Šta je novo?

Tomb Raider 1 Nostlagija

• Začetnik teme Začetnik teme Bokaco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bokaco

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2003
Poena
649
Zavrsio se junski rok, pa nadjoh malo vremena i da se odigram.
TR1 sam presao pre ~6,7 godina, i moram reci da je to igra koja je na mene ostavila veoma jak utisak. Po meni dafinitivno najbolji od svih TR-a. I trenutno je jedina koju bih voleo da odigram pored neprevazidjenog Undyinga koji vise nema leba bilo gde da se nadje.

Znaci, ako se neko seca da poseduje u nekoj zabacenoj fioci ovu igru, bio bih mu vioma zahvalan kada bi mogao da mi posalje za pocetak jedan pm 🙂
Nebitno je da li je PC ili PS1 verzija. Kontam da bi Emulator odradio posao.

Znam da vam ovo pored danasnjih igara zvuci smesno, al izuzev ovakvih napada nostalgije vise uopste nemam zelju za igranjem.

Veliki pozdrav

Poslednja izmena:
Imam i PC i PSX verziju, ali ti iskreno preporučujem da igraš PSX preko emulatora. Doduše PC verzija se može vrlo uspešno pokrenuti, ali radi preko VDMSound i Voodoo emulatora i rezultat je raznolik (mada kod mene radi odlično).

TR1 rula ,)

igrao i na PC-u i na PSone, veci je dozivljaj bio na konzoli, mada, TR je TR bilo na soniju ili na PC-u

bilo bi dobro da izbace remake keca, sa "modernom" grafikom :guitar:

Bokaco je napisao(la):
...neprevazidjenog Undyinga koji vise nema leba bilo gde da se nadje.

Ima 'leba, imam doticnu igru.😉

Pozdrav.:wave:

Ljudi volim vas majke mi!
Da vidite samo kakav sam kez razvukao sad!
Stvarno je ogra legenda nad legendama! kad bi napravili remake, ladno bi mozda samo zbog nje uzeo nov racunar. Ili maznuo od nekog ortaka 🙂
Znaci, super, krecem da pisem pm.

Poslednja izmena:
Ja sam presao drugi put na Nokiji 6670 🙂

Zahvaljujem se clanu foruma voodoo_nbgd !!!

@byMax
Zar i za nju ima verzija? 🙂
Kako je bilo novo iskustvo?

Ima i Drakan, koji je slican obema igrama i veoma se lepo igra 🙂

Bokaco: Pa ima nas dosta tu igru; trebalo je samo da pitas ko sto i sam vidis ;o)

Max: LoL; genijalan post!!!

Proday je napisao(la):
Bokaco: Pa ima nas dosta tu igru; trebalo je samo da pitas ko sto i sam vidis ;o)

Max: LoL; genijalan post!!!

Pa izleda da sam lose procenio sta ljudi vole i imaju. A razumem i da ljudi imaju puno svojih poslova i problema, pa ne bih da ih smaram o tome sta bih voleo da odigram i sl.
Meni je zao npr. sto neke igre koje su sada vec usle u legendu kao sto su grim fandango, longest jurney, monkey island... ( vidi se da obozavam avanture) ne mogu sada da se nadju bar u mom mestu, a kada su bile popularne, nisam bio u mogucnosti da ih nabavim i posteno odigram.

Hvala na odgovorima i velik pozdrav

A i posto je ovaj tread o tr, moram nesto da kazem ali nema smejanja.

Nivo gde sam sprzio mozak totalno je bio Palace Midas, gde ja bolid, nikako nisam ukacio da one poluge treba da se "pozlate" da bi mogle da se upotrebe. Zbog toga sam batalio igru sigurno na nedelju dana, dok mi nije jednog jutra niodkuda sinula ideja. 🙂
Jeste li i vi imali ovakve bisere?

Bilo je tu svega i svačega ali uspomene na prvi TR su i dan danas nešto najlepše kad su igre u pitanju.
Ipak moram da kažem da je doživljaj igranja na PSX-u u bio neuporedivo bolji od igranja na tadašnjim PC mašinama.
Ipak, najviše mi je smetao nedostatak fantastične muzike u PC varijanti, koju je sam Core izostavio iz meni nepoznatih razloga, dok u PSX verziji ona čini možda i više od 30% atmosfere.
Inače kad si pomenuo Palace Midas, žmarci su me prošli koliko sam voleo taj nivo, definitivno najbolje osmišljen od svih u celom serijalu.
Uopšte celo to drugo poglavlje sa Rimskim ruševinama je neverovatno dobro a što se težine tiče četvrti nastavak je bio noćna mora i za iskusne igrače TR-a, posebno pri kraju gde je trebalo gurnuti neki okrnjeni kamen i otvoriti prolaz u malu piramidu sa lavirintom gde se krio četvrti ključ ili šta beše već za otvaranje prolaza u glavnoj piramidi.
Bilo je teških momenata i u Aleksandriji i u Kairu ali ovde sam bukvalno izgubio svaku nadu i to je jedino mesto gde sam tražio savet da prođem dalje.
Uglavnom uživaj u prvom delu, ja sam ga igrao pre par meseci i opet je bilo uzbudljivo skoro kao prvi put 97-e.

