Šta je novo?

TL-WN722NC vs TL-WN422G

WN722NC podrzava 11n standard: Up to 150Mbps i samim tim je bolji izbor
 
Što se tiče realnih brzina, isprobao sam i 422G i 722NC u kombinaciji sa N ruterom, prvi postiže ~2.8-3MB/s dok drugi postiže ~4-4.2MB/s.
Model 722NC je, sa obzirom da kazeš da ih možeš nabaviti po istoj ceni, samim tim bolja kupovina jer em je brži em u kompletu sa njim dobijaš i postolje za USB adapter, tzv. cradle
 
Vuce, da li si naleteo na neku N kombinaciju ruter/kartica sto bi dalo vise od tih 4MB/s?

malo mi glupo da G daje oko 2.5MB/s, dok N koji je deklarisan skoro 3x brzi samo 30% vise...
 
Pa slabo u toj klasi uređaja, plus što se taj 722NC kategoriše kao liteN standard. Možda bi USB model TL-WN821N (300Mbps :) ) dao bolje rezultate ali on nije high-power adapter pa bi verovatno imao manji domet/pokrivenost signalom.
Kod kuće imam PCI karticu TL-WN851N i ruter TL-WR941ND, bez prepreka u vidu zidova i sl. postignute brzine su do 7-7.5MB/s, mada i to dosta varira, u zavisnosti od pravca (ruter>kartica / kartica>ruter) ume da bude i manje, ~5MB/s.
Ako se insistira na većim brzinama mora nešto od skuplje opreme, što na strani rutera a pogotovo na strani wifi kartica.
 
Poslednja izmena:
A jel bi mogo ovu antenu da zamenim sa originalnom antenom koju dobijam uz ove adaptere jer mi treba jaci signal pa da znam dal bi odgovarala


originalslika-1801450.jpg
 
Može, konektor (na kablu) odgovara.
 
@Iwan030 Druže jesi probao ovu antenu sa gornje slike? Kod meneslična situacija, zbog debelih zidova i slabe optičke vidljivosti treba jači signal za jedno 20-30%. Bukvalno ovaj produžni kabl kao nastavak na WN422 adapter bi mi dobro došao, a još ako je ova antena jačeg dometa. Je l probao ovo neko u praksi?

I naravno je l ima to da se kupi kod nas i koliko košta?
 
TL-WN422G i 722NC imaju antene od 4,1db a antenica sa slike "verovatno" 5db a znam da ih ima i od 8db (TP Link, ne znam model), a cene su za prvu oko 600 a drugu 1600dinara. U principu prva je jaca 20-25% a druga skoro 100%, pa proceni sam obzirom da kazes da bi ti 20-30% bilo dovoljno !
 
Ok, koja je oznaka antene sa slike i gde ima da se kupi sa sve produžnim kablom pošto je optička vidljivost glavni problem? Ako nije za javnost gde ima se kupi može i na PM. Pozdrav!

P.S. Imam omni antenu od 8dBi TL-ANT2408CL koju sam zamenio "fabričkom" sa rutera TL-WN542G i nisam primetio nikakvu razliku u poboljšanju signala u lokalnoj WiFi mreži.Osim što je po dimenzijama veća od standardne antene. E sad ne znam da li ta ista antena može da se stavi i na TL-WN422G adapter ili je ova gore sa slike neka druga???
 
Poslednja izmena:
Našao sam obe varijante TP-Link TL-ANT2405C mini-omni antena 5dBi, 2.4GHz sa 1.3m kabla i TP-Link TL-ANT2408C Mini omni interna antena 8 dBi sa RP-SMA kablom od 1,3m i magnetnim postoljem.Prva je oko 600 dinara,druga varijanta 1100 dinara. Samo antena od 8dBi je oko 600 dinara plus ima odvojeno da se kupi TP-Link TL-ANT24EC3S produžni antenski kabl 3m cena oko 900 dinara.Gotova varijanta sa 1,3 m kabla što mislim da je ipak premalo izađe nešto malo skuplja nego odvojeno 8dBi antena i 3 metra kabla.Jedino što se uz prvu varijantu dobije i postolje. E sad mislio sam da izvučem kabl i antenu van sobe i da na terasu postavim antenu.Kako bi se to ponašalo po kiši i hladnom vremenu?
 
Uzeo sam 722nc i antenu od 8 dbi adapter ali imam problem. instalirao sam sve lepo i pokrenuo ali nece da se konektuje. signal je uglavnom jak i krece se od 15 do 22 dbi
 
Jel zna neko mozda u cemu je problem jer sam uzeo od druga 422g i sve je ok bilo. pa sam ja resio da uzmem 722nc posto ste rekli da je malo bolji ali sad me taj zeza i nece da se konektuje
 
Cime se kacis na 722nc? Da ti nije ruter podesen na only-N(video kod nekih uredjaja ne znam dal ovaj model ima tu opciju), a ti imas g karticu na klijentu?
 
Ma ja sam hteo ovim cudom da se prikljucim nekom drugom na net. Sa 422g moj drug lagano uspeva pa sam zato pitao u cemu razlika izmedju ta dva
 
Izvini pobrkao sam teme, mislio sam da si kupio ruter :)
Kad sam vec tu daj malo vise informacija.
Da li se sa 422g kacis na istu tu mrezu na koju sa 722nc ne mozes?
 
Na istu. Na jednu mrezu mi je bas pun signal i ide preko 20dbi ali nece da se konektuje uopste
 
Software za kontrolu je verovatno isti za obe kartice i ako si sve isto podesio nemam ideju zasto ne bi radilo. Uspevas li sa 722nc da se nakacis na bilo koju mrezu?
 
Nadje on mrezu i sve je ok. Ali na pocetnu stranu programa gde stoji snaga signal nema nista,kao da ne prepoznaje nista i ne radi
 
Inace uredjaj radi kod mog druga normalno,juce sam proverio i izgleda da je nesto do mog kompa
 
Jesi probao da obrises i driver i software pa da ponovo instaliras?
 
jesam. prvo su mi bili instalirani drajveri sa diska,pa sam posle skiniuo i najnovije. nego kod mog druga radi sa drajverima za 422g, jedino da probam da instaliram te drajvere pa da vidim dal hoce
 
Našao sam obe varijante TP-Link TL-ANT2405C mini-omni antena 5dBi, 2.4GHz sa 1.3m kabla i TP-Link TL-ANT2408C Mini omni interna antena 8 dBi sa RP-SMA kablom od 1,3m i magnetnim postoljem.Prva je oko 600 dinara,druga varijanta 1100 dinara. Samo antena od 8dBi je oko 600 dinara plus ima odvojeno da se kupi TP-Link TL-ANT24EC3S produžni antenski kabl 3m cena oko 900 dinara.Gotova varijanta sa 1,3 m kabla što mislim da je ipak premalo izađe nešto malo skuplja nego odvojeno 8dBi antena i 3 metra kabla.Jedino što se uz prvu varijantu dobije i postolje. E sad mislio sam da izvučem kabl i antenu van sobe i da na terasu postavim antenu.

Uzeo pomenutu varijantu od 5 metara TL-ANT24EC5S produžni kabl i TL-ANT2408C antenu od 8dbi i situacija je sledeća.Sama antena od 8Dbi ne vredi ničemu.Kao ni produžni kabl dok se sa sve antenom ne izvuče na terasu i to do maksilamalno.dokle god je u sobi pored prozora nema nikakve razlike. Iskreno razočarao sam se,ona mala bela standardna antena daje istu jačinu signala kao i ova velika od 8dBi,a trebalo bi da daje bar duplo jači signal u praksi.Šta više kad nakačim standardnu (belu) antenu na produžni kabl signal je bolji nego sa ovom od 8dBi!!!
Zaključak 5m kabla mi je premalo, a 8dbi antena bačene pare. Sad zamenio bih ovu antenu sa dodatnih 5m produžnom kabla koji bih nastavio na već kupljenih 5 metara.Naravno ako to ne bi dovelo do značajnog gubitka u jačini signala zbog nastavljanja i dužine kabla.Izgleda da je optička vidljivost,debljina zidova i sama daljina od 30-40m između računara (kuće jedna pored druge) presudan razlog slabog signala od svega 17%(-78dBi) dok je kabl u sobi????
 
Ma baci UTP kabel izmedju kuca, namotaj ga oko sajle za strik :)
Ili ako si raspolozen da ulozis malo vise onda optiku.

Sto se tice antena bolje napravi bi-quad, on ima nekih 12dBi i odusevices se kako radi.
Korisim ga po kuci koja je na sprat i gde god da sam signal je odlican.
 
Čisto sumnjam da će tih 4dBi u odnosu na ovu sa 8dBi da poboljša značajno signal. Imaš neki hint za tu antenu,šta mi sve treba da je napravim i kolko to para?

Nadam se da si šalio ovo za UTP kabl;)
 
To sto ti imas je omni, a ovo je usmerena antena. Nije razlika samo u 3dBi nego i u umanjenom prijemu šuma pa ce SNR biti veci od tih 3dB sto je poprilicna razlika.

Materijal: malo bakarnog lima, parce bakarne cevi i malo zice 2.5mm kvadratnih i naravno dobra lemilica. Imas sve u uputstvu sa linka
http://martybugs.net/wireless/biquad/

p.s. nema sale sa utp :d
 
Nazad
Vrh Dno