Šta je novo?

Tosiba cd Win 7

Soltek

Cenjen
Učlanjen(a)
02.01.2010
Poena
159
Imam Tosibin a500 laptop gde mogu naci cd win 7 posto nisam dobio nijedan cd uz laptop. Jel ima negde da se downloaduje.

Nisi dobio jer moras win7 da platis.....Neki modeli laptopa imaju OS sa sobom medjutim to su retki modeli.Obicno vecina modela dolazi bez OS-a ili free DOS ili linux koji su free.Ukoliko ne zelis da platis onda moras skinuti neku verziju win7 pa skinuti aktivator.Imas na netu svuda to da nadjes.U glavnom sa laptopom ne stize OS.E sad jedino ima i nekih modela toshiba koji imaju skrivenu particiju pa je boot pa aktiviras windows.Medjutim to pitaj u radnji posto nemaju svi modeli.

Disk sa operativnim sistemom se ne dobija vise ni uz jedan laptop, vec OS nalazi na sakrivenoj particiji na tvom hard disku kao restore opcija.
To znaci da se laptop vraca pomocu restore opcije u fabricko stanje sa sveze podignutim operativnim sistemom.
Ako zelis da uradis system restore mozes to uraditi ili prilikom boot-a sistema pritiskom na F8 dugme ili
sa diskovima koje si sam napravnio uz pomoc Toshiba recovery disc creator programa.
Ako zelis samo da downloadujes windows7 bez daljih rasprava, pun je internet raznih torrent-a a google je tvoj prijatelj.

Edit:
Naravno ovo vazi ako si uz laptop dobio originalni operativni sistem.
Ako nisi dobio originalni operativni sistem uz laptop nema skrivenih particija.

Poslednja izmena:
U slucaju da si obrisao recovery particiju, a dobio si originalni win uz laptop (mozes da utvrdis - ako imas originalni win, imas sigurno zalepljenu licencu negde na laptopu-mahom odozdo), skines win 7 sa sajta i ukucas S/N sa licence i vozis

da dobio sam original win i imam tu skrivenu particiju znaci sa te particije dizem butabilni win i instaliram, koliko sam shvatio iz odgovora pomocu Toshiba recovery disc creator programa mogu narezati dvd sa win 7 sa particije.

Tako nekako ... otprilike ...

Ako imas prijatelju nalepnicu na kojoj je product key onda je najbolje da odradis sledece.Odes na net i skines neku OEM varijantu win7.Zatim narezes DVD win7 i boot.Onda kad dodjes u set uo obrisi sve partcije i napravi hard da ti bude unpartition space.Onda napravi 2 particije kako ti zelis.1 da ti bude za sistem i programe a druga da bude za podatke.Instaliras sistem i ukucas serijski i aktiviras ga posle.Samo obrati paznju sta ti pise na nalepnici.Mislim koja je verzija win7.Jer ako imas npr starter nece ti progutati kljuc za ultimate.E sad tu recovery particiju mozes i ne moras da obrises.Ako mislis da ti znaci nesto ostavi je.Ovim mojim predlogom dobijas to da sam pravis sve kako ti zelis i da stavis najnoviji win7 SP1.Inace na netu to mozes gde oces da skines a posle imas 30 dana da aktiviras win.Posto imas kljuc to ti je 2 min posla :)

samo mi 1 stvar ovde nije jasna ....odakle si siguran da ima kljuc? na nalepnici koja stoji na laptopu imas samo product key ne i serial koji ti je potreban za aktivaciju zato nek se malo pomuci ali bolje da ide kako ''oni'' misle da treba da ide

samo mi 1 stvar ovde nije jasna ....odakle si siguran da ima kljuc? na nalepnici koja stoji na laptopu imas samo product key ne i serial koji ti je potreban za aktivaciju zato nek se malo pomuci ali bolje da ide kako ''oni'' misle da treba da ide

