Šta je novo?

TK55 radi na 800MHz...

Srecko31

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2003
Poena
619
Laptop: MSI EX610
- procesor: TK55 (1.8GHz X2)
- memorija: 2GB 667MHz
- graficka: ATI HD2400 256MB
- hard disk: 160GB
- optika: DVDRW
...itd...

Prilicno zadovoljan kupovinom, ali izgleda da podrska sa drajverima nije najbolja :(

Primetio sam da kada radi na baterijama poprilicno "laguje" vise na XP-u nego na Visti (pretpostavljam zbog hardverske podrske graf. kartice). Zbog toga sam skinuo cpuz, i konstatovao da mi je procesor zkucan na 800MHz. Kada je prikljucen na AC procesor menja takt u zavisnosti od opterecenja (retko kad dostize navedenih 1.8GHz). Da li je ovo normalno ponasanje? (meni ne zvuci logicno uopste). Isto se ponasa i na Visti i na XP-u.

Hvala.

Kada je na baterijama takt obavezno padne na 800MHz i nisam uspeo nista da ucinim da ga poveca. Cim mu prikljucim napajanje takt skoci.

Poslednja izmena:
To ti je stepping tehnologija. Kada procesor nije opterecen spusti se takt i radi sporije, dok kada pokrenes neki program takt procesora skoci na maksimum da bi mogao da sto bolje isprati zahteve programa. Inace sistem je smisljen da se ustedi struja i produzi radni vek procesora.

Ne znam da li ce da radi na Visti ali ja na XPu koristim SpeedswitchXP kojim mogu da konrolisem kako ce CPU da se ponasa. npr. ako mi treba mogu da stavim da je i na bateriji CPU u punoj brzini... probaj...

@Bartman: Znam. Noviji desktop procesori takodje podrzavaju stepping. Ne smeta meni sto proc menja takt, ali mi smeta sto mi komp radi kao P3 sa 128MB rama kada je na baterijama (pod XP-om bar - treba mu 1 sekud da iscrta 5 ikonica). Mogu ja u BIOS-u da iskljucim "Advanced Power Options" da zakucam proc na 1.8GHz i da mi baterija traje 30min, ali nije to poenta.

@miha: Hvala, probacu. Javicu da li radi

Mrka kapa.

U jednom trenutku je pokazao znake zivota, medjutim o5 isto.SpeedswitchXP nije pomogao, mada je odlican programcic. Da li sam ja jedini sa ovom vrstom problema?

Javlja mi se da ce uskoro u servis.

Control Panel\Power Options ?

Pozz
zar nemas u Visti --> Control Panel\Power Options\Edit Plan Settings...pa onda Advanced settings ?
Ja tu imam detaljno podesavanje power plan-ova...

P.S. ne koristim nikakve power utility od proizvodjaca (u pitanju je Acer, a CPU je TL-50)

Hvala miha ;) Lep programcic.

Svasta sam pokusao, ali bez uspeha. Postovao sam na MSI-ovom forumu, i sada cekam odgovor. Nadam se da oni "iskusni" tamo imaju neko resenje.

Da rezimiram. Power Management radi perfektno ono sto treba da radi kada je laptop prikljucen na AC (spoljni izvor napajanja). Kada radi na baterije insistira da radi kao na profilima tipa "Max. Battery" odnosno "Maximum power saver". Ponasanje je isto i na Visti 32bit i na XP 32bit. Probao sam razne varijante drajvera i aplikacija, ali nista.

Jesi li probao sa RightMark CPU clock utility?Freeware programce a radi super i na desktop-u,mozes da pravis razne profile,korake u kojima ce se dizati takt procesora,cak i load level pri kojem dolazi do promene.

Hvala miha ;) Lep programcic.

Svasta sam pokusao, ali bez uspeha. Postovao sam na MSI-ovom forumu, i sada cekam odgovor. Nadam se da oni "iskusni" tamo imaju neko resenje.

Da rezimiram. Power Management radi perfektno ono sto treba da radi kada je laptop prikljucen na AC (spoljni izvor napajanja). Kada radi na baterije insistira da radi kao na profilima tipa "Max. Battery" odnosno "Maximum power saver". Ponasanje je isto i na Visti 32bit i na XP 32bit. Probao sam razne varijante drajvera i aplikacija, ali nista.

ATI Catalyst pa Advanced Mode pa uradis uncheck na "Enable Power Play" ili selektujes max performance kada je i na baterijama a ne samo na napajanju. Reboot and kako se kaze? :) Ziveli!

Procackaj ATI drivere i power saving opcije windowsa i ako imas nekog prilozenog msi powersaving programa. Neko je gore lupio da se stedi cpu ovim snizavanjem takta. tacno je u principu ali u ovom slucaju totalno nevazno. takt se srozava radi trajanja baterije. Kada komp radi na mreznom napajanju cpu takt se najvise ipak srozava zbog stednje struje. CPU posle par godina ne vredi ni lulu duvana i sluzi samo kao privezak. na maximalnom deklarisanom taktu ce izdrzati svaki i vise od tih par godina

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno