Šta je novo?

TP-LINK TL-WN7200ND

vucko88

Cenjen
Učlanjen(a)
05.03.2012
Poena
169
Interesuje me da li je neko proverio koliki domet ima ova kartica sa grid ili nekom drugom antenom?Da li bih mogao da stavim jos 2x 3m produzni usb kabal,da ne bih stavljao 6 metara koaksijalnog kabla na antenu?

Prilozi

• tp-link_tl-wn7200nd_1.jpg
    tp-link_tl-wn7200nd_1.jpg
    27.9 KB · Pregleda: 226
  • 170772_1.jpg
    170772_1.jpg
    45 KB · Pregleda: 212
  • TP (1).jpg
    TP (1).jpg
    664.7 KB · Pregleda: 538
Produzni usb kabal mozes da koristis do 5 m najvese plus postojeci znaci ukupno 6,5 m i pod uslovom da nadjes dobar produzni usb kabal od 5 m, nece na svakom da radi preko te mere tesko da ce ti raditi.
AK%20669.jpg

Kabl koji ja koristim izgleda bas ovako samo sto je od 5m a ovaj na slici je kraci.
Sto se tice dometa ove kartice neznam sta konkretno mislis dali na prijem ili predaju signala?
U principu se radi o kartici koja ima 500mw snage tako da u AP modu sa grid antenom Point-to-point sigurno moze preko 15km da dobaci inace prijem je znatno bolji u odnosu na druge kartice bas zbog tih 500mw

Imam doticnu karticu i nije 500mw, vec 100mw. Za EU je 100, a za ostale 500mw.

Mozes li neki dobar kabal da mi predlozis ? :) Interesuje me prijem signala.Trenutno imam http://www.asus.com/Networks/Wireless_Adapters/WL138g_V2/ i 20db grid antenu.Zelim da iz sela hvatam signal do grada koji je udaljen oko 5-6 km vazdusnom linijom.Ja sa mog prozora hvatam 1-2 crte,zavisi kako namestim antenu posto ce da padne sa prozora :) S tim sto ovde mi zgrada zaklanja pogled a iz sela se sve vidi kao na dlanu.E sad ova kartica tp-link bi trebalo da ima jaci signal dosta od ove asus ?

Prilozi

• selo.jpg
    selo.jpg
    523.7 KB · Pregleda: 264
  • jabucje asus.jpg
    jabucje asus.jpg
    274.7 KB · Pregleda: 267
Imam doticnu karticu i nije 500mw, vec 100mw. Za EU je 100, a za ostale 500mw.

Stvarno neznam o cemu pricas, jasno stoji na sajtu TP linka da je kartica 500mw http://www.tp-link.com/en/products/details/?categoryid=243&model=TL-WN7200ND#spec ili ti 27dBm. Dali ces ti da postujes zakon to je druga stvar,. uglavnom je svuda po zakonu ogranicenje 100mw. I bas iz tog razloga kartica ima bolji prijem nego usb kartice od 100 mw recemo od ove na slici:
TL-WN722NC-01.jpg

To sam licno proverio.

Lupetas!

Na sajtu takodje stoji i sledece :
<20dBm (EIRP, For countries using CE Standards) --- Ove su kod nas.
<27dBm (EIRP, For countries using FCC Standards)

Probao sam vise kartica i sve su tu negde. Razlika je u toj anteni od 5dB i nista vise. Jednostavno je uredjaj zakljucan na 20dB. Ukoliko nije decko uzeo ovaj tp link, bolja mu je opcija i jaci su uredjaji OVISLINK WL-1600USB ili jos bolje WL-1700USB.

Probao sam TL-WN722NC, G422, WN7200ND(koji jos uvek imam) i WL-1700USB koji ujedno i preporucujem jer nije zakljucan uredjaj.

Poslednja izmena:
Nije tacno. 7200 je prilicno jaci od 722 (provereno u praksi vise puta), a jaci je i od tog 1600 koga preporucujes (takodje provereno). Sa grid antenom od 20db razlika moze da bude i 10db u korist 7200 tako da ta tvoja prica ne pije vodu.

Ma recite vi meni da li ce moci 5-6 km vazdusnom linijom grid 20db i ova kartica 2 metra 50 omskog kabla i produzni usb 5m ? :)

@va_milos

Da li si koristio samo drajvere dobijene uz karticu ili i one "malo modovane" ?

@vucko88

Za 2.4GHz moras imati prilicno dobru obostranu opticku vidljivost.

Obavezno probaj da antene postavis u horizontalu i stavi 14-ti kanal

Za kontrolu signala koristi inSSIDer,Vistumbler ili neki slican program.

Nisam koristio nikakve modovane drivere. Sa njihovog zvanicnog sajta sam skidao driver, a i sam win je imao u sebi te drivere. Na kutiji svakako pise da je CE Standards. Tad kad sam je uzeo za brata nije bilo mogucnosti da se pojaca nekako signal i da se otkljuca. Svakako ako znas gde ima tih malo modovanih drivera, ostavi link pa da se proba.

Uzeo sam ovu tp link karticu i pozajmio od druga WL-1600USB. Obe su sa 5 dB antenama bile i bukvalno tamo gde je tp link imao 2 crte, WL-1600USB je imao 4 sa istom antenom. Stavljena je jaca spoljasnja antena i ista je situacija bila. Tp link 4-5 crta i nesto novih nadjenih mreza, a sa WL-1600 5 crta ( na bratovom faxu gde radi) i mnogo vise dodatnih mreza). Fax je inace udaljen oko 3-4km.

Poslednja izmena:
Ja imam drugacije iskustvo. Imam iskustva i sa jednom i sa drugom karticom i 7200 je znao da bude bolji i vise od 5db. A i 1600 je, cini mi se, skuplji tako da nema razloga da ide na njega.

