Šta je novo?

TOSHIBA Tablet AT100

Ima ga kod nas u prodaji vec neko vreme.Cena oko 39999 sto mislim da nije mnogo za ovo......
Imao sam priliku da ga malo isprobam kod uvoznika i mogu reci da radi sasvim stabilno, veoma dobar ekran i dosta ram memorije :)

Meni se mnogo svidja, ja je danas video, ali me strah od Toshibe - znam kako su pustili Folio niz vodu - pa hmmm

Nema straha veruj mi, pricao sam sa uvoznikom:)
Kaze da i na njega daju toshiba no matter what guarantee:)))))
I koristio sam ga nekih sat vremena sasvim je lepo radio, mislim da se greska nece ponovoti kao sa proslim

Folio je bio krsh. Bio je glomazan, ruzan, imao je los ekran nedostojan jedne Toshibe, los softver, uzasnu bateriju i, generalno, bio je lose prihvacen. Jedan od onih proizvoda za koje se nadas da ce svi da ga zaborave, jer ti rusi imidz marke.

Neko je na ovom forumu vec probao ovaj tablet i bio je nezadovoljan nekim stvarima. To je jedna osoba. Nasao sam clanak novinara sa Carrypada koji ga je kupio sebi i vratio ga, bio je izrazito nezadovoljan. Ne deluje mi da su napravili najbolji proizvod na trzistu, po onome sto sam procitao, a ne po onome sto sam video.

Najveca prednost su mu portovi, ima puni SD port, puni HDMI, USB i mini USB. I to je jedino sto sam procitao dobro o njemu. Poveliki je i potezak, nikoga nicim nije odusevio osim time. Ali suvise je "i ja, i ja" naprava na trzistu. Niko nece da ostane izostavljen. Ne znaci da su losi uredjaji, samo da nema mnogo toga sto ih diferencira. Ova Toshiba nije dosla medju prvima, nije pomerila granice ni na koji nacin, nema preterano privlacne dimenzije i nema cime posebno da odusevi, tako da je moguce da su zato testovi bili mlaki. Sa druge strane, onaj novinar sto ga je kupio se jeste zalio da je softver los (on je bar imao iskustva sa losim uredjajima, imao je Dell Streak 7).

Meni ne trebaju portovi, tako da mi uopste nije zanimljiv. Asus Transformer sa ili bez doka, ili cak Acer Iconia A500, bi pre bili moj izbor. Isti su cenovni rang.

U Americi se identični uređaj zove Toshiba Thrive. Pod ovim imenom ćete naći mnogo više recenzija i testova nego pod nazivom AT100.

Tamo "preko bare" ga već nekoliko meseci ima u prodaji. Generalno dobija pozitivne ocene. Zameraju mu debljinu, nešto kraće trajanje baterije i nešto slabiji ekran od npr. Transformera ili Galaxyja. A najveće prednosti su mu veliki broj portova (i to u punj veličini: full size HDMI, full size USB, full size SD card reader) i mogućnost da se zameni baterija! To je jedini tablet koji ima mogućnost jednostavne zamene baterije (kao kod mobilnog telefona se skine zadnji poklopac), a čak može da radi i kad je baterija skinuta (naravno, ako je prikopčan na struju).

Pogledao sam i pročitao bezbroj testova ovog uređaja. Odavno se ložim na njega. Prvo sam merkao Transformera ili Iconiu, ali mi se sada najviše sviđa ova Toshiba, prvenstveno zbog mogućnosti zamene baterije jer tablet sigurno neću da kupujem svake godine, tako da ne bih voleo da mi posle izvesnog vremena bude nemoguće korišćenje uređaja zato što mu je baterija crkla, a ja ne mogu da je zamenim (skoro svi ostali tableti traže slanje natrag proizvođaču radi zamene pokvarene baterije).

Nije losa toshiba ova uopste, potpuno mi odgovara, jeste malo deblja, ali meni se svidja taj dizajn :) E sad najveci problem mi je SW podrska - pitanje da li ce ikad biti ICS na njemu (njoj :) )

Ja sam je probao i govorim iz licnog iskustva, mislim da cu biti u prilici da je koristim neko vreme pa cu preneti svoja zapazanja.Naucio sam da neverujem svemu sto pise.....ipak treba probati, svako ima svoje kriterijume.Meni je ovaj uredjaj odlican pogotovu odnos cene i kaliteta.

Ne verujem ni ja svemu, ali kada procitam na vise mesta, radije ne bih da rizikujem. Potpuno sam zaboravio da ovaj uredjaj ima izmenjivu bateriju, sto je sjajno, ako je dovoljno jaka. Prema Engadget testovima, nije nesto, ali je cak jaca nego na originalnom Galaxy Tabu, koji meni radi posao sasvim solidno. Ali i dalje bih morao da ga vidim uzivo.

Baterija je veliki +, a i naravno da mora da se vidi uzivo.Ja sam i dao svoje misljenje koristeci ga uzivo i mislim da je sasvim OK uredjaj

Zna li neko da li može da se pokrene 3G usb stick preko ovog tableta i da se surfuje preko 3G mreže?

