Šta je novo?

Tomb Raider (2013)

62399_437577222988084_48821248_n.jpg

Cisto da znate, naleteh na bug koji se desava mnogima, i na PS3 i na X360 konzoli.

[youtube]TKRaL1nX9nY[/youtube]

Umesto jedne, igra spawnuje 2 kutije i s**** sekvencu za napredak u igri. A lara je zarobljena u maloj lokaciji. Igra koristi jedan save, restart checkpointa ne pomaze.

Ako imaš iole solidniji PC na 95% igara će ti fps biti na stabilan vsync vrednosti, pogotovo onih konzolaških multiplatform igara koje ni ne mogu da zagreju PC hadware 🙂

A ne smeta ti na PCu kad fps ide gore dole po 50 ? 🙂 Ovo sto je prikazano je samo demo gameplay iz jednog nivoa igre, verovatno je to sve sto imaju. Aj bar iznajmi PS3 i vidi kako radi zavrseni Killzone koji radi u zakucanih 30fps...

Pa o tome i pricam, necu 30fps, hocu 60 i kraj. Nemam PS3, imam PS2 i PS1. 3-ku nisam kupio, jednostavno me nervira konzolnih "glatkih" 30fps.

Jel te još služi taj moj PS2? 😀

Pffff, moj je imao dušu 🙁

Evo imam i ja C64 koji radi u 60fps, ali to bas nema smisla pored igara na PS3 🙂

A sto se tice PCa, kod njega kad imas i 200fps, mora povremeno da trzne ili da se oseti pad frameratea i to je sto puta gori "osecaj" nego 30fps zakucanih u Unchartedu ili Killzone, gde se to uopshte ne primecuje, jer kao sto rekoh, gledamo filmove sa 6fps manje i nikom ne smeta ni u akcionim scenama, i to je samo zato sto je konstantan framerate. Zato na PCu 30fps nikad ne moze da prodje, jer na njemu kad kazes 30fps, to znachi 1-60 🙂

Poslednja izmena:
lol mislim da je pc jedno 50 godina udaljen od alien tehnike zvane vsync 😀

Ja mislim da je to placebo efekat, ali da ne ulazimo dalje u diskusiju, odo ja odavde...

Najveća mana koju navode je kako je bila fina i osetljiva pre nego što je ubila prvog lika, a onda je kao odjednom postala killing-machine. Ne znam šta su očekivali - sekvencu plakanja posle svakog kill-a ?

Pa ne, ali zamerka je na mestu, jednostavno je "off" sto bi rekli amerikanci. Nije to ne znam kakva mana per se, i sama cinjenica da je to *najveca* zamerka dovoljno govori o tome koliko je igra dobra, samo nije u skladu sa pocetkom i samim konceptom igre, gde se boris za goli zivot a onda te igra nagradjuje za headshotove i ubijanje zivotinja. Dzastin Spir koji je cini mi se i opisao igru za Gametrailers pricao je o tome u novoj epizodi Invisible Wallsa (inace, jel su to defaceovali GT sajt?!)

Moj problem sa igrom je sto nema veze sa TR igrama, prekomernom upotrebom QT sekvenci i nedostatkom zagonetki koje su bile "dusa" Tomb Raidera. Ali nije to lako prodati danasnjim klincima. Uncharted je uspeo da pogodi taj savrseni balans.

Takodje, trebalo je bolje da dizajniraju nivoe kako bi mogao da ih prodjes bez ubijanja - mislim da je bilo prostora za tako nesto jer postoji taj element prezivljavanja, cover sistem, i dovoljno veliki nivoi da se sakrijes.

Posle prvih sat vremena ces tesko naci QT sekcencu.

"Takodje, trebalo je bolje da dizajniraju nivoe kako bi mogao da ih prodjes bez ubijanja" < Lara Croft je uvek ubijala sve ispred sebe u starim igrama, zasto bi to menjali sada?

^ Da kazu da nakon sat-dva bas nema previse QT sekvenci,tako da je ovo opet nagadanje na osnovu trailer-a i gameplay video klipova koje smo videli...
Ja nemam apsolutno nikakav problem sa QTE cak mi je i zanimljivo, bolje da na neki nacin ucestvujem u cutscenama nego da samo gledam u njih kao recimo u MP3 bilo ih je mali milion prosto te smore.

Lara Croft je uvek ubijala sve ispred sebe u starim igrama, zasto bi to menjali sada?

Zato sto je to mehanika koja se ne slaze sa survival konceptom igre.

Poslednja izmena:
Zar ubijanje protivnika nije prezivljavanje?

U striktnom "ja tebe ili ti mene" smislu jeste. Ali nakon sto nadogradis sposobnosti Lara je masina za ubijanje. Prezivljavanje je kad ponekad moras da bezis, stedis municiju, pazis na svaki korak. Bilo bi mnogo efektnije da su stavili akcenat na stealth, da se teze ubijaju protivnici. Igra je super pocela, a od momenta kada se dokopa pistolja postaje kao svaka druga akciona igra, sto je steta zaista.

Pronadjen je nacin da se predje ovaj "rope ascender" bug sa 2 spawnovane kutije. Evo napravio sam sliku:

larasolutionpfkdz.jpg

Resenje je da povucete [neuspesno] kutiju i onda sa aim-ovanim bow-om hodate ne jednoj od ovih zelenih ivica. Razlika u visini ce naterati Laru da brzo spusti i podigne bow, ali ako pogodite tacno ona ce uci u "falling animaciju". Ako ta animacije bude stojala ~1sec, odmah cete propasti dole.

Nazad
Vrh Dno