Šta je novo?

traffic control

funky

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2003
Poena
604
Da li neko ima iskustva kako bi se ponasala mreza od dva racunara, koji su povezani preko jednog kablovskog modema na internet - brzinom od recimo 64kbit/s... recimo ako jedan racunar pocne da downloaduje ogroman fajl sa interneta, da li bi protok prema internetu drugog racunara prakticno postao nepostojeci, ili postoji neka minimalna brzina koja bi se ostvarivala?
Zapravo, potrebno mi je da u svakom momentu oba racunara imaju pristup internetu brzinom od bar 32kbit/s, da li je za ovo potrebna neka vrsta traffic controla, i kako je (tj. cime) ostvariti?

Hvala, donekle je pomoglo.
Ipak, posto ce broj racunara u mrezi izgleda rasti, ispostavilo se na kraju da je najbolje resenje postaviti trecu gateway freebsd+ipfw masinu.

funky je napisao(la):
Hvala, donekle je pomoglo.
Ipak, posto ce broj racunara u mrezi izgleda rasti, ispostavilo se na kraju da je najbolje resenje postaviti trecu gateway freebsd+ipfw masinu.
to ti je sigurno najbolje resenje....
jeste da ti treba malo vise posla, ali ce ti sigurno mnogo bolje funkcionisati

Firma koja ti je cable ISP shapuje svoj modem na 64k a sve sto je iza tog modema u tvojoj mrezi po defaultu deli tu konekciju. Ako postoje dva racunara oni ce je prepoloviti. Isto tako ako sa jednog racunara krenes 2 downloada takodje ce se brzina prepoloviti. Tako da ako zelis da vlada komunizam ne moras nista da diras i podesavas. Ako hoces da nekom racunaru bez obzira ma sve obezbedis konstantan protok onda ce ti trebati nesto trece.

Neka me neko ispravi ako gresim.

hm, ne razumem kako ti posao pokusavas da vodis preko kablovskog 64k modema, gde imas 3 masine, ali ce ih biti jos vise...
nadam se da shvatas da sa takvim linkom mozes samo mail da downloadujes, tj moraces korisnicima da zabranis bilo kakav mp3 ili sta li vec download, jer bi ti to potpuno ubilo konekciju...

Brzinu od 64kbit-a i mrezu od dva kompjutera, sam uzeo samo kao pocetni primer da bi na sto laksi nacin ilustrovao problem - zapravo ravnopravno deljenje bandwidtha, ma koliki da je on, izmedju ma koliko racunara u mrezi...

Nazad
Vrh Dno