Šta je novo?

TP-LINK TL-WR 941 ND Wireless N-Router

G.Pikvik

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2005
Poena
319
kupio sam ovaj ruter da povezem SBB cable net sa laptopom i PC-jem, instalacija sve ok prosla, preko UTP kabla...napravio wireless bez enkripcije, povezao oba racunara preko signala i sve ok....

i onda resio da stavim neku enkripciju, probam WPA-PSK/WPA2-PSK , laptop radi, ali PC nece da se nakaci uopste... nema sanse...

probam, WEP open, nece ni jedan (douse pise na ruteru da N generacija rutera ne podrzava WEP standard..)

probam opet da vratim na disabled, laptop se nakaci, ali PC i dalje nece nikako.... nadje on mrezu, i krene da se kaci, i tako par minuta, i onda samo prestane odjednom, bez ikakvog obavestenja...evo njakam se vec satima sa ovim, stvarno nemam pojam koji problem moze biti...

ako neko ima ideju, nek javi...

inace kada se podesava konekcija za SBB net, jer stavim na dynamic IP ili pppoe?

takodje, jer treba da iskljucim dhcp u ruteru?

i posto imam mail od neobee preko OE, sada vidim da nece da salje, kaze smtp neobee server ne moze da posalje...jel treba da podesavam mail nesto sada kada sam presao na cable?

laptop ima Atheros AR5006EG wireless adapter, a PC ima TP-LINK 11b/g Wireless Adapter

Poslednja izmena:
1. treba da stoji dynamic IP, na taj nacin ruter dobija WAN adresu od SBB-ovog DHCP-a
2. Najcesce treba da ti stoji ukljucen DHCP, osim ako iz nekog razloga ne zelis da manuelno zadajes IP adrese LAN klijentima. Ako ti treba port forwarding, ukljuci DHCP i podesi adrese klijenata u Adress reservation.
3. 802.11n mreza zahteva AES enkripciju, TKIP ne radi. Neki klijenti ne podrzavaju ovaj tip enkripcije, pa neces moci da se konektujes (meni se to desilo samo sa jednim prastarim laptopom) U tom slucaju, resenje moze da bude update drivera za WLAN adapter ili odabir TKIP enkripcije uz zrtvovanje 802.11n brzina. Cisto sumnjam da je ovo u pitanju, verovatno je problem sto si iskljucio DHCP iz nepoznatih razloga :)

e hvala na odgovorima...

imao sam podeseno na dynamic i takodje ukljucen DHCP, izgleda da to nije problem...evo screen za DHCP, nesto mi cudno da je default gateway 192.168.1.1 a ip adrese se zavrsavaju sa 100.. ili nema veze?

fora je sto na laptopu sve radi ok, a na PC nikako nece da se nakaci...

e sada moguce je da je wlan adapter na PCu star, ali opet ovaj ruter pise da raddi sa b/g/n standardima, i meni je ukljucenmo na mixed b/g/n tako da bi valjda trebao da ga detektuje...u sustini nije mi bitna n brzina, uzeo sam ovaj ruter zbog dometa...

sad inace nece PC da se zakaci ni na mrezu bez enkripcije....trazi stalno i onda prestane.... dok npr radi kada vratim na adsl ruter.... bem li ga...

Prilozi

• dhcp.jpg
    dhcp.jpg
    33.7 KB · Pregleda: 156
  • wan.jpg
    wan.jpg
    35.2 KB · Pregleda: 130
Dedukcija ide ovako: ukljucen bgn mixed => mogu da se nakace i b i g i n klijenti => mogu da se nakace n klijenti => ukljucena je AES enkripcija => iskljucena je TKIP enkripcija => stari adapteri ne mogu da se nakace i pri tome ne prijavljuju nikakvu gresku vec samo ne rade.

Ako ti nije bitna n brzina, stavi na bg mixed jer time:
1) mozes da izaberes TKIP enkripciju i time povecas kompatibilnost
2) manje zagorcavas zivot komsijama jer ne gusis etar sa duplo sirim kanalom (40MHz) koliko zahteva n standard. Ovo bih inace preporucio svima koji imaju n ruter, a ne koriste 'n brzine'

Preporucujem ti da apdejtujes firmver na ruteru ako vec nije najnoviji. Ja sam apdejtom dobio duplo brzi protok sa n klijentima, tako da novi fw nije 'mlacenje prazne slame' :) Mozda ti proradi. Obrati samo paznju na Hardware version prilikom apdejta

Inace, nema veze sto su adrese na 100. Ako ti se vise svidja promeni da opseg adresa koje DHCP dodeljuje pocinje od 192.168.1.2 do 254, ali sustinski nije bitno. Npr, meni ovaj ruter ima adresu 1, drugi access point ima adresu 2, racunari kojima se fiksno dodeljuju adrese zbog port forwarda su izmedju 3 i 9, a DHCP svima ostalima dodeljuje nesto iz opsega 10 do 254.

Dedukcija ide ovako: ukljucen bgn mixed => mogu da se nakace i b i g i n klijenti => mogu da se nakace n klijenti => ukljucena je AES enkripcija => iskljucena je TKIP enkripcija => stari adapteri ne mogu da se nakace i pri tome ne prijavljuju nikakvu gresku vec samo ne rade.

svaka cast, promenio na b/g mixed i sada se kace oba...

jedino onaj PC ima nesto slabije brzine...laptop ima 98% od max, a PC tek 15%...

izgleda da mi ne gine zamena wlan kartice na PCu...

Nazad
Vrh Dno