Šta je novo?

tp-link 8840 i problem sa uspostavljanjem adsl veze

Zekaleon

Slavan
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
319
Imam mali problem, kada ukljucujem kompjuter i ruter - tp-link 8840 nece uvek iz prve da ostvari konekciju, nego izgleda kao da je adsl konekcija mrtva, tj. jeste mrtva.

Onda moram, neretko, po nekoliko puta da resetujem ruter dok se ne uspostavi konekcija. Primetio sam da ima veze i sa time da li recimo prvo ukljucim ruter, pa posle minut-dva kompjuter, ili zajedno ili ruter tek kada kompjuter vec radi, tj. boot-uje OS. Zvuci blesavo, ali tako je.

Imam subjektivan utisak da neki programi ili drajveri prilikom ucitavanja Win-a interferiraju sa pokusajem rutera da uspostavi vezu.
Traje to 7-8 meseci, ali tek sada sam se nakanio da pitam. Ruter nije u garanciji.

Nije nista strasno, ali ume da nervira, ponekad moram cak i kompjter da resetujem jer ceo sistem tvrdoglavo odbija da uspostavi zivu konekciju. Da li ima neko ideju o cemu se radi? Jel se desava to sa drugim ruterima?

Poslednja izmena:
Ovaj, a zašto gasiš ruter?
Mislim da ADSL ima period sinhronizacije pri uspostavljanju konekcije, nekad to ume da potraje - recimo oko minut u mom slučaju. Ali moj ruter stalno radi, a ovu pojavu sam primetio jer je pre par nedelja dolazilo do pucanja veze zbog nekih radova kod provajdera.
Ako je na ruteru aktiviran DHCP server, standardna procedura je da se prvo upali ruter, pa komp (ponovo - zašto gasiti ruter?).
Ukoliko je situacija obrnuta, poželjno je uraditi:
ipconfig /release
ipconfig /renew
da bi komp od DHCP servera pokupio setovanja za konekciju.

Dusko je u pravu, ruter se ne iskljucuje.

Imam doticni i nisam ga iskljucio bar godinu dana.

E sto se tice doticnog problema i meni se isti desava. Beotel ADSL je u pitanju.

Lampice svetle kako bi trebalo, ali nema protoka. Moram da restartujem ruter da bi proradilo.

Rešenje je da ne gasiš ruter jer stvarno nema potrebe osim ako baš ne brineš o potrošnji struje :)

Inače koliko će se brzo uspostaviti veza sa provajderom nema ama baš nikakve veze sa redosledom uključivanja računara i rutera s obzirom da su nezavisni jedan od drugog u tom smislu.

Možda da probaš da promeniš modulaciju?

@stoske
Isto Beotel

Logika je prosta, ako nesto ne koristis neko vreme onda ga iskljucis...ne, a? :D

Ovo sto sam naveo redosled paljenja uredjaja je zato sto, prosto, kao da racunar pokusava da komunicira sa ruterom pre vremena (pre nego sto ovaj uspostavi vezu) i nekako ga omete u ostvarivanju konekcije. Htedoh samo da vidim da mi nije ruter falican, ili je mozda do ovog modela i sl.

Ako ih uključuješ u isto vreme, verovatno i pokušava da komunicira sa njim. Međutim ruter se obično budi za par sekundi nakon čega bi trebalo da bude sposoban da tvom kompu dodeli IP adresu. Samo uspostavljanje veze sa tvojim provajderom nema veze sa ovim procesom.

Jesi li probao sa promenom modulacije?

Ako ih uključuješ u isto vreme, verovatno i pokušava da komunicira sa njim. Međutim ruter se obično budi za par sekundi nakon čega bi trebalo da bude sposoban da tvom kompu dodeli IP adresu. Samo uspostavljanje veze sa tvojim provajderom nema veze sa ovim procesom.

Jesi li probao sa promenom modulacije?

Pa znam da ima ta opcija, i jedanput sam to nesto malo probao, ali nisam se nesto znacajno zezao sa time. Ima previse kombinacija cekiranja i odcekiranja. Jel imas neki hint?

Otkud znam, meni na Linksys-u je podešeno ma Mutlimode, konektuje se za par sekundi. Na Huaweii sam koristio G.dmt, trebalo mu je malo više... Probao sam i ADSL2+ sa njim se isto zakači ali traje čitavu večnost...

Ja sam sada iskljucio annexl i annexm za adsl2 i adsl2+, pa cemo videti...Jedino me plasi da necu moci da koristim cari telekomovog adsl2+ :D

Verovatno će kondenzatori u tom ruteru pre da se sasuše od starosti nego što će Telekom pustiti ADSL2, tako da budi bez brige :D

@Zekaleon

Problem ima veze i do beotel-a, a mogu reci da je i ruter krs.

Bez obzira na podesavanja pucanje veze ce ti se desavati, tako se ja patim vec 6+ meseci.

Cekam preseljenje pa nisam se nisam odlucio da predjem kod nekog drugog provider-a.

Vec sam pisao o tome, ali ajde ponovicu. I ja sam imao isti taj problem kod jednog kompjutera i resio sam ovako: Iskljuci DHCP na ADSL ruteru i na mreznoj dodeli rucno IP adresu, naravno podesi Default Gateway i DNS, pri podesavanju ADSL rutera iskljuci opciju u setingu "Dial on demand (with idle timeout timer)" i onda probaj da koristis Internet. Ovo na kraju je jako vazno jer je to pravilo problem kada se pali kompjuter i ne uspostavi kontakt sa ADSL ruterom.Valjda ce ti ovo pomoci.

Poslednja izmena:
Dobro, nije to nista strasno, u radu ja ni ne primecujem stucanja i to...

Ne znam gde se podesava taj "dial on demand (with idle time out)", trazio sam u ruterovom meniju...S druge strane uneo sam i rucno default gateway i DNS-ove umesto automatskog dodeljivanja u samom ruteru (vec je bilo podeseno u lan konekciji)

Dobro, nije to nista strasno, u radu ja ni ne primecujem stucanja i to...

Ne znam gde se podesava taj "dial on demand (with idle time out)", trazio sam u ruterovom meniju...S druge strane uneo sam i rucno default gateway i DNS-ove umesto automatskog dodeljivanja u samom ruteru (vec je bilo podeseno u lan konekciji)

"dial on demand (with idle time out)" ti je tamo kada podesavas konekciju u WAN.Ne znam da li ima to na svakom ADSL ruteru.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno