Šta je novo?

titan 9cm

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Uzeo sam danas u pinu 9-ku i zavrnuo na bocnu stranu na bx da mi duva na graficku...
medjutim
jako zavija... a ne reaguje na moj fan controler |[ konstanto vrti na 2400 obrtaja i jako me nervira... uopste ne mogu da skontam zasto, kad znam da kontroler sigurno skida napon (mislim na nekih 7v ako se dobro secam...)

Zalemi redno na + zicu ventilatora jedan poteciometar sa kojim ces moci da kontrolises obrtaje po svojoj zelji sa bilo kog nepona na ploci.(potenciometar ili trimer mozes da kupis u svakoj prodavnici el. komponenti i strasno je jeftin).Uzmi neki malo vece vrednosti...

Ne znam ko je to prichao, ali sve u svemu ne zavija titan nego je neki tornado efekat ili kako se vec zove 🙂))
Znam ja sam uzeo Cooler Mastere, ono je smrt kad upalish 🙂
Nego jel postoji neko jednostavnije reshenje da smanjim broj obrtaja jer sam ja malko retardiran za tak'e stvari. Hvala 🙂

Pajser je napisao(la):
Ne znam ko je to prichao, ali sve u svemu ne zavija titan nego je neki tornado efekat ili kako se vec zove 🙂))
Nego jel postoji neko jednostavnije reshenje da smanjim broj obrtaja jer sam ja malko retardiran za tak'e stvari. Hvala 🙂
1. zakacis ga na neki potenciometar, pa fino regulises
2. zakacis ga na +7V ili +5V kombinovanjem odgovarajucih zica na molexu (zuta je +12V, crvena +5V, a crna je... pretpostavljas 🙂)
3. zabodes ga na plocu na konektor na kom moze da se ocitava rpm i ako je tvoja ploca podrzana regulises mu rpm pomocu SpeedFan-a, FanSpeed-a ili nekog drugog slicnog programa

Pajser je napisao(la):
Crnu žicu sa ventilatora premesti da ne ide u crnu u napajanju nego u crvenu.

Vojkan je napisao(la):
Crnu žicu sa ventilatora premesti da ne ide u crnu u napajanju nego u crvenu.
Chime to da uradim?
Poz i hvala 🙂

Posle svega sam ustanovio da mi je spaljen jedan kanal na enermaxu |[ i to bas taj gde sam kacio titana i da nece vise da regulise napon |[
resio sam stvar privremeno kacenjem potenciometra (taman mi je ostao od tt12 onaj sto ide pozadi...) medjutim ipak razmisljam da napravim jedan onaj sa lm317 regulatorom napona, jer nisam sasvim siguran koliko mu prija ovo sto je direktno nakacen potenciometar?!

Pajser je napisao(la):
Chime to da uradim?
Poz i hvala 🙂
Pa jebeš ga, rukama 🙂
Uzmeš onaj adapter na molex koji si dobio uz cooler master, lociraš 🙂 na njegovom muškom delu crvenu i crnu žicu koja uz sebe ima i onu tanku, nečim ih stisneš (zaglavljene su kao žabice, videćeš), izvadiš, zameniš i gurneš da škljocnu. Priključiš ventilator preko tako modifikovanog molexa i imaš znatno smanjenu buku, a i dalje solidno duvanje, naročito ako imaš više komada.
tip: ako imaš kućište sa dosta takvih ventilatora, tipa chieftec, modifikuješ samo prvi molex, ostale teraš na red, svi će dobijati 7V i vrteće se sporije.

poz i nema na čemu 🙂

danijel00 je napisao(la):
Posle svega sam ustanovio da mi je spaljen jedan kanal na enermaxu i to bas taj gde sam kacio titana i da nece vise da regulise napon

Ajd' jos reci da je 2C izlaz ? :d

Ako je taj, izgleda da im ono 5 u nazivu oznacava broj kanala
a ne 5.25. :-devil-:

e ne znam vise ni sam koji je... ali je sigurno radio kad je bio nov... prestao je da radi kad mi je palo na pamet (jako pametno!!) da prikacim na neku foru tt12 na njega (naravno nisam pokusao da namestim da vuce struju sa njega, jer znam da bi to imalo pfff za posledicu... prevelika struja), i mogu samo da kazem da to ne moze i da niko ne bi pokusavao... obrtomer na tom kanalu jos uvek radi...
ne secam se ni tacne oznake... a ne znam gde mi uputstvo |]

E sad ovako 🙂
Prikachio sam 1 na plochu, pokrenuo sam speedfan i sada tamo imam 2 fana: fan01 i fan02. Jedan je ~2350rpm a drugi ~2400rpm. E sad imam Speeze VultureSpin a on se vrti na 2300 RPM +/-10% tako da kapiram da je to Fan01. Kada promenim Speed02 nishta se ne deshava. Help?
</edit> btw upalio sam automatically variated tako da nije do toga. FanSpeed ne podrzhava moju plochu (msi kt4v)

Poslednja izmena:
e ne znam vise ni sam koji je... ali je sigurno radio kad je bio nov... prestao je da radi kad mi je palo na pamet (jako pametno!!) da prikacim na neku foru tt12 na njega (naravno nisam pokusao da namestim da vuce struju sa njega, jer znam da bi to imalo pfff za posledicu... prevelika struja), i mogu samo da kazem da to ne moze i da niko ne bi pokusavao... obrtomer na tom kanalu jos uvek radi...
ne secam se ni tacne oznake... a ne znam gde mi uputstvo |]

Hmmm...

Ako daje rpm onda je ili 1A ili 2A, ostala 4 nemaju "zutu
za obrtaje". Oznaka kontrolera je UC-A5FATR2.

A da si spalio taj kanal sa TTom tesko... evo guram dve 12cm na
jednom kanalu i jos uvek radi, ali je zato dosao sa neispravnim 2C
(ili po srpski : onaj dole desno do LCDa 🙂 ) izlazom. Videh i na
vise testova da su takodje imali jedan "felerican" izlaz.

Za**** si stvar kod povezivanja garant, jer ako progooglash
nacices podatak da je max po jednom kanalu 0.8A, a TT12
je max 0.45A.

Tjah, ne brini... sad imas "fabricki" primerak :d

otkud ti 0.45a za tt12?! pri 5500 obrtaja vuce puno vise (bar ja tako mislim?!), inace ne bi davali dodatni molex za struju za njega... ja mislim da ga jesam spalio, jer nisam ja to bas kacio kako je predvidjeno... kad me ne bude mrzelo elaboriracu na tu temu... tj kako sam ja misliio da ce da radi, ali nije, nego je stalno islo na 5500...
bice da je to onda taj kanal, na njemu mi ionako stoji (inace) od napajanja kontrolna zica, koje ionako ne moze da se menja, pa nema ni veze...

otkud ti 0.45a za tt12?! pri 5500 obrtaja vuce puno vise (bar ja tako mislim?!)
Ako ti nešto znači SmartFan II na maximumu (4800rpm) vuče 0.7A.

U pravu ste... ali je problem i u onih 5.4W, posto sam negde citao da fan controler ne voli vise od 1W po kanalu...
U svakom slucaju... fan controler radi tako sto smanjuje voltazu tako sto smanjuje napon ventilatoru, a onaj potenciometar za tt12 radi tako sto smanjuje voltazu na nekom volt regulatoru u okviru samog ventilatora (zato se i vrti max brzinom kad nije nista prikaceno na njega... tako da ener ima + i -, a od ovog potenciometra idu + i malo manji +... problem je sto sam ja taj malo manji+ prikopcao na - na eneru i to naravno nije htelo da radi

U pravu ste... ali je problem i u onih 5.4W, posto sam negde citao da fan controler ne voli vise od 1W po kanalu...

12 * 0.45 = 5.4

Nije sija nego vrat 😉

Slobodno dodaj jednu nulu sa desne strane od tih 1W (~10W iliti
koliko tacno za 0.8A ? ... 9.6W :d )

U svakom slucaju... fan controler radi tako sto smanjuje voltazu tako sto smanjuje napon ventilatoru, a onaj potenciometar za tt12 radi tako sto smanjuje voltazu na nekom volt regulatoru u okviru samog ventilatora (zato se i vrti max brzinom kad nije nista prikaceno na njega... tako da ener ima + i -, a od ovog potenciometra idu + i malo manji +... problem je sto sam ja taj malo manji+ prikopcao na - na eneru i to naravno nije htelo da radi

Da me ubijes ako shvatam sta si pokusao da kazes...

a bice da te i enermaxov kontroler nije skapirao, te se
samoubio na tom kanalu 🙂

Sve u svemu... mozes i paralelno da vezujes vise ventilatora
po jednom kanalu, samo gledaj da im zbir bude manji od 10W
i da si apsolutno siguran KAKO ih povezujes.

Nazad
Vrh Dno