Šta je novo?

Toshiba MK4019GAX bad clusters

P9GURU

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2004
Poena
309
Imam Laptop Dell Latitude D600 do skoro sa gore pomenutim (Toshiba MK4019GAX 40GB 5400rpm 16mb cache) diskom koji je pre dve nedelje poceo je da pucketa i koci kad sam pokrenuo bilo kakvu aplikaciju.Nisam imao vreme da testiram disk,i kupio sam novi Toshiba MK6025GAS (60GB 4200rpm 8mb cache) i pocelo je totalno razocarenje.Ovaj disk radi skoro duplo sporije nego onaj prvi i interesuje me dali je moguce da nekako osposobim prvi disk .Danas sam formatirao onaj prvi (Boot diskom Win98) i prijavi mi bad clusters negde oko 48% prilikom formatiranja ,posle toga nema bad clustera .
Na tech support site Toshibe nema nikakvog softwera za diagnostiku ili skeniranje diska, i ne znam dali je moguce da sredim taj disk ?!
Koji program, tool moze da mi pomogne da sredim to inace ovaj od 60gb me ubijaaa !?

npr. spinrite
ili nadji hirens boot cd pa ces na njemu naci gomilu softvera za dijagnostiku

....jel mogu da sredim bad clusters sa nekim od software-a na tom CD-u ?

pa zato sam ti i odgovorio

P9GURU je napisao(la):
...40GB 5400rpm 16mb ...60GB 4200rpm 8mb ...

Bravo. Menjao si hard sa brzom rotacijom (kod notebook-a VEOMA primetno) i vishe kesha za kapacitetniji i sporiji. Svaka chast :) Sta se onda bunis da te ubija(sopstveni previd, da ne kazem nesto drugo)?

Poslednja izmena:
Proveri disk bilo kojim programom za testiranje...
uradi low level formatiranje ( ili erase u MHDD,...)
ponovo uradi scan diska

i ako je ok
nastavi da ga koristish....

@BOKIKP
Nisam znao da ovaj drugi radi na 4200rpm i ima samo 8mb cache-a , posto na nalepnici ne pise ni broj obrtaja diska ni velicina kesh memorije,to sam saznao kad sam primetio da radi mnogo sporije nego prvi disk,onda sam malo googlirao i nasao specifikacije oba diska....!

@Filo
Skinuo sam Hiren's Boot CD 7.9 i skenirao sam disk i sa SpinRite i sa HDD Regeneratorom.
HDD Regenerator Prijavio mi je Bad Clsuters na negde oko 13% diska na FAT32(cekao sam 3.5 sata skeniranje).Onda sam delio diska na dve particije i formatirao obe particije na NTFS.Pocnem instaliranje WInXP....restart posle prve faze instaliranja -PLAVI EKRAN .Brisem particije , formatiram ceo disk na NTFS,Pocnem instalaciju WinXP-a...opet PLAVI EKRAN.Izvadim disk i probam isto to na drugi laptop (Fujitsu Lifebook C2010)-OPET ISTO ,pa posle skeniram disk sa HDD Regeneratorom-Ne nadje nijedan bad cluster,Spinrite takodje......Skeniram i dianostifikujen disk sa skoro svim HDD Tool programima na tom CD-u i nijedan mi ne prijavi nikakvu gresku !
.....popuno sam odlepio i nisam spavao uopste !
What Now ?!

....E to nisam probao....Probacu i to sad i nadam se da ce uspeti inace napravicu sat od ovog diska.Nadam se da ce raditi kao "Japanski sat" posle :p

reci mi jel ti se cuje neki zvuk povremeno iz diska glasan kao da nesto struze?

...Uspelo je,Instairao sam Win98, pa posle upgrade na XP,ali performanse nisu bile na nivou.Skenirao sam disk ponovo sa HDD Regeneratorom i posle sam Instalirao WinXP (Full Format NTFS ) i sad radi bez problema .....
Testirao sam performanse i sa HDD Tach-om :Rezultat 89.2mb/s (Long Bench)

Zahvaljujem se svima na pomoc

Peace !

markokikinda je napisao(la):
Zato sto ti je HDDRegenerator automatski ispravio bad sectore!
Sad nemas nijedan... Imao sam isti problem sa drugowim kompom pa sam na nekom ruskom forumu nasao da je resenje install win98se pa upgrade na winxp.... Meni je uspelo....
"DA LI se pise odvojeno..." :eyebrows:
a "nijedan" ? :trust:

:D

Nazad
Vrh Dno