Šta je novo?

Torrent gushi vezu?

delacroix

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2005
Poena
320
Nadam se da ce neko imati predstavu i moci da mi objasnu shta se tu u stvari dogadja, jer ja ne kontam. :)

Imam ADSL 256 kbit/s i kada neshto skidam ovako 'normalno' sa http u Free Download Manageru, uvek ide maksimalnom brzinom, 25-26 kb/s, a dok downoad traje uopshte ne osetim nikakvo usporavanje pri uchitavanju web stranica, to se oseti tek kad naidjem na neki sajt krcat slikama, znachi milina.
Medjutim, kada skidam neshto preko µtorrent-a, veza se toliko uspori da to nije normalno. Dl nikada ne prelazi 20 kb/s vec se drzhi negde oko 15-16 a upload sam u NetLimiteru ogranichio na 1 kb/s (a i download sam posle ogranichio na 20 kb/s), veza je ipak mnogo, mnogo sporija i tromija, uchitavanje sajtova je osetno sporje, gore i od onoga na dialupu i prava je muka. Zato ih ni ne skidam, shteta jer ima toliko super stvari.. :)
Inache koristim Kaspersky Anti-Hacker, bez stealth moda, u µtorrentu u statusbaru sija zelena lampica shto znachi da je po njemu sve ok.
Ovo je ovako od kako sam preshao na ADSL, znachi od decembra proshle godine. Bio bi red da uradim neshto po tom pitanju, so pls help! :)

PS ako je bitno, kod neobeeja sam. :)

Ako imas opciju, proveri u firewall-u ili netlimiteru koliko ti je otvoreno konekcija. Ako ih ima jako puno, moguce je da ti tako veliki broj konekcija zaglupljuje adsl modem ili router, sta vec imas.

Probaj da smanjis broj konekcija u torrent klijentu pa vidi da li pomaze. U vecini klijenata (ja koristim bittornado i bittorrent) imas da podesis max connections, i max half open connections. Ove druge su posebno nezgodne, jer one uticu na brzinu uspostavljanja konekcija, ako je veliki broj half open konekcija u vrlo kratkom vremenu moze da ti se otvori na stotine novih konekcija i jeftini routeri se zaglupe. Probaj sa 30 za konekcije i 10 za half open.

Ovo je samo jedan od mogucih razloga, takodje mozda te zeza i firewall, ali to je malo vece cimanje proveriti.

Fakat je da torenti otvaraju veliki broj konekcija i polukonekcija.
Meni se to usporenje desava kada imam max brzinu downloadovanja.
Kada recimo ogranicim download na 40KB/s mogu opusteno da surfujem.
Inace upload mi je namesten na 8KB/s ( kada sam imao 256 konekciju bio je na 4KB/s ) znaci uvek ga stavljam na pola jer mi je to optimalno.Ako povecam
upload speed download opadne, dodje do zagusenja i nema nista od surfovanja.
Probaj da ogranicis broj konekcija i polukonekcija.Ja koristim BitComet
i broj konekcija mi je 100 a polukonekcija 200 .

@Bad MF, hejvule nema veze sa time.

@delacroix: problem je do utorrenta (mozes imati i probleme i sa auzerusom jer imaju slican kod) do verzije 1.4 sve je sljakalo kako treba. posle 1.5 koja je mnogo naprednija pogotovo po pitanju pretrage nesto su zeznuli sa kodom (iako to ne priznaju na zvanicnom sajtu) pa ne radi sa nekim ruterima/modemima. Zbog cega niko jos uvek ne zna, desava se da ne radi ni na extra cisco ruterima. E sad kakva takva pomoc:

Ako ti je ok da promenis torrent manager ok, time ces resiti problem, ako nije auzerus, mada najmanje resursa zauzima mikro koji ja korisitim i ne zelim da menjam utorrent za neki drugi. Ja sam resio taj problem tako sto sam se igrao sa advance podesavanjima, net.max_halfopen mora na 8 ako kod tebe nije itd. setuj sve na neke manje vrednosti i nadaj se najboljem :), ***a jos uvek nema tacnog/pravog resenja, barem ga ja nisam nasao. Pogledaj na zvanicnom forumu ima dosta tema o tom problemu: http://forum.utorrent.com/

Poslednja izmena:
Citao sam ovde da cfos resava dosta taj problem, ali kad ga instaliram veza se skroz zaglupi, nakaci se adsl, ali nista ne reaguje. Kad uninstaliram opet radi i tako sve u krug. Pretpostavljam da ima veze to sto sam do skoro imao kablovski, jer iako sam njega skinuo, pocistio drivere , on ga opet pronalazi, pa mozda nesto tu smeta.
Dakle, kad startujem cfos net uopste ne radi.
Pomoc!
Hvala :)

@Misko
Tnx na savetu, net.max_halfopen stoji na 8 :)
Skinucu sad BitComet pa cu probati.

Meni puca veza zadnjih par dana (ADSL flat 256/64)..ali iskljucivo kada je ukljucen mikrotorent. Kada iskljucim isti, nema pucanja veze? Any ideas!?

delacroix je napisao(la):
@Misko
Tnx na savetu, net.max_halfopen stoji na 8 :)
Skinucu sad BitComet pa cu probati.

nema na cemu, probaj i postuj bas me zanima.

ZeeGerman je napisao(la):
Meni puca veza zadnjih par dana (ADSL flat 256/64)..ali iskljucivo kada je ukljucen mikrotorent. Kada iskljucim isti, nema pucanja veze? Any ideas!?

Ma to je opet do bangavog utorrenta, ne znam sta radi sa ruterima/modeima ali neke modele zaglupi na onaj ili ovaj nacin, i za tebe isti savet ili se igraj sa advance podesavanjima ili menjaj torrent manager.

generalno je rec o tvikovajnu podesavanja za torent klijente, nebitno za koji. Svaki ima posebna tvikovanja koja zavise od brzine veze, rutera, i sl.
ja koristim bitcomet i imao sam istih problema pa sam malo se zezao sa opcijama za konekcije i limiteru uploada ( po meni najosetljivija stavka za ADSL ) i na kraju dosao ddo podesavanja i evo do sada mi nijednom nije pukla veza. Inace na Sezamu sam.

Misko je napisao(la):
Ma to je opet do bangavog utorrenta, ne znam sta radi sa ruterima/modeima ali neke modele zaglupi na onaj ili ovaj nacin, i za tebe isti savet ili se igraj sa advance podesavanjima ili menjaj torrent manager.

citam....kazu ljudi da su ranije verzije bile stabilnije!? hm...ne znam sta da radim.

Ranije sam koristio BitComet...ali uz KAV....ova kanta od racunara mi se zaglupi totalno.

Smislicu nesto...

Poslednja izmena:
citam....kazu ljudi da su ranije verzije bile stabilnije!? hm...ne znam sta da radim.
..

Bile ali za ovu novu kazu da ima dosta dobrih/novih poboljsanja.

Nove verzije su tu pre svega zbog podrshke za DHT, na starim verzijama je automatski bio ukljuchen DHT i za privatne trackere tako da se deshavalo da vas banuju zbog toga.

Azureus, PTT adsl, Actiontec Home DSL USB modem (kupljen u Netiksu)...nemam problema kojima se bavite.

Misko je napisao(la):
Bile ali za ovu novu kazu da ima dosta dobrih/novih poboljsanja.

Zvuci blesavo, ali nakon podesavanja/stelovanja odavde http://ut-settings.go.pl/ ....veza vise ne puca...a i sve sljaka kako treba....da ne ureknem...;)

Zvuci blesavo, ali nakon podesavanja/stelovanja odavde http://ut-settings.go.pl/ ....veza vise ne puca...a i sve sljaka kako treba....da ne ureknem...;)

jesi instalirao i onaj patch?

jel je bezbedan?

ovako
imate faq na utorrent sajtu kako podesiti... ovaj link optimizer, takodje nije los, ali ja nikad ne limitiram dl i malo su mi konzervativna podesenja (ok kabl i adsl se ipak razlikuju, ja pricam o kablu)
azureus je meni ubijao konekciju ko dobar dan.. znaci ni google nisam mgoao ljudski da otvorim...
bitcommet nije imao problema sa gusenjem
i da napomenem da OBAVEZNO uvek imam tcpip patch i da imam 200 halfopen konekcija na nivou sistema i nekih 100-nak na nivou klijenta, sto je ok
takodje moj ruter ne pravi probleme sa puno konekcija (ovis), a cuo sam da pojedini prave (usr)... napominjem jos jednom, moja iskustva se odnose na kabl...
limitirati ul na 1kb je totalno bezobrazno i to ne treba da radite

G.Pikvik je napisao(la):
jesi instalirao i onaj patch?

jel je bezbedan?

Ne, nisam stavio patch...tako da pojma nemam da li je bezbedan.

@danijel pa sad, da li je bezobrazno ili ne...nije bitno, kad ne moze da se utice na to. Licno, ne ogranicavam upload na keca, ali se dogodi da treba tako uraditi (upload ume da bude brzi od download-a, mada tu ima mali milion faktora, a tema ipak nije o tome...)