Ne spominjim mi cetvrti deo! Traumaticna iskustva totlano! 🙂
A, da, kod prvog dela, taj rimski deo je najbolji. Secas se samo koloseuma?

Jao kad se setim prvog skoka sa vrha vodopada u 3. nivou 😀 Bio sam jedan od srecnijih, imao sam PSX u vreme kada se igra pojavila, a PC verzija godinu dana kasnije (ako se dobro secam) nije joj bila do kolena.

Da vidis kako je sada tera Glide emulator. Srecan sam kao kuce u liftu 🙂
Bez zezanja, potpuno novo iskustvo!

Ne mogu da verujem da ima freekova ka sto sam ja. Kad se samo setim TR1....isao sam u osnovnu skolu. Niko ne spominje drugi deo i on je veoma dobar, dok su ostali delovi sve losiji i losiji, nisam igrao poslednji pa neznam. I ja sam se mucio sa polugama i verovali ili ne SANjAO sam da trba da se pozlate. Sto se tice rimejka i ja sam za, mogli bi da ih bombardujemo mejlovima.

Pa da, bila je cela igra za nGAGE i onda sam se namucio malo i namestio da radi na 6600, pa je malo seckala, i onda je radila ok na 6670, najverovatnije zbog nesto ispeglanijeg OS-a, posto 6670 nije mnogo brzi od 6600...

Drugi deo je isto odlican. A i cetvrti bogami. Oni su po meni rame uz rame sa kecom, mada on zbog gotivnijih nivoa odnosi po meni pobedu.
inace, ima lepa vest. Postoji projekat koji ce dosta da osvezi ovu igru. Neki likovi menjaju teksture, tj ubacuju nove slike na zidove i sl. Odradili su prva dva nivoa. Znaci, jos malo cekamo. Izgleda extra.
Pozdrav

Universe je napisao(la):
Ipak, najviše mi je smetao nedostatak fantastične muzike u PC varijanti, koju je sam Core izostavio iz meni nepoznatih razloga, dok u PSX verziji ona čini možda i više od 30% atmosfere.

Heh, pa originalna PC verzija je takodje imala ambijentalnu muziku i video sekvence dok CD-rip naravno nije. 😉

Inace, pre oko mesec dana je zvanicno najavljeno da se radi na rimejku prve igre povodom desete godishnjice postojanja Tomb Raider serijala. Gamespot link

Veoma bih voleo da si u pravu ali na žalost nije tako. Imao sam originalnu igru, a isprobao sam i nekoliko verzija iso imagea sa torrenta koji sigurno nisu cd ripovi TR-a, jer sam i njih imao u rukama ali su oni toliko oskaćeni u svemu pa i zvuku tako da ovde o tome i nije reč.
Možda je nesporazum ako misliš na uvodnu melodiju i još par ambijetalnih efekata koje postoje u kecu ali to nije ništa sparm muzike koje postoji u PSX verziji.
Inače je Core čak naveo u svom infou da je ingame muzika izostavljena i da ne mislimo da je u pitanju bag.
Istu stvar su uradili i u drugom nastavku (pisao Svet Kompjutera svojevremeno), za treći ne znam jer ga nisam probao na PC-ju, a tek je četvorka imala kompletnu muziku kao na konzolama.
Uostalom stavi CD sa PSX verzijom u neki muzički uređaj pa probaj da slušaš, a onda isto to sa PC verzijom pa ćeš videti razliku.
Glavni prateći sound u PC varijanti je ono smešno krckanje, pucketanje koje treba da dočara neki eho u podzemnim odajama a jedna tema se čuje valjda i pred sam kraj drugog poglavlja kada prvi put stigneš do onog hrama sa dva konja od kojih jedan kasnije oživi i to je sve.
Jedno što još postoji na PC CD-u su dijalozi Lare sa Natlom i par ostalih negativaca ali od muzike nema ništa.

sa3ani je napisao(la):
TR1 rula ,)
bilo bi dobro da izbace remake keca, sa "modernom" grafikom :guitar:

Ehm... klik, klik, i još jednom... klik. 🙂

Ova igra baš vraća sećanja... to je bila prva igra koju sam kupio za PSX (davno to beše), i to još nemačka verzija. Animacije na nemačkom, a cutscenes u engine-u na engleskom... al' sam ipak shvatio priču. 😛 Svakako najbolje izdanje u serijalu.

Universe je napisao(la):
Možda je nesporazum ako misliš na uvodnu melodiju i još par ambijetalnih efekata koje postoje u kecu ali to nije ništa sparm muzike koje postoji u PSX verziji.

Da, na to sam mislio. Moja greshka, poshto Playstation verziju nisam probao pretpostavio sam da je "muzika" ista.

Hmm, ako su developeri stvarno namerno osakatili PC verziju onda je to bio veoma lame potez. Ajd pokushacu bash da nabavim PSX verziju pa cu da probam preko emulatora kako to treba da zvuci. Ionako sam hteo da ponovo odigram TR1 posto je i meni on omiljeni deo serijala (ima ubedljivo najbolji level design IMHO). ,)

TR1 je bio i prva free roaming igra, pa je i zato ostavio takav utisak. A shto se tiche muzike iz igre, stvarno je ono bilo nevidjeno. Secam se trenutka kada prvi put ulazish u neku vodu, neki bazen, pa kada krene muzika. Znachi da se najezish 🙂 A takodje, u celoj igri si imao nevidjen osecaj usamljenosti i delovalo je kao da si stvarno tamo, bar meni 🙂

Poslednja izmena:
A tek smo ortak i ja bili frikovi. U to vreme PSX kec je bio poskup, a memorijska kartica lupanje po usima, pa smo odlucili da igramo TR1 po svaku cenu dok ne skupimo kintu za memo card. I tako smo se izvezbali, da smo prvih pet nivoa prelazili bez snimanja, pa kad Lara plati glavom ajd Jovo nanovo, od prvog nivoa 🙂 E da vidite naseg veselja kad smo dobili memorijsku 🙂

about:blank je napisao(la):
A tek smo ortak i ja bili frikovi. U to vreme PSX kec je bio poskup, a memorijska kartica lupanje po usima, pa smo odlucili da igramo TR1 po svaku cenu dok ne skupimo kintu za memo card. I tako smo se izvezbali, da smo prvih pet nivoa prelazili bez snimanja, pa kad Lara plati glavom ajd Jovo nanovo, od prvog nivoa 🙂 E da vidite naseg veselja kad smo dobili memorijsku 🙂
off@
eh znam lika koji je presao resident evil 1 bez mc-a i to ne jednom toliko je kasnije bio izvezban da je mogao da pretrci pa skoro celu igru bez ispaljenog metka
jedva nadjoh tr 4 last revelation jedini deo koji nisam obrnuo radi ko sat na xp-u samo izgleda katastrofa za danasnje pojmove

Krajem 1996. kada je igra izašla za PC, i odmah sam nabavio nekakav CD rip koji sam uspeo da završim. Original je jednostavno genijalan, daleko bolji od svih ostalih nastavaka, i ne mogu da dočekam najavljeni remake. Nadao sam se da će ga napraviti za 10-togodišnjicu serijala.

Inače, igrao sam i Sega Saturn verziju - u nekim elementima je sjajna (recimo, boje su lepše nego u PSX verziji), ali je generalno ipak malo lošija u tehničkom pogledu.

Ima par nivoa Tomb Raidera 1, koje su verni obozavaoci uradili u level editoru. Izgledaju u potpunosti isto samo "retushirano". Program glidos moze da poveca grafiku i u kombinaciji sa wdm ili nekim drugim moguce je cuti originalne zvukove sa cd-a, prilikom igranja.

Poslednja izmena:
Ako neko hoce da igra TR1 na Windows XP-u onda neka uradi sledece:

1. Skini VDMSound (mora bas ova verzija), instaliraj (izaberi complete) i restartuj racunar
http://www.tombraiderchronicles.com/cgi-bin/downloads2/dl.pl?fx_tr_vdmsound

2. Skini instaler
http://www.tombraiderchronicles.com/cgi-bin/downloads2/dl.pl?fx_tr1_installer

3. Ubaci CD TR1 u prvi drive, startuj instaler, izaberi da startujes TR sa dgVoodoo, za VDMSound IRQ odaberi 7...

Igra ce biti instalirana u C:\TOMBRAID

Skini najnoviji dgVoodoo, prekopiraj u C:\TOMBRAID (overwrite)
http://www.freeweb.hu/dege/dgVoodoo1.50Beta.zip

Jos po nesto:

Unfinished Business - 3DFX Edition (Tomb Raider Unfinished Business/ Shadow of the Cat are four additional bonus levels released on the TR 1 Gold version)
http://www.tombraiderchronicles.com/cgi-bin/dl03/dl.pl?dm_tombraidergolddemo2

Audio Pack (this audio pack brings the PlayStation Audio to the PC)
http://www.tombraiderchronicles.com/cgi-bin/downloads2/dl.pl?fx_xp_tr1_audio
Pomocu Nero-a napravite mixed mode cd tj. dodajte audio trake na TR1 CD

Meni je uspelo, pristojno radi i izgleda, cak sta vise odlicno za DOS igru iz 1996.g.

EDIT: linkove kopiraj pa paste-uj u browser (tako ce raditi)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno