Šta je novo?

Totalni pocetnik na Linux Mandriva 2008 sistemu

Kikibgd

Slavan
Učlanjen(a)
07.04.2007
Poena
350
E ovako instalirao sam mandriva powerpack 2008

i imam par pitanja

1.Ukljucim se na skype 1.4 i zatvorim glavni prozor i on se smesti negde ali ne znam gde i izgleda kao da sam ga iskljucio samo sto nisam nego se sakrio negde

no da napomenem da sam nesto sje&o prvi put kad sam radio i isljucio nortification bar pored sata e sad ne znam kako i odakle da ga vratim?
koristim KDE 3.5 okruzenje.
ixqnb4.png

f4ehhy.png

2.Posto sam mislo da je kao u winXp-u da kad recimo minimiziras program da paljenjem ponovo moze da se program stvori iz nekog prozora.Eh ovde to ne radi pa mi se tokom ulaska u sistem pojavljuje 3 prozora sa SKYPE programom. kako da ih uklonim

da li postoji nesto kao u winu tipa StartUP programs pa da odatle iskljucim ?

3.Jel ima neka zamena za MSN da se instalira na linux-u
ja sam nasao aMSN ali nesto nece da se instalira
pise da je instaliran program ali nemogu nigde da ga nadjem?

tako isto sa XMMS programom ?

3. Preporucujem ti pidgin

1. Ako sam te dobro razumeo, kada "ugasiš" Skype ostaje ti ona ikonica pored sata..
2. Naravno da postoji.. ;) /home/ime_korisnika/.kde/Autostart. Tu ubacuj ono što želiš da se diže sa OS. Briši ono što nećeš. Samo treba da u View čekiraš Show hidden files da bi mogao da vidiš folder .KDE
3.Ako si na KDE, a vidim da jesi, instaliraj Kopete. Podržava MSN, ICQ, Jabber, Yahoo.. Umesto XMMS stavi Audacious..

Pozdrav

Poslednja izmena:
@rapha
1.
e vidis ja sam genije koji je nekako uspeo da izgasi to da ti pokazuje pored sata
i sad ne znam kako da ga vratim
kad udjem u gnome taj kao "panel" se zove notification i tamo stoji kad recimo iskljucim skype tamo se on spusti.

Verovatno si samo isključio system tray applet.

Desni klik na task bar pa Add Applet to Panel, selektuješ System Tray i klikneš na dugme Add to panel.

Tu možeš još par korisnih apleta da ubaciš na task bar.

3.Jel ima neka zamena za MSN da se instalira na linux-u
ja sam nasao aMSN ali nesto nece da se instalira
pise da je instaliran program ali nemogu nigde da ga nadjem?

tako isto sa XMMS programom ?

Pogledaj u /usr ili /usr/local.

A možeš i da probaš da nađeš gde se nalazi sa

find / -name xmms*

Poslednja izmena:
@zeleni_zub
hvala puno

@rapha
hmm nasao sam u onom install remove software
audacious ali nece da ga instalira
pise samo ovako kao na slici 2.
o5xmwk.png

2s8qrg8.png

hmm jel moze neka pomoc?

evo nesto sam cackao i izbaci mi ovo
f3i3pc.png

takodje sam update-ovao sistem i posle instalacije 142 paketa jedan je ostao ne instaliran i pise ovako

Sorry, the following package cannot be selected:

- kdebase-ksysguard-3.5.7-38.3mdv2008.0.i586 (due to unsatisfied libsensors.so.3)

a paket se zove
kdebase-ksysguard - Ksysguard​
Importance: bugfix
Reason for update: On kdebase as released in Mandriva Linux 2008.0, Khelpcenter could not build an index for the KDE applications manuals, because a required package, htdig, is not in the main repositories. Htdig is now added as suggested package.

Nisam koristio Mandrivu, a ovaj problem sa paket menadžerom mi nije baš jasan.. Ne znam zašto neće da ga instalira.
Na ovom drugom prozorčetu kaže da ne može da instalira pluginove neke. Jesi li probao da ga instaliraš bez tih pluginova?

Šta se dešava kada u konzoli ukucaš xmms?

Konzola, terminal.. Potraži ga u meniju. Nemoj da te čuje neki linuks zilot da ne znaš šta je konzola.. :D

Dobrodošao u neverovatan svet Unix dependencies-a - mesto gde zabavno instaliranje paketa koji ti trebaju samo kao prerequisite nikada ne prestaje.

Ja nisam koristio Mandrake nikada, ali probaj da promeniš lokaciju odakle skida pakete (promeniš repository server), meni se dešavalo da na nekim serverima nedostaju pojedini paketi.

edit: A što se tiče xmms-a, otkucaj

urpmq -d xmms

pa napiši ovde šta ti je izbacio - koji paketi ti trebaju?

Poslednja izmena:
e ovako posle komande
urpmq -d xmms

izbacio mi je
glibc
libgcc1
libstdc++6
libxmms1
xmms

sta da radim sad?

Sada pokušaj da kreneš redom i da instaliraš sve te pakete:

urpmi -v glibc
urpmi -v libgcc1

itd...

A ja taman pre neki dan pohvalio koliko je YUM postao sličan Synaptic-u i koliko je maltretiranje sa prm paketima sada manje.

A ja taman pre neki dan pohvalio koliko je YUM postao sličan Synaptic-u i koliko je maltretiranje sa prm paketima sada manje.

Ne bih da započinjem nikakav flame, samo iznosim svoje mišljenje.
Dakle, YUM je udaljen par svetlosnih godina od Synaptic-a. Takođe i Mandriva je nekada davno bila respektabilan distro, sada je sve samo ne to.

Nazad
Vrh Dno