Poslednja izmena:
apsolutno nemoguce da moras da drzis 1kb ul... ni na dialupu |>

5-6kb/s ti je sasvim ok i prihvatljivo za 256/64k

a sta mi uopste pricamo ovde, ako vi niste ni patch primenili?!? nije ni cudo da vam se vuku torrenti... jos uzmi pa blokiraj zone alarmom sve portove koje bi torrent koristio i onda se cudi sto ti ne radi kako treba torrent |>

danijel00 je napisao(la):
nije ni cudo da vam se vuku torrenti... jos uzmi pa blokiraj zone alarmom sve portove koje bi torrent koristio i onda se cudi sto ti ne radi kako treba torrent |>

niko nije rekao da je problem do torrenata nego da oni sljakaju kao leptir a sve ostalo se vuce, torrenti rade kao zmaj.

DaChaS je napisao(la):
nije bezbedan ...ima backdoor

stvarno?

sta to znaci, i kako se moze zastititi od toga?

koliko je opasno/?:wave:

backdoor znaci da je program napravljen sa svrhom da neko preko njega kasnije moze da pristupi tvom racunaru-podacima dok si ti online...:wave:

aha..

a na koji nacin moze da se ukloni taj patch, nakon sto je vec stavljen?

da ste malo proguglali videli biste da patch nije zaražen uopšte iako ga AV programi prijavljuju kao virus:

Recent false virus-notifications
Some AntiVir Software vendors added the patcher into their virus-definitions. The patcher is often detected as 'Tool/EvID'. But as a first info:
The patcher ist NO VIRUS.
Some virus and trojanwriter uses the same technique to increase the limit. After that its easier for them to spread to other computers in the internet. This runs without knowledge of the user. So he is not informed about what's going on.
With the patcher here, every user can decide on his own if he wants to change the file and if yes how high the limit should be. Also the user will be warned if he chooses to high limits, as already infected machines will spread existent viruses and trojans easier to the net. So everybody can choose on its own and is not forced to. The patcher itself does not contain malware.
The virus-notification therefore should be seen as an information that this program contains the functionality to increase the limit. If that program is not known or has not been installed you can delete it.
I hope I have answered some questions.

LvlLord

pa to jesam video, ali to je ipak napisao sam LvlLord.

Ako se radi o onom patchu koji povecava limit za max half open konekcije (koji je u winxp sp2 spusten na 10) onda to nije nikakav back door trojanac :)

Ja sam pre neki dan skidao OpenOffice. Poznato je da su ovi torrenti veoma brzi (preporučuju na uTorrent forumu da se sa OO testira brzina downloada) i bez obzira na visok prioritet browsera i najniži uTorrenta u cFos-u nisam uopšte mogao da surfujem. Meni s ečini da je stari cFos bolje radio od 3.x i verovatno ću napraviti downgrade.

Ko god ima problema sa zaglupljivanjem veze torrent klijentima, problem ce najjednostavnije reshiti kupovinom kvalitetnijeg rutera.
Ja sam bio na sezamu 256/64 oko godinu dana i koristio sam neki njihov krsh ruter. Jednostavno nije bilo leka. Nekad nije gushio vezu ali uglavnom jeste, Tkdj sam primetio da shto bolji torrent fajl uzmem (vishe seedova i peerova) meni loshije skida (nekoliko KB/s), a pri tome ne moze ni google da otvori. Kasnije sam pogledao u event viewer-u i video gomilu TCP/IP greshaka u smislu "to many connections", probao sam sve zivo da namestim i nisam uspeo, sve dok nisam preshao na beotel i 768k i kupio novi ruter Efficient Network, i vishe nema tih problema. Poshto nas trojica delimo tu vezu, znaju ponekad biti ukljuchena i tri bitlorda i opet da bude moguc surf bez vecih usporenja. Tako da, svako ko ima mogucnosti, preporuchio bih ili ovaj ruter ili neki drugi, takodje kvalitetniji.
Zaboravih da pomenem da je stari, krseviti ruter, imao obichaj da se na svakih 2-3 dana zaglupi i da mora restart istog. To me je specijalno nerviralo kad sam skidao sa mirca, a prethodno sam chekao da dodjem na red nekoliko sati, pa onda ispochetka.
BTW Ispobao sa gomilu torr programa i kod mene se najbolje pokazao BitLord
Pozdrav!

demios je napisao(la):
Ko god ima problema sa zaglupljivanjem veze torrent klijentima, problem ce najjednostavnije reshiti kupovinom kvalitetnijeg rutera.

nema veze sa ovim ponavljam da ne radi ni sa najboljim/najskupljim ruterima u nekim kombinacijama.

Nazad
Vrh Dno