Šta je novo?

Totalni zbunj sa particijama :)

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Evo jedan fenomen!

Imam externi Western Digital Passport disk kapaciteta 120 GB.
Posto nisam imao instalacioni disk Leoparda, FAT32 particija je obrisana i stavljen je Mac Os Journaled FS i restorovan image. Pored njega, na hard su prebaceni neki staticni fajlovi koji su bili bekap Mac-ovog harda (40 gb).
Instalacija je prosla ok, bekap je vracen i sve je prosto najnormalnije.

Medjutim, danas ubacim WD u PC i Adobe Disk Suite prijavi da disk nema particija. Iako mi je to bilo jako cudno pomislio sam da se Acronis nesto is3povao pa sam napravio NTFS particiju, primarnu, velicine celog harda (120 giga). Nakon toga je bila popunjena sa 80tak giga kojekakvih fajlova (mahom filmova i muzike).

E sad :) slucajno sam vratio WD na Mac i na moje nevidjeno zaprepascenje iskocio mi je Leopard instalacioni splash screen! Pored toga video sam svih 40 giga bekapa koje sam drzao na njemu? Uplasen da se podaci sa PC-a nisu pokarabasali, vratio sam ga brze bolje nazad da bih ustanovio da Windows prijavljuje jednu NTFS particiju velicine 120 giga od cega je popunjeno 80???
Da stvar bude gora (zanimljivija) bilo koji partitioner, bilo iz Windowsa ili Mac-osa, daje totalno suprotne rezultate. Mac* kaze da je tu samo 1 HFS particija i 40 i kusur giga podataka od 120, Windows* kaze da je tu samo NTFS sa 80 giga podataka :)

Cak sam i bootovao Leopard instalaciju na Mac-u bez problema. WTF!? :wall:

Sva velika otkrica kroz istoriju su bila slucajna ... :)

Upravo sam uradio verifikaciju "oba" fajl sistema i sve je validno i ok.
Mislim... gremlini :D

format ?

Ps. Posle sve ove nocne more koje danima vec imas, cudno mije da se delimir ne javlja da ti kaze da si sve to istripovo posto na MAc-u to ne moze da se desi :p

Vrh Dno