Pošto niko do sada nije odgovorio na moje pitanje(verovatno još niko nije kupio ovaj tablet), evo da probamo malo drugačije.

Nisam planirao da kupim tablet, ali posle onoga što sam pročitao u ovoj temi i na drugim sajtovima o njemu, malo sam se zainteresovao za isti, prvenstveno zbog izmenjive baterije, a i svega ostalog(da sada ne ponavljam), a naročito što ga mogu dobiti na više rata bez čekova, banaka...

Da li ga uzeti ili ne? Ni sam nisam baš 100% odlučio, zato pitam vas za mišljenje? Nemojte me pitati za čega ću ga koristiti? Za sve ono što jedan tablet može da radi udobno,a smartfon ne(LG 2X P990): čitanje el. knjiga, surf, ponekad i film...

Pošto nisam imao prilike da koristim tablet(osim Galaxy Tab-a, koji je 7"), pitanje koje bih postavio, osim toga da li je ova Toshiba dobar izbor? Bi bilo: da li je uopšte potreban tablet, pored laptop-a?

... da li je uopšte potreban tablet, pored laptop-a?
Na ovo pitanje bi verovatno mogao da dobiješ gomilu sasvim različitih odgovora. Neko će reći da je tablet igračka, prolazna moda, da je besmislen pored laptopa i smartfona. Drugi će pak reći kako je to logični korak u razvoju računara i nabrajaće ti sve njegove prednosti. A jedini tačan odgovor ćeš morati sam sebi da daš - razmisli koje su tvoje potrebe i da li je ovakav uređaj pravi izbor za tebe.

Ja ću da ti napišem za sebe. Ja sam definitivno odlučio da kupim tablet, i to verovatno baš ovaj Toshiba A100 (ili Toshiba Thrive). Neću sada da nabrajam njegove osobine i prednosti, to sam ranije već napisao ovde. Samo ću da napomenem zašto sam odlučio da štedim za tablet - ponajviše zbog čitanja stripova. Laptop je za tako nešto neupotrebljiv, bar u potret modu (zamislite da čitam zavaljen u krevet i da držim uspravno laptop od tri kila otvoren kao knjigu). Smartfon je premali. Desktop nije dobar prijatelj stripova (sa uživanjem mogu da čitam samo zavaljen, nikako nagnut nad tastaturom). Takođe, neću ni tablet od 7-8 inča. Ako kupujem, kupujem punu desetku i to samo u 16:10 odnosu (ne 4:3 i ne 16:9), da stripovi budu preko gotovo celog ekrana i u punoj veličini, ili bar u približnoj. Uz čitanje stripova, naravno da će tablet dobro doći i za surf iz kauča, kao i za multimediju "za poneti".
Dakle, ja tačno znam zašto mi treba tablet. A ti sam odluči za sebe.

Poslednja izmena:
Za te novce mozes da kupis transformera, koji je ipak proverena stvar.

Za te novce mozes da kupis transformera, koji je ipak proverena stvar.

"Proverena stvar", relativan pojam.

Pročitao sam sve što je napisano o Transformer-u na Benchu, i ne vidim neku naročitu prednost(osim u kvalitetu prikaza na ekranu, mada ne verujem da je razlika toliko drastična, uostalom ima li nekog na ovom forumu koji je "uživo" uporedio prikaz na ekranu kod oba uređaja? Taj može da kaže koji je bolji ekran?, a i to je subjektivna stvar), GPS-u, koji mi ne treba ni na telefonu(pošto nemam kola), a kamoli na tabletu. Neko će reći: "Asusov tablet je tanji", slažem se, ali meni debljina Toshibe ne smeta(mada ga nisam video još "uživo"). Čak šta više, ta debljina može da ga sačuva u slučaju pada, a verujem da i bolje "leži" u ruci nego tanji uređaji(iskustvo sa Galaxy Tab-om 7"). Da se ne ponavljamo, svi znamo koje prednosti poseduje Toshiba, a koje ni u kom slučaju nisu zanemarljive.

@star-duster, slažem se s tobom u vezi korišćenja tableta, naročito na kauču, krevetu, fotelji...
Jedino stripove neću čitati jer me interesuju druge oblasti. Zaboravih da napomenem i video čet sa familijom preko i preko "bare", od igrica ponekad Šah.

Pazi, za neke stvari nemoj da ocekujes da ti zameni laptop. Meni je za posao prilicno neupotrebljiv (mada sam nasao blogera u slobodno vreme, koji je rekao da mu Lenovo ThinkPad tablet menja laptop u potpunosti za posao). Nesto moze da uradi, nesto ne moze. Ali moze da ti zameni druge uredjaje za mnogo stvari i da ih odradjuje mngo udobnije. Ja imam 7", veoma je prenosan i sve sto sam radio na Android telefonu do sada, radi neuporedivo bolje (izuzev sto ga ne koristim kao telefon). Ali nije uveo nista novo u koriscenje. Ja sam stripove citao sa kompa, citam ih i sa taba i jeste lakse. Knjige sam citao sa telefona, citam sa taba, jeste lakse. U pokretu sam internet gledao sa telefona, to je vec neuporedivo. Za sve te stvari je neuporedivo udobniji, ali ne i nezamenjiv.

Da li mi je trebao? O da, i te kako jeste, bio je to prejak hir! Da li mi je stvarno trebao? Zapravo ne, ali jeste udobniji neuporedivo za neke stvari.

Dobio sam ga juče na test. Ok je, malo je debeo, ali mi se definitivno sviđa full size usb i full size HDMI. Logitech miš sa Nano prijemnikom radi iste sekunde kada se uključi, Logitech USB tastatura radi isto, PS3 Dualshosk 3 Sixaxis gejmpad radi, Canon fotoaparat i prebacivanje slika radi, eksterni hard disk bez sopstvenog napajanja radi.

Ostaje mi da testiram 3G USB flash, a treba mi mala pomoć oko toga i skripta, ali i rootovanja uređaja. Nisam uspeo da nađem root koji radi sa evropskom verzijom, ali pokušavam da iscimam nekog developera da doda podršku za rootovanje ovog rom-a. Problem je to što mu treba kopija ovog roma, ali ne mogu da odradim Nandroid backup bez root-a. Chicken before the egg problem. Jel zna neko alternativu kako da izvučem ovaj rom koji je u njemu?

http://www.thriveforums.org/forum/t...oot-tool-dos-batch-script-thrive-root-78.html

Koliko sam gledao na youtube, radi i wireless metoda sa ps3 gejmpadom i Sixaxis compatibility aplikacijom, ali mi opet treba root da bih to isprobao.

[YOUTUBE]9GqlgMpQXTQ[/YOUTUBE]

Da li bi neko mogao da mi kaže nešto o mogućnosti rootovanja ovog tableta i kompatibilnosti raznih aplikacija i igara sa ovim tabletom. Hteo sam da uzmem bolji telefon i laptop ali ovo će nekako da izgura potrebe sa oba uređaja a moj wildfire će i dalje da bude dobar telefon/kalendar/gps. Ali samo ako je kompatibilnost sa aplikacijama i igrama na zadovoljavajućem nivou.

@Carnex - Ovaj forum http://www.thriveforums.org/ je veoma aktivan i na njemu ćeš verovatno naći sve što te interesuje.
Ukratko, ono što sam ja uspeo da ukapiram u vezi sa pitanjima koja te interesuju jeste sledeće: 1) može da se rutuje i 2) kompatibilan je sa svim aplikacijama koje rade na bilo kom Tegra 2 uređaju sa Android Honeycombom. Thrive (ili AT100) ima ponajmanje izmenjen Honeycomb od svih tableta, dakle izgleda i radi onako kako je Google zamislio (jedino što ovaj tablet ima par dodatnih preinstaliranih aplikacija, poput sopstvenog fajl menadžera).

Hajde da odgovorim ja nešto detaljnije. Verzija sa kojom je došao, 3.1 HMJ37.05.5.0008 trenutno nema root mogućnosti, koliko god da sam tražio. Postoji ovaj Root Tool, ali nema podršku za ovaj evropski HMJ37.05.5.0008 rom, pa sam izvukao system.img i boot.img iz njega i dao developeru dalepl sa tog foruma da napravi podršku i za njega. Izgleda da još uvek nije završio.

E sad, ne znam kakva je situacija sa oficijalnim 3.2.1 update-om, ali ja sam ubacio ovaj 3.2.1 rom ručno, koji je već rootovan i ima stvarno super performanse. To je inače US baziran rom, ali nisam primetio nikakve nedostatke, čak štaviše, on je posedovao i više stvari nego onaj 3.1 evropski, a performanse su mu fenomenalne, imate rezultate u testu da vidite šta izvlači.

Da li se i za evropsku verziju ovog tableta pojavio oficijalni update na ICS?

Da li se i za evropsku verziju ovog tableta pojavio oficijalni update na ICS?

Evo, da ja odgovorim na sopstveno pitanje. Mozda ce nekoga i interesovati.
Da, bez ikakvog root-ovanja tablet automatski skida najnoviju verziju firmware-a sa ICS-om. Citao sam na ovom forumu razne teme sa linkovima gde moze da se nadje root-ovani ROM-ovi, ali je problem kod njih taj sto se posle flash-ovanja dobija tablet "out of the box" odnosno, tablet zaboravlja sve sto je bilo na njemu. Meni to nije odgovaralo jer sam vec daleko dogurao sa igricom (The Tribez). Automatskim download-ovanjem najnovijeg ROM-a i instalacijom istog nista nisam izgubio od podataka. A dobio sam ICS. Nadam se da ce se uskoro pojaviti i Android JB (4.1).

posto je ovo tablet sa 3.1 androidom ako sam dobro razumeo postoji li zvanican update na 4.0 ili 4.1?

Vrh Dno