Prijatelju jel znas sta si sad rekao?Rekao si otkud znas da u radnji ima hleba kad pise kruh.....Znaci product key koji pise na nalepnici ti je serial key.Kad instaliras win7 i kad ide zadnji deo instalacije on te pita da ukucas serial key ili da preskocis.E sad u 7-ci smes da preskocis serial key i kad udjes u win7 ti imas 30 dana fore da ukucas serial key i da win7 aktiviras preko neta.Znaci odes desni klik na my compyter i properties kliknes.Zatim ti otvara system.Skroz dole imas windows activation.I pise 30 days remaning.Tu stisnes na change product key i on te pita da ukucas.Zatim prekucas sa nalepnice product key i stisnes activate.Moras imati vezu sa netom da on proveri dal je kljuc OK.Kad proveri to je to.Windows je aktiviran.Tako da na tvoje pitanje dal sam siguran moj odgovor je "Da siguran sam 100%."Instaliram win7 i XP svaki dan po nekoliko komada i tako kao sto sam opisao se aktivira legalni win7.Sto se tice XP procedura je malo drugacija ali manje vise je ista.Kod XP-a je razlika sto ti pored sata stoji nacrtan kljuc na kojeg stisnes i onda aktiviras XP dok kod 7-ce imas mogucnost da ne kucas product key prilikom instaliranja nego na nacin koji sam opisao.Kod XP-a moras tokom instaliranja da kucas serial pa onda aktiviras.Uglavnom kucao ne kucao serial kod 7-ce prilikom instaliranja svakako win7 se mora aktivirati.Sta ti mislis koja bi bila poenta legalnog windowsa da nemas product key?Inace svako ko koristi laptop u firmi kad mu dodje kontrola on mora da ima nalepnicu sa product key i normalno win7 koji je odgovarajuci uz tu nalepnicu.Mislim ne moze da ima win7 starter nalepnicu a da ima ultimate piratski........

Poslednja izmena:
iskreno koristim 7icu ultimate za narodne verzije :D a na visti sam radio aktivaciju i definitivno nije proces kakav ti opisujes ,kod nje se aktivacija sastoji iz 2 dela i to unosis prvo product pa serial key,ako si je ikada radio znaces o cemu pricam... i product i serial key def nisu 2 ista pojma,bar ne kod viste!!!

Ne kapiram zasto toliko komplikujete stvari ...
Postoji restore particija, restore traje 20ak minuta i to je to.
Ne mora da se cima i trazi svoju verziju windows-a preko interneta
pa jos da ceka da mu se skine 2.5-3.5GB, pa da to reze na disk, pa da instalira, pa da aktivira
Laptopovi se isporucuju sa OEM licencom a takav windows je "pre-activated" u startu, ili ako nije
moze se aktivirati i bez interneta, jednostavnim klikom na activate now.

Ako hocete bas da komplikujete ... evo:
Za OEM aktivaciju (ako nije aktiviran OS) je dovoljno imati sertifikat OEM proizvodjaca,
u BIOS-u je SLIC 2.1 identifikacija a serijski je nebitan ... moze se koristiti od
bilo kog OEM proizvodjaca ali za tu verziju.Znaci bilo koji starter OEM key za starter verziju itd.
Sve ovo sto sam ispricao za OEM aktivaciju, proizvodjac laptopa uradi unapred,
instalira sve drajvere i malo besplatnih programa, a sam restore je image sistema i nista vise.

Svakako je lakse uraditi restore jer imas sve na hdd, ovako se cimas da nadjes na netu da skines windows 7. Imam home premium 64bit

Imao sam prilike pre neki dan da radim dizanje 7-ce sa skrivene particije pa cu dati svoje utiske.Ne znam sad tacno koji je model toshibe ali nije ni vazno.Uglavnom dizanje sistema je lagano i dize se sve za kartko vreme.Takodje dobije se dosta programa kao sto su office 2010 starter, adobe flash player, adobe reader, nero express, neki free antivirus i gomila toshiba programa kao i gomila nekih gluposti.Prednosti su za one koji nemaju pojma nista da dignu 7-cu kojoj su podeljene particije na 2 dela, aktiviran win sa dignutim driverima i nekim programima.Sta su mane.Mana je sto particije nisu podeljene po mom ukusu.Zatim postoji gomila toshiba programa koji su nepotrebni.Takodje office je starter i to je jako malo za nekog ko koristi vise.Znam da ce neko reci sta oces vise ali samo govorim da je meni realno malo.Ja licno bi sve to odradio po mom ukusu i stavio moj klot windows sa SP1.Nema veze sto je duze ali iskreno mi se ne svidja kako je to sve odradjeno.Ko ne zna nista njemu e ovo idealno.Ko zna i ko se razume ja mu preporucujem da skine win7 SP1 i podigne win7 prema svom ukusu.

za prosecnnog korisnika ovo je veruj mi mnogo vise nego dobra stvar :) a office i particije mozes srediti naknadno veoma lako :)

Nazad
Vrh Dno