Šta je novo?

Toshiba Satellite L655D problem sa HDD

cjomi

Slavan
Učlanjen(a)
10.05.2008
Poena
320
Od nedavno kad upalim komp izbacuje mi ovo upozorenje,sad nisam nacisto da li je nesto pobrljavio windows ili da se spremam za kupovinu novog harda? :sceptic:

Disk0
Your HDD has the SMART Predict Failure function which monitors the HDD operating status. Your HDD is experiencing a problem and SMART monitoring software predicts that the HDD will fail. Toshiba strongly recommends you create a back-up for your HDD data. Then contact an authorized service provider in order to check your drive and purchase a new replacement drive if necessary.

Pojma nemam,morao bi ga otvarati...
A samo sto mu je izasla garancija :(

Uglavnom je hitachi hdd u tim modelima, postoji mogucnost da je zveknuo ali ne bi bilo lose da ako nisi dovoljno vican i nemas uslove da istestiras taj na drugoj masini ili da u laptop ubacis drugi pa da probas da ipak odneses u servis, mada je 99 % do tog hdd-a problem.

Ne mora da znaci da je crko ako prikazuje da je smart otisao.To moze biti i nesto bzvz.Ja ti predlazem sledece resenje.Da uzmes hiren boot CD 10.0 i da testiras hard sa hdd regenerator programom.Mozes cak da ga skines i testiras iz samog windowsa.Necu dati link za download ali cu ti reci da odes na filestube sajt i ukucas u search polje hdd regenerator i tamo nadji link i skini.

E kad si to uradio ako ima bad sectora onda odradi back up podataka i baci hard.A ako nema bad sectora onda opet prebaci podatke i sa kill disk ubi ceo hard u totalu i vidi dal ce ti onda govoriti isto.Jer moguce da ga neki softverski bug zeza i da prijavljuje to.Ali pre toga proveri disk sa regeneratorom.

E hvala vam puno,probacu sa tim programom pa cemo videti. :)

Nije nasao nista...
0 bad sectors

Verovatno je neki softverski problem

Prebaci podatke sa njega na neki drugi hard disk.Zatim skini program active kill disk ili ga pokrenio sa hiren boot CD 10.0.Zatim ubi hard disk u totalu.E onda vidi sta ce ti reci.Active kill disk ubija hard disk i vraca ga na fabricko podesavanje.To nije klasican format iz windows-a.Ukoliko hard disk ima neke softverske greske on ih resi.Takodje ako sam dobro procitao na sajtu tog programa on moze da upise nove sektore.I da ukoliko su neki sektori nastali od softveskih kvarova on ih ponovo upisuje.A jedino sta ne moze jeste da ispravlja fizicke bad sectore.Znaci ako hard disk ima bad sectore koji su nastali od fizickog ostecenja onda ih ne moze ispraviti.

U tom slucaju treba spasiti sta se spasti moze i baciti hard u smece.Ja sam jednom liku uspeo da oporavim neke bad sectore i hdd sentinel mi je javljao da je hard disk nekih 95% ispravan.Nakon ubijanja sa kill diskom disk je ponovo bio 100%.Ne kazem da je to 100% resenje i da je takav hard vecan ali moze da se resi problem.Medjutim sa takvim hardovima koje sam opisao da sam resio problem ja bi opet bio oprezan i radio bi redovan back up.A kod tebe ako ga ubijes sa kill diskom neces morati uopste da razmisljas o tome jer ti nisi imao ni 1 bad sector.

Na tom HDD mi je legalan win7,sa njim se pozdravljam?

Ne!Imas serial key upisan iznad gde se skida baterija(mozda nije tacno tu ali videces nalepnicu).Skines za pocetak neku aio verziju win7.E onda kad ti nudi pri instalaciji win7 ti odaberi verziju za koju imas kljuc(pise ti na nalepnici za koji je win7 key).Zatim instaliras sve po PS-u win7 i odes u desnik klik na my compyter i properties.Zatim ces dole videti da ti pise 30 days to left.Klikni na change key i prekucaj key koji imas na nalepnici i klikni na next ili activate.Zatim moras imati vezu na netu i on verifikuje kljuc i aktivira win7.

Ali pazi na to da instaliras win7 za koji imas key.Znaci ako imas win7 starter ne mozes da instaliras win7 ultimate.Jer kljuc vazi samo za 1 verziju.Ako kojim slucajem kaze da ne moze da se aktivira ni to nije problem.Onda odes na sajt microsofta i zoves podrsku i lik ti preko telefona aktivira.E sad on te pita da mu kazes neke brojeve a gde se nalaze on ce ti objasniti.A to je u slucaju da je win7 vise puta aktiviran i da nece na nacin koji sam ti opisao.

Meni se desilo da nece da aktivira onako kako sam ti rekao.Vise puta sam aktivirao win7 i ispucao sam aktivacije,Valjda moze samo 3 puta a posle mora preko telefona.Ali zvao sam podrsku i lik mi je aktivirao preko telefona tako da je sad sve OK.

Izgleda da se moja saga sa ovom nesretnom toshibom priblizila kraju.Naime kada ga upalim cuje se samo ventilator i to je to.Na ekranu se apsolutno nista ne pojavljuje,tipke ne reaguju(ne pali se diodica na caps lock) znaci mrtav.Ima li smisla da trazim neki cestit servis u ns ili je otisla ploca tj. dosao mu kraj?

preće biti grafička

kimtek i s1 su ovlašćeni ali pogledaj u temi o servisima iskustva sa istima, neki ih hvale neki kupaju pljuvačkom

Ako je graficka integrisana jel moze da se zameni???

Naravno da može. Postoje dve varijante, da se popravi postojeći čip ili da se stavi potpuno nov grafički čip.

Nazad
Vrh Dno