Šta je novo?

Torenti se usporili

Serbianboss

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
360
Pozdrav svima,

ima adsl kod sezama i torenti su mi uvek islu full brzinom od oko 50 kb/s a sada mi svi idu 25 kb/s Koristim utorrent. Znam kako torenti treba da se podese ali vec neko vreme idu prepolovljenom brzinom. Zanima me kod ostalih korisnika sezama kakva je situacija po pitanju torenta.

Ja imam wireless preko Beotel-a, prebacio sam se pre oko mesec dana na 512 i radilo je sve punom brzinom torrenti pogotovo, a poslednjih nedelju dana muku mucim i nerviram se torrenti su mi se jako usporili, cak se skidaju i ispod 256 ponekad, dok internet surf, mejl, chat programi svi ostali servisi rade normalno znaci pod 512k.
Ako neko zna sta je u pitanju stvarno bih voleo da znam, bez rorent-a, internet mi gubi smisao :(

Ima li jos komentara vezano sa sporost torenta preko sezama?

Sad primetih da mi u utorrentu pise download limited a imam zeleni krug sto oznacava da je sa konekcijom sve u redu. Evo slike:

Da li ima neka opcija da se posebno stiklira ili odstiklira. Pomozite ljudi nikad torrenti nisu usliprepolovljenom brzinom. Znaci konstantno mi drzi do 25 kb/s a nikako da dodje do 50.

Da li si probao npr. Open Office torrentom da skidash? Tu mora da ide max brzinom. I mene zezaju i torrenti i rapidshare, idu do 54kbps ali brzina oscilira i pada do 10kbps. Mada je to najverovatnije zbog ovog kvara na Sezamovom linku od pre par dana. Pre toga je sve bilo ok. Trebalo bi da se danas sve vrati u normalu.

edit: pisali smo istovremeno. Proveri Preferences -> Connection -> Max download rate, to treba da bude na 0.

Poslednja izmena:
serbian boss
pogeldaj u opcijama da nisi slucajno ti limitirao brzinu nekom opcijom

Tačnije, pogledaj da nisi limitirao "global" upload speed na manje od 4kb/s.

P.S. Takođe, možda nisi obavešten, bili su radovi na delu opreme/linka na Telekomu koju koristi SezamPro. Na sajtu SezamPro-a je najavljeno oscilovanja rada ADSL-a. Meni je danas desetak puta veza prekinuta ali se uvek nakon reconnect-a sve vratilo u normalu.

Poslednja izmena:
Sad primetih da mi u utorrentu pise download limited a imam zeleni krug sto oznacava da je sa konekcijom sve u redu. Evo slike:

Da li ima neka opcija da se posebno stiklira ili odstiklira. Pomozite ljudi nikad torrenti nisu usliprepolovljenom brzinom. Znaci konstantno mi drzi do 25 kb/s a nikako da dodje do 50.

Odvrni 'Maximum upload rate'. Ja sam imao taj problem na 512/64 konekciji. Limitirao sam upload na 4 kB/s, pa me je klijent ograničavao na DL od (ako se dobro sećam) 20 kB/s. Sada držim maximum UL na 6 kB/s i manuelno ograničavam UL svakog torrenta na 1 do 3 kB/s i DL mi ide punom snagom.

Ja sam do sada u Preferences-Connections maximun upload rate drzao na 4. Evo stoji mi stiklirano i Enable UpnP port maping, Enable NAT-PMP maping, i add utorrent to windows firewall exception...

Takodje u preferences-bittorent protocol encryption sam stavio na enabled i stiklirano alow incoming legacy connections.

Ima li da nesto jos treba da postavim. Uvek sam za sve torrente drzao upload speed 4

Probaj, kao što ti je Sale rekao, da staviš globalni max upload na 6KB/s, a da netLimiter.om ili manuleno (ja ovako radim) ograničiš upload na 1KB/s (meni DL ide tako najbolje, na 3 uspori malo). Dok to nisam uradio, DL je išao 10-20KB/s, sad izvlačim uvek 40-51KB/s...

Ja sam do sada u Preferences-Connections maximun upload rate drzao na 4. Evo stoji mi stiklirano i Enable UpnP port maping, Enable NAT-PMP maping, i add utorrent to windows firewall exception...

Takodje u preferences-bittorent protocol encryption sam stavio na enabled i stiklirano alow incoming legacy connections.

Ima li da nesto jos treba da postavim. Uvek sam za sve torrente drzao upload speed 4

Napisao sam ti u prethodnom postu šta treba da uradiš, a evo ti ovde i objašnjenje izvučeno sa uTorrent FAQ strane:

What does Download Limited in the status bar mean?

This is an anti-leech protection put in µTorrent. It means your upload cap is set too low, and as such, your download is limited to 6 times that amount (3 in 1.4 build 402, 6 in 1.4.1 build 405+). It's set to 6 times the cap so that legitimate users who need that cap (dial-up, ISDN, certain slow broadband connections) are unaffected by it. It only applies to upload caps of 1-5 KiB/s.

To je upravo ono što se tebi dešava. uTorrent ti ograničava DL jer ti je Maximum UL setovan suviše nisko.

Sto uopste okragnicavas global upload rate
kako ce drugi ljudi da skinu od tebe nesto ?

Pa moraš da ga ograničiš da bi moglo sve da radi kako treba. Recimo meni je na mojoj konekciji maksimalni UL negde oko 54 kb/s odnosno oko 5 kB/s. Ako ga ne bi ograničio na 4 imao bih problem jer bi mi link bio zagušen, pa niti bi torrenti išli punom brzinom niti bih mogao da surfujem dok mi je torrent klijent aktivan.

Naravno, ne koristim NetLimiter i trudim se da mi UL bude što je moguće veći, što znači da ga držim na 3-4 kB/s i nikada ne skidam više od jednog torrenta istovremeno.

Poslednja izmena:
512kb paket. Global upload: 7kb. Global download: 56kb. Sam torrent je ograničen na 1kb/s upload.

20u8k15.png

Ovom brzinom se downloaduje vеć punih sat vremena.

Poslednja izmena:
Sto uopste okragnicavas global upload rate
kako ce drugi ljudi da skinu od tebe nesto ?

Pa kada ne bi ogranicio upload i kada bi taj upload krenuo punom brzinom download bi mu pao na neku mizernu vrednost. Mora se upload ograniciti ako hoces da ti i download radi normalno.

Naravno. Torrent se uvek može uploadovati nakon završenog downloada. Punom brzinom.

Upravo. Prvo skidam sa ograničenim UL-om, a onda još neko vreme seedujem sa globalnih 6 KB/s... Samo, slaba vajda od mene, nemam ni 4 KB/s upload...

Evo kada sam stavio global upload na 0, a sam torent koji skidam sam stavio upload na 4 sve radi kako treba. Jednostavno problem je bio sto sam global upload stavio na 4 i na taj nacin mi je download isao 25. Sad kad sam global upload stavio na 0 a upload za svaki torent na 4 sve radi kako treba. Tacnije skida izmedju 30-50, znaci osciluje.

Da li je po vama mozda bolje staviti global upload na vecu vrednost od 4?

@Serbianboss: To je manje-vishe normalno da osciluje brzina ukoliko koristish public trackere. Meni je global upload postavljen na 7, a torrente ruchno ogranichim na 1-3 kbps, ako stavim 4 onda mi se sroza brzina za 10-20kbps tako da tek na kraju downloada odvrnem upload na 6 i tako seedujem.

Da li je po vama mozda bolje staviti global upload na vecu vrednost od 4?
To što si stavio global UL vrednost na 0 znači da nisi ograničio, tj. stavio si max upload. Znači, efekat je isti kao da si stavio 6, 7 ili bi
lo koju vrednost veću od 5, jer ti je to ograničavalo DL na ULx6...
Naravno, sad ne zaboravi da svaki torrent posebno ograničiš, da ti UL ne bi "pojeo" vezu...:wave:

Pa kada ne bi ogranicio upload i kada bi taj upload krenuo punom brzinom download bi mu pao na neku mizernu vrednost. Mora se upload ograniciti ako hoces da ti i download radi normalno.
hmm
mzoda je na adslu tako stvarno ne znam
ja na sbbu to nikad nisam primetio
download ide onilko koliko moze da izvuce od seedera a kolko ja uplodujem nema nikakve veze sa tim

Ljudi koliko vam u proseku treba da skinete jedan filn od 700 mb.

Evo ja na konekciji 512/64 skinuo sam film za 5 sati i 34 min. To mi je i rekord. Prosli film isto od 700 mb skinuo sam za 7 sati 30 min. U principu download osciluje, znaci krece se od 30-50 kb/s. kada bi recimo bilo izmedju 40-50 skigurno bi i brze islo.

Film @ public tracker (seed>>leech) ~700MB = 4h na 512/64.

Provajderi se bas ne trude da to reklamiraju, ali proverite da li imate mogucnost da doplatite za upload, tj, da umesto 512/64 imate 512/128 ;)

Ja nisam cuo da nijedan veci adls ili calbe provajder ima tako nesto
imas pakete da biras i to je nema nikakvih doplata za vece ovo manje ovo vec bolji/skuplji paket

nije vam potreban net limiter za to uopste, znaci stavite global upload vise od 6KBs ali posle toga stavite upload limit direktno na torrent koji skidate, na 1KBs naravno :D

EDIT: opcija za upload limit kod samog torrenta ne postoji u nekim starijim verzijama utorrent-a , cisto da znate ;)

Poslednja izmena:
nije vam potreban net limiter za to uopste, znaci stavite global upload vise od 6KBs ali posle toga stavite upload limit direktno na torrent koji skidate, na 1KBs naravno :D

Ali je mnogo lakše sa NetLimiter-om -> podesiš ga jednom za uTorrent i gotovo; a onako bi za svaki torrent trebalo da se ručno postavlja upload limit - gubljenje vremena (a i dosadno je :) ).

trebalo bi da se napise neka skripta ili sta vec koja ce takve korisnike trajno da banuje.

Sledeci put razmisli pre nego sto napises nesto. Sta mislis, kolki upload imam ? 128kbs, tj, citavih 8 kbs max na torrentima, i to varira doduse, average je 5-6. Mislis da sam ja tu od neke koristi ? :)

Zbog ovoga sam se pretplatio na rapidshare. Da imam pristojniji upload delio bih na torrentima naravno, cak povremeno uploadujem neke rare filmove na rapid, ali to je stvarno pain in the ass sa ovom upload brzinom :S:

pre svega se malo informisi o smislu torrenta.

128kbps je 10kB ako ne ogranicis. tvojih 10kB su mnogo vise od koristi nego 1kB. dok aktivno skidas upload moze privremeno da se spusti na 3-4 a da ti ne kompromituje dl. a ako ti je odnos 1:8 ti skidaj 1 dan pa 6 ostavi ul. to je efektivno 48kB. ako nemas mogucnosti za ul, onda nemoj ni da skidas. :trust:

ako ne ides vise na torrente nego na rapid, pozdravljam, jos bolje za sve nas. ali onda pazi sta pises, jer se ovde govori o torrentima a ono sto si ti napisao je u p2p vrlo nepopularna pojava, a onakav savet neukusan. (osim sebicluka) nema apsolutno nikakvog razloga da se limitira na 1kB. ovakvih izjava ima dosta, i svi se dovijaju da prevare torrente, a posle kad nece preko 20kBps kukaju.

Poslednja izmena:
Vrh Dno