Šta je novo?

Toshiba Satellite misljenje

Matador

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
U pitanju je model L20-182

Celeron 1,60 GHz
512 DDR
15" XGA TFT
40 GB HDD
DVD RW
ATi Radeon Xpress 200M*
Wireless LAN

Interesuje me misljenje forumasa, iskustva sa Toshibom /moja dosadasnja su zaista pozitivna/, sa posebnim osvrtom na GRAFIKU, ali i cijenu od cca 870 eura sa PDV-om.

Pozdrav!

Moj Satellite je doduse drugi model (M35), ali sam generalno sa lapom vrlo zadovoljan.
Plus:
- Odlican 15,4" Wide (1280x800) TruBrite ekran
- vrlo tih i brz rad
- dvd radi i sa dvd-ram medijima (i izuzetno je tih uz accu-silencer program)
- za jedan notebook fenomenalni Harman/Kardon zvucnici
- dovoljno standardnih dzidza-bidza (tri usb-a, firewire, sdcard reader, itd).

Minus:
- CPU ne lezi u socketu, nego je fixiran direktno na plocu pa ne moze da se menja za brzi (a opet je lap zbog toga prilicno tanak)
- licno ne volim notebookove sa "srebrnastom plastikom" i ovo je prvi koji sam takav uzeo; kod mene se jos uvek nista nije ogulilo, videcemo dokle ce to stanje da traje
- zbog velikog ekrana i brzog diska (koji sam naknadno ugradio) autonomija se i nije nesto pretrgla (izmedju 2.5 i 3 sata u svakodnevnom radu koji ukljucuje i rad dvd drajva)

Kod mene je nv grafika, tako da Atijev 200M na L20 ne mogu da komentarisem.

Silver, hvala na opservaciji. Cini mi se da bi mi sasvim odgovaralo, posebno imajucu u vidu da bih zahtevnije stvari ipak obavljao na desktopu, koga se jos uvijek ne odricem.

Kakav ti je komentar za cijenu, posebno u poredjenju sa onim u EU?

pozdrav

silverglider je napisao(la):
- CPU ne lezi u socketu, nego je fixiran direktno na plocu pa ne moze da se menja za brzi (a opet je lap zbog toga prilicno tanak)

Ja ne znam nijednog coveka koji je menjao CPU u laptopu a da to nije P4 desktop procesor, ne bi ja to vodio kao manu. M i L serija nemaju bas puno zajednickih osobina da mozes medjusobno da ih poredis. Ovaj L20 je u kategoriji FS 1300, nekog slabijeg Acer Aspire modela i sl, mada cena uopste nije losa. Voleo bih da cujem i ja neko kiskustvo sa ATI x200 grafikom, da je uznapredovala od nekadasnjeg ATI IGP-a.

Ova dva modela nisam poredio, nego sam ocenio svoj model, cisto da dam coveku na znanje na sta bi kod generacijski istih toshiba laptopova trebalo da obrati paznju, a sta bi trebalo da bude ok bez suvise razmisljanja. U krajnjem slucaju, mozda ce neko (ma kako to neverovatno zazvucalo) koristiti search na forumu trazeci bas info oko M serije.

Na svojim sam se laptopovima namenjao svega i svacega, od procesora preko internih wifi antena do pcmcia slotova, pa polazim od sebe 🙂. Procesori po laptopovima mogu da se menjaju, zavisi samo od konkretnog modela ili trenutne politike proizvodjaca (neki proizvodjaci recimo liferuju celeron modele sa zalemljenim procesorom, a "punokrvne" modele sa mFCPGA soketom); sto ne bi neko zamenio npr. banias 1.3-1.4 za dothana 1.73 ili 2.0 ukoliko lap daje da se cpu zameni i covek moze do njega da dodje?

