pametni! Ako tamo ovo nije uobičajeno, ne sme biti ni kod nas, jer mi težimo da budemo zemlja kao što je npr. Austrija, a ne Sirija!)

Samo ti zabijaj glavu u pesak jer tako radi švabo, englez, 'talijan... U toj istoj EU ako korisnik nije zadovoljan uslugom koju plaća može da promeni provajdera kad hoće (što i radi), tako treba i ovde. Ako krenu da zavrću slavinu, nek se oproste od naših para :)

Ako je ovo zaista istina (a po iskustvima par prijatelja bih rekao da jeste) onda ovo nikako ne služi na čast Beotelu. Do pre par meseci sam bio njihov dugogodišnji korisnik (prešao na SBB) i mogao sam da se zakunem u Beotel, ali sada... :(

Evo, ovde smo videli da je ovo praksa čak i u EU (Rumunija ;) ). Interesuje me da li ovako nešto rade i ISPovi u "starom" delu EU? Ako rade, onda nema potrebe da se mi bunimo. Ako ne rade, svako kome to smeta treba da se buni maximalno.

ZoNi, cak i da rade traffic shaping ne rade ga na nacin na koji sam opisao u prethodnom postu -- tajno i na stetu korisnika.

Poslednja izmena:
U zapadnoj Evropi su uvedeni paketi sa tzv. "fair-usage policy". Raspravljalo se ovde o forumu o tome, a i možete proguglati malo pa videti šta je to.

Elem, prilično sam siguran da, iako postoji shaping negde u državama EU, to je sigurno decidno navedeno u ugovoru, i korisnici su sigurno upoznati sa tom stavkom.

mogao sam da se zakunem u Beotel, ali sada... :(
e to je ono sto me je najvise razocaralo,znam potpuno na sta mislis,mnogi ljudima sam toplo preporucivao Beotel jer su uvek(misli se na predjasnji period dok su poslovali posteno) bili fer i korektni a za njihovu teh pod. sam uvek imao samo reci hvale.
Jako su nisko pali:S:

UPC ima taj ostriji traffic shaping, dok RDS npr nema, a nude za iste pare Fiber Optic link do 50Mbita, ping je mnogo bolji i servere za razne igre. Stavise, u njihovom korisnickom servisu ljubazno ti kazu koji port da namestis za torrente :)

UPC radi traffic shaping samo u Rumuniji, a deluje u par zemalja EU - sto je u neku ruku normalno limitovati traffic, jer Rumuni su bas HC sa piraterijom, privatnim trackerima za torrente, pa cak i http sajtovi sa direct linkom idu u full speedu (10, 20, 50 Mbit).

To ce biti slediti za godinu-dve i tek ce onda biti problem traffic shapinga..

U zapadnoj Evropi su uvedeni paketi sa tzv. "fair-usage policy". Raspravljalo se ovde o forumu o tome, a i možete proguglati malo pa videti šta je to.

Elem, prilično sam siguran da, iako postoji shaping negde u državama EU, to je sigurno decidno navedeno u ugovoru, i korisnici su sigurno upoznati sa tom stavkom.

UPC navodno je imao taktiku da smanjuje brzinu sa 10 na 1 i sa 20 na 2 mbit/s ako se predje dnevni limit od 10 Gb downloada ili tvog ukupnog protoka prema netu zabelezenog kod njih. Kad su videli da to ne pije vodu, lupili su ban na torrent portove IAKO to ne pise u ugovoru nigde, niti se spominje tzv. trafic shaping. Sva sreca u konkurenciju, ja vrlo lako mogu da se presaltam na drugog provajdera sto cu i uraditi za mesec-dva

@ audiofreak: ok, slažem se. Samo sam naveo svoj generalni stav, jer mi nije poznato kako se to rešava u EU (ako i tamo postoji traffic shaping!). Nisam rekao da mi treba da to trpimo i ćutimo - naprotiv, ja sam u fazonu "Nema povlačenja, nema predaje!" (zato i ne podnosim Telekom ;) ) i smatram da je potrebno nekako dokazati postojanje traffic shapinga (evo, ja ne koristim torrente, ali sam zbog ovih rasprava ovde poslednjih dana par puta skidao neke veće Linux distribucije i nisam primetio postojanje tog problema! Možda se "saobraćaj oblikuje" samo za velike "potrošače" p2p-a?)

@ Falcon: "U toj istoj EU ako korisnik nije zadovoljan uslugom koju plaća može da promeni provajdera kad hoće (što i radi), tako treba i ovde. Ako krenu da zavrću slavinu, nek se oproste od naših para" --- zar sam ja rekao da se ne slažem sa ovim? Naravno da i ja tako mislim!

@ Dorry: Poznat mi je UPC Telecabel iz Austrije ;) Ja sam jako zadovoljan njihovom uslugom, koju koristim kad god sam u A.

Poenta je da nigde u ugovoru nije naznaceno postojanje bilo kakvog
limita, niti fair-usage policy-ja . Ja ne ocekujem da mi link radi na 100%
kapaciteta 100% vremena, ali neki minimum mora da postoji . Ako sam
platio 2 mbit paket onda sigurno ne zelim da u praksi dobijem 512 kbit .
Jos ispada da sto vise platis (sto veci paket uzmes) to te vise deru, pa
ti se onda jedino isplati najslabiji paket :wall:
Ovakvim nacinom poslovanja direktno krse ugovor, a izvlace se na
neukost korisnika, ili jos gore, nas koji smo malo napredniji prave budalama .
Treba da se napravi jedna grupna tuzba i da se zahteva odsteta .
Eh da smo u nekoj "normalnoj" zemlji zatvorili bismo ih u roku od odmah .

Poslednja izmena:
Nigde u ugovoru ne piše da oni garantuju protok, na žalost.
ne pise,ali to se odnosi na to da ne mozes u svakom trenutku,imati max brzinu,da mora nekad da varira,sto je i normalno,ali ako tebi/meni/bilo kome sa brzinom od 1Mb/s preko dana radi 30-40KB/s a tek uvece radi max brzinom to je i te kako protiv pravila i sigurno u tom kontextu ne potpada pod to "nezagarantovani protok",to je cista zloupotreba Cisco SCE opreme

Poslednja izmena:
Nigde u ugovoru ne piše da oni garantuju protok, na žalost.

Ali ne pise ni da imaju pravo da ga ogranicavaju.

@knjaz.milos:

Prvo, gde vidis hoggere?

Drugo, nemam ja nista protiv shapinga.

Neka oni tebe shape-uju do mile volje i nek ti onda naplate manje, a po ovoj ceni koju sada placam ja ocekujem neogranicen pristup.

Poslednja izmena:
Pa moras priznati da ti je i zbog lose politike ISP-a ali i zbog hoggera i jeste takva usluga,na kakvu se zalis...

A hoggere vidim (chitam) svaki dan .....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno