Šta je novo?

Titranje na LCDu

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Imam kuci neki 19" Benq monitor (ne znam tacno oznaku jer radim tacno 1xmesecno na tom racunaru - ili FP92e ili FP93e) koji u windowsu XP sa korektno podignutim drajverima, jedva primetno, titra. Native rezolucija je 1280x1024@75Hz. To titranje u windowsu jos moze i da se "proguta", ali na drugu particiju sam jednom prilikom podigao linux i imao sta da vidim - titranje ovog puta nepodnosljivo. Kao CRT@60Hz. Ekran radi sa dobrim drajverom i u linuxu, u native rezoluciji.

Nabavio sam i DVI kabl ali "problem" je ostao. Graficka 100% nije problem - menjana je, prvobitno je bio Radeon 9700 koji je zamenjen sa aiw x800.

Da li je to normalna pojava, ili da reklamiram monitor? Mozda sam se razmazio gledajuci u laptop, ali ipak mi je cudno... :trust:

Poslednja izmena:
ne bi trebalo da se dešava... nađi nekog ko ima isti model, ili vidi u prodavnici kakva slika na novom...

Jel ti prikljucen komp na kablovsku tv? Kod mog burazera slika na monitoru titra kad se prikljuci kablovska u tv tuner, dok kod mene nema problema.

Jel ti prikljucen komp na kablovsku tv? Kod mog burazera slika na monitoru titra kad se prikljuci kablovska u tv tuner, dok kod mene nema problema.

Nije prikljucen na kablovsku, ali je prikljucena standardna antena na AIW. U svakom slucaju nije kartica problem - slika je bila ista i na radeonu 9700 bez AIWa.

Imam kuci neki 19" Benq monitor koji u windowsu XP sa korektno podignutim drajverima, jedva primetno, titra.
Kao CRT@60Hz. Ekran radi sa dobrim drajverom i u linuxu, u native rezoluciji.
Isti slucaj sa 1,5god starim Samsung 913N.

a na 60hz? hoce da titra zbog FRC-a, izgleda kad se osvezavanje graficke i monitora prakticno ne poklapa u nekom decimalu. ne znam ni dal ni kako to moze da se proveri, al poigraj se sa osvezavanjima i drajverima, mozda nesto upali.

Poslednja izmena:
a na 60hz? hoce da titra zbog FRC-a, izgleda kad se osvezavanje graficke i monitora prakticno ne poklapa u nekom decimalu. ne znam ni dal ni kako to moze da se proveri, al poigraj se sa osvezavanjima i drajverima, mozda nesto upali.

U windowsu je na 60Hz jos gore... :(

Pa zovi pitaj servis gde si kupio. Ako krenu da zamukuju i izbacuju recenice tipa:
"Pa znate to Vam je do struje." - "Da li ste pravilno kabal ubacili."
O'mah im nosi. :)

Probaj da okrenes uticnicu na drugu stranu (tj. da poklopis faze) moze i to da bude problem. Ja za sve teh. uredjaje poklapam faze. Npr. moje pojacalo Jeff Rowland model 1 uzasno zuji ako faze nisu poklopljene.

@Darko: imam ja taj Benq (FP92E iliti T921, kako gde). Meni se titranje (bolje reci, treperenje) slike javljalo na refresh rateu od 60 Hz, na 75 toga nema (ili bar ja ne primecujem). Doduse, ja imam TV kabl na spojen na Leadtek Expert, ali nije do toga (izvukao kabl, nije bilo promene).

Ne volim da dizem stare threadove iz budzaka, ali moram - jer su se pojavile nove anomalije. Na ekranu se sa vremena na vreme pojavljuju svetlucave tackice koje veoma liche na anomalije kada se pretera sa overclockom memorije graficke karte. Ti pikseli svetlucaju preko svih boja, osim preko bele: ako recimo maksimizujem notepad, svetlucanje se gubi - ali odmah cim ga minimizujem, ponovo se javlja svetlucanje.
Interesantno je da se ova pojava resava promenom refresh ratea sa 75hz na 60hz, pa ponovo na 75hz.

Graficka je (jos uvek) AIW x800XL, bez overclocka, temperatura 55 stepeni. Pokusao sam i da smanjim klokove na grafickoj, pa sam je sa 500/500 oborio na 400/400 ali svetlucanje se nastavilo, te smatram da nije graficka u pitanju.

Na kraju pitanje - da li je monitor zreo za reklamaciju? :/

Ako si vec menjao graficku, a problem ostao - nosi monitor na servis, pa neka oni provaljuju o cemu se radi.

Vrh Dno