Šta je novo?

TL-WPA4220 TKIT

Kovac

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2001
Poena
620
Moze mala pomoc .. ili savet nekoga ko je ovo koristio

skoro sam se preselio u nov stan u kome nije bila razvucena mreza - da nebi busio zidove, uzeo sam ovaj komplet

https://www.tp-link.com/en/home-networking/powerline/tl-wpa4220-tkit/

on mi sluzi samo za prenos TV signala - od rutera do Irisa

sve je neko vreme radilo bez problema - recimo 2 meseca

odjednom su pocele da se desavaju smetnje - zakoci se slika, prekine se veza .. itd

to je najizrazenije uvece - preko dana skoro sve funkcionise bez problema

primetio sam da uvece kad hocemo da pogledamo nesto u spavacoj sobi - gde se nalazi jedan od uredjaja - signal pocinje naglo da se gubi i Iris se ukoci

igrom slucaja sam primetio da se to desava kad supruga i ja stavimo telefone da se pune

e sad pitanje za one koje imaju iskustva - jel postoje neka ogranicenja za koja ja neznam ..

da li ovim uredjajima smetaju neki drugi elektricni uredjaji ...

hvala unapred

🍻

Ja kupio nedavno TL-WPA7517. Trebalo mi da bacim signal do veš mašine u podrumu.
Uticnica do uticnice kad povezem davalo je brzinu 600Mbps, druga uticnica u istoj prostoriji 300-400Mbps, a u susednoj prostoriji oko 100Mbps. Zivim na prvom spratu kuce i kada sam prebacio risiver u podrum (gde mi je trebalo) dobijao sam oko 30ak Mbps. Za ves masinu mi i ne treba vise, ali problem je sto je veza pucala i svaki put bih morao da ponovo rucno da ukljucujem iskljucujem uredjaj da bih uspostavio vezu. Zamenio sa Cudy RE3000 extenderom i za sada radi ok. Izvlacim oko 60ak Mbps brzinu.
Vraćaj ako možeš i uzmi neki ekstender. PowerLine je isuviše nestabilan.

Ja kupio nedavno TL-WPA7517. Trebalo mi da bacim signal do veš mašine u podrumu.
Uticnica do uticnice kad povezem davalo je brzinu 600Mbps, druga uticnica u istoj prostoriji 300-400Mbps, a u susednoj prostoriji oko 100Mbps. Zivim na prvom spratu kuce i kada sam prebacio risiver u podrum (gde mi je trebalo) dobijao sam oko 30ak Mbps. Za ves masinu mi i ne treba vise, ali problem je sto je veza pucala i svaki put bih morao da ponovo rucno da ukljucujem iskljucujem uredjaj da bih uspostavio vezu. Zamenio sa Cudy RE3000 extenderom i za sada radi ok. Izvlacim oko 60ak Mbps brzinu.
Vraćaj ako možeš i uzmi neki ekstender. PowerLine je isuviše nestabilan.

jel mogu sa ekstenderom da uradim prenos tv signala sa MTSovog rutera ?

jel mogu sa ekstenderom da uradim prenos tv signala sa MTSovog rutera ?
Može, ali su za tako nešto potrebni bolji uređaji od tih što trenutno imaš. Stvarno ne razumem zašto se patite sa powerline smećem? Zar nije jeftinije izbušiti rupe i provući LAN kablove?

znam i ja da je to najbezbolnije .. ali nov stan - treba da razvlacim kabl kroz 2 sobe .. deci na sprat - jos duze razvlacenje

zena prvo sto je pitala - jel to bas mora .. sto u prevodu znaci - nema ništa od toga

negro .. moze objasnjenje za TV signal preko extendera

da li to znaci da moram da imam jos jedan ruter i extender pored Iris uredjaja ?

negro .. moze objasnjenje za TV signal preko extendera
Može, ali nema nikakve garancije da će ti to raditi sa jeftinijim uređajima tipa Xiaomi, Cudy, TP-Link. A ulaganje u nešto ozbiljnije što će sigurno raditi se ne isplati samo zbog IPTV-a. Jeftinije je platiti majstora da ti izbuši rupe i postavi kablove.
da li to znaci da moram da imam jos jedan ruter i extender pored Iris uredjaja ?
Moraš da imaš dva uređaja. Jedan koji će da šalje signal i drugi koji će taj signal da prima. Uređaj koji šalje signal mora biti nakačen na MTS-ov router u port koji je predviđen za IPTV. A drugi uređaj koji prima signal ide pored TV-a, i na njega kačiš Iris box.

Ja koristim MTS-ov IPTV bežičnim putem jako dugo. Ako te interesuju detalji i zbog čega je cela ova priča malo skuplja, slobodno reci.

Naravno da me zanima .. iako ovo funkcioniše - većinu vremena

Ali sve što mogu da rešim bežično - odgovara mi .. jer varijanta sukoba sa ženom - je najskuplja 😁

Naravno da me zanima .. iako ovo funkcioniše - većinu vremena

Ali sve što mogu da rešim bežično - odgovara mi .. jer varijanta sukoba sa ženom - je najskuplja 😁
Prva (test) varijanta je bila prebacivanje IPTV konekcije na interni WiFi od MTS modema. A onda se na taj WiFi kačim preko Asus RT-AC66U koji je u client režimu na koji je nakačen Iris box. Ova varijanta nije radila nikako. Slika je jako kočila a prebacivanje kanala traje po 5 sec uz konstantne blokade i kočenje. Nebitno da li je router u istoj prostoriji ili u prostoriji pored.

Druga varijanta je bila prebacivanje Asus RT-AC66U routera u access point režim i kačenje na IPTV port kablom direktno na MTS uređaj. A onda se drugi router koji radi u client režimu (tadašnji Asus RT-AX56U) kači preko WiFi-a ja njega. Mnogo bolja situacija. Kočenje slike je nestalo ali je prebacivanje kanala i dalje sporo. Posle par dana korišćenja počeli su da isplivavaju i ostali problemi. Slika počne odjednom da koči i sledi totalna blokada. Ponekad je sliku moguće odkočiti prebacivanjem kanala, ali u većini slučajeva treba reset Iris box-a ili oba routera. Dešavalo se i da 3 dana radi bez greške da bi 4 dan zablokiralo sve i onda mora reset. Rokada uređaja nije pomogla. Posle ovoga sam prestao da pokušavam i ostavio sam sve povezano kablovima.

Kasnije sam celu mrežu u kući nadogradio na Grandstream GWN7660 uređaje zbog nekih drugih potreba. Cilj uopšte nije bio IPTV. Ovo je bila poprilična investicija zbog bušenja plafona, postavljanja kablova, nabavke managed PoE switcheva i ostale opreme. Kad su svi radovi bili završeni i kada je sve bilo podešeno, odlučio da opet probam da podesim IPTV na novoj opremi i novim uređajima. Nakačio sam MTS-ov uređaj direktno u firewall, dodelio mu VLAN tag i routirao ga na sve access pointove u kući. Na svim access pointovima sam napravio SSID koji služi samo za IP televiziju. Onda sam se na tu mrežu zakačio sa Asus RT-AX56U routerom i sve je proradilo iz prve. Prebacivanje kanala je instant, nema bagovanja, nema blokade posle nekoliko dana neprekidnog gledanja...itd. To sve radi tako već više od 5 godina. Jako je zgodno jer TV možeš da pomeriš u bilo koju prostoriju i nema kablova i bušenja zidova.

I dalje smatram da su kablovi najbolje rešenje za tebe jer je sve ostalo preskupo. Sa jeftinijim varijantama nema nikakve garancije da će ti raditi. Dogovori se sa ženom jer dogovor kuću gradi.

Hvala puno
Vidim da si ti to rešio na ozbiljan način .. mene jedino buni što je to sve radilo neko vreme bez greške .. i kod mene i kod dece na spratu - ali odjednom počelo da zeza .. kablovi me čekaju u prvoj sledećoj rekonstrukciji

mene jedino buni što je to sve radilo neko vreme bez greške .. i kod mene i kod dece na spratu - ali odjednom počelo da zeza ..
Powerline uređaji i jeftini wifi routeri su samo krpačine i ništa više od toga. Svi oni mogu, ali i ne moraju da rade. I nikada ne možeš da nađeš razlog zbog čega danas ne radi a juče je radilo. Kod njih ili prihvatiš da živiš sa svim tim problemima, ili uzimaš bušilicu u ruke. Druge nema.
kablovi me čekaju u prvoj sledećoj rekonstrukciji
Sprovedi ih do svake prostorije. Nikada ne znaš za šta će ti trebati.

Vrh Dno