Vidi se na oko grad iz mog sela,nema nikakvih prepreka.

TP-Link TL-WN7200ND kao sto se vidi iz ovog linka kartica je stvarno 500 mw.
<20dBm (EIRP, For countries using CE Standards)
<27dBm (EIRP, For countries using FCC Standards)
http://www.itsvet.com/tekst/tp-link-tl-wn7200nd/4862/
Ovi podaci zapravo znace da TP link upozorava korisnike na ogranicenje izlazne snage i da je u vecini zemalja ogranicenje 100mW ili ti 20dB.
U slucaju da se kartica prebaci u rezim predaje postoji dva moda: Wireless Modes Ad-Hoc / Infrastructure mode otvara se mogucnost podesavanja izlazne snage
a8ptzdt1qd1h29cpj4t0.jpg

Nazalost podesavanje izlazne nije u izrazeno u db ili u mW vec u procentima tako da postavljanjem na 100% je prakticno 27dB ili 500 mW.
Ko poseduje ovu karticu vrlo lako moze da proveri da je to zaista 500mW, drjveri su sa zvanicnog sajta kod instalacije treba obratiti paznju ako se izabere samo instaliranje drajver nece te imati mogucnos prebacivanja u AP mod .
Inace predlazem koriscenje vertikalne sinhronizacije, verikalno ima veci domet ali je nestabilniji signal, tj kvalitet signala je losiji a kod hor polar imas manji domet ali je kvalitet bolji sa istom opremo samo okrenutiom antenom za h i v polar.

Poslednja izmena:
@vucko88
Ako moze da pojasni malo detaljnije sta planira gde da postavi, kolko sam ukapirao u selu koristi ASUS WL-138g a umesto njega zeli da postavi TP-LINK TL-WN7200ND.
Nigde nije spomenu sta se nalazi u gradu cija je oprema i sta se tamo nalazi njegova oprema ili ne?

Planiram u selo da stavim taj tp link i grid 20db.Odatle zelim da hvatam signal u gradu,sa moje asus kartice i neke pravljene antene ili neciji signal :)

TP-Link TL-WN7200ND ce biti AP tj sluzice za predaju signala u kombinaciji sa grid antenom. To ce radit u svakom slucaju predalazem ti samo da izaberes vertikalnu sinhronizaciju i da skratis kabl od grid antene po pravilu ako se antena koristi za predaju kabl nebi trebao da bude duzi od 30 cm ali nije ni strasno ako bude 1-1,5m u poredjenju sa 9m i 15m kako obicno te antene dolaze u prodaji.

Pa ne moze on da postavi vertikalno ako je predajnik horizontalno. Sve zavisi od predajnika.

Naravno da zavisi ali ako on postvlja predajnu i prijemnu antenu moze da izabere vertikalno

jel moze neko da objasni kako se otkljucava i te modovane drajvere
hvala najlepse

@ FXGT

Tebi je potrebna usmerena,a ne omni antena.
Ispucavanjem snage u omni antenu sa klijentske strane neces dobiti zeljeni rezultat...

Nadji negde grid antenu,usmeri je ka predajniku,prebaci karticu u B/G mod i sa standardnih 100mW snage bi trebao da ostvaris stabilnu vezu.

EDIT: Takodje obrati paznju i na polarizaciju - vertikala / hotizontala.

Poslednja izmena:
Da oživim temu...

Danas sam kupio TP-Link WN7200ND zbog posla. U međuvremenu, od kako je tema nastala pa do danas, drajveri su (izgleda) ograničeni na 100mW, dok Utility ne omogućava promenu TX Power.

Da li neko može da mi pošalje drajvere i/ili TP-Link Utility koji na Windows OS omogućavaju da kartica radi sa punih 500mW snage? Pretraživao sam juče i danas, ali nisam mogao da pronađem rešenje.

Hvala unapred. :)

Na osnovu cega si zakljucio da kartica ne radi sa 500mW snage.

Na osnovu cega si zakljucio da kartica ne radi sa 500mW snage.

Iskreno, na osnovu čitanja ovde na forumu. Drugačije nisam mogao to da izmerim (mada sam upravo sada video da je signal isti i pod linuxom). Video sam i da više nema podešavanja TX Power, a i rečeno mi je da je sada odmah aktivno ograničenje od 100mW.

Hvala ti za drajvere. Ubrzo ću isprobati. :)

Edit: Ista je jačina signala i sa ovim drajverima. Izgleda da je to onda to. Hvala ti puno na razrešavanju problematike. :)

Poslednja izmena:
Nema to druze nikakve veze sa prijemom signala vec samo kod emitovanja signala, ako prebacis karticu u AP tada se primeti razlika narano kod uredjaja koji su konektovani na TP-LINK TL-WN7200ND.
Prijem signala ti zavisi od osetljivosti kartice, vise o tome mozes da procitas ovde
7slY8J9.png

Pretpostavio sam da je to u vezi sa predajom signala, jer se često pominje prebacivanje u AP mod, ali sam mislio da ima pojačanja i kod prijema. :)

Za link koji si postavio izbacuje:
"403
Forbidden
Access to this resource on the server is denied!"

Ukoliko je tvoj sajt, izmeni dozvole, pa ću pogledati. Zanima me tematika. :)

Kod:
http://pedja.supurovic.net/koji-je-nivo-radio-signala-dobar

Kupio sam ovu karticu da napravim mrezu u sobi, dakle AP mod, problem mi je ovih 0.5W koji su prejaki za sobu, a u utility aplikaciji ne postoji opcija "tx power" tj da se ogranici snaga. Ima li neko utility aplikaciju sa tom opcijom da okaci ovde ili da objasni kako to da se podesi na drugi nacin?

Nazad
Vrh Dno