Nije baš tako, neki ljudi se ipak bune i traže alternative
Violation of privacy by proxy is still violation of privacy.
ar.al
Verovatno su male šanse da se nešto promeni, ali koliko god izgledalo da neka akcija nema efekta, bez nje bi bilo još gore. Jedino online peticije i otvorena pisma zaista ne utiču ni na šta

Kada je krenula frka sa novom WhatsApp politikom privatnosti, Facebook je bio primoran da se vadi i odloži sve planirano, iako verovatno nisu izgubili ni 1% korisnika. Moć tih kompanija je mnogo manja nego što ljudi misle. i za vrlo kratko vreme bi stvari mogle da se preokrenu. Mada i da milion iPhone korisnika sutra kupi nešto drugo, nisam siguran da bi Apple promenio svoju odluku.
Za neke ljudi iPhone nema alternativu. Koliko sam upućen, to je najbolji uređaj za slabovide/slepe. Nažalost, i tu grupu korisnika je Apple izgleda počeo da zanemaruje
It's with a heavy heart today that we're announcing the discontinuation of our award-winning iPhone keyboard. Apple has thrown us obstacle after obstacle for years while we try to provide an app to improve people's lives, and we can no longer endure their abuse. Read more about our announcement...
www.applevis.com
Dalje, došli smo do situacije da su zvanični servisi (banke, euprave, osiguranja, plaćanja...) dostupni samo na sistemima 2 proizvođača (i to ako telefoni nisu rutovani). Pre 2,3 godine mi je zaposleni u jendoj banci rekao da im je plan da u budućnosti ukinu ebanking za fizička lica i da ostane samo mbanking. Nemaš iPhone ili Android - pravac na šalter i plaćaj veće provizije. Trenutno se u USA vodi polemika oko uvođenja identifikacionih dokumeneta koji bi bili dostupni samo na telefonu. Pa ćeš doći u situaciju da odeš 7 dana na kampovanje, zaboraviš punjač i kad te policajac zaustavi - nemaš saobraćajnu, nemaš ličnu, nemaš vozačku - plati 3 kazne. I još te privede radi identifikacije. Zato ima smisla što se neke organizacije bune protiv toga, uspeli na kraju ili ne, ali boriti se moramo :d
Imali smo skoro primere kako tehologije namenjene da osiguraju servise, štete korisnicima koji su legalno platili servis i žele da uživaju u sadržaju (RE8 DRM, Netflix vs VPN). Iako je daleko veća verovatnoća da će Apple algoritam pogrešiti o označiti nevinog čoveka da je pedofil, daleko je i veća šteta kada te optuže ili osude za to, nego ako ne možeš da gledaš film koji si platio ili imaš pad FPS-a u igri.
Takođe, "posao" roditelja je da brine o svom detetu, ne treba Tim Kuk ili Mark Cukerberg da se mešaju u to. Ako je tako, zašto mi onda Apple ne omogući da vidim komplet sadržaj svih aplikacija na dečjem uređaju, a ne da me obavesti samo kada oni procene da nešto nije u redu? Znamo da postoje takve aplikacije i da ljudi zapravo špijuniraju svoju decu ili žene. S druge srane, zašto mi ne omogući da detetu dam uređaj kom niko, pa ni ja ne mogu da pristupim (ok, može NSA ili FSB). Kako da pošaljem poruku deci da me čekaju u 7:15 kod Bosna folklora, ako znam da tu poruku može da pročita još 5000 ljudi i prosledi/proda onome ko plati više?
Kako će žrtva nasilja i kriminala odlučiti da prijavi slučaj, ako zna da je svako sredstvno komunikacije kompromitovano? Zamisli dete žrtvu nasilja u porodici koje prosledi poruku trećoj strani, a roditelj nasilnik vidi isto to. Ako svi znamo da postoji backdoor u svakom E2EE servisu, nije pitanje "da li", već "kada" će neko zlonameran pronaći istu tu rupu. I to pod pretpostavkom da bezbednosne stukture baš nikad nisu zlonamerne. Good luck with that. Mi moramo da živimo sa pretnjom ciljanih napada na pojednica, to je bilo i biće. Ali ne moramo sa masovnom prismotrom. Toga je bilo, postoji i sada i neće nikako valjati ako (p)ostane jedina opcija.
A predlozi konkretnih rešenja? Ja bih za početak preporučio ljudima da ne koriste/isključe iCloud i iMessage servise. Nije da ne postoje (bolje) alternative, bar za njih. Dalje, ko nije zavisnik, ne mora da koristi ni ostale glupe servise i mreže. Ionako ni 2% sadržaja ne vredi nečemu.
Što se samog OS-a tiče, tu se stvari komplikuju. Realno je da čak ni droidi bez gugla ne mogu u potpunosti zameniti sve što većini treba. O linux phone projektima da i ne govorimo. Ko može ili želi, neka proba. Neko (privremeno) rešenje je jedan full Apple ili Google telefon koji uglavnom stoji kod kuće, sa mbanking, euprava, društvenim... aplikacijama. A drugi, glupi ili deguglovani koji je uvek uz tebe. Rade to ljudi, iz raznih razloga. U svakom slučaju, nije loše dati do znanja kompanijama, bankama, provajderima... da ti trebaš njima, a ne oni tebi. I da bi bilo bolje za sve da se tako postave.
Naleteo sam juče na odličan mim, taman za ovu situaciju :d Pa sad, nek svako proceni šta mu je činiti