Šta je novo?

TP-Link W8910G i W8920G

Ivan031

Slavan
Učlanjen(a)
25.06.2006
Poena
304
Ovako stoje stvari.Sada kada bude bio sajam knjiga u BG idem da neke knjige pokupujem a ujedno idem i do firme NETIKS da kupim WIRELES ADSL2+ ruter W8910G ili W8920G ( nisam se odlucio jos koji cu model da uzmem ). Razlika izmedju ova dva modela je u tome samo sto W8920G moze da radi na vecoj brzini - 108MB/s ( a prvi radi na standardnih 54MB/s.

E sta mene u ovoj temei zanima.Ja sam pre postavljanja ove teme malo guglao po netu u vezi specifikacjia uredjaja,komentara ...

Na sajtu foruma [ES] naisao sam na sledece komentare :

Jel ima neko TP-Link TD-W8910G (ADSL router, 4 LAN porta + Wireless, anex A, naravno) i jel uspeo da ga natera da radi na Telekom ADSL-u umesto onog Huawei MT882?

Naime, ja na ugovoru imam username i password (onaj [email protected] itd.) - ali kada konfigurisem TP-Link non stop mi u Wan prijavljuje da mi je PPP down? Kao da ne prodje PPP auth?

U PDF fajlu koji dolazi na CD-u uz TP-Link je prikazano kako se to treba setovati za neku (cini mi se) raniju verziju softvera, ali nema neke vece razlike, koliko sam mogao da vidim:

VPI/VCI : 8/35
Service category: UBR without PCR
Quality of Service - ostavljam odstiklirano
biram PPPoE
enkapsulacija: LLC/Snap-bridging (alternativa ovome je VCU/MUX - ali mislim da treba LLC)

ubacujem username i password koji sam dobio od Telekoma (one [email protected]), stavljam neki "service name" (recimo pppoe_0_35_1), authentification metod stavljam AUTO (probao i sa PAP ali nema razlike), stikliram Enable WAN service, save/reboot i to bi trebalo da radi?

Ali nece.

ADSL lampica ne svetli, a u statusu (Device info/WAN) stalno pise PPP Down.

Ili gresim negde kapitalno?

Mozda ovaj ruter iz nekog razloga nece da radi s Telekomovom opremom s druge strane?

link na temu foruma [ES] : http://www.elitesecurity.org/t303817-0

U temi se govori kako je ovaj decko na TELEKOM ADSL-u i kada je kupio ovaj ruter ne moze da mu radi INTERNET a sa modemom sto je dobio od TELEKOMA mu radi.

Zabolio bih vas ako imate jedan od ova dva modela TP-Linka da mi napisete vase komentare.Jer ako je ovo stvarno istina bolje je da trazim neki drugi model ADSL Wireless uredjaja.

A da zaboravio sam da kazem da sam kod provajdera VERAT NET.I da imam TD-8811 TP-Linkov model.Ovaj model sam ja licno kupio kod firme NETIKS jer mi sluzi i za povezivanje racunara ( od skoro ga koristim i za internet ).Sa njim nisam imao nikakvih problema.Desavalo mi je se i da po 7 dana ne koristim ga ( on je i dalje ukljucen - internet ) .Kada upalim racunar i utaknem mrezi kabal meni je internet radio bez problema.Nisam imao problema ko ovaj gore.

Meni treba ovaj uredjaj zbog sledecega 1 racunar se kaci preko wireless-a a drugi racunar preko mreze.

Bilo bi dobro ako je neko povezivao ovako racunare
( jedan se kacio na net preko wireless-a a drugi preko LAN-a na net ) da cujem njegove komentare.

Poslednja izmena:
A da zanima me jos jedna stvar kod ova dva modela.Koliki ima domet ovaj Wireless na otvorenom.Recimo ako bih ga postavio na terasu i do sledecek korisnika koji se kaci na net preko wireless ( koliko maksimalno moze da bude udaljen - sve do njega je cisto --> nema zgrada i ... ) .

Evo i specifikacije uredjaja :

Software Specification

ADSL Features
Full-rate ANSI T1.413 Issue 2
ITU-T G.992.1 (G.dmt)
ITU-T G.992.2 (G.lite)
ITU-T G.994.1 (G.hs)
ITU-T G.992.3 (G.dmt.bis)
ITU-T G.992.5
Max 6 kilometers
Data Rates
Downstream:
Up to 24Mbps
Upstream: Up to 3.5Mbps (With Annex M enabled)
ATM Features
UNI 3.1,ATM Adaptation Layer Type 5-AAL5
Multiprotocol encapsulation over ATM (RFC 1483)
UBR, CBR, VBR-rt, VBR-nrt
Supports 8PVCs
PPP Features
PPP over ATM (RFC 2364)
PPP over Ethernet (RFC 2516)
Switching Features
IGMP snooping
IGMP multicast
IEEE 802.1d transparent learning bridging
Routing Features
Classical IP and ARP over ATM (RFC 1577/2225), MER, RIP V1/V2
Static routing, IP, TCP, UDP, ARP
NAT, NAPT, DNS, DDNS, DHCP Server
UPnP, Virtual Server, DMZ, Port Trigger
SIP, H323 ALG
Wireless Features
Complies with IEEE 802.11g, IEEE802.11b
Supports 54/48/36/24/18/12/11/9/6/5.5/2/1Mbps wireless signal rates
Provides WPA/WPA2 and WPA-PSK/WPA2-PSK authentication
Provides 64/128/152bit WEP encryption security and wireless LAN ACL (Access Control List)
Max wireless transmit power: 17dbm
Antenna power: 3dbi
Security NAT
IP filterling
MAC filtering
Parental control
VPN Pass Through IPSec/PPTP/L2TP Pass-through
QoS IP Type of service(ToS)
802.1p
Device Management HTTP, Console
Administration and operation software (firmware) upgradable locally by web(HTTP), console(TFTP)
CWMP(TR-069)

Hardware Specification

Ports 4 10/100M Auto-Negotiation RJ45 ports(Auto MDI/MDIX)
1 RJ11 port
LED Indicators Power, System, ADSL, WLAN, LAN1~4
Dimensions (W*D*H) 7.9*5.5*1.1 in.(200*140*28 mm)
Operating Temperature: 0℃~40℃ (32℉~104℉)
Storage Temperature: -40℃~70℃ (-40℉~158℉)
Operating Humidity: 10%~90% non-condensing
Storage Humidity: 5%~90% non-condensing

dok sam ga imao, ja sam w8920g koristio na eunetu i radio je kao rolex.

začudilo bi me da ovi ruteri ne rade sa telekomovim adsl-u, s obzirom da imaju sva podešavanja koja telekom traži. i tom liku sa linka, koji je imao problema, je uspelo da ga na kraju podesi, verovatno se prvi put sreo sa ruterom pa nije baš znao kako da ga ispravno podesi iz prve. drugo, to je veoma prodavan ruter i sigurno bi bilo mnogo više pritužbi od ove jedine da postoji neki realan problem sa bilo kojim provajderom, kamo li sa najvećim...

domet je vrlo dobar mada ne bih umeo da kažem koliki je tačno, jer ga nikada nisam koristio na otvorenom. ja sam, kroz tri zida i noseći armirano-betonski stub dobijao excelent signal na kraju stana. mislimd a je deklarisan za rad na otvorenom do nekih 300m ako se ne varam.

i još jedna stvar: ako se odlučiš da koristiš 108M w-lan, pored 108M-rutrera potrebno je da nabaviš SuperG kartice (tj. one koje su sposobne da rade tim brzinama). One su nekada bile značajno skuplje od običnih, danas mislim da je razlika veoma mala između 54M i 108M kartica.

Poslednja izmena:
Ja imam laptop i njemu je wireless brzine 54MB/s ( oznaka ide nesto 802.11 g ) .Sada ako bih uzeo taj ADSL RUTER koji radi na brzini od 108MB/s znaci morao bih da uzmem neku specijalnu karticu.

Ako bih zeleo tu punu brzinu od 108MB/s ali mogu li ja sa ovim wireless-om koji imam na LAPTOPU ASUS_A6M da uopste bezicno se povezem na taj ruter.

Mislim da je ovo isto slucaj kao i sa USB 2.0 portovima.Oni rade na vecoj brzini i kada ga utaknemo na racunar koji ga ne podrzava on nama prijavi da samo ne moze da OSTVARI PUNU BRZINU PREBACIVANJA PODATAKA KOJU OMOGUCAVA USB2.0 standard.

Je li to slucaj i sa ova dva modela.Prvi model radi na 54MB/s a drugi ima iste sve karakteristike kao i prvi samo sto radi na vecoj brzini 108MB/s ( kada se kaze veca brzina misli se na to da moze da salje i prima vise podataka )

Kao sto si mogao videti u specifikacijama uredjaja pise sledece :

Wireless Features
Complies with IEEE 802.11g, IEEE802.11b
Supports 54/48/36/24/18/12/11/9/6/5.5/2/1Mbps wireless signal rates

Provides WPA/WPA2 and WPA-PSK/WPA2-PSK authentication
Provides 64/128/152bit WEP encryption security and wireless LAN ACL (Access Control List)
Max wireless transmit power: 17dbm
Antenna power: 3dbi

moram jos jednom da napomenem : trenutno koristim ADSL RUTER TP-Link 8811 i nemam nikakvih problema ( od skora ga koristim kao ADSL uslugu provajdera - sluzio mi je za povezivanje,umrezavanje racunara ).Nemam nikavih prblema sto se tice interneta.Ne puca konekcija i sl.Na ovu temu sam po forumima citao razne komentare kako su losi ... i uopste nije tako.Ja sam vemoa zadovoljan i opet kupujem TP_link.Samo je me malo komentar ovog decka sa [ES] naterao na razmisljanje.

Poslednja izmena:
Ja imam laptop i njemu je wireless brzine 54MB/s ( oznaka ide nesto 802.11 g ) .Sada ako bih uzeo taj ADSL RUTER koji radi na brzini od 108MB/s znaci morao bih da uzmem neku specijalnu karticu.
tako je, ali samo ako bi zeleo da na laptopu imas 108 umesto dosadasnjih 54M.

Drukcije receno, ako 108M ruteru (SuperG standard tj TD-W8920G) prilazis preko 54M kartice (koja je ugradjena u tvoj ASUS, obican G standard), imaces brzinu 54M u bezicnoj mrezi izmedju rutera i laptopa.

Ako nemas nameru da dokupljujes kartice itd, onda se naprosto zadrzi na dosadasnjem ruteru i uzivaj, dakle, nije ti potrebno da kupujes 3-u-1-kombo-uredjaj (tj adsl+router+AP poput 8910/20g), ubedljivo najjeftinije ti je da kupis bilo koji AccessPoint, evo ti ovde na benchu covek prodaje AP za 2300 dindzi, to ce ti opsluzivati mrezu po punom G standardu za veoma male pare, samo ga stekni u 8811 i eto ti bezicne mreze sa sve internetom, i time dobijas isto ono sto bi dobio sa 8910 ili 8920, samo za osetno manje para: adsl modem vec imas u tvom 8811, router takodje imas u 8811, jedino mu dodas AP tako sto ga steknes u 8811 i to je sve.

Izmedju G i SuperG ionako nije dupla razlika u realnom prenosu kao sto bi se moglo pomisliti, recimo da je kod krupnih fajlova razlika u brzini negde oko 50% u korist SuperG, ali to je preko adsl-a apsolutno nemoguce osetiti, ta razlika moze da se oseti jedino u lokalu, ako pokusavas da proturis ceo CD ili DVD preko bezicne mreze, ponavljam, U LOKALU. E sad, to nekada moze biti bitno, meni je svojevremeno bilo bitno da imam najbrzu mogucu w.less-mrezu.

Ako vec razmisljas da ti je, zbog povezivanja vise racunara, potrebna sto brza veza medju njima, onda bolje odmah pucaj na "N" standard, to je 250Mbps, npr ovo ili nesto tome slicno od drugih proizvodjaca, i samo ga bocni u tvoj td-8811. Naravno, bice ti potrebne i kartice po N-standardu ako budes zeleo maksimalnu brzinu, mada ce ti sve raditi i sa drugim karticama, samo na manjim brzinama.

Poslednja izmena:
Ok.Zahvaljujem ti se.Dobio sam najzad odgovor koji me zanima.A to za taj model od 108MB/s sam pitao posto nisam bio siguran da li ce raditi sa mojim LAPTOPOM.

Inace razlika u ceni izmedju 9810g i 9820g je 420dinara pa sam zbog te male cene razmisljao da uzmem taj jaci model ( ko zna kasnije mi mozda zatreba veca brznia -- > pa zbog toga ).

Jos jednom se zahvaljujem na odgovru.Ma ko ga sisa kupujem TP-Link 8910g.

Ete mene oko 26-28.oktobra.2008 sa prvim utiscima ovoga uredjaja.

Pozdrav do tada :)

Poslednja izmena:
Dobar si izbor napravio, imam 8920G dosta dugo i mogu da kazem da je jako dobar ruter. Ja sam cak odlucio da mi po kuci bude all-wireless i sve radi bez problema (desktop, laptop i iPhone). Realno, razlika koju nudi 108MB/s u odnosu na 54MB/s je toliko nebitna da moram da priznam da ja trenutno cak ni ne znam u kom modu mi je postavljen ruter. :)

Kao sto sam rekao : kada kupim ruter ete mene sa prvim iskustvima u vezi ovoga uredjaja.

Kupio sam TP-Linkov model 8910g.

Ovako.Na prvi pogled kada sam otvorio kutiju.Sve je lepo zapakovano.Uz njega se dobijaju 2 telefonska kabla duzine skoro pola metra , ADSL spliter , adapter od 6v preko koga se napaja uredjaj i sam naravno uredjaj , 1cd na kome se nalazi jedan dokumenat u PDF formatu , 3 male knjizice od kojih je jedna o proizvodima firme TP-Link.

Izgled uredja nije los.Ceo je bele boje dok je sa prednje strane crne boje.Ima 9 lampica koje sijaju zelene boje a samo jedna je crvene koja sluzi za napajanje.4 lampice sluze sa 4-Lan porta ( RJ 45 ) , 1 sluzi za Wireless , 1 power , 1 system , 1 za ADSL , 1 za Link .

Moja zamerka kod izgleda uredjaja je,ustvari i nije zamerka samo steta je sto nema da se bira u vise boja.Ja sam ranije kupio isto TP-Linkov ruter 8811 i bio je boje tamno braon.Ovo mi jedino smeta kod uredjaja sto je beo - smeta mi zato sto se bela boja lako uprlja i vidi se na njoj prasina.

Ovako o samom uredjaju - softveru u njemu.Totalno se razlikuje od ranijih modela.Kada pristupimo uredjaju preko IP adrese 192.168.1.1 prvi prozor koji nas doceka poslen logovanja je Quick Start.

Ovaj Quick Start je mnogo dobra novina.To je nesto poput WINZARDA u Micorosoft paketima . U samo cetri koraka vas vodi da podesite ruter i da zastitite mrezu wireless ukoliko ste je ukljucili.

Da napomenem : ako ste ukljucili zastitu WIRELESS MREZE - LAN mreza nije zasticena sifrom.Ta opcija mozda ima kod skupljih uredjaja ili nema - ja to stvarno ne znam.

Sam kvalitet wireless mreze je ne dobar NEGO JE ODLICAN.Ja sam u sred kuce a uredjaj je na spratu.Signal prolazi kroz plocu i dva zida ali ne pregradna zida nego glavna zida ( razlika izmedju njih je u tome sto je glavni zid 2 puta deblji od pregradnoga zida ).

Windows XP mi prjavljuje da je signal mreze VERI GOOD.Iznad ovoga signala postoji samo jos jedan a to je excellent.Njega mi pali kada otvorim vrata od sobe.

Nemam vise sta da pisem jer bih ostao do ujutru kada bih pisao sve osobine uredjaja.Ja samo mogu vam reci da za cenu od 4500 dinara vredi para.Ne da je dobar nego je ODLICAN.

Toliko od mene .Pozdrav ljudi :) zzz.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno