Šta je novo?

Torrent

dejobar

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2005
Poena
319
Molio bih da mi neko objasni upload kod (konkretno utorrent-a) torrenta, tj sto se to uploaduje?
Hvala.

http://en.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

na brzinu
uplodujes ono sto skidas u isto vreme ako skida jos neko u isto vreme
mozes i da napravis torrent pa onda samo uplodujes bez downloda

uradi search foruma i sve ce ti biti jasno

Poslednja izmena:
Ma to bi trebalo napraviti neki tutorijal. Dosta ljudi ne razumije tu stvar oko torrenta.

Torrent je p2p protokol distribucije fajlova.
Protokol je dizajnirao/kreirao Bram Cohen.
Bit Torent je jedan od mnogo klijenata, koji je napisan u Python-u.
Inace je Open source licenca, tako da je jos u fazi razvoja.

Eto, ukratko ...

Pa lepo, ti skidaš delove koje nemaš od nekog, a neko skida delove koje on nema (a ti imaš) od tebe. I tako se fino razmenjujete.

Koliko ja shvatam, neko skida od mene sto god hoce sa pc-ja. Ili ima neko ogranicenje sto moze da skine. To mi je nekako ..... glupo.

^^^^
Naravno da ne skida sta hoce . Sto se tice torenata, skidaju samo ono sto i ti skidas ili si
vec skinuo pa seed-ujes ( 100% skinut fajl - ti si seed-er, ako samo skidas - leech-er ) .

Skidaju od tebe samo sto im ti omogucis(uplodujes na tracker) ili ono sto ti skidas sa tog tracera
nista vise

1. otvoriš svoj BitTorrent program.
2. Izabereš "create new torrent" (ili nešto slično)
3. Sa browse nađeš fajl, ili fajlove, koje hoćeš da staviš u taj torrent
4. Ubaciš adresu ili adrese trackera. Ako koristiš public trackere pronađeš URL-ove za njih na netu.
5. Snimiš fajl sa ekstenzijom .torrent
6. Uploaduješ ga negde da drugi mogu da ga skinu.
7. Uključiš torrent program da bi bio inicijalni seed tog fajla ili fajlova.

Ovo je cela mudrost i cela procedura.

I samo da dodam. Da bi bio u ulozi seed-a, treba imati dobar upload speed. Mislim da je terror kada 50-ak ljudi krenu da downloaduju nešto od vas a vi uploadujete recimo 6kb/s. (6kb/s recimo upload 256kb ADSL veze).

Dobro, neće baš odmah krenuti 50 ljudi, krene jedan, dvojica, možda trojica... Sve zavisi koliki je fajl. Ako je 10 MB to se začas proširi među seed-ovima, ali ako je neki film, e to onda nije za inicijalni seed preko spore veze.

ja stvarno ne razumem ljude koji koriste torrent.
Stace vam to ?
Zar nema kazaa, eMule, Limewire, BearShare, DC++ ...
Torrent je najgori.
Cak je i newz bolji od njega :d

hmm
Zato sto preko torrenta uvek skidam punom brzinom jer svi dele medju sobom dok skidaju.

Poslednja izmena:
@Crash Owerride: Jasno je da je torrent znatno lagodniji za korišćenje nego recimo eMule. Iz prostog razloga... Ne moraš da sakupljaš nikakve credits, možeš odmah da downloaduješ. Dok recimo kod eMula mora doosta da se čeka za preuzimanje fajla.

Ali, 'ajde da pokušamo da se držimo teme koju je dejobar postavio. ;)

U ovih nekoliko dana skinuo sam oko 3-4 GB podataka, i ono sto sam ja primjetio, a gdje je i Crash Owerride u pravu, jeste da brzina zna da spadne, ako recimo skidas torrent od 1-2 ili 3 Peers-a, ali ako ih je 15-20, to vrlo brzo ide.

Tako je na Limewire-u nema veliki izbor filmova a takodje sam nailazio na ljude koji podmecu laznjake tj skroz drugi film od onog kog hocu, i posle kad skinem film:wall: .. Lime je dosta dobar za muziku... Emule je ok za sve umereno, ima i najnovijih filmova, manje laznjaka ali nekad se ne naglasi na kom jeziku je film ili ne pise u userima pa se skine na spanskom,francuskom itd... Na torrentu je po meni najbolje jer sve lepo pise i do sad sam stvarno zadovoljan! Naravno najbolja opcija je kad se svi programi kombinuju:D

Pa da
Ja Limware koristim za muziku
Ali kad mi treba neki film ili neka serija torrenti su extra resenje

A da probate Rapidshare ? :)
rapid share omogucjava postavljanje fileova do max 100MB, sto znaci da bi skinuo neki film treba 7 puta da skidas file od 100MB(i to racunam da film ima tacno 700MB,i ako vecjina ima vise),logicno ,ali ako na to nadovezemo da se posle svakog downloada(sem ako nemate premium account)ceka 1h da bi mogao da dobijes ticket.Tako da treba sve ukupno da cekas 6 sati da bi dobio mogucjnost da skines file,i da kazem jos 7 sati za skidanje filma(racunam da je prosecna veza 256 sto dodje nekih ~100MB/h)tako da sve ukupno moras da provedes oko 13h nebi li skinuo neki film....Smor samo takav,da na svakih sat vremena trcim na rapid da skidam novi deo,neka hvala sa torentom cju za ~9sati da skinem film i da uzivam;)

Poslednja izmena:
iskreno mene mrzi da parcijalno skidam podatke(u ovom slucaju filmove)lepo nadjem neki private tracker i skidam max brzinom preko torrenta

Nazad
Vrh Dno