Menjati kompletan lap ima vise smisla kada ti se odnos potreba/mogucnosti laptopa primetno promene u negativnom pravcu, a u medjuvremenu je doslo do generacijske smene u pogledu tehnologije kod notebookova; kod generacijske smene sam mislio na ocigledan skorasnji primer P4M->Centrino odnosno XP-M->Turion.
Ako neko vec ima recimo kvalitetan centrino sa baniasom + ATI9200/9600/9700 ili 5600/5700go, pitanje je koliko bi uopste profitirao za prelazak na kompletan lap sa ddr2, sata 2.5" i neki vec uobicajeni pcie X300 u odnosu na ulozenu kintu. Stari lap je vec barem prepolovljen sto se vrednosti tice i za novi treba solidno doplatiti - a pitanje je da li ce se i performanse povecati za srazmerni procenat.
Dakle, ja sam licno prvo za prosirenje memorije i ugradnju 5400rpm (8/16MB) diska, a kasnije ako moze i CPU, pa kad si jednom vec sateran u cosak da nemas kud vise - onda zamena. Pod uslovom da ti je taj pocetni lap odgovarao - ako ti nije odgovarao, naravno da ces da pokusas ga zamenis kompletnog dok mu je vrednost jos uvek bliska nominalnoj.
Secam se pre par godina mog Omnibooka 6000; dosao kod mene sa P3-M 600MHz, 128MB RAMa, 6.4GB i CD-om, a otisao je sa P3-M @1GHz, 512MB (CL2! :d) RAMa, 60GB hardom, DVD/CDRW kombom, ugradjenom miniPCI intelovom 2200BG wifi kartom (iako su svi rekli da to ne radi na BX-u), itd.