Šta je novo?

Totalnom laiku za Cobol (a to sam ja :) ) potrebna pomoc!

Učlanjen(a)
19.09.2000
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 3600 + Scythe SCMG-5100
Matična ploča
Asus B550 TUF Gaming Plus
RAM
Kingston 2x16 GB DDR4 3200 CL 16
GPU
ASUS GTX 1080 ROG Strix 8 GB
Storage
Kingston SA2000 1 TB + 2x4 TB WD Red
Zvuk
Integralac
PSU
Cooler Master V750 gold
Kućište
Thermaltake Urban T31
Monitor
HP Envy 27'' 4K
Miš & tastatura
Mad Catz RAT 5 + Genius tastatura
Mobilni telefon
Samsung Note 20 Ultra SD 256/12
Pristup internetu
  1. Optički internet
Znaci, o Cobolu nemam pojma. Imam ispit za par dana, i nesto cu da izmajmunisem, u nadi da cu da prodjem. Elem, zanima me sledece:
Sta konkretno znaci ovo:
ul-sod pic x.
ul-bpr pic 9(4).
ul-kpr pic 99.
ul-pim pic x(30).
ul-bps pic 99v99.
ul-sdl pic 9(6)v9.
pbriz pic zzz9.
filler pic xxxx.
u1-spg pic s(10)v99.
Ok, ovo ul-xxx ne morate da mi objasnjavate, toliko sam ukapirao. Nego me zanima opis tih promenljivih, sta znaci pic, i ono posle njih. Sta znaci 9, sta znaci 30 u zagradi, sta znaci ono 'v' izmedju 99, sta znaci zzz, i ostalo sto sam napisao?
Hvala unapred. :wave:

A da ti izadjes na taj ispit ipak u nekom drugom roku?

Ma jok :) Zadaci nisu teski, u fazonu su da napravis blok dijagram, i na osnovu njega napises program. Blok dijagram znam da nacrtam, kao i da napisem program (koliko god to nadri zvucalo, za 6-icu je sasvim dovoljno), ali me samo zanima da to u file-section-u napisem kako treba.

Da ti mozda ne predaje Bora Stankovic taj COBOL.
Evo pokuacu da ti objasnim, jeste da sam taj COBOl radio pre 4 godine ali ipak...
elem pic ti je skracenica od PICTURE i nije greska i ako pises tako dugacko
posle pic ako ti stoji 9, to ti je oznaka za numericki podatak koji se koristi, X ti je alfabetska promenljiva, a Z ti je promenljiva koja moze da se stavlja ako imas npr neki redni broj tipa 0009 da ti ne bi ispisivalo ove pocetne nule, ti stavis Z, ali pazi moras imati 9 na kraju.
Brojevi u zagradi oznacavaju koliko je dugacka ta promenljiva primer, 9(5), znaci da je broj petocifren. V ti je oznaka za decimalnu takcu primer: 87.56 ces predstaviti kao 99v99.
Za ostalo ako sam zaboravio da ti napisem, pisi pa cu pokusati da odgovorim koliko se secam.
Ako je Bora u pitanju pozdravi coveka :) mnogima je zadavao grdne muke ali ja sam taj COBOL skapirao bez vecih problema.

Boru Stankovica sam ja hteo da bijem u srednjoj a kasnije sam kod njega branio cobol na maturskom :) anyway zaboravio sam kobol bar da imam sveske pa bih ti i pomogao. Ipak je to bilo pre 4 godine

srecno sa borom mada ce ti s njim biti potrebno i vise od srece

Nazad
Vrh Dno