Šta je novo?

Toplotni udar

Overkill

Slavan
Učlanjen(a)
06.09.2004
Poena
320
Znaci ovo nije normalno...napolju je 3x stepeni, u sobi 31-32 a pored racunara je suludo toplo.Evo o cemu se radi...znaci masina iz potpisa...u idle-u temperaturaje oko 60 stepeni a kada nesto radim, na primer konvertujem avi u wmv (svakodnevna pojava...drugim recima to mi je posao) temperatura procesora ide na 76 stepeni a ventilator na hladnjaku se vrti sumanutom brzinom ide i do 4600 rpm.Znaci pored toga sto je nepodnosljivo vruce ubi me i buka.U poslednje vreme sam imao Intela [email protected] sa stock coolerom koji je na +3x stepeni bio relativno hladan, negde oko 47-48 stepeni i A64 3200+ venice, takodje sa stock coolerom, koji je na +3x stepeni takodje bio hladan - oko 30 stepeni.Medjutim ovo cudo se greje kao nenormalno.Skinuo sam "zvaku" sa coolera i stavio neku (ne mogu da se setim koju) pastu ali apsolutno bez ikakvog rezultata.O overclocku i da ne pomisljam.
E sada, znaci trebala bi mi preporuka za cooler.Ono sto mi je privuklo paznju su Coolermaster-ovi Hyper6+ i Hyper48, pa me zanima sta mislite o njima.

a kakvo ti je stanje sa kulerima sto ubacuju i izbacuju vazduh iz kucista?

Evo jos jedne zanimljivosti.Naime prilikom konvertovanja avi fajla u wmv format primetio sam znacajan vcore drop.Kao sto na screenu moze da se vidi pada na 1.25 a trebalo bi da bude 1.3.Prvo sam pomislio da to ima neke veze sa temperaturom i obaranjem clock-a medjutim nisam primetio nikakvo usporavanje (sto bih sigurno primetio prilikom video konverzije).
Ono sto je interesantno jeste da everest ne belezi taj vcore drop :trust:

uh stvarno mnogo visoke temperature meni na d920 na 3.5ghz(stock cooler za sada:wall: ) idle 49-51 load 62-65c sto se kulera tice tt big typhoon,titan vanessa type-l ili zalman 9500 sva tri su skupa poprilicno(najjeftiniji big typhoon oko 40e vanessa oko 45-50 a zalman oko 55-60e i tesko se nalazi kod nas za razliku od prva dva pomenuta)

Rale45 je napisao(la):
a kakvo ti je stanje sa kulerima sto ubacuju i izbacuju vazduh iz kucista?

1 (8cm) napred na kucistu ispred hdd-a, 1 (8cm) pozadi na kucistu (izbacuje vazduh)....bocna strana otvorena (jer kada je zatvoreno onda je jos gore) i veliki stoni ventilator (50 cm na max.) :D uperen ka otvorenom delu kucista...bez njega u idle-u procesor je na 68 stepeni.

Ivke, negde na forumu sam procitao da tt big typhoon i nije bas najbolje resenje za intela a za zalmana znam da ih je tesko pronaci....zato sam i postavio pitanje vezanoo za coolermastera...njih za sada ima...a kako ih nebi bilo...2 uvoznika (ako sam dobro obavesten).

Poslednja izmena od urednika:
Mogao bi da skines kuler, ocistis i procesor i kuler od paste, naneses ponovo i ponovo namontiras kuler. Desava se da prilikom montaze ne "kliknu" sve 4 nozice kulera i onda kuler naizgled dobro naleze ali jako slabo hladi, pogotovo pod opterecenjem.

Falcon je napisao(la):
Mogao bi da skines kuler, ocistis i procesor i kuler od paste, naneses ponovo i ponovo namontiras kuler. Desava se da prilikom montaze ne "kliknu" sve 4 nozice kulera i onda kuler naizgled dobro naleze ali jako slabo hladi, pogotovo pod opterecenjem.

Probao sam vec ;)

A da ti lepo kupis klimu imas 9ke za 150 e

Klime nisu zdrave :d, uzmi Zalman 7700cu, ili 9500 ako imas kesa, Zalman je najbolje resenje za Intela.

p.s. Taj voltage drop je normalna pojava na nekim Asus plocama za Intela.

Poslednja izmena:
Probaj da uradis ono sto je meni otvorilo oci, ako vec nisi: flesuj BIOS. Nema sanse da ti je temp 76, pa kada ti se onda pali alarm? Na 100? Laze te BIOS.

Ma i to sam uradio...pazi osecam da je vruc...ali ok...kapiram da nisam ni prvi ni poslednji sa tim problemom...ono sto me zanima jeste iskustvo sa Hyper6+ i Hyper48 coolerima...da li su bucni...hlade li...itd.

verovatno je na ploci malo losiji konvertor napona pa pri vecoj snazi ne moze da odrzi ritam sa zahtevanom voltazom... ja se ne bi brinuo oko toga...
moguce je da ti ploca daje lose informacije, najbolje pod prstom da vidis ...
isto bi mogao da pogledas u specifikaciji koliku ambientalnu temperaturu dopusta intel za svoje procesore pa vidi jel to u granicama....

inace slazem se sa ostalima bolji kuler->bolje hladjenje

Nabavio sam Hyper 48 pre par dana, i prilično sam zadovoljan: 34 u idle-u i 45 pri maksimalnom opterećenju (S&M, temperatura unutar kućišta ~38 u idle-u, 40-41 pri opterećenju). U BIOS-u sam podesio da se ventilator ubrzava pri temperaturi od 43 stepena. Tada se zaista čuje, ali kad je na minimumu veoma je tih (barem meni...). A i uvek možeš da staviš veći treshold...

To je moje lično iskustvo... ti sam odluči. I ja sam prethodno tražio ZALMAN-a, ali kako ga niko nema (čak ni HGSpot), nisam više mogao da čekam. I nisam se pokajao!

shunjal0 je napisao(la):
Nabavio sam Hyper 48 pre par dana, i prilično sam zadovoljan: 34 u idle-u i 45 pri maksimalnom opterećenju (S&M, temperatura unutar kućišta ~38 u idle-u, 40-41 pri opterećenju). U BIOS-u sam podesio da se ventilator ubrzava pri temperaturi od 43 stepena. Tada se zaista čuje, ali kad je na minimumu veoma je tih (barem meni...). A i uvek možeš da staviš veći treshold...

Kako uspeva procesor da ti bude hladniji od svoje okoline, tj. kucista??? Nemoguce!!! Nesto ti tu ne valja sa tim merenjima...

Misko je napisao(la):
Klime nisu zdrave :d, uzmi Zalman 7700cu, ili 9500 ako imas kesa, Zalman je najbolje resenje za Intela.

p.s. Taj voltage drop je normalna pojava na nekim Asus plocama za Intela.
Zalman je najbolje (vazdušno) rešenje uopšte i tačka!
Overkill, ajde pipni i napajanje, mislim, siguran sam da je telo CPU hladnjaka vrelo ali proveri i za napajanje. A i možda bi mogao to CM napajanje da zameniš za LC 6550G, ono ima 14-icu koja izvlači (topao) vazduh baš tu oko CPU socket-a... Možda i to pomogne...

klima troshi od 1kw pa na vishe,zavisno do modela.Skupo je to hladjenje za cpu :D.
Ja imam zalman 7700cu.Dobar je.
1500rpm i 44c na "leru" danas.Cpu klokovan sa 2800 na 3800mhz.
ako ne budem uspeo da ga napasujem na intel bad axe plochu u utorak-prodacu ga.Neznam chak ni vrednost jer sam ga dobio.Mada bi trebalo da upadne.

Overkill je napisao(la):
Ma ubih se trazeci Zalmana ali bez uspeha...

Evo jedne informacije koja ce interesovati mnoge sa ovog foruma.
U Sapcu postoji radnja koja probaje Zalman kulere(za ljude iz SA to vam je ona radnja kod Selove skole).Imaju jedno 20-ak komada na koje je napadala prasina jer niko od kupaca nije ni cuo za Zalman.Secam se da imaju 3000,5100,7000 modele,a mogu da nabave sta god vam drago,naravno ako ste spremni da cekate.
Sad fon u sake pa cimajte ortake iz SA.:wave:

Overkill je napisao(la):
Ivke, negde na forumu sam procitao da tt big typhoon i nije bas najbolje resenje za intela a za zalmana znam da ih je tesko pronaci....zato sam i postavio pitanje vezanoo za coolermastera...njih za sada ima...a kako ih nebi bilo...2 uvoznika (ako sam dobro obavesten).
eh mnogo ljudi prica da je zalman najbolji za intel-a ali ja i dalje na svakom review-u koji sam video na net-u vidim da big typhoon ima za par stepeni bolje rezultate od zalmana 9500-tke a i svidja mi se pod jedan cena i pod dva cinjenica da hladi i komponente oko socket-a zbog svoje velicine nisam doduse nasao test sa pentium d procesorom i navedenim kulerima ali sam vidjao testove sa prescot-om i tu je najbolji a bogami i najtisi

Ne mogu da vas razumem, toliko brinete o kompjuteru i uradice te sve i potrosicete brdo love da mu smanjite temperaturu na Cpu, Vga karti ....... Pa zar nije najjednostavnije da se kupi klima, smanjis temeraturu u sobi automatski je i u kompjuteru niza temperatura, a i tebi lepo.
Kod mene opusteno u sobi 26 C :d i nemam tih problema koji vas muce, a da, zaboravio sam da napomenem, imam i zalmana 7700 i 8 coolera u kucistu :D :D

Kod mene opusteno u sobi 26 C i nemam tih problema koji vas muce, a da, zaboravio sam da napomenem, imam i zalmana 7700 i 8 coolera u kucistu
Pa koji ce ti onda andrak klima pored toliko kulera?:D:D
eh mnogo ljudi prica da je zalman najbolji za intel-a ali ja i dalje na svakom review-u koji sam video na net-u vidim da big typhoon ima za par stepeni bolje rezultate od zalmana 9500-tke a i svidja mi se pod jedan cena i pod dva cinjenica da hladi i komponente oko socket-a zbog svoje velicine nisam doduse nasao test sa pentium d procesorom i navedenim kulerima ali sam vidjao testove sa prescot-om i tu je najbolji a bogami i najtisi
To je jedna do glavnih osobina Zalmana 7700cu takodje.

kao bolji onaj jr hladi par stepeni kolko 5 ne verujem vise,ma dajte sta vam to znaci,koje cepidlake , pa kod mene 2400+ u idle evo sad 58 , u sobi 31 stepen igre i ne igram po ovom vremenu ne zbog kompa nego nije za ljude ni napolju a ne za mashinu ........ inace kuler standard na cpu i jedan izduvava ,napred nemam mesta i jos otvorena stranica !!! pa sta , sta ce mu biti ......

ima dosta tema na netu kao visoka temperatura kompa al malo je njih reklo ili nece da im je komp pregoreo od vrucine to jos nisam cuo !! prema tome .....

cooli raaj TE

poz
:))

kolik je napisao(la):
2400+ u idle evo sad 58
au ..jel ti podgrevas rucak na njemu?:D moze da ti posluzi
ja 58 stepeni nisam imao u full loadu dok sam jedno vreme drzao sam Sonic Tower na 805 bez coolera

Poslednja izmena:
ivke76 je napisao(la):
eh mnogo ljudi prica da je zalman najbolji za intel-a ali ja i dalje na svakom review-u koji sam video na net-u vidim da big typhoon ima za par stepeni bolje rezultate od zalmana 9500-tke

Ajd baci i ovde te reviewove, posto ja na one na koje sam ja naleteo bolji je Zalman.

Meni je sa 9500@1500rmp, danas, 37 idle, okruzenje 29, a napoljuuuu mozes da peces jaja gde god hoces... :D

@ivke76
Par stepeni je ponekad mnogo.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Ajd baci i ovde te reviewove, posto ja na one na koje sam ja naleteo bolji je Zalman.

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/5-cool_24.html

ok izvinjavam se (gledao sam rezultate na prilicno "indijanskim" sajtovima pre ovoga) ipak si u pravu ali ipak:

"The Thermaltake Big Typhoon is the quietest, yet efficient cooler. Note that the Idle temperature of the CPU with this cooler is just a little, but better than with the other coolers. Its blowing at the mainboard may have helped a little here. And I think there’s no need to hurry the transition to coolers with a vertically positioned fan without first providing proper cooling of the CPU power circuit elements which become very hot at work."

i za kraj stoji ono mozda najvaznije na sta sam u stvari mislio a to je cena mislim 2 stepena celzijusa manje platiti 50% vise po meni nema logike a ko sto rekose momci sa x-bit-a uz poliranje big typhoon postaje najbolji a najtisi vec jeste u startu

M_M je napisao(la):
Kako uspeva procesor da ti bude hladniji od svoje okoline, tj. kucista??? Nemoguce!!! Nesto ti tu ne valja sa tim merenjima...

:) I mene to buni. Moguće je da je to temperatura severnog mosta, odnosno čipseta na matičnoj ploči. On je pasivno hlađen. Evo, dok ovo pišem, ta temperatura je 40 stepeni, a procesora 37.9.

Jedino drugo objašnjenje koje mi pada na pamet je da je senzor u vazdušnom džepu, pa da se baš on ne hladi najbolje. Znam samo da je temperatura procesora pre zamene kulera debelo premašivala tu temperaturu.

U stvari, evo vam spisak temperatura koje prijavljuje Hardware Monitor, pa sami zaključite:

CPU1 = 38,0
Power = 47,0
Mainboard = 40,0
Chassis = 1985 rpm
CPU1 = 1534 rpm
Power = 1061 rpm
GPU = 49,0
HDD1 = 36,0

Izgleda da je tih 40 stepeni ipak čipset. ;)

uuu, stvarno ih je isekao sve...

Nazad
Vrh Dno