Poslednja izmena:
Iz mog ugla to menjanje procesora je neracionalno. Za taj konkretan primer, ne verujem da bi me taj dothan kostao ispod 400 - 500 evra i time sam zamenio samo CPU, a ostao mi je moj low-cost laptop sa plastikom koja krcka, integrisanom grafikom, jeftinim ekranom... Za te pare mogu da uzmem bolji laptop, sa sve ddr2 memorijom, sata diskom, pcie grafikom, a verovatno bi to bio neki laptop iz vise klase sa boljim ekranom, manje tezine, vece autonomije... Zato uopste ne bih razmisljao (ja, a verovatno ni 99% korisnika laptopova) o tome da li je cpu zalemljen za plocu ili ima socket. Cak sta vise, ako je laptop zbog toga tanji, jos bolje.

Sve to stoji pod uslovom da si u startu uzeo low-cost model koji krcka, skripi, itd. A sta ako si uzeo kvalitetan high-end model sa kojim si savrseno zadovoljan, samo sto bi ti zatrebao jos koji procenat cpu snage, a u trenutku kupovine je taj banias 1.3-1.4 bio jedini procesor sa kojim se taj lap nudio? Cirka 200e za Dothan 1.73 box i nije tako nerazumno tada. Za novi top model bi verovatno doplatio mnogo vise od tih para (racunajuci da bi i taj banias opet prodao za >0e).

Menjao sam lap vise puta i znam kakav je feeling. Kada nadjes kombinaciju koja ima i odlican ekran i tastaturu koja ti savrseno lezi i brz disk i grafiku, radije bih zamenio samo cpu za brzi, nego da rizikujem da dobijem nov lap sa brzim procesorom (disk i grafiku uopste ne moram brzu da dobijem za tu razliku u parama), ali sa tastaturom/padom koji mi ne odgovaraju ili tako nekim drugim subjektivnim smetalima.

Poslednja izmena:
Upravo tako...

Promenio sam mnogo lapova i u toj celoj hrpi su stvarno vrlo retki oni koji zadovaljavaju vecinu mojih potreba (pricham o istim potrebama kao i silver). Kada takav naleti, prosto je lakshe promeniti jednu-dve komponente, nego menjati ceo lap, prosto iz razloga shto nikada ne znash shta te moze sachekati sa istim...

Menjati kompletan lap ima vise smisla kada ti se odnos potreba/mogucnosti laptopa primetno promene u negativnom pravcu, a u medjuvremenu je doslo do generacijske smene u pogledu tehnologije kod notebookova; kod generacijske smene sam mislio na ocigledan skorasnji primer P4M->Centrino odnosno XP-M->Turion.
Ako neko vec ima recimo kvalitetan centrino sa baniasom + ATI9200/9600/9700 ili 5600/5700go, pitanje je koliko bi uopste profitirao za prelazak na kompletan lap sa ddr2, sata 2.5" i neki vec uobicajeni pcie X300 u odnosu na ulozenu kintu. Stari lap je vec barem prepolovljen sto se vrednosti tice i za novi treba solidno doplatiti - a pitanje je da li ce se i performanse povecati za srazmerni procenat.

Dakle, ja sam licno prvo za prosirenje memorije i ugradnju 5400rpm (8/16MB) diska, a kasnije ako moze i CPU, pa kad si jednom vec sateran u cosak da nemas kud vise - onda zamena. Pod uslovom da ti je taj pocetni lap odgovarao - ako ti nije odgovarao, naravno da ces da pokusas ga zamenis kompletnog dok mu je vrednost jos uvek bliska nominalnoj.

Secam se pre par godina mog Omnibooka 6000; dosao kod mene sa P3-M 600MHz, 128MB RAMa, 6.4GB i CD-om, a otisao je sa P3-M @1GHz, 512MB (CL2! :d) RAMa, 60GB hardom, DVD/CDRW kombom, ugradjenom miniPCI intelovom 2200BG wifi kartom (iako su svi rekli da to ne radi na BX-u), itd.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno