Šta je novo?

TomTop navigacija za iOS - potrebno misljenje

Boyce

Čuven
Učlanjen(a)
14.02.2004
Poena
649
Pozdrav,

Imam neku MeGoo navigaciju (uredjaj) koju sam platio 100+ evra i jako sam razocaran u kvalitet iste. Drugog dana mi je prikljucak koji ide u upaljac ostao u njemu pa sam morao na popravku upaljaca. Morao sam da kupim kabal sa pijace koji je naravno kratak da bi se navigacija drzala na sofersajbni (ne znam da li su ti koji su pravili taj kabal koji je doduse 200 dinara, bar malo razmisljali o nameni tog kabla). Pored toga, posto svi mi uglavnom vozimo danju, ekran je i na blagom suncu potpuno neupotrebljiv. Tu je jos i mana resistive ekrana, ali na kraju su me najvise iznervirala glasovna uputstva koja grese i x100 m tako da stalno moram da gledam los ekran da ne vidim da li je pogresio...

Oprostite sto sam ovo sve napisao :) morao sam i u online da se malo istresem :)

Poceo sam da razmisljam o TomTom navigaciji (applikacija sa AppStorea) za Istocnu Evropu (za sada tesko da cu ici u Nemacku, Norvesku kolima :) ) za iPhone (a imam i iPad pa posto je universal app platicu samo jednom). Aplikacija kosta oko 80$ sto i nije bas malo, ali prezivecu jer mi treba.

Zanima me kvalitet te aplikacije. Gledao sam neke tutorijale na webu, ali me zanima kako radi kod nas u Srbiji i recimo u HR, CG i BiH. Video sam da je glas robotizovan (za turn instrukcije), ali mi je bitno samo da radi precizno. Isto tako, kako se ta aplikacija update-uje. Posto imam WiFi mrezu u kuci, super bi bilo da ja mogu na klik da updateujem mape.

Kada idem negde dalje, gde je kriticno mogu da stavim i iPad u kola i imam jos veci ekran (ako je bas potrebno).

I na kraju, da li ima negde da se kupi dobar drzac za iPhone (4 i 4S) na sofersajbni ili plastici sa jos kablom koji ide u upaljac. Vidim da ima da se kupi TomTom drzac, ali nije jeftin, pa mozda mogu nesto drugo da nadjem. Ako on vredi bas para, mozda mogu da ga kupim (ako ga ima ovde).

Hvala puno!

Nisam siguran kakve su mape Srbije za TomTom ali mislim da sam procitao da su ocaj. Ispravite me ako gresim.

Ne kontam zašto bi pored iGo-a, Garmin-a, Ndrive-a, Navigona i drugih koristio baš TomTom? Koliko sam pratio TomTom je za ove predele očajan.

Ne kontam zašto bi pored iGo-a, Garmin-a, Ndrive-a, Navigona i drugih koristio baš TomTom? Koliko sam pratio TomTom je za ove predele očajan.

Pa TomTom mi je prvi pao na pamet i citao sam o njemu, ali ako su ova 3 (exclude iGo) bolja - sto da ne.

iGo imam na ovom uredjaju i zelim da mu se zahvalim. Sad je jos jednom upravo uspeo da me (negativno) iznenadi. Lepo izracuna rutu i odjednom nema puta. Kako je onda izracunao (iskljuceni su zemljani putevi), nije mi jasno?

Zanima me dakle iOS navigacija, lak update (preko weba) i tacnost.

Jos da dodam: da mi je jako vazno da mape rade OFFLINE . Vidim da ovaj Garmin koristi Google mape (!?)

Ja sam instlirao novi navigon i vidim da su u NS-u svi novi putevi ucrtani, probaj njega, inace kupio ih je garmin.

Kako se on update-uje?

Nemam pojma, nisam ga kupio. Sama aplikacija je trazila da se skine 550MB i iz nje same sam skinuo nasu mapu 10 MB, ovo je za android ali ne vidim sto ne bi bilo i za iOS.

Poslednja izmena:
Kako se na Androidu update-uje? Da li se samo klikne na neko dugme i to je to?

Ne znam, vidim da u aplikaciji nudi mape (pita da li hocu da skinem preko PC-a ili wlan) a kako se apdejtuju ne znam jer sam ga tek stavio

screenshot2012-06-10-21-.png

Tom tom ne podrzava srbiju, i nemaju ni u planu da je pokriju u nekom skorijem update-u. Igo je sto se srbije tice po meni najbolje resenje.

Onda smo se usrecili :)

Izgleda da TomTom stoji iza navigacije u iOS 6, a koliko vidim vi ovde niste zadovoljni njim :(

Nista, barem ce cene ostalih aplikacija za navigaciju pasti :)

Kažu da su TomTom mape za Srbiju jako slabe, tako da se ljudi sa ovih prostora neće usrećiti ni novom Maps aplikacijom za ios 6.
Mada, tomtom je ubedljivo najpopularnija navigacija na Installousu, tako da pretpostavljam da je Apple znao šta radi, imajući u vidu kupce iz zapadnih zemalja i SAD na koje ciljaju.
Anyway, ni Google Maps ni nova Maps aplikacija nemaju offline mape, tako da mi nisu interesantne

Ako nije offline, onda nam dzaba. Mada, sigurno ce trositi manje nego GoogleMaps jer je vektorska aplikacija. Ja sam jednom ukljucio GoogleMaps preko 3G i vise nikad :)

Mada, sad ce da padaju cene ostalih aplikacija :) I red bi bio, a ne da deru sa $100+ cenom.

GoogleMaps ce u sledecem apdejtu dobiti opciju offline maps.

Cek cek,sta fali iGo-u?Na app store je oko 30$ istocna Evropa a slicne su cijene i ostalih paketa...

To sto ti nije prikazao mapu u jednom trenutku ne znaci da je aplikacija losa,mape se jednostavno update-uju kvartalno i nekad imas takve situacije

^ajd to, nego sto gresi kada glasom treba da kaze za skretanje. Hocu da dam drugoj aplikaciji sansu.

iGo me provezao kroz Grcku i nije mi nijednom dao pogresne instrukcije. Dosta zavisi od brzine uredjaja na kome je pokrenut, jer na 3Gs-u ume da zakasni. Isto tako ume da da cudne instrukcije kada dodje na raskrsnicu sa 5 ulica (kao u Bgd na pocetku ulice Milana Rakica)

nDrive bi trebao da koristi iste mape Srbije koje koristi iGo (jer za oba radi mape Kontrast). Meni na touchHD nDrive 10 je bolji je dosta laganiji program od iGo 8.

Ja sam ih probao vecinu, i Garmin i Navigon i iGO... najbolji bez dileme jeste iGO Primo za nase podrucije, ima najbolje mape i program ima dosta opcija. Mozda i ostali koriste Contrast-ove mape ali slabije su od ovih na iGO, mozda su starijie... ili ko zna sta je u pitanju. Koliko ja znam jedino Garmin od ovih upotrebljivh programa za nase podrucije ne koristi Contrast mape za Srbiju.

@Boyce
Koju verziju iGO si imao i koje mape?
Ja imam legalni iGO Primo i verzija programa je 9.6.231528, a verzija mape je Serbia 2011.03 [110422]. Koliko vidim zadnja mapa za Srbiju jeste Serbia_83_Contrast_2011.07_110812, nju koristim na MIO uredjaju.

P.S. Na iPhone iGo Primo da bi aktivirali speedcams (koji je sada koristan i kod nas) trebate da ubacite sys.txt fajl u folderu aplikacije i da sadrzi sledece:
Kod:
[folders]
secondary_app="../Documents/"

[warning]
speedlimit_warning_visual=1
speedcam_warning=1
is_spoken=1
speedcam_max_lookahead=2000
speedcam_maxdistance_from_road=10

I naravno treba vam fajl sa lokacijama gde su kamere koji drzite u content/speedcam

Poslednja izmena:
I po meni je iGO najbolji za nas, definitivno.

Sto se tice IGo i contrastove mape bar za BG mislim da je Garmin SCG 2.6 bolji izbor. Recimo Contrastova mapa nema most na Adi, nema dosta parnih brojeva ulice Bul. A. Carnojevica na NBGD a te zgrade imaju vise od 4 godine. Za Srbiju kada je Garmin u pitanju postoji i Adria Route 4.0 koja je po meni bolja za manja mesta po Srbiji, a za BG opet prednost dajem SCG Route.

I ja sam IGo koristilo ali samo ppo Srbiji i nikad me nije omasio...fenomenalno radi

Mene je Igo vozo ko majmuna. Ona zenska (zenski glas) laze cim zine. Prvo me je *****avala u Parizu, a posle toga po Zg (stari deo grada).
U Parizu nije mogla da mi nadje garazu, a u Zg me je vozala nekim 3x duzim putem do centra. Kada sam vez posizeo, pustio san Yodu iz SW da me voda (garmin). to je proslo bez greske. Igo ne mogu da smislim.

@angelos: i ja sam imao isti problem i to danas. Devojka je bila pored mene, tako da je i ona primetila da ne radi kako treba.

Pogledacu koja je verzija. Mene, pored mapa jako nervira i sam uredjaj, pa bih presao na telefon kojeg iovako svuda nosim.

Pa ovde nije pitanje koji GPS gadja savrsheno svaku rutu, vec koji najmanje gresi, a to je IGO. Meni IGO savrsheno gadja po celoj Srbiji i Grckoj sa poslednjim mapama, problem je u tome sto je glupi port ko zna odakle pa je neoptimizovan totalno, i ima uzasnu tastaturu sa Androida...

Sto se tice Tom Toma, nema nista od toga, a taman sam pomislio da cu da se oslobodim IGOa i jailbreaka (ne da im zainat te pare), kad ono Tom Tom u Maps aplikaciji pa cu sad morati da se preselim preko da bi ga koristio :d

Poslednja izmena:
e dodjavola :( , makar cu da se otarasim ovog mog uredjaja. Ekran (osim nocu ili u velikom hladu) je neupotrebljiv. Drzim ga u fijoci za CD-ove :) - tj. moja devojka ga "cita" odatle jer ne verujemo glasu...

Bar ce iPhone da se bolje vidi na suncu...

A ovi sto deru kozu sa $100+ aplikacijama koje uz to se dele po regionima ce fino da osete kad izadje iOS 6

Vrh Dno